Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Prosessi monivaiheinen, luonnostelu vapauttaa ajattelun tekniikan rajoitteista. Ei mikään valmiiksi strukturoitu tapa ajatella; valittavat suunnat vielä auki vrt. koneella (suuntaan vaikuttaa softa ja käyttis), energiaa menee tekniikan hallintaan tällöin turhaan. Kynä – paperi luonnostelu onnistuu missä tahansa, ilman ponnisteluja tuottamiseen. Myös ihmismieli: kun ei näytä valmiilta, on helpompi palata alkuun päin. ”Kill your darlings”

 

Tehtävä 2 / ME JA MINÄ

Metropolia Ammattikorkeakoulu

Viestinnän koulutusohjelma 2010

Orientoivat opinnot   |   Leiri

* “*Me” muodostuu yksilöistä ja “minua” ei voi olla ilman muita. Yhteisöllisyydestä puhutaan paljon, mutta mitä se sinulle/teille merkitsee? Mitä kaikkea yhteisöllisyys oikeastaan tarkoittaa sanana?

Pohtikaa aihetta otsikolla Me ja minä. Suunnitelkaa ja toteuttakaa ryhmänä teemasta teos, joka mielestänne kuvaa jollain mielenkiintoisella tavalla aihetta. Työ toteutetaan ryhmälle määritellyllä tavalla, tekniikalla ja/tai materiaaleilla.

Ennen työn ideointia ja toteutusta miettikää, mitä vahvuuksia, osaamista ja taitoja ryhmällänne on tehtävän toteutuksen kannalta. Ottakaa huomioon kaikkien ryhmäläisten mielipiteet ja ajatukset. Käyttäkää luovuutta työn toteuttamiseen.

 

Toteutus

Voitte toteuttaa tehtävän vapaasti ryhmälle annettuja materiaaleja ja välineitä hyödyntäen. Tehtävän lopputuotteen voi toteuttaa esityksenä, kuunnelmana, sarjakuvana, maalauksena, luonnosta löytyvillä materiaaleilla, valokuvina, valokuvasarjana, performanssina, lauluesityksenä, installaationa, minielokuvana, kolmiulotteisena teoksena, piirroksena… Tutustukaa myös ympäristöön ja materiaaleihin, joita voi hyödyntää luonnosta!

MATERIAALIT OVAT:

Still-kamera

Videokamera

Minidis (ääni)

Muovailuvaha

Kolmiulotteinen rakentelu: rautalankaa yms.

Maalaus- ja piirustuvälineet

Ryhmiä on yhteensä 12. Ryhmässä aina 6-5 opiskelijaa. (70 opiskelijaa yht.) Jokaista  yhtä materiaalia käyttää aina kaksi ryhmää. Jokainen opettaja ohjaa aina kahta ryhmää, joilla on samat materiaalit.

Materiaalivalinnat tehdään arvonnalla. (Katri ja Nina)

Aikataulu

Aika on rajallinen! Työ suunnitellaan ja toteutetaan kokonaisuudessaan tiistain aikana ja esitellään toisille keskiviikkoaamuna heti aamiaisen jälkeen. Keskiviikkoaamuna saatte lisätietoa tehtävän esittelykäytännöistä. Suunnitelkaa työ huolella, ja miettikää keinot sen toteuttamiseen realistisesti jo alkuvaiheessa. Hyödyntäkää ryhmän osaamista aktiivisesti, aikaa ns. uuden oppimiseen ei ole.

Tehtävän ajalliset ja paikalliset rajoitteet

Työ tulee voida esittää muille kolmen (3!) minuutin aikana. Siis jos kyseessä on esim. performanssi tai minileffa, sen kesto saa olla maksimissaan kolme minuuttia. Kokonaisuudessaan ryhmä voi käyttää esittelyyn viisi (5!) minuuttia. Esityksen jälkeen ryhmä saa opettajilta ja muilta opiskelijoilta välittömän palautteen. Valmistelkaa ryhmän esittely niin, että aika ei ylity!

Työ tulee voida dokumentoida jollain lailla, mikäli sitä ei voida ottaa mukaan lähtiessä. Ryhmä huolehtii tästä itse. Työn toteutus ei saa vahingoittaa ympäristä, luontoa tai ihmisiä millään lailla.

Ohjaus

Opettajat ohjaavat toimintaa ja pitävät ryhmittäin sovittuja välipalautekeskusteluja. Jokainen opettaja ohjaa kahta ryhmää. Opiskelijatuutorit auttavat tarvittaessa omissa ryhmissään välineiden hallinnassa ja materiaalien käytössä, mutta he eivät vaikuta työn sisältöön.

Opettajat sopivat molemmille ryhmilleen ajat, jolloin he läpikäyvät välipalautteen. Ensimmäisessä välipalautteessa opettaja tsekkaa, että idea on toimiva ja mahdollista toteuttaa ajan puitteissa. Vasta sen jälkeen annetaan lupa jatkaa toteutusvaiheeseen.

Katso 2. sivu!

Mikäli tehtävästä on kysyttävää, kysykää mahdollisimman pian asiasta oman ryhmänne opettajalta.

Tehtävän tarkoitus ja tavoitteet:

-       ryhmätyöskentely

-       prosessimainen työskentely osana koulutusohjelman työskentelymuotoja

-       palautteen vastaanotto ja sen hyödyntäminen, palautteen antaminen

-       töiden esittely, eli presentaatio

Opettajien on hyvä painottaa opiskelijoilleen tehtävän tavoitteita ja mm. tarkistaa ja katsoa, että ryhmätyöskentely sujuu jollain lailla. On hyvä myös  painottaa, että opiskelijat jakavat työnsä teon osavaiheisiin, jotta ajan loppuminen ei tule yllätyksenä.