Metropolian opiskelijoiden ja henkilökunnan sähköisten työ- ja opiskeluvälineiden kokonaisuus uudistetaan syksyllä 2016. Silloin avataan sähköiset työpöydät.
...
Jaakko: Sähköisten työpöytien uudistuksessa jo olemassa olevat tietotekniset työ- ja opiskeluvälineet (Tuubi, Peppi, Pakki) järjestetään uudeksi, yhdenmukaiseksi kokonaisuudeksi. Mukaan tulee myös uusi Perusrekisteri, joka korvaa nykyisen Winhan. Uusi kokonaisuus toimii yhdellä kirjautumisella yhdenmukaisen käyttöliittymän ja yhden osoitteen alla.
Milloin sähköiset työpöydät otetaan käyttöön?
Jaakko: Lokakuun jälkipuoliskolla 2016. Työpöytien pilotointi alkaa jo 13. huhtikuuta 2016.
Mitä tapahtuu Tuubille?
Jaakko: Tuubin palvelut uudelleensijoitetaan sähköisten työpöytien kokonaisuuteen. Käyttöliittymään ja toiminnallisuuksiin tulee myös joitakin pieniä parannuksia.
Poistuuko vanha Tuubi käytöstä, kun sähköiset työpöydät otetaan käyttöön ensi lokakuussa?
Jaakko: Nykyinen Tuubi on käytössä vielä ensi lokakuussa. Vielä ei ole päätetty, milloin nykyinen Tuubi poistuu.
Mitä tapahtuu Tuubin nykyisille infosivuille (Opikelijoille, Henkilökunnalle)
Jaakko: Ne siirretään uuteen kokonaisuuteen sellaisenaan kuin ne Tuubissa ovat sähköisten työpöytien käyttöönottohetkellä.
Mitä tapahtuu Tuubin työtiloille ja niissä oleville dokumenteille?
Jaakko: Ne siirretään uuteen kokonaisuuteen sellaisenaan kuin ne Tuubissa ovat sähköisten työpöytien käyttöönottohetkellä.
Entä Moodle sekä Googlen ja Microsoftin pilvipalvelut ? Liitetäänkö nekin jotenkin sähköisiin työpöytiin?
Jaakko: Opettajat voivat jatkossa linkittää opetuksen työtiloihin kaikki käyttämänsä selaintoimiset oppimisympäristöt niin että opiskelijat löytävät ne helposti ja pystyvät niitä helposti käyttämään.
Mitä palveluja on tarjolla esimerkiksi opiskelijan työpöydällä?
Jaakko: Suoritusote, lukujärjestykset, ilmoittautumiset, Kalenteri, Hops, Edistymisen seuranta, Sopimuspankki ja Ahot. Katso kaavio.
Pitääkö opiskelijan työpöydän ja yleisen työpöydän välillä jotenkin surffailla?
Jaakko: Ei tarvitse. Käyttäjälle työpöytien joukko näyttäytyy yhtenä kokonaisuutena. Palvelut toimivat yhdessä osoitteessa.
Onko sähköisten työpöytien kokonaisuus personoitu?
Jaakko: Kyllä on. Eri käyttäjärooleille (esimerkiksi opiskelija, opettaja tai suunnittelija) näkyvät eri asiat ja toiminnallisuudet. Sähköisiä työpöytiä voi verrata esimerkiksi liikeyritysten verkkopalveluihin, joissa sisään kirjautumalla eri asiakasryhmät saavat heille kohdistettuja palveluja.
Pitääkö tietokoneelle asentaa jotain ohjelmia, jotta työpöydät toimivat myös kotikoneella?
Jaakko: Ei tarvitse, ellei verkkoselainta oteta lukuun. Työpöydät ovat selaintoimisia eli toimivat kaikkialla, missä käytetään verkkoselainta tietokoneen ja tietoliikenneyhteyksien avulla.
Julkaistaanko työpöydistä myös mobiilisovellus?
Jaakko: Kaikki työpöydät toimivat myös mobiililaitteiden selaimilla, koska käyttöliittymät on responsiivisia. Tämä tarkoittaa, että käyttöliittymät mukautuvat päätelaitteen näytön kokoon sopivaksi. Erillisiä natiivisovelluksia ("Appseja") ei toteuteta tässä projektissa, mutta niiden toteuttaminen on täysin mahdollista avoimiin rajapintoihin perustuvaan arkkitehtuurin ansiosta.
Sähköisten työpöytien pilotointi alkaa siis huhtikuussa. Voivatko myös opiskelijat ryhtyä pilottikäyttäjiksi?
Jaakko: Kyllä voivat. Seuraa tiedotteita lopputalven aikana Tuubissa ja tietohallinnon sivustossa.
Järjestetäänkö henkilökunnalle koulutusta työpöytien käytöstä?
Jaakko: Kyllä. Koulutukset alkavat syyskaudella 2016.
Mistä saa lisätietoa työpöydistä?
Jaakko: Projektin sivusto tarjoaa kaiken sen, mitä sähköisistä työpöydistä pitää tietää. Ajankohtaiset tiedotteet ilmestyvät myös Tuubissa ja tietohallinnon sivustossa.
Haluatko tietää jotakin lisää? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan kommenttikenttään.