Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Introduction (Niko)

Johdanto

1900-luvulla ensimmäistä kertaa historian aikana ihmisten viihteen käyttöä hallitsee viihteen muodot, jotka eivät luo vuorovaikusta; elokuva, radio, musiikki ja televisio. Ennen tätä kaikki viihde on ollut interaktiivista; teatteri, musiikki, urheilu. Esiintyjä ja yleisö olivat samassa tilassa. Douglas Adamsin sanoin, ehkä hirstoria tulee näyttämään, että 1900-luvun valvavirtaviihde olikin vain poikkeavuus historian kulussa, ehkä saamme vuorovaikutteisuutemme vielä takaisin.

Tuntuu oudolta ajatella, että 1900-luku on ollut vähemmän interaktiivista, kuin aiemmat aikakaudet, mutta tarkastellessamme median käyttöämme, se on selvästi huomattavissa.

Käyttöliittymäsuunnittelua ja psykologiaa

Menestyksekkään sosiaalisen sovelluksen periaatteet rakentuvat ihmispsykologian ympärille. Ihmisten käyttäytyminen sovelluksen sisällä perustuu normaaliin käyttäytymiseemme; ihmiset haluavat keskustella, muodostaa ryhmiä, saada arvostusta, hallita elämäänsä ja pitää hauskaa.

Psykologian teoriaan on helppo hukkuttaa itsensä sovelluksen kehitystyön aikana. Olemmekin vasta alkaneet ymmärtämään, mitä kaikkea suunnittelussa suurelle verkostolle täytyy ottaa huomioon.

Käytön elinkaari

Sivuston/sovelluksen elinkaareen kuuluu 5 vaihetta: tietämättömyys, kiinnostus, ensimmäinen käyttökerta, säännöllinen käyttö ja viimeisenä intohimoinen käyttö. Image Added
Kuva: Joshua Porter: Designin for the Social Web s. 9 (ix), 2008.

Jokaisen vaiheen välissä on "esteitä", jotka täytyy ylittää, jotta käyttäjä siirtyy seuraavaan vaiheeseen. Tämän tiedostamalla suunnittelijan on helpompi pyrkiä ja saavuttaa tavoiteltu viimeinen vaihe.

1. Tietämättömyys

Aloitusvaiheessa useimmat ihmiset ovat tietämättömiä sovelluksestasi. Heillä saattaa kuitenkin olla tarve tarjoamallesi palvelulle. Ensimmäinen este on tiedon välittäminen ihmisille.

2. Kiinnostus

Toisessa vaiheessa ihminen on kuullut sovelluksestasi kaverilta, lukenut uutisesta tai blogista tai seurannut jotakin linkkiä ja kiinnostunut sovelluksestasi. He haluavat kuulla lisää, heillä on kysymyksiä ja mikäli pystyt vastaamaan niihin, heistä saattaa tulla sovelluksen käyttäjiä.

3. Ensimmäinen käyttökerta

Ensimmäistä kertaa sovellusta käyttävät ihmiset arvioivat, vastaako sovellus heidän tarpeitaan. Avainkohtia ovat, onko sovellus nopeasti opittava ja lunastaako se lupauksensa. Mikäli käyttäjä ei ole vakuuttunut siitä, että hänen kannattaa siirtyä sovelluksen käyttöön, ehkä jonkin toisen sovelluksen sijaan, he eivät todennäköisesti palaa toista kertaa.

4. Säännöllinen käyttö

Mikäli käyttäjä palaa ensimmäisen kerran jälkeen ja on tyytyväinen sovellukseen, he kertovat siitä myös kavereilleen. He saattavat jopa aloittaa keskustelun sinun suuntaasi, jolloin saat tärkeää palautetta.

5. Intohimoinen käyttö

Mikäli sovelluksesta tulee menestys, käyttäjälle voi syntyä tunneside siihen. Intohimoinen käyttäjäkunta erottaa sovellukset, kuten eBay, Amazon tai Craigslist, kilpailijoistaan.

Intohimoinen käyttäjä on todennäköisin lähde, josta muut käyttäjät saavat tietoa sovelluksestasi ja ylittävät ensimmäisen vaiheen.

Chapter 1: The Rise of the Social Web (Niko)

Sosiaalisen verkon nousu

Amazon-efekti

Porter kutsuu kirjassaan Amazon -verkkokaupan magneettista vetovoimaa Amazon-efektiksi. Toisin kuin voisi aluksi ajatella, käyttäjät eivät mene ostoprosessin aikana ensimmäisenä Amazoniin sen takia, että heillä on tunnukset sinne tai koska se on heille tuttu ja turvallinen ympäristö. Käyttäjiä vetää puoleensa Amazonin valtava määrä toisten käyttäjien kirjoittamia arvosteluja. Vaikka ostaja olisi tekemässä ostoksensa toisen verkkokaupan kautta, hän turvautuu ensin tuotevertailuun Amazonissa. Käyttökokemuksien vetovoiman huomaa, kun käyttäjä rullaa heti sivulle tullessaan jopa 6000 pikseliä alas, ohi Amazonin tarjoaman muun sisällön, päästäkseen asiakkaiden kirjoittamiin arvosteluihin. Arvosteluista haetaan puolueetonta kantaa tuotteesta, joten Amazonin tuotekuvausten yli rullataan hyvin nopealla silmäyksellä.

Amazonissa käyttäjät voivat kirjoittaa jopa tuhansia arvosteluja, tietäen, etteivät tule hyötymään siitä rahallisesti. Käyttäjät tarjoavat sivuston informatiivisimman sisällön itse, eikä heitä valvota juuri millään konkreettisella tavalla. Käyttäjät myös paljastavat avoimesti henkilöllisyytensä.

Sosiaalinen verkko

Amazon on vain yksi lukuisista palveluista, jotka tukevat ja kannustavat sosiaalista kanssakäymistä verkossa.

Sosiaalinen suunnittelu on määritelty kirjassa seuraavasti: Sosiaaliseen interaktioon tähtäävän verkkosivun tai sovelluksen konsepti, suunnittelu ja toteutus.

Sosiaalisten sovellusten menestys perustuu mm. seuraaviin seikkoihin:

1. Ihmiset ovat luonteeltaan sosiaalisia

Sosiaalisen käyttäytymisen peruspiirteitä:

  • Ihmiset ovat kanssakäymisessä keskenään lähes jokaisen tarpeen kohdalla: ruoka ja juoma, suoja, teknologia, ystävyys, oppiminen, hauskanpito, seksi, rituaalit, urheilu
  • Ihmiset muodostavat ryhmiä ja kuuluvat samaan aikaan useaan ryhmään
  • Ihmiset toimivat samaan aikaan ryhmän jäseninä, sekä yksilöinä
  • Ihmiset ympärillämme vaikuttavat suuresti päätöksiimme

Saksalaisen psykologi Kurt Lewinin yhtälön mukaan:

B = f(P,E)

Yksilön käyttäytyminen on persoonallisuuden sekä ympäristön funktio.

Verkossa ympäristön roolia ajaa käyttöliittymä. Käyttöliittymäsuunnittelun haasteena on:

  • Mikäli käyttöliittymä on liian johdatteleva ja rajoitettu, ihmiset eivät käytä sitä
  • Mikäli käyttöliittymä on liian joustava, ihmiset eivät osaa käyttää sitä

2. Informaation valtava määrä pakottaa aitoon keskusteluun

Ihmisellä on enemmän tietoa saatavilla, kuin tämä pystyy käsittelemään. Tästä syystä ihmiset turvautuvat sosiaaliseen verkostoonsa saadakseen hyödyllistä tietoa.

Valtava mahdollisuuksien määrä johtaa usein siihen, että emme osaa tehdä päätöstä lainkaan.

Mainonnan ongelmana on paitsi sen häiritsevä luonne, myös puolueellinen kanta. Sosiaalisen verkostomme kautta etsimme puolueetonta mielipidettä ihmisiltä, joilla on samat kiinnostuksen kohteet, kuin itsellämme.

Pohjimmiltaan sosiaaliset sovellukset yhdistävät ihmisiä, jotka tuntevat toisensa jo fyysisessä maailmassa. Tämän takia mm. Facebook ja MySpace ovat niin suosittuja. Ensimmäisenä käyttäjän rekisteröidyttyä palveluun, hän etsii sieltä ihmisiä, jotka ovat tuttuja entuudestaan.

3. Sosiaalisten sovellusten trendi on jyrkästi nouseva

Sosiaaliset sovellukset ovat olleet aina suosittuja. Suosituin sosiaalinen sovellus, sähköposti on saanut alkunsa jo 1960-luvulla. Ensimmäinen keskustelun mahdollistava ”purkki” (BBS, Bulleting Boards System) keksittiin 1970-luvulla. Tänä päivänä, kaksi vuosikymmentä World Wide Webin keksimisestä, on vaikea kuvitella maailmaa ilman verkkosivuja ja sovelluksia.

Netin evoluutio:

1. Luettava – Yksisuuntainen kommunikaatio

  • Ensimmäiset nettisivut olivat staattisia, eikä mahdollistaneet interaktiota

2. Luettava / Kirjoitettava – Kaksisuuntainen kommunikaatio

  • Tietokannat mahdollistivat kommunikaatio käyttäjän ja sovelluksen välillä

3. Sosiaalinen – Monisuuntainen kommunikaatio

  • Kehittyneet sovellukset mahdollistivat julkisen dynaaminen sisällön. Kommunikaatio sovelluksen ja usean käyttäjän välillä

Sosiaaliset sovellukset ovat nopeimmiten kasvavia sovelluksia netissä. Yhdysvaltojen top-30 sivuihin (mitattuna liikenteen määrällä) kuuluu monia sosiaalisia sovelluksia; YouTube, Wikipedia, MySpace, eBay, Flickr, Craigslist, Facebook, IMDb, Digg, Google Search ja Yahoo Mail. Vuoden 2007 tilastojen mukaan elokuussa 2007 lähes 12% netissä käytetystä ajasta Yhdysvalloissa vei yksi sivusto; MySpace. Keskimääräisesti MySpacessa käytettiin aikaa kerrallaan jopa 26 minuuttia.

Suurien sosiaalisten sovellusten lisäksi netissä on yli 100 miljoonaa blogia. Maaliskuussa 2007 Technoratin mukaan blogeja oli arviolta 70 miljoonaa blogia ja lisää tulee joka päivä 120 000 kpl.

Meneillään olevasta huumasta huolimatta, olemme vasta sosiaalisen verkon alkumetreillä. Maailman ihmisistä alle 20% käyttää nettiä, mutta luku kasvaa koko ajan.

Chapter 2: A Framework for Social Web Design

...