...
13.1.2010 Katri osallistui OPM:n ja TEMin yhteiseen luovien alojen yhteistyön kehittämispäivään ja esitteli noin 30-päiselle luovien alojen hankeihmisille tuottaja2020 hanketta. Mukaan tuli myös hyviä kontakteja, joiden kanssa yhteistyön kaavailua jatketaan.
4.2 Katri piti Metropolian Tulevaisuusklubin tapaamisessa puheenvuoron Tuottaja2020-hankkeesta. Paikalla oli noin 10 metropolialaista tulevaisuusorientoitunutta henkilöä tekniikan, sosiaali- ja terveysalan, kulttuurin ja hallinnon aloilta. Metropoliaan tulevaisuusklubin tehtävänä on funtsia miltä maailma näyttää 3-15-20 vuoden kuluttua. Tavoitteena on tuottaa tietoa Metropolian opetuksen ja toiminnan kehittämiseksi.
11.2.2010 Brno, Leena esitteli Tuottaja 2020 hankkeen 50 nuorelle kulttuurituottajalle tai kulttuurituotannon opiskelijalle Brnossa, Tsekeissä. Seminaarin nimi oli To Culture With Love ? Management Internationel Workshop for European Students and Young Professionals in the field of Cultural Work/Arts Management http://www.tcwlm.net/ 15.4 Leena esitteli Tuottaja 2020 hankkeen Produforum Åbolandin seminaarissa Evolution, revolution, vision - kulturfa?ltet i framtiden, paikka Åbo Akademi, Turku.
20.5.
12.3.2010 Katri Halonen esitteli hanketta sosiaali- ja terveysalan ihmisille Oppiminen ja pedagogiikka -seminaarissa. Kyseessä on 4AMK (me + HAMK, LAMK, Laurea) kumppanuus hanke hyvien käytänteiden jakamisen hengessä.
9.4.2010 Tulevaisuusverstas ja esittely, The Future workshop Produforumin jäsenille Helsingissä.
15.4 Esittely Produforum Åbolandin seminaarissa Evolution, revolution, vision - kulturfa?ltet i framtiden, paikka Åbo Akademi, Turku.
20.5. Humakin kv-symposiossa Helsingissä. Paikalla noin kolmekymmentä arts management kouluttajaa eri puolilta Eurooppaa ja USA:sta.
...
Tapahtumatuotannon kenttä on erittäin laaja ja voimakkaasti muihin toimialoihin kiinnittynyt. Hankehakemuksessa oli kiinnitytty klusteri-käsitteeseen, joka oli kuitenkin osalla tutkijaryhmäläisistä erittäin vieras tutkimukonsepti. Syksyn aikana kului aiottua enemmän aikaa yhteisen perustan haarukoimiseen. Esimme Etsimme yhteistä kieltä käsitteiden klusteri, verkosto, toimiala ja toimijaryhmä kautta. Lopulta päädyimme Tapahtumatuotannon ekosysteemiin (Hautamäki), jonka pohjalta työskentelymme alkoi jäsentyä yhteisemmäksi prosessiksi. Casejen valinta ja niistä nouseet seuraavat askeleet nousivat varsin luontevasti keskustelujen myötä. Tällä hetkellä ekosysteeminäkemyksen kautta yhteinen lähtökohta tuntuu löytyneen ja tutkimusprosessin eri vaiheista on päästy hyvään yhteisymmärrykseen keskustelujen kautta. Lisäksi Kulttuurituottaja -ammattinimike on aiheuttanut keskustelua niin ohjausryhmässä kuin tutkijaklubissakin. Ammattinimikkeen tunnettuuden parantamiseksi on hankkeelta toivottu apua, ja siksi tiedottaminen nousee tärkeäksi hankkeessa.
Projektin toinen ongelma on ratkemassa: Seinäjoen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon koulutusohjelman Projektin toinen ongelma on ollut Seinäjoen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon koulutusohjelman jättäytyminen ohjausryhmään. Jotta tutkijaryhmässä olisi kaikki Suomessa kulttuurituotannon koulutusta järjestävät tahot mukana, tulisi Seinäjoen edustaja saada mukaan prosessiin. Kyseisestä ammattikorkeakoulusta on löytynyt innostunut tutkijaryhmämme potentiaalinen jäsen. Parhaillaan selvitellään millaisella tämän hankkeen ulkopuolisella rahoituksella hänen osallistumisensa työskentelyymme saataisiin varmistettua. Toistaiseksi osallistuminen on tapahtunut kuluitta ja SEAMKin omalla kustannuksella.
Projekti käyttää laajasti wikiä toiminnassaan. Tutkijaryhmä koordinoi työskentelyään wikissä, projektihallinto toteutetaan avoimesti ja myös osittaista ennakointiaineiston keruuta tehdään wikipohjaisesti. Tutkijaryhmän osalta on avoimuuden osalta rajoituksia raakadatojen osalta. Vaikka raakadatoja ei ole avattu suurelle yleisölle, on wiki toiminut kuitenkin yhteisöllisenä työstö- ja keskustelualueena. Aineiston keräämisen ympäristöksi wiki vaikuttaa kömpelöltä. Sen graafinen ulkoasu ja käytettävyys eivät ole tällä hetkellä suurta yleisöä palvelevia. Wikin rinnalle lanseerattiinkin tuottaja2020.metropolia.fi -internetsivustolla uusi signaalienkeräyspalvelu http://tuottaja2020.metropolia.fi/signaalit/, johon kuka tahansa voi laittaa heikkoja signaaleja.
Projektin toiminta ja tavoitteiden saavuttaminen
Wikin käyttäminen hallinnon välineenä on kuitenkin osoittautunut hyväksi: kaikki asiakirjat ovat kaikkien saatavilla. Wikiä on syksyllä 2010 alettu käyttää myös aineiston keräyksen alustana: tutkijat tallentavat tutkimusaineistonsa wikiin joko julkiseksi (informanttien luvalla) tai suojatuksi aineistoksi.
Projektin toiminta ja tavoitteiden saavuttaminen
| Kuvaus projektin |
| Kuvaus projektin toiminnasta ja arvio siitä, miten projektin tavoitteet tullaan saavuttamaan. |
Kevään 2010 aikana on keskitytty ensimmäisen raportin kirjoittamiseen ja loppuunsaattamiseen, Oppimateriaalit -wikin kehittämiseen sekä skenaariopajatoiminnan käynnistämiseen.
Hankesuunnitelman I syklin toteutuminen:
Ensimmäinen raportti saatiin kirjoitettua toukokuun 2010 loppuun mennessä (julkaistaan taittoprosessin jälkeen syyskuussa 2010)Raportti ”Kulttuuri mennessä ja se julkaistiin sähköisenä pdf:änä syyskuussa 2010 hankkeen www-sivuilla: ”Kulttuuri kokoaa. Kulttuuritapahtumien muuttuvat verkostot” (Toim. Katri Halonen, julkastaan vain pdf:nä tuottaja2020.metropolia.fi syyskuussa 2010). Tuottaja 2020 hankkeen päämääränä on ennakoida kulttuuritapahtumien tuotannon muutosta ja muutoksen myötä tulevia haasteita kulttuurituottajan osaamiseen. Näkökulmina hankkeessa korostuu sekä kulttuurituottajien näkemykset että tuottajia ympäröivän toimijakunnan näkemykset. Tutkimusprosessi tähtää kotimaisen kulttuurituottajien ammattikorkeakoulupohjaisen koulutuksen kehittämiseen. Tämä julkaisu on ensimmäinen raportti syksyllä 2009 alkaneesta Tuottaja2020 hankkeesta. Sen on työstänyt hankkeen tutkijaklubi, jossa on edustettuna suurin osa kulttuurituottajia kouluttavista ammattikorkeakouluista sekä Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporen tutkijoita. Työelämän kaikuja prosessiin on jakanut Taide ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry.. Raportissa kuvataan verkosto ja verkoston tulevaisuuden näkymät hankkeen I tutkimussyklin suunnitelman mukaisesti. Raportin on työstänyt hankkeen tutkijaklubi, ja työelämän kaikuja prosessiin on jakanut Taide ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry.
Em. kartoituksen Kartoituksen päämääränä on ollut paikantaa tapahtumatuotantotoiminnan kanssa risteäviä muita toimialoja ja niiden osia, joiden näkemykset otetaan huomioon tulevaisuuden suuntaviivoja paikannettaessa. Kartoituksessa mukana olleiden eri tapahtumatuotantojen ympärille on rakentunut sidossuhteiltaan monisäikeinen ja -tasoinen toimijaverkosto, jonka toimijakunnassa ja toimijoiden funktioissa on suuria tapahtumakohtaisia eroja. Pääpiirteittäin kuitenkin voidaan tiivistää, että tapahtumatuotannon kannalta keskeisiä yhteistyötahoja ovat julkinen sektori, kolmas sektori, yritys- ja alihankintaverkostot, vapaaehtoiset ja etenkin mediasta, oman alan toimijoista ja koulutuskentästä rakentuvat sidosryhmät. Kartoitus toi mukanaan useita uusia kysymyksiä. Keskeisiksi jatkotutkimuksen kohteiksi nousivat mm. matkailuklusterin ja kulttuuriklusterin yhteistyö, vapaaehtoistyön muuttuvat roolit, kulttuurituotantoalan koulutustoiminnan perustiedon kerääminen ammattikorkeakoulusektorin ohella yliopistojen, ammatillisten oppilaitosten ja erilaisten luovan alan hanke- ja projektiomijoiden näkökulmia huomioivaksi, tuottajien muodostamat tuotantoklusterit,tapahtumatuotannon operationaalisen verkoston muutosnäkemysten syventäminen. Tuottaja2020 Tutkijaklubi on jatkanut näiden teemojen ympärillä työskentelyä kevään ja kesän 2010 aikana.
Hankesuunnitelman II syklin toteutuminen:
Hankkeen III syklin toteutuminen:
Skenaarioanalyysi ja tulevaisuuspajatSkenaariopajat
Hanke aloitti tulevaisuuden ennakointiin keskittyvien skenaariopajojen pitämisen kulttuurialan ammattilaisille keväällä 2010. ammattilaisille ja opiskelijoille keväällä 2010 ja toiminta jatkuu koko lukuvuoden 2010-11. Tutkijaklubille pidettiin tulevaisuuspyörä -menetelmällä skenaariopaja vuoden 2010 alussa, lisäksi ohjausryhmälle pidettiin tulevaisuuden tapahtuman luonteen selvittämiseen sekä tuottajan osaamishaasteisiin liittyvä paja toukokuussa 2010. Tutkijaklubin skenaroinnin pohjalta toteutettiin Tuottajan osaamistarpeita selvittävä multimediapaja, jonka lopputuotteena saatiin aikaiseksi audiovisuaalisia skenaarioelokuvia. Elokuvat on julkaistu tuottaja2020 wikissä hyödynnettäväksi opetuksen suunnittelussa sekä ennakointiprosessin edetessä myös hankkeen digitaalisissa julkaisuissa.
Tulevaisuuden tuottaja 3 op: opintojaksolla toteutettiin monimenetelmäinen skenarointiprosessi 14 tuottaja-ammattilaisen voimin. Lisäksi opiskelijat pitivät omissa yrityksissään tulevaisuusverstaan. Opintojakso toimi aineistonkeräyksenä Skenarointiprosessin pedagogiikkaa tutkivassa osaraportoinnissa. Muita pajoja pidettiin seuraavasti:
Skenaariopaja Produforum -verkostolle syksy 2010
Skenaariopaja Luovuus syttyy -seminaarissa syksy 2010
Skenaariopaja Pori Jazz 2010 .kesä 2010
Opetuskseen integrointi
Toukokuussa 2010 keskityttiin myös Tulevaisuuden tuottaja -opintojaksojen suunnitteluun sekä tuotettiin oppimateriaalia opintojaksojen toteuttamiseen. Lisäksi kehitettiin lyhyempien työpajojen suunnitteluun tarvittavia välineitä: ennakointipajamenetelmiä, aineistoja, sopivia kysymyksen asetteluja sekä julkaistiin wikialusta, jossa opetushenkilöstö oppilaistoksesta riippumatta osallistua voi kanssamme kehitystyöhön.
Tuottaja2020 -hankkeessa tutkimukseen liittyvää aineistoa kerätään siis myös opiskelijoille suunnatuissa (jotka ovat työssäkäyviä kulttuurialan ammattilaisia) skenaariopajoissa, joita tullaan lukuvuoden 2010-2011 aikana vetämään opiskelijoille kaikissa hankkeeseen osallistuvissa AMKeissa. Nämä skenaariopajat vedetään vedettiin osana Tuottajan tulevaisuus -opintojaksoa . Tälle opintojaksolle Tuottaja2020 tarjoaa www -sivuillaan Metropolia, muissa AMKssa osana monia opintojaksoja. Tulevaisuuden tuottaja -opintojaksolle Tuottaja2020 tarjoaa wiki -sivuillaan (suora linkki hankkeen www-sivuilta) valmiit opetussuunnitelmat, toteutussuunnitelmat, opettajan kalvot, teknologiabirefit sekä sparrausta opettajille. Ensimmäinen opettajien sparraussessio pidettiin AMK lehtoreille 24.-25.5.2010.
Tulevaisuuden tuottajuus ja sen systemaattinen pohtiminen otettiin Noviassa osaksi kulttuurituottajien tutkimusmetodikurssia tammikuussa 2010. Tuottaja 2020 projektin wikisivusto toimi tärkeänä lähdemateriaalina. Kurssin kokonaistavoitteena on saada yleisluontoinen kuva erilaisista tutkimusmenetelmistä, jotka erityisesti tukevat kulttuurituottajien oman työn tutkimista ja kehittämistä. Ymmärrys tulevaisuuden tutkimuksen mahdollisuuksista ja rajoituksista auttavat ammattilaisia tulevaisuusorientointuneeseen toimintaan
MAMK: Opiskelijatyöpaja 9.11.2010 osana kulttuurituotannon aikuisopiskelijoiden T&K-opintojaksoa
(6 henkilöä)
Mamk: Tapahtumatuottajille ja matkailualan toimijoille järjestetty työpaja 25.11.2010
(18 henkilöä)
Mamk: Opinnäytetyö, jossa otetaan kantaa Tuottaja 2020 --hankkeen teemoihin
Joulukuu 2010:
17.12.10 joulukuun uutiskirje lähetetään
15.12.10 kaksi hankkeessa tuotettua artikkelia julkaistaan omilla www-sivuilla
15.12 15.12 tulevaisuuspaja 14 Kutu yamk opiskelijalle (kulttuurituottajia kentällä). Aki Rahkonen aloittaa hankkeessa wikiassarina.
14.12 tutkijaklubin kokous. Koulutuskyselyn kommentointi ja tutkimussuunnitelmien review.
MAMK: Opiskelijatyöpaja 9.11.2010 osana kulttuurituotannon aikuisopiskelijoiden T&K-opintojaksoa
(6 henkilöä)
Mamk: Tapahtumatuottajille ja matkailualan toimijoille järjestetty työpaja 25.11.2010
(18 henkilöä)
Mamk: Opinnäytetyö, jossa otetaan kantaa Tuottaja 2020 --hankkeen teemoihin
Joulukuu 2010:9.-10.12 Tiedottaja osallistuu Metropolian kulttuurialan Tutkimus, kehittämis ja innovaatiotoiminnan vetäytymiseen Virossa.
10.12 Tutkijoiden skenaariovaiheen tutkimussuunnitelmien ja sisällysluetteloiden deadline.
...