Fabula ja Sujet
"The distinction between fabula and sujet is, according to various commonsensical definitions, the distinction between what happens in a narrative and how it is told;"
(Richard Walsh: Fabula and fictionality in narrative theory)
...
Siten sujet on tarinan dramaturgia: tietyllä tavalla järjestettyjä vihjeitä, joiden avulla katsoja päättelee ja kokoaa tarinaa.
Aika (time)
- Aika on ihmiselle peruselementti. Vaikka ihminen eristettäisiin täysin yhteiskunnasta ja ympäristöstä, hän todennäköisesti havaitsisi omat ajatuksensa ajallisena jatkumona.
- Länsimaisessa yhteiskunnassa ajatellaan, että aika on yhteen suuntaan etenevää, eikä hetkeen voi palata sen kerran mentyä ohi. "Samaan virtaan ei voi astua kahta kertaa"
- Ajan kokemus ja ajan kuluminen tuodaan usein esille tarinankerronnassa. Se on toistuva teema, mutta myös tarinan peruselementti.
- Periaatteessa tarinalla tai tekstillä ei ole olemassa muuta aikaa kuin sen lukemiseen tai teoksen käyttämiseen käytettävä aika. Tarinaan kirjoitettu ajan kuluminen on epäaitoa (pseudo-temporal)
(Lähde: Shlomith Rimmon-Kenan: Narrative Fiction, s. 45-46)
Ajan käyttö vuorovaikutteisessa kerronnassa
Ajan käyttö vuorovaikutteisessa kerronnassa on monimuotoista. Vuorovaikutus vaatii käyttäjältä päätöksentekoa, joka ei välttämättä ole lineaarista: käyttäjä voi mm. nopeuttaa, hidastaa, linkittää ja sulkea ikkunoita ja sovelluksia.
...