Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Suomen ympäristöopisto Syklin koordinoimassa Yhteiset asemat -kehitystyössä kumppaneina oliva Helsingin kaupunki (erityisesti Malmin nuorisotalo), Metropolia, Kynnys ry, VR ja Liikennevirasto. Projektin puitteissa asemalle toteutettiin Malmin nuorten kanssa yhteisötaideteos, laadittiin yhteistyössä Kynnys ry:n kanssa esteettömyyskartoitus sekä tehtiin jätehuollon nykytilan kartoitus ja kehittämissuunnitelma.

Syklissä osaprojektia koordinoi Pauli Vennervirta. Yhteisötaideteoksen taiteellista osuutta johti Liina Blom. Hänen vastuullaan olivat Malmin nuorisotalon taidetyöpajojen vetäminen, lopullisten teosten suunnittelu sekä taideteosten asennuksen järjestely. Malmin nuorisotalo tarjosi puitteet taidetyöpajoille, joissa nuoret saivat tehdä luonnoksia asemalle tulevista työpajoista. Nuorisotalo huolehti työpajojen tilajärjestelyistä ja materiaalit sekä markkinoinnista ja tiedottamisesta Malmin toritapahtumassa.

Malmin asemalla toteutun esteettömyyden auditoinnin asiantuntijoina toimivat tässä Kynnys ry: aktiivit.  Esteettömyysauditointi järjestettiin alkusyksyllä 2012. Lisäksi Sykli toteutti Malmin aseman jätehuollon nykytilan arvion ja kehittämissuunnitelman.  Suunnitelma on esiteltiin VR:lle.

Yhteiset asemat -osaprojektissa kohteen valinta vaikutti monella tavoin mukaan otettavien organisaatioiden valintaan. Koska kyseessä oli rautatieasema ja sen yhteydessä sijaitseva paikallisbussien terminaali, mukaan otettavien viranomaistahojen valinta oli tätä kautta selkeää. Mukana olivat VR, Liikennevirasto ja Helsingin kaupungin liikennelaitos. Koska nimenomaan nuorten osuus haluttiin mukaan, oli Malmin nuorisotalo itsestäänselvä valinta yhteistyökumppaniksi ja osoittivat halukkuutensa tähän aktiivisesti. Osaprojektissa suunniteltavien taideteosten fyysiselle toteutukselle haettiin yhteistyökumppaneiksi paikallisia yrityksiä ja erityisesti sellaisia joihin Syklillä oli jo aikaisempia kontakteja sekä muutamia muita lähialueelta. Myös VR ja Helsingin kaupungin liikennelaitos osallistuvat toteutukseen.

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ

Kansainvälinen yhteistyö käynnistyi tutustumis- ja opintomatkalla Lontooseen ja Gentiin 26. - 31.3.2012. Matkalla hahmottui yhä tarkemmin, että LADin toiminta ja innovaatioprojektit vastaavat todelliseen tarpeeseen - pyöräilykaupunki kehittyy pieni pala kerrallaan ja positiivista kuvaa luovat tapahtumat sekä pyöräilyä helpottavat ja siihen kannustavat palvelut ovat keskiössä. Ihmisten asenteellinen muutos on tärkeää pyöräilykaupungin muodostumisessa. Sen aikaansaaminen vaatii jatkuvaa näkymistä mediassa ja kaupunkikuvassa sekä riittävästi aikaa uusien käyttäytymismallien omaksumiselle. Tapaamisissa London Cycling Campaign -järjestön ja Gentin kaupungin (Mobiliteitsbedrijf) kanssa saimme vahvistusta tekemällemme työlle - LADissa kehitetyt konseptit ovat asian ytimessä. Niissä on myös uutta muotoilullista näkökulmaa, jolle selkeästi on tarvetta. Saamamme käytännön esimerkit helpottivat asioiden esittelyä kumppaneille ja opiskelijoille. Matkalla otettuja valokuvia ja videoita hyödynnettiin esimerkkeinä olemassa olevista toteutuksista, suunnittelutyön tukena sekä projektin viestinnässä.

...