Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Tehtävien kategorisoinnin muutokset aiheuttavat hämmentäviä tilanteita työsuunnitelman tulosteissa. Työsuunnitelmat tehtäviä voidaan tallentaa ennen kuin tehtäväkategoria on ollut olemassa tai tehtävät ovat jääneet tyypittelemättä. Kun tällaisissa tilanteissa on valittuna kategoria ja katsoo henkilön työsuunnitelmaa, niin voi syntyä tilanne jossa työsuunnitelman välilehtien  "Tehtäväkokonaisuudet" ja "Työaikasuunnitelma" tehtävien tunnit ja kokonaistunnit eivät ole samat! Tehtävätyyppien tallennus tehtäville korjaa tulosteet työsuunnitelmassa.

Työsuunnitelman sisältö

Työsuunnitelma-näkymä tulostuu usealle välilehdelle

Image Added

Tehtäväkokonaisuudet 

Työsuunnitelman etusivu on yhteenvetotyyppinen näkymä henkilön työsuunnitelmaan valitulla aikavälillä. Välilehden ensimmäinen taulukon sisältö on "karkeatyösuunnitelma". 

Image Added

Jälkimmäinen taulukko on "tehtävätyösuunnitelma"

Image Added

Taulukoissa tehtävätyyppi-sarakkeen nimet ovat samat. Nimet luetaan "Kategoria"-valinnasta.

Tehtävätyyppitaulukoita seuraa kuvio tehtävien jakautumisesta tehtävätyyppeihin.

Työsuunnittelu - top-down ja bottom-up

Tavoitteena on ollut että Peppi tarjoaa palvelut useaan toimintamalliin. Työnsuunnittelussa voidaan edetä top-down tai bottom-up -tyyppisesti (tai näiden kahden mallin yhdistelmällä).

"Bottom-up"-tyyppisessä suunnittelussa (tehtävätyösuunnitelma) haastena on että yksikössä ei synnyt tietoa henkilöstöresurssien jakautumisesta ennen kuin jokaiselle henkilölle on tallennettu jokainen yksittäinen tehtävä. Työnjako yksikkötasolla muuttuu suunnittelun ja toteutuman aikana, jolloin voi olla vaikea saada yleiskuvaa "riittävän" täsmällisesti, miten henkilöstöresurssit kohdennetaan. Tarvittava tieto tehtävien kohdentamisesta syntyy niin myöhään (usein vasta suunnittelukauden päättyä, toteutumakauden lopussa) ettei sillä ole enää käyttöä kun yritetään saada tietoa yksikön resurssien käytöstä. Jos tätä rajoitusta yrittää kiertää, tallentamalla jokaiselle henkilölle muihin töihin karkean tason tehtäväpaketit, niin mallista seuraa että tehtävien ylläpidon työmäärä kasvaa kohtuuttomaksi.

Etusivun taulukoiden tehtävä on auttaa henkilön töiden suunnittelua eri ajankohdissa: ennen yksittäisten tehtävien tallennusta voi olla vaikea hahmottaa ja suunnittella yksikkötasolla miten henkilöstöresursseja on kohdennettu ja halutaan kohdentaa. Karkea suunnitelman tavoitteena on mahdollistaa tilanne, jossa yksikön koulutuksen suunnittelija haluaa lähteä suunnittelussaan liikkeelle "top-down".