...
Lukujärjestyssuunnittelu lähtee liikkeelle lähtötiedoista, jotka toimivat rajoitteina suunnittelun sijoitusvaiheelle. Ajoitusrajoitteita tulee sekä organisatoriselta tasolta että toteutus-/ryhmä- sekä opettajakohtaisesti. Organisatoriset aikataulurajoitteet ovat koulun/klusterin/koulutsohjelman etukäteen asettamia päivämääriä, jolloin koulutusta ei pidetä, lisäksi tähän kategoriaan voidaan lukea myös pyhäpäivät. Lisäksi eri koulutusohjelmilla on tiettyjä päiviä, jotka on varattu esim. opettajien koulutuspäiviksi tms. Koulutusohjelmat jotka toimivat vuokralaisina toisen oppilaitoksen tiloissa (Metropolian musiikki ja pop/jazzmusiikki), käyvät joka kevät sopimusneuvottelun tilojen jaosta. Tilaneuvottelussa sovitaan mitkä tilat Metropolialla on käytössään tiettyinä päivinä ja aikoina.
Muut ajoitusrajoitteet koskevat tiettyjä ryhmiä tai opettajia, mutta ne on otettava myös huomioon suunniteluvaiheessa ja nämä tiedot tulee pystyä syöttämään suunnittelutyökaluun ennen varsinaisen sijoittelun aloittamista.
...
- Lukuvuoden (opetuksen) ajoitus, periodin ajoitus (pyhäpäivät sekä aattopäivät kuten vappuaatto)
- Käytettävissä olevat tilat ja ajat (tilaneuvottelut musiikkien ko:ien tilojen haltijan kanssa)
- Valmistumistiedot (kypsyysnäytteet sekä valmistumispäivät eli päivät jolloin tarvitaan tiettyjä tiloja.)
- Varatut ajat koulutusohjelmakohtaisesti / klusterikohtaisesti
- Harjoittelujaksot
- TenttipäivätTentti- ja kurssisuorituspäivät/viikot
- projekti- tms. viikot, jolloin rajoitetusti jotakin tiettyä opetusta
- Tapahtumat Tapahtumat (mm. valintakoepäivät, MetroSport, konserttiviikot)
- opettajien työaikasuunnitelma (koskee sekä kalenterityyppisiä että opintoihin liittyviä)
- Opettajakohtaiset vapaajaksot, päivät yms (koskee sekä kalenterityyppisiä että opintoihin liittyviä)
...
- Opinnäytetyöajoitukset
- Aikuiskoulutuksen opetuspäivät
- Opettajakoulutuksen opetuspäivät Haaga-Helia-ammattikorkeakoulussa
- Toteutusten edeltävyydet (jotain suoritettuna ennen seuraavaa)
- Koulutusohjelman ryhmätiedot (kaikki ryhmät, montako opiskelijaa/ryhmä)
- Opintojaksot ja niiden osat
- Tulevat (pakolliset) toteutukset, joille pitää tehdä lukujärjestys (kuinka pitkälle asti nämä??, seuraava lukukausi?)
- Tulevat (vapaasti valittavat) toteutukset, joille pitää tehdä lukujärjestys (kuinka pitkälle asti nämä??, seuraava lukukausi?)
- Toteutukset kullekin ryhmälle (edellisten yhdistelmä)
- Yksittäisiä toteutuksia koskevat tiedot:
- Ajoitukset
- Opettajat
- Ryhmät
- Yhteinen opetus toisen toteutuksen kanssa
- Opettajan kirjaamat toiveet/tiedot toteutukselle, montako tuntia massaluentoa, montako labraa (ryhmäkoko?) ja millä periodeilla, rytmitykset, tilatoiveet
- Uusintatentit
...
Mistä tulee tenttipäivät, uusintatentit yms. Klusteri päättää yhteisistä tenttipäivistä.
2.2 Sijoittelu
Tähän voisitte kuvata sijoitteluprosessia ja perään sitten noita näkymiä ja muita järjestelmävaatimuksia... Nyt kuitenin alkuun pitäisi saada kuvattua tuon sijoittelun perusperiaattees
...
Tässä mallissa lukujärjestyssuunnittelija(t) kokoavat koulutusohjelman toteutukset ja varaavat niille tilat. Useamman opettajan toteutuksilla opettajille jätetään keskenäisen sopimisen vara eli opettajat päättävät/sopivat lopulta mitkä tunnit kukakin pitää ja mahdollisesti voidaan sopia vielä joidenkin tuntien muuttamisesta esim. virtuaaliopetukseksi tms. Lukujärjestyssuunnittelija laatii ryhmäopetuksen lukujärjestyksen (kuullen kollegioiden toiveita), jota opettajat täydentävät lisäämällä lukujärjestykseensä oman henkilökohtaisen ja pienryhmäopetuksen (musiikki).
Hajautettu malli
Tässä mallissa ei ole varsinaisia lukujärjestyssuunnittelijoita vaan opettajat suunnittelevat itse (tai ryhmissä) opetuksen. Opettajat myös itse resursoivat sopivat tilat. (tarkennuksia kiitos).
...
Yksilöopetukseen perustuva malli
Tässä mallissa rajaavina tekijöinä on usein muut seikat kuin toteutus/opettaja. Tätä mallia käytetään esim. musiikin koulutusohjelmissa, joissa tilojen / välineiden (kuten piano) saatavuus määrää järjestetäänkö koko toteutusta. Käytännössä siis selvitetään ensimmäisenä paljonko tiloja/välineitä on käytettävissä ja sen jälkeen päätetään toteutuksien järjesteämisestä. Poikkeuksena muista koulutusohjelmista tässä lukujärjestystä suunnitellaan usein yksilölle (opiskelija) eikä ryhmille. Tämä malli on käänteinen verrattuna muihin eli prosessi menee pääpiirteissään näin: Tila-/välineresursit -> toteutukset -> sijoittelu (opiskelijakohtaisesti) ??? meneekö näin ???Koulutusohjelmissa jossa on yksilöohjausta, suunnittelu aloitetaan koko (saapumis)ryhmää koskevan opetuksen sijoittelulla edeten kohti pienempiä opetusryhmiä. Yksilöopetuksen sijoittelun lukujärjestykseen tekee opettaja yhteistyössä ohjattavan opiskelijan kanssa. Lukujärjestysprosessi voi tässä tapauksessa olla osittain keskitetty (musiikki) tai hajautettu (pop/jazzmusiikki).
TÄHÄN KAIVATAAN ESIMERKKEJÄ KUKA TEKEE, MISSÄ JÄRJESTYKSESSÄ ja MITEN
...
- Harjoittelun ajankohta, tarkemmin harjoitteluviikot (terveysala)
- Erityisluokat käytettävissä ryhmälle vain tiettyinä päivinä. Esim 1a ryhmä voi käyttää harjoitusluokkia vain maanantai iltapäivisin.
- Tuntiopettajien pakolliset varaukset
- Luokkahuoneeseen sijoitettavien tuntien iso määrä.
- Usean ryhmän yhtäaikainen opetus
- Opettaja opettaa useassa yksikössä, jolloin pitää huomioida siirtymisiin varattava aika.
- Iltaryhmien sijoittelu ja siitä johtuva opettajien tuntien päiväsijoittelu kohtuulliseen alkamisaikaan.
- Usealle vuosikurssille yhtä aikaa suunnattu opetus: yhteisen ajan löytämisen vaikeus
2.2.X Näkymät
Listanäkymät
...
Lukujärjestyssuunnittelijan tulee saada ajoissa lista tulevan lukukauden toteutuksista sisältäen toteutukseen liittyvistä erityisehdoista (opettajat, opettajan rytmitys-/tilatoiveet, toteutuksen ajoitus, ryhmät, massatunnit + pienryhmä-/labraryhmätunnit jne). Toteutuksien listanäkymä sisältää kaikki kyseisen koulutusohjelman tulevat/meneillään olevat totetusukset, tässä näkymässä suunnittelijan tulee pystyä rajaamaan alkavien toteutusten ajanjakso eli halutessaan suunnittelija pystyy listaamaan vaikkapa meneillään oleva toteutukset tai elokuussa alkavat toteutukset. Listaa pitää pystyä myös sorttaamaan eri ehdoin: alku- tai loppupäivämäärä, opettaja, vuosikurssi, eri suuntautumisten opinnot, ops-jäsentely (esim. onko kyse teoria- tai pedagogiikkaopinnosta musiikissa). TÄHÄN NÄKYMÄÄN KAIVATAAN ESIMERKKIÄ.
...
Näkymässä tulee näkyä sarakkeina ainakin
- Alku- ja loppupäivämäärä
- Aika
- Tila (myös jos tilaa ei ole vielä resurssoitu)
- Opettaja(t)
- Käytettävissä olevat tuntiresurssit (lähiopetus)
- Ryhmä(t)
- Toteutuskoodi
- Toteutuksen nimi (sillä kielellä millä toteutus pidetään)
- Varauksen lisätieto opiskelijalle
- Suunnittelija (joka resurssoinut varauksen)
- Tallennusaika
...
- Tila
- Opettajat
- Ryhmä
- Toteutus
- (Opiskelija) tietyissä tapauksessa vaihtoehtona ryhmälle
- Opintojaksolle resurssoidut lähiopetustunnit
Tässä dokumentissa aikaan sidottuja näkymiä kutsutaan myös sijoittelunäkymiksi. Sijoittelunäkymien avulla resursseja sidotaan johonkin aikaan ja mahdollisesti paikkaan (paikkatieto voi olla myös tyhjä). Resursseja pitää pystyä varaamaan mm. alkutietoja varten samoin kuin sellaisia toteutuksia varten, joiden paikkaa ei tiedetä. Alkutietoja varten resursseja pitää pystyä varaamaan mm.
...