Drupal on yksi tällä hetkellä tunnetuimmista webin julkaisujärjestelmistä. Drupal on alun perin hollantilaisen Dries Buytaertin kirjoittama foorumijärjestelmä (Lähde: Wikipedia), josta on ajan kuluessa kehittynyt modulaarisuutensa avulla hyvinkin moniin tarkoituksiin taipuva järjestelmä.
Drupalin historia ja kehitys
Drupalin alkuperäinen tehtävä oli toimia pienen kaveriporukan välisenä viestintäjärjestelmänä heidän ollessa opiskelijoita Antwerpenin yliopistossa. Opiskelujen loputtua kaveriporukka halusi pitää edelleen yhteyttä. Dries väärinkirjoitti hollannin kielen kylää tarkoittavan sanan "dorp" ja siitä järjestelmä sai ensimmäisen nimensä "drop". Myöhemmin kun drop -järjestelmä julkaistiin maailmalle, otettiin englannin kielen drop sanan hollannin kielinen vastine druppel ja se muuttui muotoon Drupal. Lähde (http://drupal.org/node/769)
Drupalin kehitys on nykypäivänä keskittynyt Drupal.org -verkkosivustolle, joka itsessään on Drupal-järjestelmä. Tuhannet vapaaehtoiset asiaan vihkiytyneet harrastajat tai Drupal-järjestelmää työssään käyttävät ammattilaiset osallistuvat Drupal-järjestelmän kehittämiseen ja antavat palautetta ja apua toisilleen.
Järjestelmän lisenssi
Drupal perustuu monien muiden internetissä kehitettävien järjestelmien GNU GPL -nimistä vapaata ohjelmistolisenssiä. Lisenssi on alun perin Richard Stallmanin vuonna 1989 kehittämä. Lisenssin uusin versio on vuodelta 2007.
GPL:n tarkoitus on taata käyttäjälle oikeus kopioida, muuttaa ja jakaa edelleen ohjelmia ja niiden lähdekoodia. GPL takaa, että nämä vapaudet säilyvät myös ohjelmasta tehdyissä muunnelmissa. GPL-lisensoidun ohjelman lähdekoodi on annettava myös eteenpäin GPL-lisenssillä mikäli ohjelmistoa tai sen muunnosta levitetään edelleen, eikä sille ohjelmalle saa asettaa lisärajoituksia. Ohjelmiston jakelua tai myyntiä ei ole rajoitettu. (Lähde Wikipedia)
Järjestelmän ominaisuudet
Drupalin perusasennuksen jälkeen ohjelmisto tarjoaa muutamia perusominaisuuksia, kuten artikkeleiden julkaisun ja käyttäjien hallinnan. Drupalin luonteeseen kuuluu sen muokattavuus lisäosilla, eli moduuleilla, joista joitan kuuluu Drupalin perusasennukseenkin.
...
Julkaisut, käyttöoikeushallinta, pluginit, moduläärisuus...
Kilpailijat
Drupal ei ole ainoa julkaisujärjestelmä, eikä välttämättä edes suurin tai suosituin. Drupal sopi tähän projektiin luonteensa ja ominaisuuksiensa vuoksi, joten valinta muodostui sitä kautta.
...