...
Helsinki-filmin Juoppohullun päiväkirja -tuotannossa (kesä 2012) testasimme Confluence wikiä tiedonjakamisen alustana. Jo hyvissä ajoin ennen kuvauksia laitoimme kaiken olemassa olevan materiaalin wikisivulle, jonka jaoimme vielä aihealueittain. Kaikille tuotantoon palkatuille annettiin tunnukset sivulle, josta he pääsivät lukemaan ja lataamaan kaikki itseään kiinnostavat dokumentit. Myös kuvausten aikana call sheetit ja muut uudet materiaalit lisättiin sivuille. Käytäntöä pidettiin hyvänä niin tuotantoyhtiön kuin työryhmänkin puolelta: ensin mainittu vältti jatkuvan sähköpostirumban eikä tarvinnut miettiä oliko kukin työntekijä varmasti saanut uusimmat ja päivitetyt materiaalit. Työryhmän jäsenten ei tarvinnut myöskään epäillä dokumenttien tuoreutta, eikä arvottaa aineistoa ja kysellä sitä tuotantoyhtiöltä, sillä kaikki oli saatavilla kaikille samalla sivustolla. Vain kirjautumalla wikiin sai jo aika hyvän kokonaiskäsityksen tuotannosta. Metropolian wikialusta oli testikäytössä Hefillä, ja Juoppiksen jälkeen he päätyivät jatkamaan hyvää käytäntöä toisella alustalla. Hefin kokemuksista löytyy enemmän tekstiä täältä.
Toinen tiedonjakamiseen liittyvä teema oli kuvasuunnittelu ja kuvasuunnittelutyökalut. Näitä, kuten myös projektinhallintatyökaluja, on tarjolla koko ajan kasvava määrä. Sivuston materiaaleista löytyy listaus kaikista 2013 loppuvuodesta tarjolla olleista ohjelmista. Prefix lähti suunnittelemaan lisäksi omaa, avoimeen lähdekoodiin perustuvaa kuvasuunnitteluohjelmaa "Virtual viewfinder", joka toimii mahdollisimman monen eri formaatin kanssa. Tämä ohjelma on kaikkien saatavilla maksutta loppuvuodesta 2014 lähtien.
Varsinaiset toimenpiteet - VFX-suunnittelu
Osatoteuttajalta / & yhteistyökumppanilta Generator Postilta / Fake Graphicsilta löytyi osaavia VFX-suunnittelijoita, joiden ammattitaitoa Prefix saattoi hyödyntää. Tuomo Hintikka ja Ville Vaajakallio vetivät monta työpajaa ja esitystä VFX-suunnittelustaVFX-suunnittelun perusteista lähtien. Koulutuksissa oli kaksi pääviestiä:
1) VFX-suunnittelijan työ voidaan erottaa omaksi osuudekseen esituotannossa. Suunnittelijan palkkaaminen ei sido tuotantoyhtiötä tilaamaan samasta talosta post-työtä. Lanseeraasimme myös käsitteen "käsissparraus", jossa VFX-suunnittelija käy käsikirjoituksen haastavimpia kohtia läpi kuvaajan, ohjaajan ja linjatuottajan kanssa muutaman tunnin - päivän ajan. Tällä menetelmällä vältetään "Lada vai Mersu" -ristiriitoja, kun tuotantotiimi voi avata ideoitaan suullisesti ja suunnittelija voi vastaavasti heitellä vaihtoehtoisia toteutustapoja ja niiden budjettiarvioita. Jos kyseinen VFX-suunnittelija tulee valituksi myös varsinaiseen tuotantoon, hänen on helpompi ja nopeampi hypätä tiimiin mukaan.
2) VFX-suunnittelijan varhainen mukaantulo; joko käsissparrauksen tai pidemmän pestin kautta, säästää todennäköisesti aina kuluja loppupäässä. Tekniikan kehittyessä ja halventuessa kovaa vauhtia, hänellä on luultavimmin paras tieto siitä mitä kannattaa kuvata livenä, mikä kokonaan tietokoneavusteisesti jälkitöissä, ja missä kuvissa kannattaa käyttää näiden yhdistelmää.