...
- Itseäni ei tuo toimeksianto osio paljoa liikuttanut, sillä oma opinnäytteeni pohjautuu itse kehiteltyyn aiheeseen, johon oikeastaan jotenkin ajauduin aikaisempien kurssien aikana heränneiden mielenkiintojen seurauksena. Ajankohta toisekseen tarjosi minulle oivan tilaisuuden tarkastella itselleni mieluista aihetta. Oma kiinnostus onkin keskeisessä asemassa itse kehitellyn aiheen tapauksessa. Toisekseen opinnäytetyöni vahva teoreettisuus ja tutkimusorientoituneisuuden syynä on se, että haluan pitää itselleni avoimet ovet myös aihepiirini pariin ja estää täydellisen leimautumisen "Koodi Orjaksi". Sosiologia on mukava vastapaino omalle hyvin tekniikkapainotteiselle kompetenssille. Joni.H
Ja tässä Tarun näkemys asiaan
Koska aiheesta ei käydä täällä kauhean vilkasta keskustelua, niin päädyin kokoamaan omasta mielestäni oleelliset pointit, jotka tulee tässä:
- Opinnäytetyön tulisi edetä suunnitelmallisesti, mutta suunnitelmallisuus ei saa tappaa luovuutta.
- Hyvä aihe on ajankohtainen ja tärkeä.
- Muista, että on mahdotonta saada raporttiisi viimeisintä tietoa tai tehdä siitä täydellinen.
- Rajauksen tulee olla mieluummin suppea ja syvällinen kuin laaja pinnallinen.
- Jos teet opinnäytetyön toimeksiantona, työstä tulee olla hyötyä teettäjälleen.
- Älä valitse aihetta, joka on "liian tärkeä". Samaan ongelmaan keskittyvät myös monet sinua viisaammat, etkä välttämättä saa tuotua mitään uutta esille.
- Tee muistiin panoja kaikesta lukemastasi tekstistä. Laita myös lähteet ylös niin voit myöhemmin palata niihin.
- Pyri siihen, että opinnäytetyösi antaa vastauksen yhteen, kahteen tai maksimissaan kolmeen selkeästi rajattuun kysymykseen.
- Jos teet opinnäytetyön toimeksiantona, ei tärkein pointti ole se, että toimeksiantajan toiveet toteutuvat. Tärkeintä on, että ammattitaitosi kehittyy. Sen jälkeen keskitytään toimeksiantajaan.
- Testaa kirjoittamaasi tekstiä jollain, jos lukijalla on rypistynyt ilme ja teksti vaatii useamman lukukerran, se vaatii hiomista.Pyydä lukijaa alleviivaamaan vaikeat kohdat.
- Kirjoittamiseen kannattaa varata kerrallaan vähintään kolme tuntia aikaa. Pidemmät työskentelyjaksot harvemmin toteutettuina ovat tehokkaampia kuin lyhyet.
- Ei haittaa vaikka valitsemaasi aihetta on jo tutkittu. Valitse uusi näkökulma lähestyä sitä.
- Jos valitsemastasi aiheesta ei löydy taustakirjallisuutta vaihda aihetta. Valitse lähdeaineistoksi sellaisia kirjoja, joissa on runsas lähdeluettelo. Jos lähteitä ei ole mainittu, se kertoo, että teksti on kirjoitettu kevyesti. Kun olet löytänyt yhden hyvän kirjan, hyödynnä sen lähdeluetteloa etsiessäsi lisää materiaalia.
- Käytä mahdollisuuksien mukaan lähteinä alkuperäistutkimuksia. Käytä mahdollisimman tuoreita lähteitä, hylkää yli kymmenen vuotta vanhat lähteet, ellet perehdy historiaan.
- Vältä sanatarkkoja lainauksia.
- Mainitse selkeästi raportissasi työsi tehtävänasettelu.
- Ihminen, joka osaa asiansa osaa myös esittää sen selkeästi.
- Käytä vain sanoja, joiden merkityksen tiedät tarkasti.
- Älä väitä raportissasi, ettei jotain asiaa ole tutkittu, se antaa sinusta laiskan ja asiaan perehtymättömän kuvan.
- Kirjoita kielellä, joka on yleistä alallasi.
- Varaa pari viikkoa "valmiin työn" hiontaan ja itsearviointiin.
- Lue kirjoittamasi teksti useampaan kertaan, myös ääneen, ja tee korjauksia. Näin saat siihen persoonallisen tyylisi.
- Laajuus ei ole aina plussaa, laajassa raportissa olennainen osa saattaa hukkua.