...
- Vuorovaikutteisen tarinan käsikirjoittamisessa vaaditaan taitoa kertoa tarinoita, mutta lisäksi kyky ymmärtää, kuinka digitointi ja ohjelmointi tulee vaikuttamaan tarinan kulkuun ja esittämistapaan
- Vuorovaikutteisen median käsikirjoittajilla on enemmän huolehdittavia asioita kuin perinteisen median (kuten teatterin) kirjoittajilla:
- kuinka tekstin logiikka toimii kokonaisuudessa?
- millä säännöillä käyttäjä voi edetä teoksessa?
- mitä teknologiaa käytetään -> kuinka käyttäjä käyttää sovellusta? (vuorovaikutuksen suunnittelu)
-> käsikirjoittajan täytyy hallita tarinankerronta ja sen lait, matematiikka ja suunnittelu (design)
- Myös kirjan lukeminen on tavallaan vuorovaikutteista: lukija voi laittaa kirjan pois ja selata sivuja haluamassaan järjestyksessä. Lukija ennakoi kirjan käänteitä tai yrittää arvata, kuka on murhaaja jne.
- Vuorovaikutteisessa käsikirjoittamisessa murhamysteeri täytyy kuitenkin käsitellä eri tavalla: Esim. Agatha Christien novelleissa yhdenkin yksityiskohdan muuttaminen voisi olennaisesti muuttaa tarinaa siten, ettei sitä pystyisi enää ymmärtämään.
...
Perinteinen media
...
Vuorovaikutteinen media
...
Lukija seuraa päähenkilöä / päähenkilöitä
...
Käyttäjä laitetaan päähenkilön asemaan
...
...
...
...
Käyttäjäkokemus
Merkittävin ero perinteiseen tarinankerrontaan on se, että käyttäjä laitetaan päähenkilön asemaan (sen sijaan että seuraisi tarinaa sivusta, vaikkapa samastuen)
- Käyttäjä ei voi olla passiivinen vuorovaikutteisessa kerronnassa, vaan käyttäjän täytyy tehdä valinnat, halusi hän tai ei
- Suunnittelijan täytyy siis keskittyä käyttäjäkokemukseen (user experience)
Jon Samselin ja Darryl Wimberlayn (Writing for interactive media) mukaan käyttäjäkokemuksen vaikuttavuuteen ja syvyyteen vaikuttavat seuraavat tekijät:
Immersio
Exploration
REsponse
Satisfaction
...
...
Määritä teoksen tarkoitus ja tavoite
...