Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Lukujärjestyssuunnittelijan tulee saada ajoissa lista tulevan lukukauden toteutuksista sisältäen toteutukseen liittyvistä erityisehdoista (opettajat, opettajan rytmitys-/tilatoiveet, toteutuksen ajoitus, ryhmät, massatunnit + pienryhmä-/labraryhmätunnit jne). Toteutuksien listanäkymä sisältää kaikki kyseisen koulutusohjelman tulevat/meneillään olevat totetusukset, tässä näkymässä suunnittelijan tulee pystyä rajaamaan alkavien toteutusten ajanjakso eli halutessaan suunnittelija pystyy listaamaan vaikkapa meneillään oleva toteutukset tai elokuussa alkavat toteutukset. Listaa pitää pystyä myös sorttaamaan eri ehdoin TÄHÄN NÄKYMÄÄN KAIVATAAN ESIMERKKIÄ.

Listanäkymä vastaa nykyisiä TOISUsta saatavia Excel-listoja. Listanäkymä pitää saada esim. koulutusohjelmakohtaisesti eli listataan kyseisen koulutusohjelman toteutukset (mahdollisin aikakriteerein). Toinen listaesimerkki on hakea toteutukset koulutusohjelman saapumis- tai hallinnollisen ryhmän mukaan tai opettajan nimellä. Toteutusta tai ryhmää klikkaamalla pitäisi päästä valitun objektin sijoittelunäkymään (lukujärjestysnäkymään).

Toteutuksien listanäkymä antaa suunnittelijalle kokonaiskuvan toteutuksista, opettajista tai ryhmistä, joille suunnittelija rakentaa lukujärjestystä.

Kommenttia edelliseen (Heikki Visti):  En oikein tiedä minkä välineen näkymiä edellä tarkoitetaan.  Oletan nyt, että se on se väline, jota lukujärjestysten laatija käyttää, eli joka esimerkiksi allekirjoittaneelle tällä hetkellä on Untis.  Siinä työssä tärkein ja mielestäni melkein ainoa tarvittava listamuotoinen näkymä on näkymä opetusjaksoista.  Vastaa Untiksen Oppitunnit-näkymää.  Siinä pitäisi olla sarakkeet ainakin seuraaville asioille:  viikkotuntimäärä, opettaja(t), ryhmä(t), tila, toteutus, oppiaineen nimi, alkamispäivämäärä, päättymispäivämäärä, lisätietoa.  Joku muu keksii ehkä lisää. Kaikissa kohdissa ei välttämättä tarvitse mitään olla. Yksi rivi yhtä opetusjaksoa kohti.  Rivejä pitää voida vaivattomasti lisätä ja niillä olevia tietoja pitää voida suoraan muokata ja kopioida.  Listanäkymä pitää voida hakea ensisijaisesti ryhmätunnuksella ja opettajatunnuksella, lisäksi myös opintojakson tunnuksella (ehkä tässä hyödyllisempi kuin yksittäisen toteutuksen tunnus) ja miksei myös tilan tunnuksella.  Tästä listanäkymästä pitää suoraan voida laittaa tavaraa lukujärjestykseen.  Ihan suoraan hiirellä kalenteriin.  Ja pitää voida liikutella siellä paikasta toiseen. Ja nimenomaan kalenteriin, ei tilaan. Tilatietoa ei edes tarvitse siinä vaiheessa olla. Näitä opetusjaksoja esimerkiksi minulle tulee tuhansia. Jos kaikkia kalenterivarauksia varten pitää jotain kellonaikoja näpytellä, niin siinä nyt varmasti menee ikä ja terveys.

Kyllä tähän näkymään jonkinlaiset pohjatiedot voi tulla suoraan jostakin suunnitteluvälineestä.  Lukujärjestysten laatijan pitää niitä tietoja voida vaivattomasti muokata.  Ei kaikkea tietoa tarvitse tähän tunkea, kyllä esimerkiksi opetusjärjestelyjä koskevat tiedot voi olla kerrottu jossain muualla.  Olettakaamme esimerkiksi, että periodilla 3 on toteutus XXYYZZ/2000, johon on laitettu opettajat Kalle Karttakeppi ja Lasse Laskutikku ja johon on liitetty ryhmät Lu1 ja Lu2.  Tästä toteutuksesta voisi suunnitteluväline antaa kaksi riviä, joissa kummassakin on sama toteutus ja opintojakson nimi sekä ryhmät-kohdassa molemmat ryhmät Lu1,Lu2.  Toisella rivillä on opettaja Karttakeppi ja toisella opettaja Laskutikku.  Toteutus-kohdassa voi olla joku hipsukka, josta pääsee katsomaan toteutuksen tarkempia tietoja.  Siellä voi olla esimerkiksi kerrottu, että Kalle Karttakeppi pitää 4 viikkotuntia luentoja yhdessä kummallekin ryhmälle jossakin luokkahuoneessa ja Lasse Laskutikku 3 viikkotuntia labroja tilassa Lab1 kummallekin ryhmälle erikseen.  Lukujärjestysten laatijan pitää sitten voida täydentää ja muokata näitä tietoja vaivattomasti.

Minulle tulee tämän tapaisia ajatuksia mieleen omien tarpeitteni ja tähänastisten kokemusteni perusteella, joku muu voi keksiä jotain parempaa tai ihan toisenlaista, kun on erilaiset käytännöt.  Pitää kyllä miettiä ettei yritetä haukata liian suurta palaa, ei tuollaisen työvälineen rakentaminen ihan helppoa ole.  Ainakaan jos siitä halutaan myös käyttökelpoinen.

Lukujärjestykset (listanäkymä)

...