...
Osallistujien ja yritysten/organisaatioiden valinta
Osatoteuttajat: HKT ja m-cult olivat luontevia osatoteuttajapartnereita, sillä molemmat halusivat kehittää ja edistää sosiaalisen median menetelmiä ja oppiminen/opettaminen oli läsnä kaikkien ideoissa. Yhteinen teema; osallistuvan median menetelmien ja työkalujen kehittäminen, muotoutui myös tätä kautta. HKT:n kautta kenttää saatiin laajennettua teatterin maailmaan, samalla sähköinen media ja teatteri kohtaavat.
Yhteistyökumppanit: Laurean sosiaalipuolen koulutusohjelman mukaantulo heti alusta alkaen oli positiivista, sillä projektissa oli tarkoitus laajentaa digitarinaosaprojektin koulutusta yli, ehkä turhan itsestäänselvien, media- ja viestintäpuolen koulutusohjelmien.
Helsingin/pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastot ja heidän yleisötyöpajansa tarjosivat hyvän väylän digitarinamenetelmän välittämiseen laajalle yleisölle. Vanhusten mielenterveysyksikkö Havurasti oli ennestään tuttu kumppani ja aktiivinen menetelmän käyttöönottaja ja soveltaja vanhustyössä.
Opetusviraston Mediakeskuksen kanssa oli jo aiemmin toteutettu yksi digitarinatyöpaja opettajille ja Medioksessa yhteistyö jatkui luontevasti.
Vuoden 2009 aikana uusina yhteistyökumppaneina digitarinaprojektiin tulivat mukaan digitarinaprojektiin Metropolian Kulttuurintuotannon opiskelijat, Tikkurilan lukion IB-luokkalaiset, MLL ja Mellari. Näistä ensimmäinen tuli mukaan järjestämämme julkistamistilaisuuden myötä ja oli luonteva valinta, sillä olemme sitoutuneet pilotoimaan menetelmää kulttuurialan koulutusohjelmissa. Kolme viimeistä valittiin mukaan sillä perusteella että heillä on työpajan jälkeenkin jotain käyttöä ja suunnitelmia opitulle menetelmälle; he pystyvät joko käyttämään menetelmää itse jatkossa toiminnassaan tai kouluttamaan muita sen käyttöön.
...
Projektin toteutus ja eri tahojen yhteistyö projektissa
Kulttuurintuotannon opiskelijoille järjestettiin kaksi pakollista työpajaa, jotka opettivat järjestäjilleen paljon. IB-luokkalaisille ja Havurastin työntekijöille järjestettiin yksi työpaja. Loppuvuodesta lukiolaiset tekivät digitarinoita Havurastin vanhusten kanssa ja toimivat teknisenä apuna prosessissa. Nuoret ja vanhukset toimivat varsin itsenäisesti Havurastin koordinoidessa yhteistyötä. MLL:n tiloissa järjestettiin yksi työpaja joulukuussa, Mellarin kanssa yhteistyö vasta käynnistyi ja alkuvuodelle 2010 sovittiin työpaja heidän tiloissaan.
Jo hakuvaiheessa sovittujen yhteistyökumppaneiden kanssa toiminta jatkui 2009: Laureassa järjestettiin työpaja ja yksi opettaja testasi digitarinamenetelmää oppilaidensa kanssa kurssillaan. Metropolian sosiaalipuolella menetelmää on myös testattu opetuksessa, mutta sen lopullinen muoto kursseilla on vielä löytymättä. Pääkaupunkiseudun kirjastoille järjestettiin info ja 1. työpaja loppuvuodesta. Osalla osallistujista oli jo suunnitelmia jatkokäytön suhteen. Kaksi seuraavaa työpajaa on tulossa 2010. Mediakeskuksessa koulutettiin myös opettajia menetelmän käyttöön ja syksyllä opettajat tekivät digitarinoita oppilaidensa kanssa. Tuotokset olivat laadultaan vaihtelevia ja menetelmään onkin kehitettävä seuraavaan opettajien koulukseen.
Digitarinaosaprojektissa kullekin yhteistyökumppanille järjestettiin pääsääntöisesti yksi työpaja, joiden kesto oli noin 2-2,5 päivää. Kirjastot, Mediakeskus, Tikkurilan lukio/Havurasti ja Metropolian sosiaalialan ja kulttuurintuotannon koulutusohjelmat olivat tahoja joille työpajoja pidettiin useampia kuin yksi. Työpajat olivat suurelta osin kouluttajien koulutusta, tarkoitus oli levittää menetelmää ja tuoda oman alan substanssia näiden koulutukseen osallistuneiden kautta.
Pääsääntöisesti yhteistyön muoto oli nimenomaan digitarinapaja, ja yhteistyön kesto ei ollut kovin pitkäaikaista. Mutta Laurea, kirjastot, Havurasti ja Mediakeskus olivat mukana myös digitarinan kehitystiimissä, joka kokoontui yli 10 kertaa projektin aikana. Mediakeskuksen uusi johtaja tuli mukaan Medioksen ohjausryhmäänSuurimmalle osalle osallistujia järjestettiin yksi työpaja, paitsi jo alkuvaiheessa mukaan tulleille. Tikkurilan lukio/Havurasti, Mediakeskus, kirjastot ja Metropolian sosiaaliala ovat tahoja joissa digitarinapajoja on järjestetty vähintään kaksi kertaa. Heillä toiminta näillä näkymin jatkuu myös projektin päättymisen jälkeen. Muidenkin hakuvaiheessa sovittujen yhteistyökumppaneiden kanssa toiminta jatkui 2010: Laureassa yksi opettaja pilotoi digitarinamenetelmän omalle kurssilleen. Mediakeskuksessa järjestettiin uusi työpaja syksyllä, jossa yhdistettiin "perinteistä" digitarinaa ja kerro, kerro kuva -menetelmää: tuloksena voisi olla yhden tai kahden kuvan digitarina. Opettajille esiteltiin molemmat mahdollisuudet.
Noodin osalta yhteistyökumppanit olivat pääasiassa saavana osapuolena koulutukseen osallistujana, mutta heillä oli ajatuksia koulutuksen hyödyntämisestä omassa toiminnassaan.
...