Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Opinnäytteen tekijä: Anna-Mari Lamminen
Opinnäytetyön aihe: Käyttäjälähtöinen avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmän valinta, tapaustutkimus julkaisujärjestelmän valinnasta Metropolian kulttuurin ja luovan alan hankkeille
Opinnäytteen ohjaaja(t): Katri Myllylä

Opas käyttäjälähtöisen avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmän valintaan

Avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmiä käytetään nykypäivänä paljon verkkosivujen alustana ja niitä on tarjolla paljon verkossa on paljon tarjolla eri käyttötarkoituksiin. Yleisimmin nämä julkaisujärjestelmät ovat portaali-, foorumi- ja blogipohjaisia (Nirav Mehta 2009). Portaalilla tarkoitetaan julkaisujärjestelmiä, joiden avulla pystytään hallinnoimaan helposti laajaa määrä sivuja verkkosivustolla ja käytetään useimmiten dynaamisissa verkkosivustoissa. Julkaisujärjestelmistä sanotaan, että ne ovat työkaluja, joiden avulla on helppo luoda ja päivittää sivuja. Näin asia ei kuitenkaan ole, koska julkaisujärjestelmät ovat omien kokemuksiin perustuen käyttöympäristöiltään erilaisia ja sisältävät eri määrän ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia. Jotkut julkaisujärjestelmät ovat yksinkertaisia toimintavoiltaan ja jotkut julkaisujärjestelmät ovat toiminnoiltaan monimutkaisempia. Jokainen julkaisujärjestelmä vaatii oman oppimisensa, joten julkaisujärjestelmä voidaan nähdä haastavana työkaluna, vaikka teknisesti ajateltuna sillä saataisiin aikaan hyviä verkkosivuja ja mahdollistaisi satojen sivujen rakentamisen sivustolle. Lisäksi James Robertsonin (2007) mukaan jotkut järjestelmät ovat helppokäyttöisempiä kuin toiset julkaisujärjestelmät. Robertsonin (2008) mukaan julkaisujärjestelmän valinnassa keskeisenä on käytettävyys. Julkaisujärjestelmän valinnassa tulisi huomioida ensisijaisesti sen tulevat käyttäjät.

Tässä artikkelissa käsittelen avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmän valitsemista, koska  avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmän valinnassa on paljon haasteita. Suurimpina haasteena  järjestelmän valitsemisessa on se , että verkko tarjoaa paljon avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmiä ja se, että ei ole tarjolla hyvää opasta, joka huomioisi tiettyjen käyttäjien tarpeet (Mehta 2009). Samoin julkaisujärjestelmän valitsemisesta on saatavilla niukasti painettua ja sähköistä tietoa, mikä hankaloittaa valitsemista. Erityisen tärkeää julkaiusjärjestelmän valinnassa on julkaisujärjestelmän tulevat käyttäjät, joten valittu julkaisujärjestelmä tulisi soveltua tuleville käyttäjille. Jos valittu järjestelmä ei sovellu tuleville käyttäjille, käyttäjille voi olla vaikea suorittaa päivittäisiä tehtäviä järjestelmällä ja järjestelmän käyttö voi osoirttautua vaikeaksi ellei lähes mahdottomaksi käyttää.  Avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmän valinnassa tulisi huomioida, että tulevat käyttävät pystyvät oppimaan valitun järjestelmän. James Robertson (2008) ohjeistaakin, että julkaisujärjestelmän valitsemiseen osallistuisi ainakin yksi julkaisujärjestelmän tuleva käyttäjä, jotta valinta tapahtuu tulevien käyttäjien huomioiden. Julkaisujärjestelmää ei suoritettaisi pelkästään teknisesti taitavan henkilön toimesta, koska silloin järjestelmä voi soveltua teknisesti hyvin sivustolle, mutta ei käyttäjille (Robertson 2008).

Tarkoituksenani tässä artikkelissa on opastaa lyhyesti, miten avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä valitaan ottaen huomioon käyttäjät. Käyttäjälähtöinen avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmän valinta tapahtuu siten, että tuleva käyttäjä tai tulevat käyttäjät osallistuvat valintaprosessiin mukaan. Tulevien käyttäjien mielipide on keskeinen valintaprosessissa, joten järjestelmän valinta tapahtuu tulevien käyttäjien näkökulmasta. Tällöin valitsemista ei toteuta pelkästään teknisesti taitava henkilö.Lisäksi julkaisujärjestelmien käytettävyyden tutkiminen ja käytettävyystestaukset kuuluvat valitsemiseen, koska niiden avulla taataan, että valittu julkaisujärjestelmä soveltuu tuleville käyttäjille. Käytettävyystestauksilla pystytää hyvin kartoittamaan tulevien käyttäjien osaaminen, totutut käyttötavat verkossa ja saamaan selville, millainen käyttöjärjestelmä on heille mieleinen työkalu päivittäisten tehtävien suorittamiseen verkossa. 

Käyttäjälähtöiseen valintaprosessiin kuuluu kuusi vaihetta, jotka osaksi perustuvat  Chang Ongin (2005) määritelmään. Hän on määritellyt avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmän valinnalle viisi vaihetta, jotka antavat hyvän yleiskatsauksen siitä, mitä valinnassa tulisi huomioida.

Ongin määrittelelmät vaiheet ovat: määrittelyvaihe, kokeiluvaihe, tutkimustyö, ominaisuuksien ja toiminnallisuuksien määrittelyvaihe ja ulkoasun määrittelyvaihe.