Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Opinnäytteen tekijä: Aino-Leena Juutinen
Opinnäytetyön aihe: Käyttäjäkeskeinen www-suunnittelu - Tapaustutkimus akuankka.fi
Opinnäytteen ohjaaja(t): Katri Myllylä(Otsikoi teksti)

Aktiivikäyttäjien mielipiteitä syytä kuunnella verkkosivustoa kehitettäessä

"Monimutkaiset verkkopalvelut ärsyttävät netin käyttäjiä", uutisoi Helsingin Sanomat helmikuussa 2011. Verkkopalveluiden käytettävyys on ajankohtainen aihe, ja web-palveluita suunnitellaan yhä useammin käyttäjälähtöisestä näkökulmasta.

...

Vastaajamäärän ollessa odotettua alhaisempi alkaa väkisinkin miettiä, millaisia tuloksia olisin voinut saada avoimien kysymysten avulla. Jos Aku Ankan toimituksella olisi ollut mahdollisuus ja uskallus sitoutua opinnäytetyöhöni aavistuksen verran enemmän, olisi kyselyyn voitu saada hurjasti enemmän vastauksiakin. Nyt tulokset jäivät väkisinkin hieman pintaraapaisuksi. Tuloksien perusteella suurin osa sivuston käyttäjistä on melko tyytyväisiä sivuston nykytilaan. Reilu puolet vastaajista oli sitä mieltä, että sivusto on viimeisen vuoden sisällä kehittynyt parempaan suuntaan, vaikka sivustolle ei ole tehty mitään suurempia muutoksia. Yksi käyttäjien kannalta tärkeä uudistus on kuitenkin saatu aikaan - keskustelufoorumille valittiin kaksi käyttäjämoderaattoria, jotka vapaaehtoisesti valvovat keskustelun tasoa. Tämä aloite syntyi käyttäjien laatiman adressin kautta, ja ainoastaan tämän eleen takia on takia  moni vastaaja on kenties halunnut osoittaa, että oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Sivuston kävijätilastot eivät välttämättä kerro totuutta siitä, kuinka monta aktiivikäyttäjää sivustolla on. Aku Ankka on brändinä vahva ja tunnettu, ja moni sivustolla kävijä hakee ehkä selailukokemuksesta samanlaista elämyksellisyyttä kuin Aku Ankka -lehden lukeminen antaa. Keskustelufoormi on erinomainen kanava mielipiteiden ja ideoiden jakamiseen. Näitä käyttäjiä tulisi ehdottomasti kuunnella, kun sivustoa jatkossa kehitetään. Vaikka käytettävyyskyselyn vastaajamäärä jäi odotettua pienemmäksi, on sivustoa silti mahdollista kehittää käyttäjien kannalta miellyttävämpään suuntaan. Hyvä esimerkki on aktiivikäyttäjien vuosi sitten laatima adressi. Sain siitä idean opinnäytetyöhöni, jonka tuloksia Sanoma Magazines voi hyödyntää Aku Ankan verkkosivujen kehityksessä ja uudistamisessa.