...
Seminaarilaiset laativat omasta opinnäyteaiheestaan kirjallisen ideadokumentin, jossa kuvataan ainakin työn aihe, tavoitteet ja menetelmät. Seminaaritapaamisessa opiskelijat saavat aiheideastaan palautetta: aiheen rajaus ja tavoitteenasettelu.
- Laadi ideadokumentti tulevasta työstäsi sisällyttäen suunnitelmaan mind map -tyyppinen kuvaus ideastasi
- Valmistaudu esittelemään suunnitelmasi seminaaritapaamisessa
- Tutustu seminaarin wiki-työtilaan ja täällä erityisesti Kulttuurialan opinnäytetyöohjeeseen huolella
- Sovitaan 1. vaiheen tapaamisiin opponenttiparit sekä seminaaritapaamisajat
- Tee itsellesi seminaarityöskentelyä varten wiki-tila ja linkitä se tämän seminaarityhmän aloitussivulle
- Muistio 6.10. tapaamisesta
- Muistio 26.10. tapaamisesta
...
Opinnäytettä työstetään seminaarin aikana, ja opiskelijat esittelevät seminaarissa työnsä kulloisenkin vaiheen ja saavat siitä palautetta. Opiskelijat työskentelevät opponenttipareina, niin että opiskelijat saavat myös etukäteen valmisteltua vertaispalautetta toisilta opiskelijoilta.
Kolmas vaihe voi pitää sisällään sekä ryhmä- että yksilöohjaustapaamisia. Seminaarin kolmannen vaiheen alussa (ensimmäinen tapaaminen) valmistellaan yleensä opinnäytetyön kirjallista teoriaosaa. Lähdekirjallisuuden avulla luodaan opinnäytteen teoreettinen tausta.
Palautettavan tekstin eri vaiheiden vähimmäislaajuus määritellään tarkemmin seminaaritapaamisissa. Palautuksessa tulee kolmannesta vaiheesta lähtien olla kansilehti ja sisällysluettelo. Palautettavan tekstin tulee olla itsenäinen, eheä kokonaisuus, joka voidaan myöhemmin (lähes) sellaisenaan sisällyttää opinnäytetyöhön.
Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, että tekstin lähdeviitteet on jo tässä vaiheessa tehty oikein. Palautuksessa tulee olla myös lähdeluettelo käytetystä lähdekirjallisuudesta. Palautuksen johdannoksi liitetään lyhyt kuvaus siitä, miten palautettava osio suhteutuu opinnäytetyön kokonaisuuteen. Palautettava osio voi olla mistä tahansa ”kohtaa” opinnäytetyötä.
Sopivasta etenemistavasta keskustellaan tapaamisissa kunkin kohdalla erikseen. Jos työssä on soveltava osio, se on hyvä aloittaa hyvissä ajoin kirjallisen osion työstämisen rinnalla, jotta teoriaosio ei jää irralliseksi kokonaisuudesta.
Kolmannen vaiheen ensimmäisessä tapaamisessa:
- palautettavan tekstin vähimmäislaajuus on noin 10 liuskaa
- aikataulusuunnitelman päivitys työn edistymisestä viikkotasolla viikkoa ennen seuraavaa lähitapaamista
- työn tutkimuskysymyksen/ aiheen "kristallisointi" yhden virkkeen muotoon
- johdanto teksti
- sisällysluettelo/ sisällysluettelon päivitys
Kolmannen vaiheen käynnistyttyä, opiskelijan tulee huolehtia, että seminaaritapaamisissa käsiteltävän versio pitää sisällään:
- vähintään 10 liuskaa uutta tekstiä
- lähdeviitteet merkittynä (päivitettyinä)
- lähdeluettelo mukana
- kansilehti ja sisällysluettelo (päivitettyinä)
4. vaihe: viimeistely
Huomioi, että seminaarin viimeisessä vaiheessa opinnäytetyön tulee jo niin valmis, että se voidaan pienen viimeistelyn jälkeen jättää arvioitavaksi. Kiinnitä siis huomiota opinnäytetyöstä muotoseikkoihin, jotka jokaisen opinnäytetyön tulee täyttää: ulkoasu, lähdeviitteet, lähdeluettelo, liitteet yms.
Muista varata riittävästi viimeistelyvaiheeseen aikaa!
Yleensä tärkeimpiin osioihin ei osata varata riittävästi aikaa.
Muista aikatauluttaa hyvin myös nämä opinnäytetyöskentelyyn kuuluvat osat:
- johtopäätökset ja pohdinta
- prosessin ja lopputuotteen arviointi
- lähteet ja liitteet
+ tietenkin työn oikoluku, rakenteen ja muotoseikkojen tarkistus, kuvien yms. lopulliseen muotoon, tulostus ja nitominen yms. KERTAA VIELÄ Kulttuurialan opn-ohje sekä Viestinnän valmistumisohje!
Opiskelijan tulee itse varata hyvissä ajoin mm. kielentarkistusasiat (kts. valmistumisohje)
- tarkistuslista
- valmistumisohje
5. vaihe: valmiin työn jättäminen ja arviointiseminaari/ julkistamistilaisuus
Muista sopia hyvissä ajoin opinnäytetyön ohjaajan kanssa työn palautuksesta. Ohjaaja arvioi, onko työ palautettavassa kunnossa ja pyytää mahdollisia korjauksia. Sovi ohjaajan kanssa henkilökohtaisesti, miten, mihin ja milloin palautat työn.
Valmistumispäiviä on useita vuodessa, mutta valmistumisilmoitus tulee tehdä jo viimeistään neljä viikkoa ennen valmistumispäivää. Opinnäytteen voi jättää arvioitavaksi viimeistään (3-) 4 viikkoa ennen valmistumista (huomioithan mahdolliset viikonloput yms. ennakoiden). Olkaa tarkkoja ilmoittautumisesta, koska jälkeenpäin ei ilmoittautuminen onnistu. Vain sähköinen ilmoittautuminen käynnistää valmistumisprosessin ja sen perusteella tieto menee valmistumiseen liittyville tahoille.
Kansitettu ja kansittamaton opinnäyte opintotoimistoon ja tiivistelmien tallennus Theseus-tietokantaan tulee tehdä viimeistään noin (3-)4 viikkoa ennen valmistumista. Käytännössä tällöin on myös hyvä toimittaa samalla opinnäyte opettajille arvioitavaksi.
Varaa aikaa valmistumiskäytänteiden hoitamiseen!
- valmistumisilmoituksen jättö
- kypsyyskoe
- työn esittely arviointiseminaarissa
- Opala-palautteen teko
- esteettömyystodistus
- työn tallennus Theseus-tietokantaan
- työn tulostaminen, kansittaminen ja sidonta (vrt. valmistumisohje)
Ohjaajalle tulee toimittaa ennakkoon (viimeistään viikkoa ennen) arviointitilaisuutta varten kaksi kpl (2) lopullisia versioita kirjallisesta osioista sekä vähintään yksi näyte mahdollisesta soveltavasta projektiosuudesta. Mikäli soveltava projektiosuus on esim. graafinen tuote, tulee työ palauttaa mahdollisimman hyvin esillepantuna (esim. pohjustettuna ammattimaisesti).
Katso myös tarkemmat ohjeet valmistumisohjeista Metropolian Tuubista > Prosessit > Valmistuminen
Arviointiseminaari/ julkistamistilaisuus
Arviointiseminaarissa/ julkistamistilaisuudessa opiskelijat esittelevät valmiit työnsä. Seminaarissa ovat läsnä ainakin työn ohjaaja ja toinen arvioija. Opiskelija esittelee oman työnsä ja sen keskeiset tulokset. Työn arvioija, ohjaaja ja yleisö antavat työstä palautetta. Aikaa kaikkiaan puoli tuntia opinnäytetyötä kohti.
Arviointiseminaarissa opiskelijat esittelevät valmiit työnsä. Seminaarissa ovat läsnä ainakin työn ohjaaja ja toinen arvioija sekä muita opiskelijoita ja opettajia. Opiskelija esittelee oman työnsä ja sen keskeiset tulokset esimerkiksi noin 15 minuutin presentaatiossa. Työn arvioija, ohjaaja ja yleisö antavat työstä palautetta. Aikaa varataan puoli tuntia opinnäytetyötä kohti.
Arviointiseminaarit ovat suva-kohtaisesti. Arviointiseminaarien järjestelyistä vastaavat seuraavat henkilöt:
- Pauli Laine (digitaalinen viestintä, Tikkurila)
- Matti Rantala (digitaalinen viestintä, Hämeentie)
- Pasi Kaarto (3D)
- Viktor Kaltala (graafinen suunnittelu)
Arviointiseminaarit/ julkistamistilaisuudet ovat avoimia kaikille, ja niistä tiedotetaan koko koulutusohjelmalle Tuubi-työtilan kautta. On suositeltavaa (ellei ole jo aiempien kurssien puitteissa toteutunut) käydä seuraamassa arviointiseminaari-/julkistamistilaisuuksia ennen oman opinnäytetyön arviointitilaisuutta.