Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Laminaarisessa virtauksessa putken karheudella ei ole vaikutusta syntyviin painehäviöihin. Laminaarisen virtauksen luonne ja nopeusjakautuma on kuvan 8/1 mukainen. Maksiminopeus on n. 2x 2 kertaa virtauksen keskimääräinen nopeus.

Turbulenttisella virtauksella painehäviöt riippuvat myös putken karheudesta. Virtausjakautuma on selvästi laakeampi kuten kuva 8/2 osoittaa. Maksiminopeus on n. 1,2 kertaa keskimääräinen nopeus. Virtauksen muuttuminen laminaarisesta turbulenttiseksi tapahtuu virtausnopeuden kasvaessa (kun putkikoko oletetaan vakioksi). Muutos tapahtuu nopeasti mutta käytännössä välissä on muutosalue, jossa laminaarinen virtaus saattaa herkästi muuttua turbulenttiseksi jonkun häiriötekijän ansiosta vaikka virtausnopeus ei kasvaisikaan. Virtauslaji vaikuttaa putkiston virtausvastuksiin.

kuva Kuva 8

Eri virtauslajit voidaan erottaa toisistaan REYNOLDSIN luvun avulla. Tämä tunnusluku on englantilaisen fyysikon Osborne Reynoldsin (1842 - 1912) kehittämä ja se ilmaisee virtausosaseen vaikuttavien hitausvoimien ja viskositeettivoimien suhteen. Reynoldsin luku on johdettu lähteessä /1, s85/. Reynoldsin luku on laaduton ja se lasketaan yhtälöstä:Re=(v- d)/υ
Image Added
 

Virtaus on laminaarista kun Re on pienempi kuin Rekr ja virtaus on turbulenttista kun Re on suurempi kuin Rekr.

Kaksi virtausta ovat yhdenmuotoisia, jos niillä on sama Reynoldsin luku. Avovirtaukselle soveltuu paremmin Frouden luku /1, s 86/.

...

Kitkahäviöt lasketaan yhtälöstä:
A Image Added

jossa l= putken pituus

d= putken halkaisija

λ= kitkavastuskerroin

v= virtausnopeus

...

Kitkavastuskertoimenarvo riippuu virtauslajista ja putken karheudesta. Laminaarisessa virtauksessa λ= 64/Re

Turbulenttisessa virtauksessa kitkavastus-kertoimen määrittäminen on hankalampaa, koska se riippuu putkenkarheudesta ja Reynoldsin luvusta. Tarkastellaan ensin sileää putkea (ehto: Rek- k/d<65), (k= putken absoluuttinen karheus, d= putken sisähalkaisija).

Blasiuksen yhtälö, kun 2300< Re <105 Image Added
 
Nikuradsen yhtälö, kun 105< Re  <5×10  <5- 106 Image Added
Prandtlin  Prandtlin ja Kàrmànin yhtälö, kun Re>106. Image Added
 
Hydraulisesti karheat putket (ehto: Re×k- k/d>1300) Image Added
 
Moodyn yhtälö Image Added
 
Lisäksi voidaan erottaa ns. ylimenoalue, jolla on ehtona 65< Re <1300. Tällöin kitkavastuskerroin on:

Prandl-Colebrookin yhtälö Image Added
 
Kitkavastuskertoimen l λ arvo saadaan myös Moodyn käyrästöstä Reynoldsin luvun ja suhteen k/d perusteella (kts. kuva 9).

...

Kertavastukset voidaan laskea yhtälöstä: Image Added
 
jossa zζ= kertavastuskerroin
Kertavastuskertoimen arvo z ζ riippuu ko. rakenne-osan rakenteesta ja usein myös Reynoldsin luvusta. Tavallisesti virtaus on näissä rakenne-osissa turbulenttista ja kirjallisuudessa annetut yhtälöt ja arvot ovat siten voimassa vain turbulenttisella virtauksella. Kertavastuskertoimen z ζ arvoja ja laskentaohjeita löytyy mm. Tekniikan käsikirjoista osat 1, 5 ja 8 sekä lähteestä /1, s 105...123/.

kuva Kuva 10 

Esimerkkinä otetaan lähteen /1/ mukainen tapa laskea putkenmutkien virtaushäviöitä. Kuvasta 10 (vasen) saadaan zζu:n arvo taivutuskulman suuruuden perusteella ja kuvan 10 oikean puolen käyrästä kerroin fRe Reynoldin luvun ja käyristyssuhteen R/d funktiona. Kertavastuskerroin voidaan määrittää:

Kertavastusten suuruuksia voi laskea myös purkauskertoimen mavullapurkauskertoimen μ avulla.
Purkauskertoimenm ja kertavastuskertoimenz Image Added
Purkauskertoimen μ ja kertavastuskertoimen ζ välillä on yhteys: H Image Added
Kuva 11 selventää purkauskertoimen käyttöä kuristusten yhteydessä. Likiarvona voi käyttää arvoa 0,6 virtauksen ollessa turbulenttista (teräväreunainen kuristus). Purkauskertoimen m μ avulla määritetään tilavuusvirta Q esim. kuristimen yli, kun tunnetaan paine-ero ja kuristimen virtauspoikkipinta-ala:

kuva Kuva 11 

4.2 Putkiston kokonaispainehäviö

Virtausvastukset ja sähkötekniikan vastukset käyttäytyvät matemaattisesti tarkasteltuna samalla tavoin. Ne voivat olla kytkettynä sarjaan tai rinnan.

4.2.1 Sarjaan kytkentä


kuva Kuva 12
Hydrauliikkajärjestelmissä virtausvastukset ovat usein sarjaan kytkettyinä kuvan 12 tavoin. Tällöin kokonaispainehäviö on osapaine-häviöiden summa. Image Added
 
Osapainehäviöt voivat muodostua putkiston kitkahäviöistä tai putkistoon liittyvien osien kertahäviöistä. Image Added
 

4.2.2 Rinnan kytkentä

kuva Kuva 13 

Rinnankytkennässä virtaus jakaantuu siten, että kuhunkin haaraan muodostuu yhtä suuri painehäviö. Kokonaispainehäviöksi muodostuu kuvan 13 tapauksessa: Image Added
 
Haluttaessa laskea useamman rinnan kytketyn vastuksen kokonaispainehäviö, määritellään virtausvastus: Image Added
 
jossa painehäviö DpΔpI on kuristuskohdan painehäviö ja QI on sen läpi virtaava tilavuusvirta. Kokonaisvastus saadaan laskettua yhtälöstä: Image Added
 
Hydraulijärjestelmissä paine on tavallisesti korkea verrattuna syntyviin painehäviöihin. Putkiston mitoitus perustuukin usein suositeltujen virtausnopeuksien käyttöön, joita on käsitelty aikaisemmin tässä monisteessa. On kuitenkin suositeltavaa tarkastaa mm. pumpun imuputket kavitaation estämiseksi.
Putkiston mitoitus on optimointia tehohäviökustannusten ja niistä aiheutuvien muiden lisäkustannusten (mm. jäähdytys) sekä putkistokomponenttikustannusten välillä. Ylisuuri putkisto aiheuttaa korkeat komponenttikustannukset mutta putkistosta johtuvat tehohäviöt jäävät pieniksi. Läheskään kaikki häviöt eivät johdu putkistosta.