Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Opinnäytetyöskentelyn laajuus

Opinnäyteseminaari 5 op
Opinnäytetyö 15 op

* *Huomioikaa, että opintopisteet kertyvät erikseen. Seminaari on oma opintojakso, joka puitteissa opinnäytettä työstetään alkuun tai eteenpäin. Sen vuoksi myös läsnäolo, opponoinnit ja oman työn pohdinta tekstien osalta kuuluvat asiaan. Opinnäyteseminaarin yhteisten tapaamisten ja palautteiden lisäksi jokainen opiskelija voi varata itselleen henkilökohtaisia vastaanottoaikoja.

Seminaarityöskentelyä varten opiskelijat on jaettu erikokoisiin seminaariryhmiin, joilla kullakin on yksi vastuuvetäjä. Ryhmän vetäjä toimii myös näin oman ryhmänsä opiskelijoiden opinnäyteohjaajana. Prosessiohjauksen lisäksi opiskelijan on mahdollista saada myös ns. substanssiohjausta eli hyödyntää asiasisältöön liittyvää erikoisosaamista. Substanssiohjauksesta tiedotetaan seminaaritapaamisissa.

Seminaarin suoritusvaatimukset ja arviointi

Seminaari arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.

Seminaaritapaamisissa on siis lähtökohtaisesti läsnäolovelvollisuus, ja jokaisen seminaariin osallistuvan odotetaan ottavan aktiivisesti osaa seminaaripäivien keskusteluun. Alla on kuvattu, kohdassa prosessin eteneminen, seminaarin osatehtävät ja aikataulu tarkemmin. Hyväksytty kokonaissuoritus edellyttää, että kaikki seminaarin osatehtävät on suoritettu hyväksytysti. Opiskelijalla on itsellään velvollisuus tiedottaa mahdollisista poissaoloista ja pitää huoli työvaiheiden suorittamisesta. Opinnäytetyövaiheessa aktiivinen oman työskentelyprosessin hallinta ja toiminnan aikatauluttaminen on opiskelijan vastuulla.

Läsnäolo seminaaritapaamisissa

...

  • opiskelija, joka jättää kaksi kertaa palauttamatta sovitut asiat deadlineen mennessä, ei voi jatkaa seminaaria. Näissä tapauksissa opiskelija voi yrittää paremmalla onnella seuraavana syksynä uudessa seminaarissa.
  • tämä koskee siis myös kertoja, jolloin opiskelija on poissa tapaamisesta (eli se, että ei ole tehnyt mitään ja jättäytyy siksi pois itse tapaamisesta, ei auta asiaa)

Dokumenttien palautus

Jokaisessa seminaarivaiheessa palautetaan kirjallinen dokumentti, jossa esitetään opinnäytetyön senhetkinen tilanne. Dokumentti tulee palauttaa myös omaan wiki-tilaan viikkoa (viimeistään 3 päivää) ennen seminaaritapaamista.

Tärkeää:
Nimetkää työnne aina etunimi_sukunimi_opinnayte_vaihe_pv.kk.v
Esim. matti_meikalainen_opinnayte_idea_21.10.2010.doc tai
matti_meikalainen_opinnayte_versio5_21.10.2010.doc
Näin sekä opponentti että työn ohjaaja pysyvät perillä opinnäytteen eri vaiheista.

Opponointi

Opinnäytettä työstetään seminaarin aikana, ja opiskelijat esittelevät seminaarissa työnsä kulloisenkin vaiheen ja saavat siitä palautetta. Opiskelijat työskentelevät opponenttipareina, niin että opiskelijat saavat myös etukäteen valmisteltua vertaispalautetta toisilta opiskelijoilta. Opponentilla tulee olla riittävästi aikaa tutustua opponoitavaan materiaaliin ennen seminaaritapaamista.

Opponentin tehtävänä on lukea / katsoa työ tarkkaan, ja antaa palautetta mm. työn rakenteesta, kieliasusta, tekstin sujuvuudesta, rajauksesta yms. ja esittää kysymyksiä, jotka johdattelevat oikeaan suuntaan. Opponentti antaa palautteensa tilaisuudessa ennen opettajan/opettajien ja muiden opiskelijoiden palautteita. Tarkoitus on nostaa keskustelua aiheesta ja kertoa mahdollisista ongelmakohdista myös muille ryhmäläisille. Seminaaritapaamiset ovat oppimisprosessi, jossa opitaan oman ja muiden töiden kautta.

Opponentti yhdessä työn ohjaajan ja työn tekijän kanssa tarkimmin perillä opponoimastaan työstä. Opponentti lukee senhetkisen tekstin sekä tarkastelee senhetkistä mahdollista projektiosuutta analyyttisesti ja kirjaa itselleen ylös esittelytilaisuutta varten kommentteja ja palautetta. Opponentti antaa tämän kirjallisen palautteen myös työn tekijälle. (Opponointikooste voi olla esim. ranskalaisin viivoin tehty.)

Prosessin eteneminen

Alla opinnäytetyöskentelyprosessi on vaiheistettu 5 -portaiseksi prosessiksi helpottamaan opiskelijoiden kokonaisuuden hahmottamista ja oman toiminnan ohjaamista.

...

Joillakin opiskelijoilla nämä vaiheet saattavat olla tehtynä, jolloin voidaan edetä suoraan opinnäytteen työstämiseen. Työsuunnitelma esitellään kontaktitapaamisessa.

Seminaaritapaamisissa jokainen esittelee oman työsuunnitelmansa muille seminaarilaisille. Jokaiselle työlle nimetään opponentti, joka etukäteen valmistautuu antamaan työstä palautetta. Lisäksi opinnäytteen ohjaaja sekä seminaarin muut osallistujat antavat tekijälle palautetta suunnitelmasta.

Valmistele oma presentaatiosi etukäteen. Oman esittelyn tukena tulee käyttää havaintomateriaaleja (esittely esim.Powerpoint). Erityisesti projektiosuudesta on hyvä näyttää kuva-/tms.-materiaalia. Valmistele esitys siten, että sellainen, joka ei ole nähnyt työtäsi tai lukenut tekstiäsi aiemmin, saa selkeän kuvan, mitä teet ja mitä olet tehnyt kulloisessakin vaiheessa.

Voit esitellä tekstiosuudesta presentaatiossa esim:

- alustavan sisällysluettelon työllesi tai vastaavan sisällön mind mappina

- väliotsikoista rakennetun kokonaisuuden, johon nostat ydinsanoja eri kappaleista ja kappaleiden sisällöistä, jotta kirjoitetusta tekstistä saa kuvan ilman varsinaisen seminaarityön tekstimassan esittämistä

- rakennekuvioita tai kaavioita työstäsi ja työn vaiheista

- kysymyslista tekstinä, johon halutaan opponentilta ja muilta ryhmäläisiltä vastauksia

- jne.

EI SIIS RIITÄ, että kerrot, että olet ”kirjoittanut siitä ja siitä aiheesta” ilman, että näytät jotain konkreettista. Muista myös aina esityksen alussa muutamalla sanalla kerrata, mistä työssä ja projektissa olikaan kyse. Muut tuskin muistavat jokaista aihetta erikseen. Kerro myös lyhyesti missä vaiheessa olet tällä hetkellä.

Soveltavan/projektiosan/toiminnallisen osan toteutus riippuu tietenkin projektin luonteesta, mutta palautukseen tulee liittää aina kirjallinen raportti siitä, mitä on tehty ja miten tämän vaiheen palautus suhteutuu opinnäytetyön kokonaisuuteen.

3. vaihe: työstö (kontaktitapaamiset 3 --> ja itsenäinen työskentely)

...