...
Aku Ankka on suomalaisille hyvin tuttu ja rakastettu hahmo - lehdellä on viikoittain yli miljoona lukijaa. Akuankka.fi-sivustolla on myös vankka fanijoukkonsa, siellä vierailee viikoittain yli 20 000 kävijää. Suurin osa selaajista on kouluikäisiä nuoria. Sivustolla on käytössä keskustelufoorumi, jonne kirjautuneet käyttäjät voivat kirjoittaa viestejä ja aloittaa uusia keskusteluaiheita. Aktiivikäyttäjät laativat Foorumi toimii vilkkaana mielipiteenvaihtokeskuksena, ja aktiivikäyttäjät laativatkin keväällä 2010 adressin, jossa vaativat sivustolle uudistuksia ja parannuksia. Olin tuolloin työharjoittelussa Aku Ankka -lehdessä, ja toimin tiedotuksellisissa asioissa linkkinä toimituksen ja verkkosivun käyttäjien välillä. Harjoittelujaksoni jälkeen jäin pohtimaan käyttäjien tyytymättömyyttä sivuston nykytilaan. Sovin Aku Ankka -lehden toimituksen kanssa tekeväni opinnäytetyöni aiheeseen liittyen, mutta jouduin tarkastelevani opinnäytetyössäni sivuston käytettävyyttä käyttäjäkyselyn avulla. Päädyin kuitenkin toteuttamaan projektin itsenäisesti "opiskelijastatuksella", sillä lehti ei pystynyt sitoutumaan tulosten välittömään hyödyntämiseentulosten välittömään hyödyntämiseen.
Etukäteen tiedettiin, että verkkosivuilla käy viikoittain kymmeniätuhansia vierailijoita. Tähän tietoon pohjautuen laadin lomakkeen kysymykset kvantitatiiviselta pohjalta, eli en sisällyttänyt kyselyyn avoimia kysymyksiä. Nielsenin käytettävyysteoriaa mukaillen laadin yhdeksän skaaloihin perustuvaa väittämää, joissa vastaajien tuli kertoa oma mielipiteensä asteikolla "Täysin samaa mieltä, Melko samaa mieltä, Melko eri mieltä, Täysin eri mieltä". Vastausvaihtoehtojen sanamuoto oli tarkkaan harkittu, sillä vastaajien odotettiin olevan iältään nuoria.
Kysely toteutettiin Aku Ankan verkkosivuilla 2.-9.3.2011. Etusivulla julkaistiin uutinen, jossa kerrottiin mahdollisuudesta osallistua nettisivuja koskevaan kyselyyn. Uutisen ohessa ilmoitettiin, että halutessaan vastaajat voivat osallistua myös Sarjakuva-aiheisten kirjapalkintojen arvontaan. Uutisen lopussa oli linkki varsinaiseen kyselyyn. Linkki nostettiin myös keskustelufoorumille näkyvälle paikalle viikon ajaksi.
Ennakko-odotuksista poiketen viiden päivän jälkeen kyselyyn oli vastannut ainoastaan reilut sata henkilöä. Hämmästys oli melkoinen, sillä sivuston kävijämääriin verraten luku oli yllättävän pieni. Pohdimme mahdollisia ratkaisuja yhdessä Aku Ankan verkkosivujen päätoimittajan Aki Hyypän kanssa, ja keksimme mainostaa kyselyäni Aku Ankan Facenbook-fanisivulla. Kolmessa päivässä vastauksia kertyi huomattavasti lisää, ja lopullinen vastaajamäärä oli 278. Luku jäi pieneksi, mutta katsoin sen olevan tarpeeksi suuri otanta opinnäytetyöni jatkamista ajatellen. Mitkä syyt ovat voineet johtaa vastaajakatoon?
Ennalta oli selvää, että ainakin aktiivikäyttäjien joukossa on runsas määrä niitä, jotka kaipaavat verkkosivuille uudistusta. Uskon, että heistä hyvin suuri osa on kyselyyni vastannut, mikäli on sen sivustolta huomannut. Kyselyn näkyvyys tuskin kuitenkaan jäi suurimmaksi haasteeksi. On mahdollista, että osa on jättänyt vastaamatta siitä syystä, että kysely ei varsinaisesti ollut Aku Ankan toimituksen tekemä. Toisaalta kysely on voinut toimia myös positiivisena eleenä, joka kertoo ainakin jonkun olevan kiinnostunut verkkosivujen nykytilasta.