Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

width50%

VISUAL EXPLANATIONS (PDF -versio)

Käsitys muutoksesta, dynamiikasta ja syy ja seuraus --suhteesta ovat ajattelun ja selityksen ydin. Ymmärtääksemme meidän tulee tietää mikä syy synnyttää minkä seurauksen, millä tavoin ja millä tasolla. Kirjassa käsitellään kuvia verbeistä, mekaniikan ja liikkeen esityksestä, prosessista ja dynamiikasta, syy ja seuraus --suhteesta, selityksestä ja narratiivista.

Kuvat ja Määrät

Mielemme ja ajatuksemme ovat täynnä käsityksiä määrästä, likimääräisestä tai tarkasta käsityksestä numerosta, määrästä, koosta, ja skaalasta. Miten kyseiset paljoudet, kvantiteetit, esitetään visuaalisesti? Miten liikkuvat kuvat, valokuvat, diagrammit, kartat ja kaaviot skaalataan ja merkitään? Ja mikä tekee kuvasta määrällisesti vakuuttavan ja sujuvan?

Visuaaliset tekniikat havainnollistaa määriä sisältävät suorat merkinnät, koodit (selosteet), ja itseselostavat skaalat (asiat ja esineet, jotka ja joiden koon ihminen tunnistaa ja tiedostaa).
Image Modified
Kuva: Josef Koudelka, The Urge to See, 1968.

 Yllä olevassa kuvassa kello dokumentoi kyseisen tunnin (suora merkintä), varjot ja harmaa valo vihjaavat kellonaikaa (seloste) ja kaukaisuudessa panssarivaunut saartavat kansallismuseota (itseselostava skaala).

Perusteellinen ja keskeinen kysymys informaation kuvaamisessa on ollut, miten esittää kolmea tai useampaa ulottuvuutta dataa kaksi ulotteisella pinnalla, kuten seinillä, kankaalla, paperilla tai tietokoneen ruudulla (vrt. ...and, recently, computer screens.). Julkaistut valokuvat taideteoksista usein epäonnistuvat ilmaisemaan esineiden oikeaa kokoa. Teoreettiset kirjoitukset yleensä ilmoittavat alkuperäisen teoksen suhteet ja kyseisen julkaisujäljennöksen skaalaussuhteen, mutta skaalauksen määrä saattaa vaihdella huomattavasti. Käytännössä jäljennösten koko on täysin riippuvainen siitä miten se mahtuu kyseisen julkaisun sommitelmaan tai tietokoneen ruudulle. Miten pieni, epämääräisesti skaalattu jäljennös voi kertoa meille mitasta, laajuudesta, läsnäolosta?

Osittainen visuaalinen tieto koosta voidaan välittää pitämällä yhtenäinen suhteellinen skaala kaikilla jäljitetyillä töillä.

Visuaalinen ja Tilastollinen Ajattelu: Todistuksien Esitys Päätöksen Teossa

Kun me järkeilemme määrällisestä todisteesta, tietyt metodit datan esityksessä ja analysoinnissa ovat parempia kuin toiset. Erinomaiset metodit tuottavat todennäköisemmin totuudenmukaisia, uskottavia ja tarkkoja löytöjä.

Lontoon Kolera Epidemia, 1854

Kolera puhkesi Lontoon Broad Streetillä vuonna 1854. John Snow, joka oli tutkinut myös aikaisempia epidemioita, epäili että vesi yhteisön kaivossa oli saastunut. Snow ei kuitenkaan havainnut vedessä mitään epäpuhtauksia, joten hän vielä epäili lopullista johtopäätöstään. Snow sai yleisestä rekisteritoimistosta haltuunsa listan 83 kolerakuolemasta. Hän sijoitti kuolemat kartalle ja tämä osoitti läheisen linkin koleran ja Broad Streetin vesipumpun kanssa. Sinnikäs ovelta-ovelle ja tapauskohtainen etsivätyö tuotti yksityiskohtaista todistusaineistoa mahdollisista syy ja seuraus --suhteista.

Snow huomasi, että suurin osa kuolemista ottivat paikkansa Broad Streetin pumpun läheisyydessä. Muutamissa kuolemissa, jotka eivät suoraan viitanneet Broad Streetille ja olivat lähempänä toista vesipumppua, kävi ilmi että he hakivat vetensä juurikin Broad Streetiltä, koska he pitivät enemmän sen veden mausta. Osassa taas lapset, jotka eivät eläneet Broad Streetin pumpun läheisyydessä, kävivät koulua sen lähellä ja täten joivat kyseistä vettä. Snow tuli tulokseen, että kolera leviää juomaveden mukana. Snow esitti teoriansa yhteisön viranomaisille joka oli vastuussa veden jakelusta. Viranomaiset antoivat käskyn poistaa pumpun Broad Streetiltä, ja pian epidemia päättyi.

Miksi tämä vanha kolera-mysteeri oli viimein ratkaistu? Enimmäkseen, koska Snowlla oli hyvä idea, joka johti todistusaineiston keruuseen ja sen ymmärtämiseen. Snowlla oli myös hyvä metodi:

1.    Datan sijoittaminen oikeaan kontekstiin määrittääkseen syy ja seurauksen.

Aikajana graafien sijaan, mikä vain ilmaisisi päivittäiset kuolemat, Snow teki kartan joka antoi suoran todistuksen syy ja seurasu --suhteesta. Snow merkitsi kolerakuolemat pystyviivoin ja vesipumput ympyröin.
Image Modified

2.    Määrälliset vertailut

Kysymys kuuluu vertailla mihin? Ymmärtääkseen täysin epidemian syyn täytyy myös analysoida ne, jotka pääsivät tautia karkuun. Keltaiset alueet kartalla viittaavat panimoon sekä työpajaan, jotka molemmat sijaitsevat Broad Streetin vesipumpun lähistöllä, mutta joissa on kuolemia ihmeen vähän tai ei ollenkaan. Snown tutkimusten jälkeen kävi ilmi, että panimon työntekijöillä oli lupa juoda tietty määrä mallasviinaa ja panimon omistaja epäili etteivät miehet juo vettä ollenkaan. Panimon sisältä kuitenkin löytyy oma vesipumppu, johon tulee vesi eri paikasta kuin Broad Streetin vesipumpulle.

3.    Vaihtoehtoiset selitykset ja vastakohtaiset tapaukset

Raportin uskottavuus paranee jokaisen todistusaineiston tarkkaavaisella arvioinnilla. Kyse ei ole voitosta, ja ylimääräisten huomioiden maton alle lakaisemista, vaan kyse on saada se oikein. Snow määrittelee kuolemia, jotka eivät ole niin vahvasti ja selkeästi yhteydessä Broad Streetin pumppuun, mutta jokaiselle löytyy selitys, jos vain niille löytyy jonkinlaista jälkeä historiasta, suullista tai kirjallista. Kauempana kuolleet ihmiset saattoivat käydä töissä Broad Streetillä tai pitivät juuri sen pumpun veden mausta.

4.    Mahdollisten virheiden arviointi

Snown kartta sisältää myös yksityiskohtaiset kommentit mahdollisista huolimattomuusvirheistä ja etsivätyön eheydestä, joka loi kyseisen datan. Snow mainitsee kuolemista, joita on kuullut tapahtuvan kaukana maalla, johon ollaan muutettu Broad Streetiltä ja mainitsee että tällaisia tapauksia on varmasti useampi mistä vain hän ei ole kuullut. Snow myös mainitsee, että sairaala ei ole rekisteröinyt kaikkia kuolonuhrejaan. Joten täysin tarkkaa kolerasta johtuvaa kuolonuhrien määrää ei voida tietää. Tärkeintä tässä on se, että Snow kertoo tämän lukijalle. Hän antaa sen tietoisuuteen, jotta kartan lukija osaa varautua siihen, eikä täten pidäkään sitä absoluuttisena totuutena.

 

Taikuuden Selitys: Kuvallinen Ohjeistus ja Disinformaatio Design

Taikuuden ja taikatemppujen selitykset sisältävät kuvallisia ohjeita esittääkseen esitysjakson, askel askeleelta kuvauksen. Dokumentoidakseen ja selittääkseen operation, tehdäkseen verbeistä näkyviä, on informaatio designin ydin. On vaikea kuvitella miten kaksiulotteinen paperi, tasamaa, pystyy välittämään kaiken tuon narratiivin, kun taikuus kertoo neliulotteisen tarinan käyttäen sanoja ja kuvia navigoidakseen läpi ajan ja kolmiulotteisen tarinan, jossa taikuus ottaa paikkansa.

Luodakseen illuusioita täytyy pitää yllä disinformaatio designia korruptoidakseen optista informaatiota, huijatakseen yleisöä.
Image Modified
Yllä taikurin käsi vaihtaa nopeasti hopea kolikon kupariseen. Ajoitus on tärkeää taikuudessa, ja monimutkainen ja nopea esitys, joka tarvitaan taikuuden ja huijauksen onnistumiseen, ei ole helppo kuvittaa.

Kyseisessä kuvituksessa kuvittaja ilmaisee, että liikkeet on tehtävä ylös-alas-ylös liikkeellä. Havainnollistaen liikkeen kahteen tahtiin per liike, kuvat virtaa sujuvasti läpi ajan ja tilan. Vahvat nuoliviivat rytmittävät kuvia ja vauhtiviivat indikoivat sormien ja kolikkojen pienempiä ja hienompia liikkeitä. Kuvituksessa käsien kulmat vaihtelevat lukijaan nähden. Vain pieni kulman muutos takaa, että yleisö ei näe muuta kuin hopea kolikon mysteerisesti vaihtuvan kuparikolikkoon.

Pienin Vaikuttava Ero

Pienimmän vaikuttavan eron strategia:

                      Tee kaikista visuaalisista eroista niin hienovaraisia kuin mahdollista,

                      mutta silti selkeitä ja tehokkaita

Pienin vaikuttava ero --ajatus, auttaa toissijaisten ja rakenteellisten elementtien suunnittelussa informaation esityksessä – nuolet, osoittimet, skaalat, ulottuvuus viivat, gridit, laatikot, koodit, selitykset, tehosteet, varjot. Hillityt toissijaiset elementit usein vähentävät visuaalista sotkua, ja auttavat näin selkeyttämään pääinformaatiota. Minimaalinen kontrasti toissijaisten elementtien ja negatiivisen (tausta)  tilan välillä, auttavat rakentamaan visuaalista hierarkiaa, passiivisen taustan, rauhallisen toissijaisen elementin ja merkittävän sisällön kerrosten kanssa. Ja päinvastoin, kun kaikkia on korostettu, ei mitään ole korostettu; design tulee usein olemaan hälyinen, sotkuinen ja informaatio monotonista ja tasaista.

Isot kontrastierot toissijaisilla elementeillä ja taustalla aktivoivat visuaalisesti myös taustan, negatiivisen tilan.
Image Modified
Kuvan ylemässä taulukossa gridi on tumma ja paksu ja vie visuaalista tilaa 18%. Toissijaisten elementtien ja tausta vahva kontrasti aktivoi negatiivisen tilan, ja katse kiinnittyy huomaamattomasti laatikoiden risteyskohtaan muodostuvaan valkoiseen pilkkuu. Alapuolella taulukon uudelleen suunniteltu gridi, joka huomattavasti hillitympi ja miellyttävämpi ja kahde kohdistuu itse pääinformaatioon.

Parallelismi: Toistuvuus ja Vaihtelu, Vertailu ja Yllätys

Parallelismi, yhdensuunaisuus, yhdistää visuaalisia elementtejä. Yhteydet rakennetaan kuvien paikoilla, suunnalla, limittäisyydellä, synkronoinnilla ja samankaltaisuudella sisällössä. Linkitys mekanismi parallelli designissa voi olla hienovarainen ja elegantti. Image Modified
Kuvassa on musiikin tarinavirta, miten pop/rock --musiikki on historian aikana kehittynyt. Eri tyylilajit kulkevat rinnakkaisessa virrassa kaksiulotteisella pinnalla, linkittäen musiikilliset kuviot ja niiden jälkikasvun vuodesta 1955 vuoteen 1974.

Image Modified
Tässä typografisessa kuvassa vasemmalla, koodi yhdistää kuvan ja nimekkeen: kuva→numero→numero→substantiivi. Kyseinen kuva estää meitä näkemästä jokaisen osan ja sen nimen yhdessä, vaan nojaa ihmismuistiin. Oikealla puolella on tiheämpi design samasta typografisesta kuvasta, jossa nimekkeet ovat suorassa yhteydessä kirjaimen osiin. Saamme jokaisesta osasta suoraan käsityksen sen nimestä, kuva sisältää myös informaatiota huomattavasti vasemmanpuoleista enemmän.

Moninkertaisuus Tilassa ja Ajassa

Moninkertaiset kuvat ilmaisevat toistuvuutta ja vaihtelua, kuviota ja yllätystä – informaation määrittelevät elementit. Moninkertaisuus heijastaa suoraan vertailua, tilastollisen ajattelun ydintä. Moninkertaisuus edistää ulottuvuuksia paperin tasamaassa ja tietokoneen ruudulla, antaen syvyyttä järjestäen informaatiopaneeleita --ja siivuja. Moninkertaisuus edustaa ja kertoo liikettä ja liikkeen jaksoja. Moninkertaisuus suurentaa, vahvistaa ja täydentää kuvien tarkoitusta. Moninkertaisuus luo visuaalisen listan esineistä ja asioista, aktiviteeteistä, substantiiveista ja verbeistä, auttaen katsojaa ja lukijaa vertailemaan, analysoimaan, erottelemaan ja päättämään.
Image Modified
 Kuvassa on jaksollinen taulukko suosituimmista ja vaikutusvaltaisimmista kirjasimista. Kuva antaa hyvän esimerkin moninkertaistamisen vertailumahdollisuuksista ja asettaa kirjaimet selkeästi visuaaliseen järjestykseen. (Kyseinen kuva ei ole Tuften kirjoista, vaan yleinen taustakuva, johon loin omat vertailuni kyseisen artikkelin mukaan.)

Visual Confections: Juxtapositions from the Ocean of the Streams of Story

Tarina on substantiivi-verbi --välikohtauksen kehittymistä. Ja confection, suurenmoinen käsityö, on yhdistelmä monen visuaalisen elementin tuomista yhteen ja vertailua paperin tasamaalla.


Image Modified
Kuvassa, kun aika kuluu sivun läpi, vasemmalta oikealle, on pieni pala tarinanvirtaa. Tuften piirtämä kaavio edustaa substantiivin ja verbin risteyskohtaa, esineen ja toiminnon – jotain tapahtuu. Tapahtumien taso, pala tiettyä aikaa, muodostuu kaikista mahdollisista substantiivin ja verbin yhdistelmistä juuri siihen aikaan. Jokainen viiva edustaa yhtä tarinaa.

Image Modified
Kuva ylhäällä tarjoilee visuaalisen listan. Scheinerin piiros seitsemän eri tekniikkaa aurinkopilkkujen tarkasteluun, järjestäytyneenä terassille toimeliaat tähtitieteilijät tarkastelevat viittä aurinkoa, jotka kätevästi ovat hajautuneet taivaalle. Kellarissa yksityiskohdista huolehtii piirrosalusta kiinnitettynä teleskooppiin, jota kaksi miestä siirtelevät auringon mukaan.

Ensimmäinen suurenmoinen käsityö, joka on lähtenyt aurinkokunnastamme oli koverrettu kulta elaksisoidulle alumiini laatta, joka lähti avaruuteen Pioneer avaruusalusten mukana.
Image Modified
Laattaan on kaiverrettu muun muassa kuvat ihmisistä, joista käy ilmi että meillä on neljä sormea ja vastaotteen peukalo, heidän taakseen on piirretty oikeaan mittasuhteeseen Pioneer alus. Ihmisten oikealla puolella on binäärit, jotka vastaa kahdeksaa desimaalia, josta käy ilmi ihmisten oikea pituus. Laatan alalaidassa on kuva aurinkokuntamme planeetoista, binäärijärjestelmä etäisyyksille, ja Pioneerin lentorata.