Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Minkälainen on hyvä innovaatiohaaste?

Tilaajayrityksen hyvä haaste on sellainen, joka on aito ja avoin ongelma tai mahdollisuus, vaatii monialaista tiimiä (jos sellaisia on tarjolla) ja johon voidaan alustavasti kuvitella useita mahdollisia ratkaisuja ja lopputuotosmalleja. Usein tiedetään ennalta, minkä alojen opiskelijoita tiimeissä todennäköisemmin on ja kuinka monta vuotta heillä on opintoja takana. Haasteen on siis oltava mielenkiintoinen näiden alojen rajamaastoissa, eikä vain jollekin yksittäisen alan edustajalle.

Haastetta on hyvä pohtia etukäteen innovaatio-ohjaajien kanssa. Usein yritys ei itse välttämättä näe ongelmaa tai mahdollisuutta. Yrityksillä on myös usein aina sama ongelma: ”Tarvitsisimme lisää asiakkaita”, ”Ongelmana on markkinointibudjetin pienuus”, ”Myynti ei vedä”. Markkinointikampanjan ”tilaaminen” on innovaation mahdollistava haaste vain harvoissa tapauksissa. Tiimissä ei välttämättä ole markkinoinnin tai myynnin kokonaisymmärrystä. Toisaalta yritys voi myös ”kouluttaa” lisää spesifiä ymmärrystä tiimiin, jolloin todellisia uusia yrityksen ”oman boksin ulkopuolisia” ideoita ja toteutettavia projekteja voi olla saatavilla.

Innostavimpia haasteita ovat yleensä hyvin konkreettiset, mutta avoimet mahdollisuudet: haasteen muotoilu yhteen kysymyslauseeseen on olennaista.

Esimerkkejä hyvistä haasteista:

  • ”Meidän yrityksellä on kaksi tällaista purjelaivaa, mutta ongelmana on kalliit kustannukset ja yritysasiakkaiden kaikkoaminen. Mitäs te siihen?”
  • ”Meillä on tällaisia robotteja, mutta olemme esitelleet niitä vain insinöörimessuilla, mitäs te niillä?” tai ”Tutkimusten mukaan 13-14 -vuotiaat tytöt eivät tunnista sukupuolitautien vaaroja, kuinka tätä voisi parantaa?”
  • ”Tässä kauppakeskuksessa on internetyhteydellä varustettuja mainostauluja. Olisi hyvä, jos asiakkaat viipyisivät täällä kauemmin. Mitäs te siihen?”
  • ”Jokaisessa Lastensairaalan huoneessa tulee olemaan pelikonsoli. Kuinka sitä voisi käyttää lasten paranemiseen ja kuntoutumiseen?”


Yleensä opiskelijat saavat valita useista haasteista kiinnostuksensa mukaan. Näin motivaatio projektiin löytyy helpommin. Innostuminen on usein kiinni innovaatio-ilmastosta, siitä ilmapiiristä ja positiivisesta hengestä, joka haasteen ympärillä näkyy. Opiskelijoita kannattaa siis houkutella ja antaa heille arvoa. Monet voivat olla todella hyviä osaajia omalla alallaan, he voivat olla jossain töissä tai heillä voi olla jopa oma firma. Silti heille on annettava mahdollisuus myös epäonnistua. 

Haaste annetaan yleensä suullisesti, mutta on hyvä kerätä asiasta dokumentteja ja sanallistaa sitä myös kirjallisesti. Haasteen antoon voi olla aikaa esim. 15 minuuttia.
Siinä ajassa ehtii esitellä yrityksen, taustaa, ongelmaa haasteen taustalla ja innostaa opiskelijoita valitsemaan juuri tämän haasteen.