Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Panel
borderColor#fff
bgColor#ffffff
borderWidth1px

Ohjeita

Varustus

Tietysti fillari. Mutta sen lisäksi...

Päälle säänmukainen varustus. Myös kypärä, vaikka lainattu sellainen, on hyvä tällä reissulla olla, vaikket sitä muuten käyttäisikään (ei haljenneita kalloja, kiitos). Punaiset, keltaiset tai muuten näkyvät vaatteet eivät ole pahitteeksi, jos sellaisia löytyy. Karnevaalihenkikään ei ole kiellettyä.

Evästä mukaan. Etappien 1-3 päätepisteissä (Vanha viertotie, Leiritie, Lummetie) on tarjolla banaania ja myös vettä (ja Hämeentiellä salaattitarjoilu), mutta jokaisen kannattaa ottaa mukaan myös jotain omaa energiaevästä (suklaata tms.) sekä riittävästi vettä tai muuta juotavaa. Aamulla on myös syytä nauttia riittävän tuhti aamupala.

Mistä lähdetään

Etappien lähtöpisteisiin kokoonnutaan viimeistään 15 minuuttia ennen lähtöä. Lähtöpisteet ja ajat ovat:

  1. Bulevardi sisäpiha. Lähtö klo 10, kokoontuminen 9.45.
  2. Vanha viertotie parkkialueen alaosa (sisäänajon vieressä). Lähtö 11.15, kokoontuminen 11.00
  3. Leiritie sisäpihan pyöräparkki. Lähtö n. 12.15, kokoontuminen 12.00.
  4. Lummetie pääsisäänkäynnin edusta (Vehkapolku). Lähtö n. 13.45, kokoontuminen 13.30.

HUOM! Leppävaarassa ei tehdä koukkausta Vanhan maantien toimipisteeseen, vaan Turuntieltä käännytään suoraan Lintuvaarantietä pohjoiseen. Leppävaarasta tulijoiden kannattaa tulla hyvissä ajoin Gallerian parkkipaikalle Turuntien ja Lintuvaarantien risteykseen ja liittyä joukkoon mukaan kun Vanhalta viertotieltä tulijat saapuvat. Arvioitu ohitusaika on 11.30 ja 11.45 välillä.

Miten ajetaan

Reitin ruuhkautumisen välttämiseksi reitti ajetaan n. 10 hengen ryhmissä, jotka lähtevät liikkeelle n. 2 minuutin välein. Ilmoittautuneita ajajia on kutakin etappia kohden 33-37. Ryhmiä on siis etapista riippuen 3-4.

Reittimestareina toimivat Antti Pönni ja Juhana Kokkonen ja häntäpään valvojana Sami Huohvanainen. Yksi reittimestari ajaa aina ykkösryhmän kärjessä näyttämässä tietä ja toinen varmistelee keskellä tai loppupäässä. Häntapään valvoja tulee viimeisenä ja varmistaa, ettei kukaan ole jäänyt matkalle.

Ryhmän mukana ei ole pakko roikkua, jos vauhti tuntuu liian kovalta, mutta häntäpään valvojan taaksekaan ei kannata jättäyttyä.

Jos tiedät jaksavasi hieman vauhdikkaampaa menoa (joka tällä reitillä tarkoittaa korkeintaan n. 20 km/h keskinopeutta, eli ei mitään aivan valtavaa vauhtia) kannattaa sinun lähteä alkupään ryhmässä. Jos taas ajelet rauhallisemmin, on loppupään ryhmä parempi. Näin vauhdikkaat eivät aja hitaita kiinni, vaan ryhmät pysyvät erillisinä.

Ajaessa huomioitavaa

Tour de Metropolia kulkee pääosin yleisillä kevyen liikenteen väylillä ja lyhyitä pätkiä myös vähän liikennöidyillä kaduilla ja teillä. Reitillä on paikoin myös kapeita kohtia, mutkia, alikulkutunneleita ja tienylityksiä.

Reitillä pitää siis varoa kaikkia niitä asioita, joita tavallisestikin pyöräteillä kohtaa: pyörätielle pysäköityjä autoja, risteyksistä ja pihoilta pyöräilijää huomaamatta singahtavia autoja, tietöitä, roskalavoja, jne. Lisäksi ovat vastaantulevat ja edessä ajavat pyöräilijät, sekä jalankulkijat. Jalankulkijat voivat olla koiranulkoiluttajia, sauvakävelijöitä, seisoskelijoita, ihmettelijöitä, bussin odottelijoita, jne.

On hyvä muistaa se perussääntö että on neljä suuntaa, johon jalankulkija ei näe: eteen, taakse, oikealle ja vasemmalle. (Niin, ei edes eteensä. Ihmiset katsovat kävelleessään usein omia jalkojaan tai kaveriaan, eivätkä useinkaan huuomaa pyöräilijää edessään.)

Kellonsoiton jalankulkija kuitenkin saattaa kuulla, joten kelloa kannattaa käyttää - mahdollisista mulkoiluista huolimatta. Myöskään vilkkuvat ledilamput (tai mitkä tahansa näkyvyyttä vähänkin lisäävät asiat) eivät ole turhakkeita päivänvalossakaan.

Jos edessä näkyy koira ja ihminen eri puolilla tietä, yhdistää näitä kahta todennäköisesti tien poikki kulkeva hihna, vaikka sitä ei heti erottuisikaan.. Kello vain soimaan hyvissä ajoin.

Toinen asia, joka erottaa Tour de Metropolian tavallisesta pyöräretkestä, on ajo ryhmässä. Ajaessa tulee siis varoa erityisesti edessä ajavan äkillisiä hidastuksia ja jarrutuksia. Erityisen tarkkana on syytä olla alikulkutunneleissa, joissa voi olla vastaantulijoita ja joiden jälkeen saattaa olla yllättävä nousu tai käännös, joka voi hidastaa edellä ajavan vauhtia. Eli tunneliin kannattaa ajaa alun alkaenkin hieman perusvauhtia hitaammin.

Eli välttäkää mahdollsuuksien mukaan äkkijarrutuksia, ennakoikaa tilanteet ja antakaa takana tulevalle merkki aikomuksistanne (ainakin käsimerkki käännyttäessä). Ja kilisyttäkää surutta kelloa.

Törmäilyn välttämiseksi myös suuria nopeuksia kannattaa välttää.

Reittikohtaisia tietoja ja ohjeita löytyy Reittikuvauksista.

Huolto: ruoka ja juoma, ensiaputarvikkeet sekä paidat

Reititiä seuraa huoltoauto, joka siirtyy pyöräilijöiden edellä aina seuraavalle etapille. Huoltoautosta jaetaan jokaiselle energiaevääksi banaani kolmen ensimmäisen etapin päätepisteessä. Lisäksi matkassa on vettä, mutta kaikkien kannattaa ottaa mukaan myös omaa juotavaa.

Reitin päätepisteessä kaikille Touriin osallistuneille on tarjolla fetasalaattia ja vettä Palmian kahvila Poikkeustilassa klo 14.30 alkaen. On myös mahdollisuus ostaa kivennäisvettä tai virvoitusjuomia.

Oman Tour de Metropolia t-paidan voi nouttaa huoltoautosta millä tahansa etapilla.

Huoltoauton varustukseen kuuluvat myös:

  • pari varafillaria
  • pumppu
  • ensiapulaukku

Huoltoauton puhelinnumero on:

(täydennetään myöhemmin)

Reittimestarien ja häntäpään valvojan puhelinnumerot ovat:

Antti Pönni: 040-1849 204

Radio Reaktori

Metropolian radio- ja tv-linjan opiskelijoiden Radio Reaktori seuraa tiiviisti tapahtumien kulkua. Reaktori on mukana huoltoautossa ja Reaktoria edustaa myös Tourin häntäpään valvoja Sami Huohvanainen.

Reaktoria voi seurata eetterissä taajuudella 100,0 Mhz ja netissä osoitteessa

http://radioreaktori.metropolia.fi

Image Added