Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Tuottaja2020 on julkinen projekti, josta on kenen tahansa helppo saada tietoa. Projektin Internet -osoite on tuottaja2020.metropolia.fi. Tätä osoitetta markkinoidaan mm. esitteellä ja miniflyerilla. Tämän lisäksi projektia hallinnoidaan julkisessa wikissä: wiki.metropolia.fi/display/tuottaja2020, josta on linkki Internet sivulle. Projektilla on Facebook ryhmä: Tuottaja2020, jonka faneiksi toivotaan ammattituottajia, kulttuurituotannon opiskelijoita eri ammattikorkeakouluista sekä hankkeen sidosryhmien edustajia. Ryhmän tavoitteena on saattaa kulttuurituotannon tulevaisuudesta kiinnostuneita keskustelemaan keskenään sekä keräämään heikkoja signaaleja kulttuurialalta. Tuottaja2020 -esite painettiin marraskuussa, ja sitä on jaettu seuraaville tahoille: Metropolia AMK, Mikkelin AMK, Humanistinen AMK, Seinäjoen AMK, Novia Yrkeshögskolan, Cupore, TAKU ry. Lisäksi hankkeelle on suunniteltu logo, päävisuaali, juliste, luottokortin kokoinen miniflyer (aletaan jakaa tammikuussa 2010), rintanappi, t-paita. Näitä painamme vasta tarpeen tullen.

Hankkeesta on jaettu lehdistötiedotetta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedotetta on jaettu osallistuville AMKlle (opiskelijat, tutkijat, ohjausryhmän jäsenet, opettajat, hallintohenkilöstö), ENCATC (European Network of Cultural Administration Training Centers.) englanniksi, Arsis -lehteen (ARSIS on taiteen keskustoimikunnan julkaisema taide- ja kulttuuripolitiikan tiedotuslehti.), Luovan Suomen sähköiseen uutiskirjeeseen,

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry on julkaissut ammattilehtensä takakannessa Tuottaja 2020 hanketta esittelevän mainoksen. Luovan Suomen uutiskirjeessä on ollut artikkeli hankkeesta. TAKU lehdessä on ollut mainos hankkeesta. Osallistuvat AMKt ovat julkaisseet hankkeen tiedot omilla internet sivuillaan. Näin saamme lisää kävijöitä internet sivuillemme sekä lisää Facebook faneja.

Tiedotusta parantaaksemme suunnittelemme sähköisen uutiskirjeen lanseeraamista ensi vuoden alussa. Tämän uutiskirjeen voisi tilata Internet sivuiltamme.

...

Toukokuussa

  • syksyn 2009 raportin taitto
  • kevään 2010 casejen artikkelien kirjoittaminen
  • syksyn 2010 Tulevaisuuden tuottaja 3 op opintojakson suunnittelu
  • kevään, kesän ja syksyn työpajojen suunnittelu
  • tutkijaklubin skenaariopajatestaus

Huhtikuussa 2010

  • vielä viimeiset silaukset ensimmäiseen raporttiin
  • signaaliwiki-alustan muokkaus kokemusten pohjalta toimivammaksi
  • II syklin casejen aineiston kerääminen ja artikkelien tekeminen
  • taku-kyselyn lähestymistavan valinta
  • skenaariopajojen vaihtoehtojen pohdinta

 Maaliskuussa 2010:

  • Jakamaan julisteet
  • Ensimmäisen raportin saattaminen valmiiksi
  • pr-toimintaa, juttu Taku-lehteen

Helmikuussa 2010:

  • Signaaliwikitoiminnan integroiminen opetukseen
  • Syksyn raportin työstö
  • Raportin taitto
  • Signaaliwin siirto www-puolelle
  • Skenaariopajojen suunnittelu ja ensimmäinen työpaja
  • Julisteen painatus
  • Arvioinnin Focus Group haastattelu tutkijaklubille ja sen koonti ulkopuolisen arvioijan toimesta
  • Arvioinnin julkistus wikissä

Tammikuussa 2010:

  • ensimmäinen arviointi
  • Ensimmäisen raportin työstö
  • wikin uudistus
  • www-sivun uutiskirjetilauksen luominen
  • Miniflyerin painatus

Tuottaja2020 -hankkeesta on julkaistu tietoa 1.1.2010-30.6.2010 seuraavissa medioissa:

...

Projekti käyttää laajasti wikiä toiminnassaan. Tutkijaryhmä koordinoi työskentelyään wikissä, projektihallinto toteutetaan avoimesti ja myös osittaista ennakointiaineiston keruuta tehdään wikipohjaisesti. Tutkijaryhmän osalta on avoimuuden osalta rajoituksia raakadatojen osalta. Vaikka raakadatoja ei ole avattu suurelle yleisölle, on wiki toiminut kuitenkin yhteisöllisenä työstö- ja keskustelualueena. Aineiston keräämisen ympäristöksi wiki vaikuttaa kömpelöltä. Sen graafinen ulkoasu ja käytettävyys eivät ole tällä hetkellä suurta yleisöä palvelevia. Wikin rinnalle pohditaankin seuraavaan ohjausryhmään ehdotuksia, joilla toimintaa pyritään saamaan sellaiseksi, että suuren yleisön osallistumiskynnys pieneneelanseerattiinkin tuottaja2020.metropolia.fi -internetsivustolla uusi signaalienkeräyspalvelu http://tuottaja2020.metropolia.fi/signaalit/, johon kuka tahansa voi laittaa heikkoja signaaleja.

Projektin toiminta ja tavoitteiden saavuttaminen

(info)

Kuvaus projektin toiminnasta ja arvio siitä, miten projektin tavoitteet tullaan saavuttamaan.

Syksyn 2009 aikana on keskitytty käynnistystoimenpiteisiin. Kumppaniverkosto on koottu yhteen ja tutkijatyöhön osallistuneet henkilöt ovat varmentuneet. Myös ohjausryhmän kokoonpano on sovittu ja ensimmäinen kokous pidetty. Tämän lisäksi on organisoitu taloushallintoa varten kumppaniverkoston eri jäsenistä taloushallinnan tiimi. Hankkeen visuaalinen ulkoasu on suunniteltu, www-sivut rakennettu ja julkaistu ja wiki-ympäristöä rakennettu. 

Projektissa on syksyllä 2009 toteutettu nk. Klusterianalyysi ja se on käynnistänyt koko tutkimusprosessin. Analyysi paikantaa monialaista klusteria, jonka jäsenistöllä on keskeinen rooli kaupunkitapahtuman toteuttamisessa. Jokainen tutkijaryhmäläinen valitsi oman klusterinsa, jonka toimijajoukko lähti paikantamaan. Paikantamisen jälkeen keskityttiin kunkin toimijatahon tulevaisuuskenaarioiden kartoittamiseen.

•Kaustinen Folk Music Festival, tutkijana Juha Iso-Aho / Humak
•Maailma kylässä, tutkijana Kai Artes/ Metropolia
•Madonna-konsertti, tutkijana Laura Karhu / Cupore
•PixelAche, tutkijana Leena Björkqvist / Novia
•Savonlinnan oopperajuhlat, tutkijana Pekka Uotila / Mamk

Kevään 2010 aikana on keskityttyensimmäisen raportin julkaisemiseen, Oppimateriaalit -wikin kehittämiseen sekä skenaariopajatoiminnan käynnistämiseen.

Ensimmäinen raportti saatiin valmiiksi kesäkuun 2010 loppuun mennessä

Raportti ”Kulttuuri kokoaa. Kulttuuritapahtumien muuttuvat verkostot” (Toim. Katri Halonen, julkastaan vain pdf:nä tuottaja2020.metropolia.fi). Tuottaja 2020 hankkeen päämääränä on ennakoida kulttuuritapahtumien tuotannon muutosta ja muutoksen myötä tulevia haasteita kulttuurituottajan osaamiseen. Näkökulmina hankkeessa korostuu sekä kulttuurituottajien näkemykset että tuottajia ympäröivän toimijakunnan näkemykset. Tutkimusprosessi tähtää kotimaisen kulttuurituottajien ammattikorkeakoulupohjaisen koulutuksen kehittämiseen. Tämä julkaisu on ensimmäinen raportti syksyllä 2009 alkaneesta Tuottaja2020 hankkeesta. Sen on työstänyt hankkeen tutkijaklubi, jossa on edustettuna suurin osa kulttuurituottajia kouluttavista ammattikorkeakouluista sekä Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporen tutkijoita. Työelämän kaikuja prosessiin on jakanut Taide ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry.

Kartoituksen  päämääränä on ollut paikantaa tapahtumatuotantotoiminnan kanssa risteäviä muita toimialoja ja niiden osia, joiden näkemykset otetaan huomioon tulevaisuuden suuntaviivoja paikannettaessa. Kartoituksessa mukana olleiden eri tapahtumatuotantojen ympärille on rakentunut sidossuhteiltaan monisäikeinen ja -tasoinen toimijaverkosto, jonka toimijakunnassa ja toimijoiden funktioissa on suuria tapahtumakohtaisia eroja. Pääpiirteittäin kuitenkin voidaan tiivistää, että tapahtumatuotannon kannalta keskeisiä yhteistyötahoja ovat julkinen sektori, kolmas sektori, yritys- ja alihankintaverkostot, vapaaehtoiset ja etenkin mediasta, oman alan toimijoista ja koulutuskentästä rakentuvat sidosryhmät. Kartoitus toi mukanaan useita uusia kysymyksiä. Keskeisiksi jatkotutkimuksen kohteiksi nousivat mm. matkailuklusterin ja kulttuuriklusterin yhteistyö, vapaaehtoistyön muuttuvat roolit, kulttuurituotantoalan koulutustoiminnan perustiedon kerääminen ammattikorkeakoulusektorin ohella yliopistojen, ammatillisten oppilaitosten ja erilaisten luovan alan hanke- ja projektiomijoiden näkökulmia huomioivaksi, tuottajien muodostamat tuotantoklusterit,tapahtumatuotannon operationaalisen verkoston muutosnäkemysten syventäminen. Tuottaja2020 Tutkijaklubi on jatkanut näiden teemojen ympärillä työskentelyä kevään ja kesän 2010 aikana.

Skenaariopajat

Hanke aloitti tulevaisuuden ennakointiin keskittyvien skenaariopajojen pitämisen kulttuurialan ammattilaisille huhtikuussa 2010.

Klusterianalyysi on edennyt taustatiedoista, haastattelujen kautta wiki-ssä tehtävään yhteisölliseen raportointiin. Tutkimuspäällikkö kokoaa havaintoja yhteen tammikuussa 2010 ja ensimmäisen tutkimussyklin raportti valmistuu näillä näkymin helmikuussa 2010. Lisäksi joulukuussa 2009 sovittiin tutkimusprosessin 2. syklin tarkemmasta sisällöstä, työtavoista ja aikataulusta. Tutkimusprosessi on edennyt hankesuunnitelman mukaisessa aikataulussa. 

...

Kolmas innovaatioalue liittyy ennakointialan menetelmälliseen kehittämiseen. Hankkeen aikana pyritään löytämään uusia keinoja hyödyntää taidesektorilla toimivien menetelmällisiä näkökulmia osana ennakointiprosessia. Tällä hetkellä  Ensimmäisessä raportissa on keskitytty ns. perinteisten laadullisten menetelmien käyttöön aineiston keruussa. Innovaatiopyrkmys on keskeisellä sijalla vuoden 2011 , mutta keväällä 2010 päästiin jo testaamaan skenarointimenetelmiä. Tutkijaklubille pidettiin tulevaisuuspyörä -menetelmällä skenaariopaja vuoden 2010 alussa, lisäksi ohjausryhälle pidettiin tulevaisuuden tapahtuman luonteen selvittämiseen sekä tuottajan osaamishaasteisiin liittyvä paja toukokuussa 2010. Tutkijaklubin skenaroinnin pohjalta toteutettiin Tuottajan osaamistarpeita selvittävä multimediapaja, jonka lopputuotteena saatiin aikaiseksi audiovisuaalisia skenaarioelokuvia. Elokuvat on julkaistu tuottaja2020 wikissä hyödynnettäväksi opetuksen suunnittelussa sekä ennakointiprosessin edetessä myös hankkeen digitaalisissa julkaisuissa. Prosessin integroituminen opetukseen takaa uudentyyppisen menetelmäkokeilujen sarjan, jossa opiskelijat pääsevät kehittämään menetelmiä hankkeen mukana. Innovaatiopyrkimys on siis keskeisellä sijalla vuoden 2010 aikana, jolloin keskitytään skenaariopajoihin, joiden lopputulemana on asiantuntijakeskustelu tulevaisuuskäsikirjoituksen tai -kirjoitusten rakentamisesta sekä konkretisoimisesta scifi-tyyppisen DigiTails-prosessiin vuonna 2011

Projektin tasa-arvovaikutukset

...