...
Metropolia Ammattikorkeakoululla on vastuullaan projektin hallinnointi ja johtaminen ja vetovastuu projektin viestinnästä ja arvioinnista. Lisäksi Metropolia koordinoi tutkimusprosessia ja toimii tutkimuksen johtajana. Projekti toteutetaan prosessina, jossa Metropolia kantaa päävastuun, mutta valtakunnallisen vaikuttavuuden ja koko kulttuurituottannon alan koulutuksen sitoutumisen varmistamiseksi sovittiin jo hakuvaiheessa laajasta ammattikorkeakoulujen ja alan keskeisen tutkimusorganisaatio Cuporen välillä. Hankkeessa toteutettiin ensimmäinen sisäinen arviointi keväällä 2010. Arviointi suoritettiin nimettömällä kyselyllä tutkijaklubin jäsenille sekä Focus Group haastattelulla kyselyn jälkeen. Arvioinnin koonti suoritettiin kolmen ulkopuolisen arvioijan toimesta. Arvioinnin tulokset julkistettiin wikissä. Tiivistetysti hankkeen voidaan todeta toistaiseksi onnistuneet erittäin hyvin, ja voidaan todeta sen päässeen sille asetettuihin tavoitteisiin organisoitumisen, tiedottamisen ja tutkimusprosessin käynnistämisen osalta.
Kumppanuudet Tehdyt aiesopimukset hiottiin virallisiksi kumppanuussopimuksiksi syksyn 2009 aikana. Kumppanuudet jakautuvat useille tasoille.
- Ohjausryhmäkumppanit ovat hankkeen kannalta strategisesti keskeisiä vaikuttajatahoja ja sidosryhmiä. Heidän näkemyksensä hankkeen tavoitteiden asettamisesta ja toimenpiteistä on ensiarvoisen tärkeitä hankkeen sisällöllisen kehittämisen näkökulmasta. Samalla on erittäin tärkeää, että kyseiset tahot sitoutuvat kulttuurituotannon alan kehittämiseen ja levittävät tietoisuutta hankkeesta omaan organisaatioonsa ja sen sidosryhmiin. Ohjausryhmä asetettiin marraskuun kokouksen yhteydessä.
- Tiedonlevittämisen varmistamiseksi hankkeessa on tiivis kumppanuus TKK:n / Aalto yliopiston hallinnoiman Luova Suomi -hankkeen kanssa, joka kokoaa kulttuurialan toimijoita yhteen ja hoitaa keskitettyä alan tiedottamista. Luovan Suomen kanssa suunniteltiin ja toteutettiin tiedottamista keväällä 2010.
- Tutkimusyhteistyö perustuu Metropolian, Novian, Mikkelin amk:n, HUMAKin ja Cuporen tutkijoiden yhteiseen työskentelyyn. He muodostavat ennakointiprosessin operationaalisen toimijajoukon, joka kerää aineistoa ja analysoi sitä. Tutkimusprosessin toiminnasta ja koordinoinnista vastaa Metropolian nimeämä tutkimusjohtaja. Lisäksi ryhmää seuraa läheltä alan työelämää edustavan ammattijärjestön edustaja
Työhön käytettävistä resursseista ja vastuista on sovittu kunkin tutkimusyhteistyöhön sitoutuneen kumppanin kanssa kirjallisissa sopimuksissa. Ennakointiprosessi etenee syklisesti ja työn- ja vastuunjakoa pohditaan tutkimusosioittain mikäli joku ohjausryhmän tai tutkijaryhmän jäsen sitä ehdottaa.
...
Tuottaja2020 on julkinen projekti, josta on kenen tahansa helppo saada tietoa. Projektin Internet -osoite on tuottaja2020.metropolia.fi. Tätä osoitetta markkinoidaan mm. esitteellä ja miniflyerilla. Tämän lisäksi projektia hallinnoidaan julkisessa wikissä: wiki.metropolia.fi/display/tuottaja2020, josta on linkki Internet sivulle. Projektilla on Facebook ryhmä: Tuottaja2020, jonka faneiksi toivotaan ammattituottajia, kulttuurituotannon opiskelijoita eri ammattikorkeakouluista sekä hankkeen sidosryhmien edustajia. Ryhmän tavoitteena on saattaa kulttuurituotannon tulevaisuudesta kiinnostuneita keskustelemaan keskenään sekä keräämään heikkoja signaaleja kulttuurialalta.
Toukokuussa
- syksyn 2009 raportin taitto
- kevään 2010 casejen artikkelien kirjoittaminen
- syksyn 2010 Tulevaisuuden tuottaja 3 op opintojakson suunnittelu
- kevään, kesän ja syksyn työpajojen suunnittelu
- tutkijaklubin skenaariopajatestaus
Huhtikuussa 2010
- vielä viimeiset silaukset ensimmäiseen raporttiin
- signaaliwiki-alustan muokkaus kokemusten pohjalta toimivammaksi
- II syklin casejen aineiston kerääminen ja artikkelien tekeminen
- taku-kyselyn lähestymistavan valinta
- skenaariopajojen vaihtoehtojen pohdinta
Maaliskuussa 2010:
- Jakamaan julisteet
- Ensimmäisen raportin saattaminen valmiiksi
- pr-toimintaa, juttu Taku-lehteen
Helmikuussa 2010:
- Signaaliwikitoiminnan integroiminen opetukseen
- Syksyn raportin työstö
- Raportin taitto
- Signaaliwin siirto www-puolelle
- Skenaariopajojen suunnittelu ja ensimmäinen työpaja
- Julisteen painatus
- Arvioinnin Focus Group haastattelu tutkijaklubille ja sen koonti ulkopuolisen arvioijan toimesta
- Arvioinnin julkistus wikissä
Tammikuussa 2010:
...
Wikin lisäksi hankkeen www-sivulle lisättiin keväällä 2010 uutiskirjeen tilaamiseen tarkoitettu funktio. Tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon kiinnostuneiden sähköpostiosoitteita, ja aloittaa uutiskirjeen lähettäminen syksyllä 2010, kun ensimmäinen raportti saadaan julkaistuksi. WWW-sivuilla on julkaistu uutisia, joissa kerrotaan hankkeen etenemisestä.
Kulttuurituotannon alan ammattilehdessä (TAKU) julkaistiin hankkeen tutkimuspäällikön Katri Halosen artikkeli tammikuussa 2010: "Kurkista tapahtumatuotannon tulevaisuuteen!", jossa Tuottaja2020 sai paljon huomiota tuottaja-ammattilaisten keskuudessa. Lehti: http://issuu.com/taku.ry/docs/taku1-2010
Tuottaja2020 julisteet painatettiin ja levitettiin maaliskuussa 2010 oppilaitoksiin sekä Cuporeen. Lisäksi painatettiin ja levitettiin hankkeen miniflyeria, joka on käyntikortin tapainen ja markkinoi hankkeen www-sivustoa.
...
Tuottaja2020 -hankkeesta on julkaistu tietoa 1.1.2010-30.6.2010 seuraavissa medioissa:
http://www.teatteri.org/info/tinfotiedote34_09.html
...
http://www.humak.fi/humak_ja_kampukset/kampukset_ja_rehtorin_toimisto/joutsenon-kampus.html
http://issuu.com/taku.ry/docs/taku1-2010
Ongelmat ja suositukset
| Ongelmat projektin toteutuksessa (esim. lähtökohdan tai kohderyhmän valinnan suhteen). Toimenpiteet projektin etenemisen parantamiseksi. |
...
| Kuvaus projektin toiminnasta ja arvio siitä, miten projektin tavoitteet tullaan saavuttamaan. |
Kevään 2010 aikana on keskityttyensimmäisen raportin julkaisemiseenkeskitytty ensimmäisen raportin kirjoittamiseen ja loppuunsaattamiseen, Oppimateriaalit -wikin kehittämiseen sekä skenaariopajatoiminnan käynnistämiseen.
Ensimmäinen raportti saatiin valmiiksi kesäkuun saatiin kirjoitettua toukokuun 2010 loppuun mennessä (julkaistaan taittoprosessin jälkeen syyskuussa 2010)
Raportti ”Kulttuuri kokoaa. Kulttuuritapahtumien muuttuvat verkostot” (Toim. Katri Halonen, julkastaan vain pdf:nä tuottaja2020.metropolia.fi syyskuussa 2010). Tuottaja 2020 hankkeen päämääränä on ennakoida kulttuuritapahtumien tuotannon muutosta ja muutoksen myötä tulevia haasteita kulttuurituottajan osaamiseen. Näkökulmina hankkeessa korostuu sekä kulttuurituottajien näkemykset että tuottajia ympäröivän toimijakunnan näkemykset. Tutkimusprosessi tähtää kotimaisen kulttuurituottajien ammattikorkeakoulupohjaisen koulutuksen kehittämiseen. Tämä julkaisu on ensimmäinen raportti syksyllä 2009 alkaneesta Tuottaja2020 hankkeesta. Sen on työstänyt hankkeen tutkijaklubi, jossa on edustettuna suurin osa kulttuurituottajia kouluttavista ammattikorkeakouluista sekä Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporen tutkijoita. Työelämän kaikuja prosessiin on jakanut Taide ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry.
Kartoituksen päämääränä on ollut paikantaa tapahtumatuotantotoiminnan kanssa risteäviä muita toimialoja ja niiden osia, joiden näkemykset otetaan huomioon tulevaisuuden suuntaviivoja paikannettaessa. Kartoituksessa mukana olleiden eri tapahtumatuotantojen ympärille on rakentunut sidossuhteiltaan monisäikeinen ja -tasoinen toimijaverkosto, jonka toimijakunnassa ja toimijoiden funktioissa on suuria tapahtumakohtaisia eroja. Pääpiirteittäin kuitenkin voidaan tiivistää, että tapahtumatuotannon kannalta keskeisiä yhteistyötahoja ovat julkinen sektori, kolmas sektori, yritys- ja alihankintaverkostot, vapaaehtoiset ja etenkin mediasta, oman alan toimijoista ja koulutuskentästä rakentuvat sidosryhmät. Kartoitus toi mukanaan useita uusia kysymyksiä. Keskeisiksi jatkotutkimuksen kohteiksi nousivat mm. matkailuklusterin ja kulttuuriklusterin yhteistyö, vapaaehtoistyön muuttuvat roolit, kulttuurituotantoalan koulutustoiminnan perustiedon kerääminen ammattikorkeakoulusektorin ohella yliopistojen, ammatillisten oppilaitosten ja erilaisten luovan alan hanke- ja projektiomijoiden näkökulmia huomioivaksi, tuottajien muodostamat tuotantoklusterit,tapahtumatuotannon operationaalisen verkoston muutosnäkemysten syventäminen. Tuottaja2020 Tutkijaklubi on jatkanut näiden teemojen ympärillä työskentelyä kevään ja kesän 2010 aikana.
Skenaariopajat
Hanke aloitti tulevaisuuden ennakointiin keskittyvien skenaariopajojen pitämisen kulttuurialan ammattilaisille huhtikuussa kulttuurialan ammattilaisille keväällä 2010. Tutkijaklubille pidettiin tulevaisuuspyörä -menetelmällä skenaariopaja vuoden 2010 alussa, lisäksi ohjausryhmälle pidettiin tulevaisuuden tapahtuman luonteen selvittämiseen sekä tuottajan osaamishaasteisiin liittyvä paja toukokuussa 2010. Tutkijaklubin skenaroinnin pohjalta toteutettiin Tuottajan osaamistarpeita selvittävä multimediapaja, jonka lopputuotteena saatiin aikaiseksi audiovisuaalisia skenaarioelokuvia. Elokuvat on julkaistu tuottaja2020 wikissä hyödynnettäväksi opetuksen suunnittelussa sekä ennakointiprosessin edetessä myös hankkeen digitaalisissa julkaisuissa.
Opetuskseen integrointi: oppimateriaalit wiki
Toukokuussa 2010 keskityttiin myös Tulevaisuuden tuottaja -opintojaksojen suunnitteluun sekä tuotettiin oppimateriaalia opintojaksojen toteuttamiseen. Lisäksi kehitettiin lyhyempien työpajojen suunnitteluun tarvittavia välineitä: ennakointipajamenetelmiä, aineistoja, sopivia kysymyksen asetteluja sekä julkaistiin wikialusta, jossa opetushenkilöstö oppilaistoksesta riippumatta osallistua voi kanssamme kehitystyöhön.
Tuottaja2020 -hankkeessa tutkimukseen liittyvää aineistoa kerätään siis myös opiskelijoille suunnatuissa (jotka ovat työssäkäyviä kulttuurialan ammattilaisia) skenaariopajoissa, joita tullaan lukuvuoden 2010-2011 aikana vetämään opiskelijoille kaikissa hankkeeseen osallistuvissa AMKeissa. Nämä skenaariopajat vedetään osana Tuottajan tulevaisuus -opintojaksoa. Tälle opintojaksolle Tuottaja2020 tarjoaa www -sivuillaan valmiit opetussuunnitelmat, toteutussuunnitelmat, opettajan kalvot, teknologiabirefit sekä sparrausta opettajille. Ensimmäinen opettajien sparraussessio pidettiin AMK lehtoreille 24.-25.5.2010.
Tutkimusprosessi on edennyt hankesuunnitelman mukaisessa aikataulussa.
...
Wikityöskentely. Wikityöskentely on tarjonnut hankkeessa toimiville tutkijoille mahdollisuuden työskennellä reaaliaikaisesti yhdessä. Hankehallinnointiin on voinut osallistua useampi henkilö, koska keskeneräisiä materiaaleja voi editoida useampi henkilö. Muistiot on kirjoitettu suoraan wikiin ja ne ovat heti kaikkien nähtävissä. Wiki on vähentänyt sähköpostiliikennettä huomattavasti. Koska yhteistyötahot ovat olleet kiinnostuneita wikialustojen perustamisesta omissa organisaatioissa, olemme hankkeessa päättäneet tukea heidän wikiensä perustamista. Lisäksi opetamme hankkeeseen osallistuvat opiskelijat wikin tehokäyttäjiksi vuonna 2010.
Taloushallinto. Hankkeeseen on perustettu taloustiimi, jonka jäsenet ovat taloussuunnittelijoita kumppaniorganisaatioista. Talousasioiden vastuuttaminen laajemmalle ryhmälle on toiminut hyvin ja yhteistyöorganisaatiot tietävät mitä pitää tehdä. Lisäksi taloushallinnossa ollaan ottamassa käyttöön EditGrit työkalu vuoden vaihteessa 2009-alusta 2010. Seuraavassa seurantaraportissa voimme raportoida sen toimivuutta, jonka jälkeen voimme jakaa tämän hyvän käytännön uusille, aloittaville hankkeille.
Ennakointimenetelmät: heikot signaalit. Hankkessa kerätään heikkoja signaaleja SignaaliWikissäSignaalialustalla tuottaja2020.metropolia.fi. Kuka tahansa voi lisätä SignaaliWikiin heikon signaalin sinne luotujen työkorien alle. Työkorien otsikot ovat: Yhteisöllisyys ja toisen kohtaaminen, Osallistumisen keinot ja väylät, Työolosuhteiden muutokset, Elämänhallinta, sekä muut signaalit. Tätä signaalien keräyskäytäntöä on levitetty kulttuurituotannon ylemmän tutkinnon menetelmäkurssilla: jokaisen kurssin osallistujan tehtävänä on kerätä 20 heikkoa signaalia ja lisättävä ne wikiin. Näin saamme 400 signaalia lisää. Lisäksi tätä on levitetty hankkeen tutkijoiden piirissä: tutkijat keräävät signaaleja jatkuvasti
signaalin hankkeen www-sivuilla. Signaalialusta siirrettiin wikistä julkisen internetin www-sivulle, koska wikiin olisi suositeltavaa kirjautua ennen signaalin syöttöä, ja se koettiin hankalaksi. Signaalien kerääminen on ollut pakollista joillakin hankkeen lanseeraamilla opintojaksoilla, kuten Novian tulevaisuus-kurssilla ja Metropolian Tulevaisuuden tutkimuksen menetelmät -opintojaksolla.
Toiminnan jatkuvuus
| Mitä pysyvää on saatu aikaan ja kuka vastaa uudesta tai pysyvästä toiminnasta projektin päättymisen jälkeen? |
Hankkeeseen osallistuvat AMKt ovat olleet erittäin kiinnostuneita tulevaisuus -teemasta, ja oletamme teeman jäävän pysyväksi osaksi kulttuurituotannon koulutusta. Opetussuunnitelmiin integroiminen tapahtuu hankkeessa vasta loppumetreillä (aikaisintaan vuonna 2011).
Hankkeessa on toistaiseksi saatu aikaan pysyvä kiinnostus avoimiin verkkotyöskentely-ympäristöihin. Hankkeen sidosryhmät ovat ilmaisseet kiinnostuksensa wiki-työympäristön perustamiseen omissa organisaatioissaan. Opiskelijoiden keskuudessa on herännyt kiinnostus Kulttuurituottajan tulevaisuus -opintojaksoihin ja signaalien keräykseen. Hankkeen tarjoamia oppimateriaaleja ja menetelmiä on hyödynnetty jokaisen AMKn opetussuunnittelussa.
Suunnitelmat tulosten hyödyntämiseksi.
Viranomaiset Tapahtumatuotannon klusterianalyysi julkaistaan heti ensi vuoden alusta. Silloin viranomaiset ja oppilaitokset voivat käyttää raportin ensimmäisen tutkimusraportin tietoja hyväkseen. Keskeisin tulosten hyödyntämisen reitti on tutkijaryhmän jäsenten valinta. Kukin heistä on omassa organisaatiossaan kulttuurituotannon opetussuunnittelun kannalta keskeinen avainhenkilö. Täten yhteiset löydökset vaikuttavat suoraan prosessiin sitoutuneiden tutkijoiden kautta heidän oppilaitostensa toimintaan. Esimerkiksi Noviassa on jo käynnistetty laajamittainen proaktiivinen opetussuunnitelman uudistamistyö, jossa hyödynnetään laajasti hankkeen tuloksia.
Skenaariopajoissa tuotettuja videoita voivat oppilaitokset käyttää hyväkseen omissa opetuskokonaisuuksissaan.