Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Vaatimusmäärittely

Tässä dokumentissa määritellään yhteisölliselle käsikirjoitustyökalulle asetetut vaatimukset. Lyhyesti kuvattuna kyseessä on verkossa tapahtuva käsikirjoituksen laatiminen, jonka tekijöinä ovat koulusta valmistumassa olevat nuoret. Heidän on tarkoitus luoda tietyn aikajakson puitteissa näytelmän käsikirjoitus joka myös toteutetaan. Tämän dokumentin on tarkoitus toimia käsikirjoitustyökalun suunnittelun tukirankana. Hankkeesta on tarkoituksena syntyä myös käsikirjoitustyökalun kouluttajan käyttöopas.

Yleiskuvaus

Käsikirjoitustyökalun on tarkoitus olla Internet-pohjainen, ilmainen sovellus. Käsikirjoitustyökalun pohjana mahdollisesti käytettävä wiki tai muu sovellus ei täten saa aiheuttaa kustannuksia, vaan sen tulee olla ilmaiseksi ladattavissa. Myöskään käsikirjoitustyökalun käyttäjille ei saa aiheutua kustannuksia valmiin sovelluksen käyttämisestä.

Kohderyhmä

Käsikirjoitustyökalu on hankkeen aikana tarkoitettu peruskoulusta, lukiosta tai ammattikoulusta valmistumassa oleville nuorille Uudeltamaalta jotka ovat siirtymässä työelämään. Käsikirjoitustyökalu ei ole ainakaan pilottivaiheessa vapaasti käytettävissä vaan ryhmä tai ryhmät kootaan hakemusten ja mahdollisten haastattelujen kautta. Ryhmä on tarkoitus koota esimerkiksi IRC-Galleriaan laitettavan ilmoituksen kautta. On tarkoitus, etteivät ryhmän jäsenet tunne toisiaan entuudestaan eikä heillä ole aiempaa kokemusta taiteesta mutta ovat kokeneita Internetin käyttäjiä myös sosiaalisissa tarkoituksissa. Jatkossa on tarkoitus että käsikirjoitustyökalua voidaan soveltaa minkä tahansa ryhmän kanssa käsikirjoituksen laatimiseen.

Toiminnat / Vaatimukset

Käyttäjän tulee voida: 

-         rekisteröityä palveluun ja luoda oma tunnus (admin hyväksyy)

-         kirjautua sisään omilla käyttäjätunnuksilla

-         vaihtaa salasana

-         luoda oma profiili (antaa taustatietoja ja ladata oma kuva)

-         luoda uusi sivu

-         selata ja kommentoida muiden tekemiä ehdotuksia esimerkiksi näytelmän rakenteesta tai hahmoista, muttei muokata tai poistaa niitä

-         nähdä muutokset historiassa ja kuka muutokset on tehnyt

-         kommentoida muiden tekemiä muutoksia

-         keskustella oman ryhmänsä jäsenten kanssa

Lisäksi adminin tulee voida:

-          rajoittaa oikeuksia: ryhmän ulkopuoliset henkilöt eivät voi muokata käsikirjoitusta (oletusasetus)

-          hyväksyä uudet käsikirjoittajat projektiin

-          poistaa asiaton / vahingossa lähetetty keskusteluviesti

Työkalulle asetetut tärkeimmät vaatimukset ovat kopioitavuus ja tulostettavuus. Kopioitavuus tarkoittaa sitä, että wikipohja on oltava kopioitavissa helposti uudelle ryhmälle.

Tulostettavuus tarkoittaa puolestaan sitä, että käsistyökalusta on tulostettavissa riisuttu versio sivusta; kaikki ylimääräiset palkit ja navigaatiot on poistettu.Tulostettavuus on järjestettävissä; etsitään koodinpätkiä joilla mahdollistaa se, mitä osia tulostetaan.

Uutisosio halutaan etusivulle, vetäjän tulee voida helposti lisätä uutisia.

Muiden käyttäjien aktiivisuus halutaan näkyviin; juuri nyt läsnäolevat (kuva + nick) sekä viimeisimmät läsnäolleet ja mitä tekivät/muokkasivat (esim. viisi viimeisintä käyttäjää nyt läsnäolevien lisäksi + mahdollisuus nähdä laajempi lista koskien tiettyä ajanjaksoa (tunti, kaksi, päivä, kaksi, viikko..)

Sivukohtaiset kommentoinnit sekä erillinen foorumi.

Työhuoneessa olevien kirjoituspöytien erottuminen prosessin vaiheen mukaan. Joko niin, että esim. eri vaiheisiin kuuluvat työpöydät eri väreillä tai jokin korostus niille kirjoituspöydille jotka kuuluvat vaiheeseen joka nyt on käsillä. 

Kirjoituspöytien aktiivisuuden näkyminen, niihin pöytiin jokin merkki joissa on tapahtunut muutos esim. viimeisen viiden minuutin sisällä. 

Työkaluun tulleista muutoksista ilmoitus käyttäjälle sähköpostiin; esim. joka päivä yksi sähköposti jossa koottuna muutokset.

Jokaiselle käyttäjälle oma esittelysivu johon on mahdollista ladata kuva.

Vetäjälle työkalun personointi omiin tarpeisiin mahdollisimman helpoksi. Helpot valinnat esim. sen suhteen, mitä tehtäviä valitsee oppimateriaalista jne.

Bling-Blingit

Materiaalin siirtyminen/siirtäminen kirjoituspöydiltä valmistuvaan käsikirjoitukseen mahdollisimman helposti ja yksinkertaisesti (mahdollisesti jokin kategoriamenetelmä, "valitut" tai "valmiit" tms. siirtyvät).

Kunkin opiskelijan tuotosten kopioituminen kirjoituspöydiltä kunkin opiskelijan omaan portfolioon.

Äänestykset tulevat käyttöön, mahdollisimman helppo ratkaisu tulee löytää (palveluita on, mutta osaako kokematon siirtää koodin työkalun koodin sekaan oikeaan kohtaan).

Aikajana joka näyttää vaiheet, tehtävien deadlinet ja lopullisen deadlinen. Vähintäänkin kalenteri + jos käytetään esim. Googlen tarjoamaa tulee vetäjä opastaa hyvin kaikkiin yksityiskohtiin.

"Kokeile tästä" -> etusivulle, tästä voisi kokeilla työkalua, jokin lyhyt polku.

"Juuri nyt" -> navigaatiopalkkiin, vie aina käynnissä olevan vaiheen sivulle jossa näkyy myös ko. vaiheen kirjotuspöydät. 

Linkit kulloinkin aktiivisiin kirjoituspöytiin navigaatioon, Työhuone-linkin alle.

Muut käyttövaatimukset ja käyttäjätestaukset

Käsikirjoitustyökalun tulee olla helposti opittava ja yksinkertainen käyttää. Jotta tähän päästäisiin, on oleellista tehdä riittävästi käytettävyystestauksia ennen työkalun varsinaista käyttöönottoa. Viimeisenä testiryhmänä toimivat Metropolian Esittävän taiteen Teatteri-ilmaisunohjaaja-opiskelijat syksyllä 2009.

Käyttöliittymäkuvaus

Käsikirjoitustyökalussa on etusvun alaisuudessa osiot "Aloitus" jossa esittäydytään ja ideoidaan, "Työpöytä" joka sisältää käsikirjoituksen eri vaiheet sekä "Valmistuva käsikirjoitus" jonne kootaan valmis käsikirjoitus. Kullakin osiolla on alasivuja. Lisäksi on myös oppimateriaalit, vetäjänmateriaali, ohjeet sekä infoa sivustosta. Näihin kolmeen osioon sekä neljälle alasivulle pääsee vasemmasta navigaatiosta. Keskustelualue on erikseen, siihen pääsee ylänavigaatiosta.

Etusivulle rakennetaan mahdollisesti uutis-osio.

Apua-osio ja kahvila-osio ovat keskustelufoorumilla (question) olevia paikkoja joissa voi pyytää apua ongelmiinsa sekä keskustella mukavia.

Käytetään leivänmurupolkua helpottamaan navigointia sekä auttamaan käyttäjää näkemään missä kohtaa palvelua hän liikkuu.

Tällä hetkellä käsikirjoitustyökalun käyttöliittymää ja rakennetta ollaan hahmottamassa Wikidot-palvelussa. Kyseessä on kuitenkin vain kehitysversio, varsinaista alustaa ei olla vielä päätetty.

http://kassy.wikidot.com/

Tekniset tiedot

Käytettäessä valmista wiki-pohjaa tietokannat ja muu informaatio sijaitsevat kyseisen wikin tarjoajan palvelimilla. Jos valmis wiki-pohja ei riitä, vaan luodaan esimerkiksi jokin uusi ominaisuus, tarvitsee wiki ladata omalle palvelimelle. Tällöin fyysinen sijainti on todennäköisesti Metropolian palvelimilla jolloin varmuuskopioinnista ja palvelimen ylläpidosta tulee sopia Metropolian tietohallinnon kanssa. Käsikirjoitustyökalun ylläpitäjinä toimivat ainakin hankkeen ajan projektisuunnittelija, projektituottaja ja

...

dramaturgiopettaja.