Include Page | ||||
---|---|---|---|---|
|
Opettajan tehtävät ja arviointi
Opettajapari luo innovaatio-ilmastoa, valmentaa, ohjaa, auttaa, fasilitoi innovaatioprosessia, pitää huolta tiimin onnistumisesta ja auttaa tiimiä ratkomaan ongelmiaan ja jakaa tiimin ja yksilötason onnistumiset.
Opettaja arvioi ja kääntää projektityötä opituksi.
Opettaja arvioi tiimejä ja yksilöitä havainnoimalla opepäiväkirjaan. Täytä siis joka viikko huolella päiväkirjaa! Voit muuttaa sen muotoa, mutta pyri vastaamaan annettuihin asioihin.
Opettaja käyttää apunaan omaa päiväkirjaansa, itsearviointeja, vertaisarviointeja, vertausarviointejaopiskelijan päiväkirjaa, InnoKortteja.
Itsearviointilomake opiskelijoille >>
Opiskelijat täyttävät itsearviointilomakkeen projektin keskivaiheilla ja lopuksi. Aluksi tehdään kompetenssikartoitus, joten ei tehdä päällekkäistä työtä.
Arviointikriteerit/ Tiimi. Lopuksi pisteytätte yhdessä tiiminne 0-100 pistettä innovaatiokompetenssien kehittymisen mukaan nojaten päiväkirjamerkintöihin. Turnauksessa siis arvioidaan tiimin kehittymistä turnauksen aikana innokompetenssikriteeristön mukaan.
Kriteerit (InnoKompetenssit):
Joustavuus ja saavutusorientaatio |
Motivoituminen ja sitoutuminen |
Itsetunto ja itsehallinta |
Tulevaisuusorientaatio |
Luovuus |
Sosiaaliset taidot |
Projektinhallintataidot |
Sisältöosaaminen |
Valmistamisen/ Nikkaroinnin/ konkretisoinnin taidot |
Arviointikriteerit/ Yksittäinen opiskelija. Yksittäistä opiskelijaa arvioidaan osaamisen perusteella. Omnian ope arvioi Omnian opiskelijat 1-3 asteikolla, Metropolian ope Metropolian opiskelijat asteikolla 1-5. Kriteeristö on Metropolian OPSista. Keskustelkaa toki!
Verkostoitumisen taidot |
Yhteistyötaidot |
Viestintätaidot |
Projektityön taidot |
Luovuuden ja ongelmanratkaisun taidot |
Opettajan materiaalit drivessä
Opettajien oma drivekansio löytyy täältä (pyydä klikkaamalla käyttöoikeudet)
Tänne kansioon on tallennettu opettajien turnauksen aikana tarvitsema materiaali.
Opettajalle evääksi:
Tervetuloa valmentamaan innovaatiokyvykkäitä tiimejä! Inno-ohjaajalla on mielenkiintoinen tehtävä, ohjaaminen perustuu käytännön toiminnan fasilitoimiseen ja kiihdyttämiseen sekä innovaatioilmaston luomiseen.Innovaatioprosesseissa opettaja on metaprosessin fasilitaattori, kohtaamistapahtumien tuottaja, yrityskumppanin valmentaja, markkinointiassari, opitun tulkki, kehittämistyön menetelmien ope.
Projektitiimin tarpeet vihjaavat teoriaopetuksen tarpeesta. Aidossa projektissa tiedon on oltava oikea-aikaista. Mutta kaikkein tärkeintä on kiihdyttää luovuutta ja proaktiivisuutta. Opettajalla on tärkeä rooli innovaatioilmaston kehittymisessä ja innostamisessa.
Kun tiedon kaatajan roolista päästään murtautumaan ilmastotalkoolaisen rooliin, on opettajan luovuudelle ja tilannetajulle käyttöä.
Materiaalia kumppaneille jaettavaksi
Alla tiedote, josta voi muokata kumppanille sopivan (vaikka vaihtaa omat yhteystietosi tms.)
Supterteam_Innovaatioprojekti2017_tiedote_yrityksille.docx
InnoKortti työpaja
Opettaja teettää InnoKorttiityöpajan alussa, keskellä ja lopussa ja havainnoi sen päiväkirjaan. Alussa pyritään selvittämään tiimin osaamista ja kehittymistarpeita, keskellä edistymistä, lopussa todentamaan kehittymistä. Innokortit laitetaan esille pöydälle. 1 pakka per tiimi. Jokainen etsii ensin vahvuuksistaan mahdollisimman kuvaavat 5 korttia. Ne sijoitetaan oikeille kohdille Innokorttien kokoavan kukan ympärille ja otetaan valokuva Tiimiportfolioon. Keskustellaan tiimeissä vahvuuksista. Tämän jälkeen sama peli toteutetaan heikkouksista. Sekä vahvuudet että heikkoudet kuvataan, kuvasta tulee selvitä kenen ominaisuuksista on kyse. Opiskelijat raportoivat kuvin ja sanoin sen Tiimiportfolioonsa.
Lukemista opettajuuden tueksi
- Oivalluksia innovointiin ja yhteiskehittämiseen - innovaatioprojektin ABC-opas
- CoINNO - Palvelukehittämisellä sykettä vapaa-aikasektorille. OPAS INNOVAATIOPROJEKTIEN MAAILMAAN JA VISIOITA TULEVAISUUDESTA
- Innostu ja innovoi – Käsikirja innovaatioprojektiopintoihin
Ulla Vehkaperä, Kaarina Pirilä & Marianna Roivas (toim.) 2013 - Innovation and Learning: The Two Faces of R & D
Cohen, W. M. & Levinthal, D. A.
The Economic Journal Sep 1989, Vol. 99, no. 397. s. 569-596 - Absorptive Capacity: A New Perspective on Learning and Innovation
Cohen, W. M. & Levinthal, D. A.
Administrative Science Quarterly Mar 1990, Vol. 35. (1) s. 128-152. Training for New Times: changing relations of competence, learning and innovation
Mulcahy, Dianne
Studies in Continuing Education. Nov99, Vol. 21 Issue 2, p217. 22p.- Ks. lisälukemista innovaatioista
TeiniMINNO-konseptista ja innovaatioista:
Hero, Laura-Maija: TeiniMINNO konsepti ja verkosto
Hero, Laura-Maija 2014: Työttömät nuoret yritysten innovaatiotalkoisiin. UAS Journal 2/2014
Hero, Laura-Maija 2014: Monialaisen ja moniasteisen innovaatiotoiminnan konsepti ja verkosto. ISBN 978-952-6690-19-3 (.pdf).TeiniMINNO esiselvitys. Metropolia Ammattikorkeakoulu.
Oksanen-Ylikoski, Elina, Ylikoski, Teemu & Hero, Laura-Maija 2014: Siiloista kohti oppimisen tiloja ja iloa – koulutusorganisaatiot kehittämiskumppaneina. Teoksessa REITTEJÄ työelämän murroksessa (Toim. Päivi Keränen, Risto Säntti, Matti Rantala & Anna-Maria Vilkuna 2014). Metropolia ammattikorkeakoulun julkaisuja. ISBN 978-952-6690-34-6
Ulla Vehkaperä, Kaarina Pirilä & Marianna Roivas (toim.) 2013: Innostu ja innovoi – Käsikirja innovaatioprojektiopintoihin. Lue julkaisu PDF-tiedostona
Projektiarvioinnin oppaat:
Kartta, kompassi & kalenteri: Projektiarvioinnin opas. Toim. Leena Björkqvist, Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2014. (Arviointiopas_web.pdf)
Artikkeleita ja julkaisuja hankkeen teemoihin liittyen:
Systeemiälykkyydestä: http://www.talouselama.fi/tyoelama/oletko-systeemialykas-se-on-menestyksen-avain-ja-sita-voi-oppia-6582848
Tekes. 2016 Kasvun pullonkaulat, luettavissa:.http://www.tekes.fi/nyt/uutiset-2016/kasvun-pullonkaulat/
Toivonen, Marja: 2016. Service Innovation: Novel Ways of Creating Value in Actor Systems. Lisätietoa: http://link.springer.com/book/10.1007%2F978-4-431-54922-2
Juma, Calestous. 2016. Innovation and its enemies. Lisätietoa (video):
Widget Connector url https://www.youtube.com/watch?v=Z6jvIXGrkPE
Katsottavaa opettajuuden tueksi
Hankkeen 1. opettajaforum 26.8.2016, katso videot:
- Tutustuminen Teiniminnotalkoot-hankkeeseen, katso video!
- Tutustuminen MINNO-konseptiin, katso video (pyydä käyttöoikeus klikkaamalla, videot vain hankkeen sisäiseen käyttöön)
- Tutustuminen Innovaatioturnauskonseptiin, katso video (pyydä käyttöoikeus klikkaamalla, videot vain hankkeen sisäiseen käyttöön)