...
Päättäminen ja neuvotteleminen ovat molemmat pomon hommia. Mitä vähemmän joutuu päättämään klassisesti yksin ja vielä enemmän, mitä vähemmän joutuu neuvottelemaan, sen parempi. Esimiestyö, asiakassuhteiden hallinta, yhteistyökumppanien kanssa käytävä keskustelumuoto "neuvottelu" on pahin malli. Neuvottelun heikkous on siinä, että jaettavissa olevan kakun koko on vakio. Vahvempi saa isomman palan piirakasta, synergiaedut puuttuvat. On hedelmällisempää istua samassa pöydässä ja löytää yhdessä keskustellen jutut, jotka laajentavat kakun kokoa. Yhteistyö johtaa investointeihin, jotka johtavat kasvuun tai esimerkiksi tuotekehitykseen, jossa löydetään yhteistyössä ylivertaisuuksia tuotteisiin.
Perusoivallus
Johtajan työ on lähtökohtaisesti ristiriitaista - tämän kanssa on opittava elämään:
Ole lähellä - Pidä etäisyyttä
Luota ihmisiin - Pidä heitä silmällä
Ole kärsivällinen - Ole määrätietoinen
Näe oman yksikön etu - Näe koko firman etu
Ole näkijä - Ole tekijä
Pyri yksimielisyyteen - Tee päätöksiä yksin
Ole itsevarma - Ole nöyrä
Pidä huoli tehokkuudesta - Pidä huoli hyvinvoinnista
Toimit ihmisten kanssa - Mutta olet yksin
...
Huipputärkeää: kun päätösvalta on sulla, siihen liittyy oikeesti määritelty tai määrittelemätön vastuu päätöksen seurauksista. Kun yritys tai yhteisö on oikealla tavalla organisoitu, sinne on muodostuneet ne päätösvallan alueet, johon sisältyy ne vastuut. Pomolla on vastuu ja etuoikeus/pakko yksin tehdä päätökset. On kohtuutonta organisaatiota kohtaan, joka pomolla on tiimissään, edellyttää että he osallistuisivat päätöksentekoon; he eivät saa siitä palkkaa eikä se kuulu heidän tontilleen. Vaikeat asiat heikoilla pomoilla on tapana vedota "yhdessähän me päätettiin". Se on väärin. Vähintään yhtä usein alaisporukoista nousee ajattelematon tahto, voi kun me päästäisiin päättämään tiimin / firman asioista - kollektiivinen, demokraattinen väärinkäsitys. On eri asia vielä se, toimiiko tämä mekanismi aina tarpeeksi selvästi joka tontilla. Pomo alaisiaan kuunneltuaan päätöksen tehtyään ei saa aina sitä sanktiota, jonka hän siitä ansaitsisi.
Kehityskulku "hyvä tyyppi" ; "arvokas tiimin jäsen" ; "tehokas manageri" ; "vaikuttava liideri"
Jos on kasvattanut itsestään hyvän tyypin ja haluaa päästä uralla eteenpäin arvokkaan tiimin jäsenen ominaisuudessa, mikään ei ole estämässä, mutta kehityskulku voi olla hidasta. Nyky-yhteiskunnassa ajatellaan urahakuisesti että pitää heti päästä eteenpäin; erilaisin vippaskonstein ja poliittisin keinoin pääsee, esimerkiksi kyynärpäillä, nuoleskelulla ja petoksilla. Pitää olla tehtävän ja elämän edessä nöyrä, muttei nöyristellä.