...
Muotoilun ja digitaalisen viestinnän jatkokurssi, joka toteutetaan syksyllä 2009 ja keväällä 2010.
Yleistä:
Ensikeväänä siis järjestetään Syksyllä alkaa keväälle painottuva Metropolis intensiivi III.
Nyt tulee etsiä keväämmältä kaikille sopiva loppuviikko (ke-to-pe). Syksylle ja alkutalvelle opiskelijoille tulee kirjallisia tehtäviä(lukemista ja kirjoittamista). Voitteko opintokokonaisuuksista ja lukkareista vastaavat laittaa teille sopivat ajankohdat niin saadaan päivänmääriin selkeyttä?
Projekti on laajuudeltaan 7op ja pakollinen 08 aloittaneille teollisille muotoilijoille sekä 08 aloittaneille digitaalisen viestinnän opiskelijoille. Mukaan saattaa keväällä tulla muitakin koulutusohjelmia.
Projektissa yhdistetään teoreettinen osaaminen, ongelmanratkaisumalli sekä Projektissa yhdistetään ongelmanratkaisumalli ja tuotesuunnittelu johonkin tiettyyn tulevaisuuden kriisiin liittyen.
Aikataulu
ALUSTAVA, EI VIELÄ VARMISTUNUT
- Syksy
- startti (vko 43 perjantai vapaa, maanantait vko 45, 47 muotoilulla vapaita)
- valmistelu
- ennakkotehtävä
- Kirjat: Medici-ilmiö ja Syntymättömien sukupolvien Eurooppa
- Selvitystyö etukäteen annetuista tulevaisuuden kriiseistä (esim. ikääntyvä yhteiskuntarakenne Suomessa 2050, ilmaston lämpeneminen Tuvalussa 2050 jne.)
- mitä asioita pitäisi tietää joistain spesifeistä rooleista käsin...
- ryhmäytyminen
- mitä muuta
- Kevät
- intesiivistartti 7.-8.1.2009
- projektin ohjaus
- viimeistely
- loppunäytös / -esitys
Projektin luonne
- ennakkotehtäväksi oltiin aiottu (ainakin diviläisille) Medici-ilmiö-kirjan lukemista
Lähestymistavat
Tulevaisuusskenaarioita
...
- Startti: julkistaminen & ryhmien muodostus vko 48: Torstai 26.11. klo 13-15 Lummetie 2 b, auditorio IAD190
- lukuaikaa: viikot 48, 49, 50, 51
- iltaseminaari ja illanviettoa yhdessä 8.12.
- seminaari-iltapäivä: 16.12
- Kevät
- Metropolis III kick start, muut mukaan? 7-8.1. (puhumaan Eero Paloheimo?)
- ryhmätyöpäivät: 20, 21,22.1.
- viikottaiset tai joka toinen viikko ryhmätyöt
- projektin viimeistely päättäminen 14, 15 ja 16.4.
- 16.4.00 karonkka!
Projektin taustaa
Metropolis III, "muutos ja uusi alku"
Ihminen rakentaa elämänsä ja katsomuksensa pääsääntöisesti ulkoisten hänestä itsestään riippumattomien asioiden varaan. Hyväksytty tapa toimia ja tuomita rakentuvat yhteiskunnassa muun muassa lakien ja kulttuurin varaan.
Ihmisten muodostamat pienet ja isot yhteisöt noudattavat myös yhteisesti sovittuja ja ulkoisten paineiden luomia lainalaisuuksiaan. Melkein yhtä harvoin kuin tapahtuu uudistumista sisältäpäin tapahtuu uudistumista ulkoa päin.
Metropolis III:n tarkoituksena on asettua katkeamakohtaan, jossa ulkoinen muutos on sorruttanut yhteiskunnan rakenteita niin ettei vanhan järjestelmän uudelleen rakentaminen ole enää kannattavaa. Jokaisessa lopussa on uuden alun siemen: kuvaile katastrofi, joka johtaa romahdukseen! Mitä tapahtuu katastrofin jälkeen? Sekuntti, minuutti, tunti, päivä, viikko, kuukausi, vuosi jne. miten toimitaan heti katastrofin jälkeen ja mitä mahdollisuuksia on rakentaa täysin uutta ennakkoluulotonta yhteiskuntaa. Miten mukaudumme yksilöinö ja yhteisönä uuteen tilanteeseen? Katastrofi ei ole vielä tapahtunut, mutta se voi tulla heti seuraavaksi tai sadantuhannen vuoden kuluttua. Osaammeko hyödyntää katastrofin
mahdollisuutena?
Opiskelijat lukevat annetun materiaalin taustatiedoksi. Koulutusohjelmien opiskelijat muodostavat ryhmät, suositeltu ryhmäkoon maksimi on viisi.
Lukemisto:
- MEDICI-ILMIÖ
Sivumäärä: 266
Kirjoittaja: FRANS JOHANSSON
Kustantaja: Talentum oyj
Julkaisuvuosi: 2005
ISBN-13: 9789521409905, ISBN-10: 9521409908
Hinta: 45.60 €
Miksi niin monet maailmoja muuttaneista ideoista tulee ihmisiltä, joilla on keksintöjensä alasta vähän tai ei lainkaan kokemusta? Esimerkiksi Charles Darwin oli geologi esitellessään evoluutioteorian. Dinosaurusten sukupuuttoon kuolemisen selitti vihdoin ja viimein tähtitieteilijä. Frans Johansson väittää, että mullistavia ideoita saadaan useimmiten
silloin kun tuomme käsitteitä yhdeltä alalta uudelle, jopa itsellemme oudolle alueelle. Tällä Johanssonin välimaastoksi kutsumalla alueella vakiintuneet ideat törmäävät ja yhdistyvät muiden alojen, tieteenalojen ja kulttuurien käsitteiden kanssa, ja saavat aikaan aivan uusien ideoiden purkauksen. Medici-ilmiö näyttää meille kuinka voimme päästä välimaastoon ja kuinka voimme muuntaa siellä saamamme ideat uraauurtaviksi keksinnöiksi.
- Syntymättömien sukupolvien Eurooppa
Kirjoittaja: Eero Paloheimo
WSOY 1996, 455 s.
Syntymättömien sukupolvien Eurooppa -teoksessa selvitetään ensin teoreettisesti, sitten yksityiskohtaisesti mahdollisuuksia Euroopan ongelmien ratkaisemiseksi laajan, aatteellisen suunnanmuutoksen pohjalta. Kirja ilmestyi keväällä 2004 Virossa eestinkielisenä (Tuleviku Euroopa) ja syksyllä 2005 Kiinassa kiinankielisenä. Syntymättömien sukupolvien Eurooppa (The Way Towards a New Europe, published in Estonian (Tuleviku Euroopa) in spring 2004 and in Chinese in fall 2005). The book offers a theoretical analysis and detailed solutions for tackling the problems of Europe on the basis of a broad change in ideological direction.
Tehtävänanto 1
- tulisi velä selventää mitä opiskelijat tekevät, missä muodossa palauttavat tehtävät / mitä heidän pitää ryhmissä yhdessä saada aikaiseksi, ja milloin. (Debattia, esseetä, ja "tarinaskissejä"?)
Opettajat
- Mika Ihanus, teollinen muotoilija TKO
- Markus Norrena, digitaalinen vietsintä
- Pauli Laine, digitaalinen vietsintä
- ...
Tulevaisuusskenaarioita
- Lisätty todellisuus:
Widget Connector url http://www.youtube.com/watch?v=b64_16K2e08 - Led-valaistus
- Cloud computing
- Tulostettava elektroniikka / mikropiirit
- Tulostettavat aurinkopaneelit
- Henkilökohtaiset 3d-tulostimet
...