...
Ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystoiminta on ennen kaikkea kehittävää hanketoimintaa, jolloin yhdessä Helsingin kaupungin toimijoiden kanssa olemme tunnistaneet ja kehittäneet kaupungille strategisesti tärkeitä kohteita.
Juhana: olisiko mahdollista, että Anna-Maria kirjoittaisi tähän jotain yleistason taustaa lisäksi. Mika voisi kirjoittaa jotain tilasuunnittelun taustasta (miksi tällaistä, miksi juuri nyt).
Kouluorganisaatioilla on ykistyistä seksoria pienemmät mahdollisuudet kehittää omaa toimintaansa tilojen kokeellisen kehittämisen kautta. Tämän vuoksi tilakehittelytoiminta jää hyvin pienimuotoiseksi. Usein keskitytään kehittämiseen, jolla on nopea vaikutus yksittäisiin toimintoihin. Kokonaisvaltasempaan kehittämiseen on harvemmin resursseja. Tämän johdosta koulutusorganisaatiot ovat voivat jäädä helposti kehityksessä jälkijunaan. Tätä HSPACE pyrkii ehkäisemään. HSPACE tutkii tulevaisuuden tilaratkaisuja, joita voisi hyödyntää suhteellisen huokeasti kouluorganisaatioiden toiminassa laajemminkin.
Hankeidea
HSPACE-hankkeen lähtöajatuksena on, että tulevaisuuden oppiminen ja koulutusorganisaation toiminta on lähtökohtaisesti avointa ja yhteistoiminnallisuuteen pohjautuvaa. Tässä hankkeessa yhteistoiminnallisuudella viitataan Paul Adlerin ja Charles Heckscherin käsitteeseen yhteistoiminnallinen yhteisö (Adler & Heckscher (2006): Towards Collaborative Community), jonka he näkevät tulevaisuuden tietointensiivisen organisaation toimintamallina. Yhteistoiminnallisessa yhteisössä jokainen yksilön toimii kohti yhteistä päämäärää itse parhaaksi katsomin keinoin. Ihmiset hakeutuvat sellasiin ryhmiin ja yhteistyöhön, joka on aina sillä hetkellä tarkoituksenmukaisinta. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteistyö perustuu itseorganisoituvalle, luottamukseen perustuvalle yhdessä toimimiselle, jonka muodot ja mallit elävät koko ajan. Tietointensiivisessä työssä tällainen organisoitumismalli luo aivan uudentyyppisiä haasteita tilasuunnittelulle. Tarvitaan tiloja, joita voidaan helposti muokata moneen fyysisessä maailmassa tapahtuvaan toimintaan sopivaksi, mutta toisaalta tarvitaan myös erilaisia tapoja tuoda digitaalinen ulottuvuus osaksi tilaa.
...