TAITOTASO A1 Kehittyvä alkeiskielitaito
Selviydyt rajatusti arkisissa ja tutuissa viestintätilanteissa A1.1. Kielitaidon alkeiden hallinta (esim. muutamia opittuja sanontoja) A1.2. Kehittyvä alkeiskielitaito (esim. yksinkertainen viestiminen, aivan perusasioita) A1.3. Toimiva alkeiskielitaito (esim. sosiaalisen kanssakäymisen perusta) | A1-tasolla selviää useimmin toistuvista rajatuista arkisista kahdenkeskisistä kielenkäyttötilanteista. - Ymmärrät ja käytät tuttuja arkipäivän ilmauksia ja perustason sanontoja: tavoitteena on yksinkertaisten ja konkreettien tarpeiden täyttäminen.
- Osaat nimetä tuttuja asioita ja tunnistaa puhutusta ja kirjoitetusta kielestä tuttuja sanoja ja ilmauksia.
- Osaat kirjoittaa tuttuja sanoja ja lyhyitä lauseita. Tarvitset lyhyen kirjallisen tekstin tuottamiseen runsaasti malleja ja tukea sekä annettua sanastoa.
- Ymmärrät hitaasta ja tarvittaessa toistetusta puheesta lyhyet ohjeet ja tutut aiheet.
- Ymmärrät opetustilanteissa käsiteltävän aiheen kuvien ja selvästi osoitettujen ydinsanojen avulla.
- Tarvitset asioiden ymmärtämiseen paljon havainnollistamista ja kuvatukea sekä selkeää ja hidasta puhetta, toistoa ja kääntämistä. Tuttu puhuja ja puhetapa helpottavat ymmärtämistä.
- Puheenaiheen ymmärtäminen edellyttää paljon tukea ja tilannesidonnaisia vihjeitä vapaissa sosiaalisissa puhetilanteissa.
- Uusien asioiden omaksuminen vaatii oman äidinkielen antamaa tukea.
|
Puheen ymmärtäminen | - Ymmärrät sanoja, lyhyitä ilmauksia, kysymyksiä, kehotuksia ja ohjeita, jotka liittyvät henkilökohtaisiin ja tuttuihin asioihin.
- Tunnistat opetustilanteista ja keskusteluista tuttuja sanoja ja ilmauksia, mutta sisältöjen oppiminen puheesta on mahdotonta.
- Tarvitset keskustelukumppanin apua ymmärtämiseen: monikielistä ja omalla äidinkielellä annettua tukea ja toistoa.
- Osaat käyttää päättelyn apuna kuvia, tilannevihjeitä ja ei-kielellisiä viestejä.
|
Puhuminen | - Pystyt käymään yksinkertaisia keskusteluja, jos keskustelukumppani puhuu hitaasti ja selvästi ja on valmis auttamaan.
- Hallitset arjen vuorovaikutustilanteisiin liittyviä lyhyitä ilmauksia. Osaat kertoa lyhyesti itsestäsi ja lähipiiristäsi. Osaat vastata kysymyksiin, jotka koskevat itsellesi tärkeitä ja tuttuja asioita. Osaat tehdä myös näihin tilanteisiin liittyviä kysymyksiä.
- Osaat nimetä tuttuja asioita ja ilmiöitä. Osaat käyttää apuna monikielisiä, kehollisia ja visuaalisia ilmaisutapoja (esimerkiksi lainasanoja, eleitä, ilmeitä, osoittamista ja piirtämistä). Ilmaiset ei-kielellisesti tai toiminnallasi, jos et ymmärrä.
- Pystyt esittämään lyhyen ja etukäteen harjoitellun puheenvuoron. Tarvitset paljon muiden tukea keskusteluissa. Puheessa voi olla pitkiä taukoja, toistoja ja katkoksia. Ääntäminen ja kielen rakenteiden horjuvuus voivat aiheuttaa ymmärtämisongelmia.
|
Tekstin ymmärtäminen | - Pystyt lukemaan ja ymmärtämään tuttuihin aihepiireihin ja tuttuun yhteyteen liittyviä sanoja, lyhyitä lauseita ja tekstejä (esim. otsikot, kyltit, viestit). Tunnistat pidemmästä tekstistä tuttuja sanoja, lainasanoja, nimiä, lukuja ja symboleja.
- Osaat etsiä tietoa kuvista ja hyödyntää visuaalisia vihjeitä. Pystyt selvittämään esimerkiksi opiskelumateriaalin otsikoiden merkityksiä tiedon, visuaalisten vihjeiden, sanakirjojen ja kääntäjien avulla sekä muiden henkilöiden avustuksella.
- Kyky ymmärtää entuudestaantuntematon sana edes hyvin ennustettavassa yhteydessä on rajallinen. Lyhyenkin tekstikatkelman lukeminen ja ymmärtäminen on hyvin hidasta.
|
Kirjoittaminen | - Pystyt kirjoittamaan lyhyitä arkeen ja opiskeluun liittyviä tekstejä, jos saat niihin sopivaa sanastoa ja paljon tukea sanottavan
muotoiluun. - Käytät kirjoittamisessa yleensä vain itsellesi tuttuja ilmauksia. Kirjallinen tuotos on usein niukkaa ja siinä voi esiintyä paljon kielellistä horjuvuutta.
|