Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Koulutusohjelman/klusterin suunnittelijalla (suunnittelijarooli ja tarpeen mukaan varausmestari) on laajemmat oikeudet suunnitella muiden opettajien (esimerkiksi saman koulutusohjelman tai tiettyjen koulutusohjelmien) toteutuksia. Tätä roolia käytetään erityisesti osittain hajautetussa mallissa. Lisäksi tätä voidaan käyttää keskitetyn mallin suunnittelussa periodin ollessa käynnissä (muutosten tekeminen jne.).

3.2.3 Sijoittelun eteneminen käytännössä

...

5.1 Sijoittelun lähtökohta

Opetuksen suunnittelun lähtökohtana toimii vuosisuunnitteluprosessin aikana tuotettu tieto opetustarjonnasta. Vuosisuunnittelun puolella on luotu opintojaksototeutukset ja niihin on kiinnitetty resursseja kuten ryhmiä (saapumisryhmät, hallinnolliset ryhmät), toteutuskohtaisia pienryhmiä (labraryhmät), opettaja(t) jne.

Resurssien varaaminen voi alkaa ennen vuosisuunnitteluprosessia, jolloin varataan tila opintojaksolle tai merkitään ryhmälle ”tyhjä varaus”. Tätä tapausta käytetään erityisesti silloin, kun suunnittelun kannalta kriittistä resurssia (usein tila) käytetään paljon.

...

5.2 Suunnittelu ja sijoittelu toteutuksien avulla

Suunnittelijan on pystyttävä tuomaan helposti saataville hänen haluamansa toteutusten joukko, joille hän alkaa tekemään opetustapahtumia tai muita aikaan sidottuja tapahtumia.

...

  • Omat suosikkitilat
  • Tietyn kiinteistön tilat
  • Yhdistettynä edellisiin tietyntyyppiset tilat (kuten luentosali, auditorio, ATK-luokka jne.)

...

5.3

...

Sijoittelu muun kuin toteutuksien avulla

Suunnittelija voi valita resurssiksi minkä tahansa saatavilla olevan resurssin kuten ryhmän, tilan, opetusvälineen tai vaikka henkilön. Sijoittelu eli varauksen tekeminen onnistuu samalla tavalla kuin toteutuksien sijoittelu eli valitaan sijoitteluun haluttu resurssi ja klikataan tai drag&drop:taan kalenteriin sopivaan kohtaan valittu merkintä.

...

5.

...

4 Sijoittelun vahvistaminen

Edellä kuvatuilla tavoilla tehdyillä varauksilla voi olla erilaisia statuksia joilla kontrolloidaan varauksien näkyvyyttä. Suunnittelija ei välttämättä halua täysin keskeneräistä suunnittelutietoa näkyväksi opiskelijoille eikä edes välttämättä opettajille. Statuksista lisää myöhemmin mutta olennaista on se, että myös suunnitteluasteella olevat tilavaraukset tulee näkyä karsitussa muodossa (”tila varattu”) muissa suunnittelu- ja tilavarausnäkymissä siksi ettei kukaan muu suunnittele näille päällekkäisiä varauksia (tämä etenkin mikäli tiloja ei ole lukittu muilta käyttäjiltä suunnittelun ajaksi).

...

5.5 Priorisointi / sijoittelujärjestys

Kun tehdään muutoksia suurelle massalle, on järkevää priorisoida suunnittelua. Käytännössä siis sijoitellaan ensin kaikkein hankalimmat tapaukset. Alla on listattuna joitain priorisointiin vaikuttavia tekijöitä:

...

Vastaavasti järjestelmän tulisi tukea useamman toteutuksen liittämistä yhteen varaukseen.

 

...

5.6 Päällekkäisyydet

Mikäli käyttäjä pyrkii tekemään päällekkäisiä varauksia henkilön, ryhmän tai pienryhmän osalta, käyttäjälle tulee ilmoittaa asiasta ja pyytää varmistus (olisi hyvä jos käyttäjän asetuksissa voisi kytkeä jotkut ilmoitukset tarvittaessa pois päältä). Jos käyttäjä on tekemässä päällekkäistä varausta samaan tilaan, tulee käyttäjältä samoin kysyä varmistus. Tilojen päällekkäisiä varauksia voisi tehdä vain suunnittelija, pääkäyttäjä ja varausmestari roolin omaavat henkilöt.

...

Joissain koulutusohjelmissa (kuten musiikki) lukujärjestyksistä tehdään suunnittelun alussa 2-3 eri luonnosta saapumisryhmittäin (vuosikurssi). Luonnoksiin ei usein tässä vaiheessa ole vielä sidottu toteutuksia ja luonnokset eivät ole riippuvaisia toisistaan (eli vuosikurssille 1 tehdään vaikka 2 luonnosta jotka ovat täysin erilaisia). Luonnokset tehdään yhdelle viikolle ja lopulta kun yksi luonnos valitaan se pyritään toistamaan mahdollisimman samanlaisena koko lukuvuoden ajan (eli kopioidaan viikkolukkari muille viikoille). Samalla lukkareihin kiinnitetään toteutukset (tähän asti ovat olleet ryhmälukkareita ilman toteutuksia). Toteutukset vaihtuvat lukukausittain ja mahdollisesti periodeittain mutta saapumisryhmän kannalta ajoitukset pysyvät jotakuinkin samoina. Järjestelmän olisi hyvä tukea tällaisien luonnoksien tekemistä (jonkinlainen luonnos-moodi).

...

5.7 Kommenttikierros, korjaukset ja varausten statukset

Varauksilla tulee olla eri statuksia, jotta suunnittelu voidaan erottaa julkaisusta. Suunnitteluvaiheessa varauksen status pidetään luonnoksena (1=luonnos), joka tarkoittaa että varaukset (lukujärjestykset) näkyvät vain suunnittelijoille. Kommentointikierrosta varten lukujärjestyssuunnittelija klikkaa toteutuksen/ryhmän/opettajan varaukset uudelle statukselle (2=ehdotus), joka tarkoittaa sitä että ne näkyvät koulutuspäälliköille sekä opettajille (henkilökuntarooli). Opettajalle annetaan deadline kommentointia varten (näistä voisi tulla opettajille jokin ilmoitus opettajan sähköisen työpöytään). Tässä vaiheessa opettaja ehdottaa mahdollisia korjauksia tai vaihtoehtoisesti merkitä osan varauksista olevan ok. Korjauksien jälkeen varaukset siirtyvät seuraavalle statukselle (3=julkaistu), joka tarkoittaa samaa kuin vahvistettu varaus nykyisissä tilavarausjärjestelmissä.

...

Vaatimus: Resurssivarauksilla (ei liity välttämättä tilaan tai toteutukseen) pitää olla eri statuksia, joilla määritetään resurssivarausten näkyvyyttä. Statuksia pitää olla vähintään 3 (luonnos, ehdotus, julkaistu).

 

Vaatimus: Statuksia on pystyttävä muuttamaan massamuutoksina eri ehdoilla. Esim. minun tekemien varaukset, tietyn toteutuksen varaukset, opettajan tai ryhmän varaukset, kiinteistön varaukset tai kaikkien tietyn koulutusohjelman toteutusten/ryhmien 2. periodin (aikaväli X-Y) varaukset. Varauksia tehtäessä on pystyttävä lisäksi valitsemaan mille statukselle varaus tehdään eli halutessaan varauksen voi tallentaa suoraan julkaistuna ilman kommentointikierroksia. Tämä voi olla esim. normaaliopettajilla oletusasetuksena. Järjestelmässä tulee olla datagrid tyyppisiä näkymiä, jossa voi muuttaa haetun joukon varauksen tietoja tai osaa niistä.

 

4. Palvelut ja palvelukuvaukset

...

6. Näkymät

Näkymät toimivat lukujärjestyssuunnittelijan perustyökaluina. Näkymillä koostetaan suunnittelijalle tietoa resurssien käytettävyydestä ja suunnittelija käyttää resurssinäkymiä opetustapahtumien suunnittelun toteuttamiseen (sijoitteluun). Näkymien avulla suunnittelija saa kaikki suunnitteluun tarvittavat tiedot koostettuna ja jäsenneltynä

  • Mitä pitää suunnitella (esim. lukujärjestykset tietyn koulutusohjelman ryhmille/toteutuksille)
  • Mitä resursseja tiettyyn suunnittelun osaan vaaditaan (esim. toteutustiedot/ryhmätiedot yms.)
  • Suunnittelun seuranta, mitä on jo suunniteltu ja mitä on vielä suunnittelematta
  • Muutoksien/korjauksien hallinta

...

6.1 Listanäkymät

Listanäkymillä saadaan paljon jäsenneltyä tietoa yhdelle näytölle. Listanäkymät voivat olla raporttimuotoisia hakuja tai listanäkymää voidaan käyttää työkaluna muokkaamaan listattuja tietoja. Esimerkkejä eri listauksista voi olla

...

Listauksia voidaan lisäksi tarkentaa lisäämällä näkymään mm. resurssivarauksia. Esim. 1. hae toteutukset, joissa esiintyy sana ”matematiikka” -> tuloksena lista toteutuksista (joissa eri sarakkeissa tarkempia tietoja toteutuksesta) 2. äskeisestä listasta klikataan yhden toteutuksen kohdalta ”näytä resurssivaraukset toteutukselle” -ikonia, jolloin listassa näytetään kaikki resurssivaraukset ko. toteutukselle eli käytännössä toteutuksen lukujärjestys. Alla on tarkennettuja esimerkkejä listanäkymien käytöstä.

...

6.1.1

...

Raporttinäkymät - toteutuksien listanäkymät

Lukujärjestyssuunnittelijan tulee saada (jos ei itse tee vuosisuunnittelua) ajoissa koulutuspäällikön hyväksymä lista tulevan lukukauden toteutuksista sisältäen toteutukseen liittyvistä erityisehdoista (opettajat, opettajan rytmitys-/tilatoiveet, toteutuksen ajoitus, ryhmät, massatunnit + pienryhmä- tai labraryhmätunnit jne.). Toteutuksien listanäkymä sisältää kaikki kyseisen koulutusohjelman tulevat/meneillään olevat toteutukset, tässä näkymässä suunnittelijan tulee pystyä rajaamaan alkavien toteutusten ajanjakso eli halutessaan suunnittelija pystyy listaamaan vaikkapa meneillään oleva toteutukset tai elokuussa alkavat toteutukset. Listaa pitää pystyä myös lajittelemaan kaikkien sarakkeiden mukaan: koulutusohjelma, alku- tai loppupäivämäärä, opettaja, ryhmä, vuosikurssi, eri suuntautumisten opinnot, ops-jäsentely (esim. onko kyse teoria- tai pedagogiikkaopinnosta musiikissa).

...

Toteutuksien listanäkymä antaa suunnittelijalle kokonaiskuvan toteutuksista, opettajista tai ryhmistä, joille suunnittelija rakentaa lukujärjestystä. Listanäkymästä tulee päästä suoraan vuosisuunnitteluväliseen muokkaamaan ko. tietoja ja vain siinä tapauksessa, että ko. henkilöllä on myös vuosisuunnittelijan käyttöoikeusrooli.

...

Edelleen aiemmin kuvatut mallipohjat on pystyttävä listaaman eri kriteerein (esim. toteutuksen, ryhmän, tilan tai koulutusohjelman mukaan). Olennaista listanäkymissä on se, että niistä pääsee suoraan muokkaamaan listattuja tietoja.

 

...

6.1.2

...

Resurssivarausnäkymä - varauksiin liitettyjen resurssien listanäkymä

Alla olevassa esimerkkinäkymässä (datagrid) listataan tehdyt resursoinnit listamuodossa. Tässä esimerkissä resurssinäkymä muistuttaa tilavarauslistaa vaikka resurssi ei välttämättä ole liitetty mihinkään tilaan eli hakuresurssina voi olla muutakin kuin tila. Resursoinnin (listauksen) perusteena voi olla esimerkiksi:

...

Yleisesti ottaen eri listaukset eivät ole välttämättä sidottu aikaan (esim. listataan jonkin koulutusohjelman toteutukset tai ryhmät). Käytännössä listanäkymät ovat siis raportteja joita (tai joista) tietoja pääsee muokkaamaan. Seuraavissa kappaleissa selvitetään tarkemmin erityisesti aikaan sidottuja näkymiä.

...

6.

...

2 Aikaan sidotut resurssinäkymät

Aikaan sidotuilla näkymillä tarkoitetaan tässä yhteydessä resurssien näkymiä, joihin on liitetty päivämäärä ja kellonaika tai niitä ollaan liittämässä ko. resursseihin. Näitä näkymiä käytetään siis resurssien ajoittamiseen. Näkymät voivat olla esimerkiksi kalenterinäkymiä tai taulukkomuotoisia Gantt-näkymiä.

...

Nämä seikat huomioon ottaen olisi hyvä jos suunnittelija voisi luoda omia "tapahtumia" tai suosikkilistoja sidottavista henkilö/ryhmäresursseista esim. viimeisen vuoden opiskelijaryhmät tai talotekniikan opettajat. Listojen ja raporttien tekemistä varten tarvitaan järjestelmään erilaisia hakutoimintoja.

...

6.

...

2.1 Kalenterinäkymä

Kalenterinäkymillä visualisoidaan vapaiden ja varattujen aikojen yhdistelmiä kalenterimuodossa (esim. viikkokalenteri). Yhdistelmällä tarkoitetaan sitä, että samassa kalenterinäkymässä voi olla useita aikaan sidottuja resursseja, joita voidaan näyttää yhdessä näkymässä päällekkäin esim. ryhmän näkymä, toteutuksen näkymä, henkilön/opettajan näkymä ja tietyn tilan näkymä.

...

Alla vielä pari esimerkkinäkymää.


Em. näkymät havainnollistavat hieman niitä toimintoja mitä suunnitteluvälineeltä halutaan.

 

...

6.2.2 Taulukkonäkymä (Gantt-näkymä)

Asion esimerkki: http://www.asio.fi/ppt/opetuksensuunnittelu/img37.html

...

Haasteena taulukkonäkymän toteutuksessa on se, että siinä pitäisi näkyä koko viikon varaukset eri resursseille ja tästä johtuen näkymästä tulee väkisinkin melko leveä (käyttäjän pitää pystyä vierittämään näkymää leveyssuunnassa annetulla aikavälillä). Käyttäjän pitää pystyä asettamaan rajauksia viikonpäiville, jotta näkymä ei laajene liikaa esim. näytä yhdeltä päivältä vain klo 8-16. Lisäksi käyttäjän pitää pystyä lisäämään vapaasti eri resursseja (tai mallipohjia) näkymään. Oletuksena kuitenkin voisi olla esimerkiksi toteutuksen taulukkonäkymä jossa toteutukseen sidotut resurssit tulevat automaattisesti listaan (Ryhmät, opettajat toteutuksella) ja tilat, joita toteutus käyttää. Tästä näkymästä pitää pystyä suoraan tekemään varauksia (valittu toteutus -> yksi listatuista tiloista, jonka käyttäjä valitsee).

...

7.Muita suunnittelun toimintatapoja ja vaatimuksia

...

7.1 Viestimet

Suunnittelujärjestelmään halutaan sisäinen viestitysominaisuus, jolla esimerkiksi lukujärjestyssuunnittelija voi lähettää järjestelmän sisältä viestejä suoraan esim. opettajalle tai koulutussuunnittelijalle. Tätä tarvitaan mm. tilanteissa joissa halutaan tarkennuksia tuntien jaksottamiseen tai muutoin tietojen tarkentamiseen. Vastaavasti viestitys voisi toimia toisinpäin eli opettaja voi viestittää toiveitaan suunnittelijalle (esim. muutoksista toteutukseen tms.). Avoimet viestit tulee olla selkeästi näkyvillä käyttäjälle esim. heti järjestelmään kirjauduttaessa.

...

7.2 Opetustapahtumien tallentamiseen liittyviä seikkoja

Tässä yhteydessä opetustapahtumalla tarkoitetaan yksittäistä opetustapahtumaa kuten yhden luentotunnin tai harjoitustunnin pitämistä.

...

7.2.1 Opetustapahtuman sitominen

  • Opetustapahtuma pitää pystyä sitomaan useampaan

...

  • opettajaan / muuhun henkilöön

...

  • toteutukseen, eli yhteen opetustapahtumaan voi sisältyä useampi toteutus

...

  • tilaan, eli voi olla esim. väliverholla eritelty tila joka tila tunnuksen mukaan esitetään kahtena tilana, mutta joskus tila yhdistetään yhdeksi isommaksi tilaksi
  • Opetustapahtuma pitää pystyä tekemään ulkopuoliseen tilaan tai paikkaan. Ulkopuolinen tila voi olla url osoite ja katuosoite. Toivottavaa olisi, että katuosoite voitaisiin esittää kartalla.
  • Opetustapahtuma pitää pystyä sitomaan toisiinsa esim. toistuvuuden perusteella, joten jälkeenpäin muutoksia pystytään kohdistamaan suoraan toistuviin opetustapahtumiin.
  • Opetustapahtumat eivät aina ole sidottavissa edes ulkopuoliseen tilaan esim. harjoittelujaksot jne. kuitenkin niitä pitää pystyä merkitsemään ryhmien/opettajien kalenteriin koska ne ovat samalla tavalla aikaa rajoittavia tekijöitä kuin normaalit opetustapahtumat.

...

7.2.2 Käyttötapauksia opetustapahtuman tallentamisesta

  • Yleensä opetustapahtuma kohdistuu opintojaksototeutukseen, mutta ei aina. Tästä esimerkkinä opettajapalaverit, jotka sitovat opettajat (ei voida heillä merkitä opetusta samaan aikaan).
  • yksittäinen opetustapahtuma voi olla myös esim. opettajavierailu, joka saattaa liittyä moneen opintojaksototeutukseen.  Työjärjestykseen pitää voida liittää tunnuksettomia varauksia, jotka kohdennetaan opiskelijoille.  Opettajille ja suunnittelijoille mahdollisuus liittää opetustapahtumaan useiden eri opintojaksojen tunnuksia. Esim. joillekin opiskelijoille vieraileva opetus on osa pedagogiikkaopintoja, toisille ensemble-opintoja, toisille workshop-opintoja ym.
  • Yksittäinen opetustapahtuma toteutukselle - käyttäjä hakee valikoiden tai hakutoiminnon kautta koulutusohjelman -> ryhmän -> ryhmän toteutukset -> valitsee yhden toteutuksen (sisältään toteutuksen opettajat, toteutuksen ryhmät ja pienryhmät) -> valitsee tietyn tilan -> valitsee kalenterinäkymästä em. resursseille vapaan ajan ja merkitsee sen kalenteriin.
  • Edellä mainittu tapaus voitaisiin tehdä myös niin että valitaan toteutus samalla tavalla kuin edellisessä, mutta ei vielä valita tilaa vaan klikataan kalenterista opettajille ja ryhmille sopiva tyhjä aika ja etsitään sille sopiva tila eli merkitään esim. to 1.1 klo 8-10 ja sen jälkeen "etsi tyhjä tila", jossa kriteereinä voisi olla toimipiste sekä tilan tyyppi esim. ATK-luokka ja lisäksi voisi olla minimipaikkamäärä minkä toteutus vaatisi.
  • Toistuva varaus: sama kuin edellä, mutta valitaan päivämääräväli esim. 1.1 - 1.3 ja klikataan tuo to klo 8-10 niin varaus tehdään tässä tapauksessa kaikille torstaille klo 8-10 päivämäärävälillä 1.1 - 1.3.
  • Toistuva varaus joka toinen viikko. Voisi mennä samoin kuin edellisessä mutta edellä mainitulla systeemillä voisi järjestelmä antaa vielä varmistuksen että tehdään varaukset to 1.1, to 8.1, to 15.1 jne. ja käyttäjä voisi vielä rastia pois osan varauksista esimerkiksi joka toisen.

...

  • Järjestelmän pitäisi ilmoittaa selkeästi aina jos varauksia ollaan tekemässä esimerkiksi pyhäpäiville, käyttäjän pitää tuolloin valita haluaako todella tehdä varauksen pyhäpäivälle (oletuksena ei tehdä).
  • Lukujärjestyssuunnittelulle on ominaista että tiettyjä ryhmiä/toteutuksia suunnitellaan pieninä kokonaisuuksina ja näiden kokonaisuuksien (esim. toteutuksien) välillä vaihdellaan näkymää jatkuvasti. Siksi on tarpeellista että järjestelmässä on “pika-historia” -toiminto jolla muutaman äsken käsitellyn resurssin välillä voidaan liikkua nopeasti. Esim. jos suunnittelija suunnittelee yhden ryhmän lukujärjestystä kerrallaan ja hän tekee varauksia vaikka 7 toteutukselle niin hän voi nopeasti vaihdella näkymää em. toteutuksien välillä (ja vaikka muutaman tilan välillä). Aina kun suunnittelija valitsee uuden resurssin niin se “tallentuu” ylimmäksi historialistalla ja on sieltä nopeasti valittavissa myös uudelleen käyttöön.

...

7.3 Muita palveluita ja ominaisuuksia

 

Välineessä pitää pystyä tallentamaan varauksia/tapahtumia, jotka ovat opiskelija ja/tai henkilökuntaroolien varattavissa. Tällaisia tapahtumia voivat olla esimerkiksi tutor tapaamiset, opinnäytetyön ohjaukset, harjoittelun ohjaukset yms. Tapahtuman voi kohdistaa tietylle ryhmälle tai henkilöille ja tapahtumalle voi asettaa maksimimäärän ilmoittautumisia.

...

Järjestelmässä tulee olla kumoa nappi eli on oltava mahdollista kumota muutama aiempi toiminto.

...

7.3.1 Sijoiteltujen opetustapahtumien näkyvyys

 

Statuksien käyttö

Sijoittelutietojen (lukujärjestyksien) näkyvyyttä eri käyttäjille voidaan hallita statuksilla. Jokaisella merkinnällä pitää siis olla statustaso jonka mukaisesti eri käyttöliittymissä voidaan hallita tietojen näkyvyyttä. Tämä siksi että suunnittelun alkuvaiheessa merkintöjen ei välttämättä haluta näkyvän kaikille, jos suunnittelu on kesken. Esim. Opettaja (henkilökuntarooli) ei näe varauksia joiden status on luonnos (1). Lisää statuksista on kerrottu kappaleessa 3.2.3.7 Kommenttikierros, korjaukset ja varausten statukset sekä Rooli-matriisissa (liite)

 

...

7.3.2 Väline resurssina

Järjestelmässä voi tulla tarpeen resursoida tilojen lisäksi myös välineitä kuten opetusnukke. Nämä välineet ovat joskus kriittinen tekijä resursoinnille eli opetustapahtumaa ei voida pitää ilman ko. opetusvälinettä. Järjestelmään tulisi olla mahdollista lisätä resursseiksi tilojen lisäksi myös opetusvälineet, kuten tietyissä opetustiloissa olevat tietokoneohjelmat (musiikeissa esim. Sibelius- nuotinnusohjelma). Välinehuoltajien tulee saada palvelusta tällöin myös välineiden varaukset ja tiedot tapahtumista, johon välineet on liitettynä.

...

7.3.3 Tuutoroinnin / tapaamisaikojen varaaminen

(ks. 5.3.) Opettajalle tarvitaan järjestelmään uusi varaustyyppi jolla hän voi merkitä kalenteriinsa aikoja, joita opiskelijat pystyvät varaamaan itselleen. Käytännössä opettaja merkitsee itselleen varauksen jonka tyyppi on ”tapaamisaika”. Opettaja myös voi liittää varaukseen esimerkiksi toteutuksen ja tilan (tai ulkopuolisen tilan kuten oma työhuone jota ei välttämättä löydy resurssivarausjärjestelmästä).  Lisäksi opettaja voi kirjoittaa varaukseen lisätietoja. Opiskelijalle puolestaan tarjotaan omassa palvelussaan (esim. eHops-työpöydällä) palvelu, jonka kautta hän voi varata yhden näistä opettajan tarjoamista tapaamisajoista itselleen. Tällöin varaukseen liitetään myös opiskelija.

...

7.3.4 Asetukset -sivu

Lukujärjestyssuunnittelijoita varten tarvitaan henkilökohtainen asetussivu, jossa on koottuna käyttäjän oletusasetuksia. Näihin vaikuttavat suoraan eri suunnittelunäkymiin ja vastaavasti eri näkymistä voisi linkittää suoraan näkymän asetuksiin (esimerkiksi kalenterinäkymässä voi olla linkki asetukset -sivulle kohtaan kalenteriasetukset tms.).

...

Eri listauksien asetukset - mitä sarakkeita halutaan näkyviin eri listauksissa esim. tilalistauksissa näytetäänkö tilan koodi vai nimi vai molemmat, sama juttu kun listataan toteutukselle suunniteltuja opetustapahtumia (yleensä tilavarauksia) jne.

 

...

7.3.5 Tilojen lukitustoiminto

Tilat pitää pystyä lukitsemaan kiinteistö-/ tilakohtaisesti ja roolikohtaisesti aina siihen asti kunnes lukujärjestykset on julkaistu. Käytännössä siis vain ylläpitäjät, suunnittelijat (ja vahtimestarit) pystyvät varaamaan tiloja ennen lukituksen avaamista. Käyttäjäroolit, jotka voivat tehdä lukituksia ovat Kiinteistökohtaiset varausmestarit, Isännöitsijä ja Pääkäyttäjä. Tilat pitää pystyä lukitsemaan valituksi aikaväliksi halutuilta rooleilta. Kaikissa kiinteistöissä/tiloissa ei tarvita lukitusta joten sen on oltava kiinteistötasolla (avaa/lukitse kiinteistö) ja tilatasolla. Lukitus perustuu roolipohjaisuuteen sekä aikamääreeseen (koska lukitus on voimassa).

Lukitus voi myös koskea tiettyä kellonaikaa eli tila esim. ei käytettävissä klo 18 jälkeen.

...

7.3.6 Tiedot vuosikelloon

Kaikille tapahtumille voidaan kertoa, että se tulisi näyttää vuosikellossa. Tällöin tapahtumalle tulee syöttää lisätietoja, jota vuosikello tarvitsee tiedon näyttämiseksi. Tämän jälkeen vuosikello kysyä tapahtumat resurssivarausjärjestelmästä, jotka tulisi julkaisussa näyttää.

Aiemmin toimintatapa on ollut, että vuosikelloon kirjataan tapahtumia ja näistä tapahtumista pyritään tekemään rajoitteita työ- ja lukujärjestyssuunnitteluun. Jatkossa osa näistä tapahtumista voidaan tehdä suoraan resurssivarausjärjestelmään ja näyttää ne vuosikellossa, jolloin prosessi etenee erilaisessa järjestyksessä, kuin aiemmin.

...


8.Käyttötapaukset

...

8.1

...

Millaisia näkymiä on Untiksessa? Mitä näkymiä tulisi uudessa lukujärjestyssuunnitteluvälineessä olla?

...

Käyttäjätarinat

...

8.

...

1.1 Lähtötiedot - Työ- ja Lukujärjestys - (Organisatoriset aikarajoitteet)

ID

Käyttäjäroolissa

Haluan (toiminnallisuuden)

Jotta

Huomioita

V1.000

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja syöttää lukuvuoden (opetuksen) ajoituksen   (pyhäpäivät sekä aattopäivät kuten vappuaatto)

Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle

Nämä tiedot voi ase

Tulee Vuosikellosta/-kalenterista tms.

V1.010

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä periodin ajoituksen

Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle

Tulee Vuosisuunnittelusta.

V1.020

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja syöttää pyhäpäivät sekä aattopäivät kuten vappuaatto

Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle

Tulee Vuosikellosta/-kalenterista tms.

V1.030

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja syöttää Varatut ajat koulutusohjelmakohtaisesti / klusterikohtaisesti

Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle


V1.040

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa Harjoittelujaksot

Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle


V1.050

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa Tentti- ja kurssisuorituspäivät/viikot

Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle


V1.060

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa projekti- tms. viikot, jolloin rajoitetusti jotakin tiettyä opetusta

Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle


V1.070

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa Uusintatentit

Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle

Voidaan viedä vuosikelloon

V1.080

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa valmistumistiedot.

Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle

mm. kypsyysnäytteet sekä valmistumispäivät

V1.090

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä Tilarekisterin



V1.100

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä Henkilörekisterin



V1.110

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa vapaajaksot opettajakohtaisesti (TES-mukaisesti)


Opettaja sopii esimiehen kanssa

V1.120

Suunnittelija
Vahtimestari

Sijoittaa tilojen aikarajaukset esim. tila käytettävissä vain klo 18-21

Vuokratiloja voidaan hallinnoida

Tieto tilahallinnosta tms.

V1.130

Suunnittelija
Opettaja
Vahtimestari

Nähdä tilojen aikarajaukset



V1.140

Suunnittelija
Vahtimestari

Lukita tilat siten, että niitä ei voi varata tiettynä aikana

Lukkarinsuunnittelu saadaan tehdä rauhassa “tyhjiin tiloihin”

Sovittava kiinteistö-/koulutusohjelmakohtaisesti

V1.150

Suunnittelija
Opettaja
Vahtimestari

Nähdä tilojen lukitukset

...




8.

...

1.

...

2 Lähtötiedot - Työ- ja lukujärjestys - (Vuosisuunnittelusta tulevat)

 

ID

Käyttäjäroolissa

Haluan (toiminnallisuuden)

Jotta

Huomioita

V2.000

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä (syöttää) koulutusohjelman noudattama tuntikehys

Tiedän, mitä tiloja ja milloin on käytettävissä


V2.010

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä opettajien työaikasuunnitelmat


Tulee työaikasuunnitelmapalvelusta

V2.020

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa Opettajakohtaiset vapaajaksot, päivät yms


Tulee työaikasuunnitelmapalvelusta

V2.030

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä opettajien työaikasuunnitelman/työehtosopimuksen rajoitukset työajalle


esim. ei opetusta klo 18 jälkeen. Tieto tulee työaikasuunnitelmapalvelusta

V2.040

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa Opinnäytetyöajoitukset



V2.050

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa Aikuiskoulutuksen opetuspäivät



V2.060

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa Koulutusohjelman ryhmätiedot


kaikki ryhmät, montako opiskelijaa/ryhmä

V2.070

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa Opintojaksot



V2.080

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa tulevat (pakolliset) toteutukset, joille pitää tehdä lukujärjestys


Nähtävä vähintään seuraavaksi lukukaudeksi asti

V2.090

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa tulevat (vapaasti valittavat) toteutukset, joille pitää tehdä lukujärjestys


Nähtävä vähintään seuraavaksi lukukaudeksi asti

V2.100

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa toteutukset kullekin ryhmälle TAI vuosikurssille


edellisten yhdistelmä

V2.110

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa yksittäisiä toteutuksia koskevat tiedot


Ajoitukset
Opettajat
Ryhmät
Yhteinen opetus toisen toteutuksen kanssa
Opettajan kirjaamat toiveet/tiedot toteutukselle, montako tuntia massaluentoa, montako labraa (ryhmäkoko?) ja millä periodeilla, rytmitykset, tilatoiveet, välinetoiveet, tarvittavat ohjelmistot jne.

V2.120

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä Toteutusten edeltävyydet.

Tiedän, on suoritettuna ennen seuraavaa.

Vaikuttaa sijoitteluun

...


8.

...

1.

...

3 Lähtötiedot - Työ- ja Lukujärjestys - (Muut)

ID

Käyttäjäroolissa

Haluan (toiminnallisuuden)

Jotta

Huomioita

V3.000

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä käytettävissä olevat tilat ja ajat


tilaneuvottelut musiikkien ko:ien tilojen haltijan kanssa

V3.010

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä luokkatilat ja niiden tiedot sekä mahdolliset aikarajoitteet tilalle - katso V1.120


paikkamäärä
tyyppi
yms

V3.020

Suunnittelija
Opettaja

Nähdä ja sijoittaa erilliset sovitut tapahtumat

Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle


V3.030

Suunnittelija
Opettaja

Laittaa haluamilleni henkilöille nähtäville / tarkastettavaksi että Lukujärjestyksen suunniteluun  vaikuttavat pohjatiedot on kirjattu oikein.

Annetut tiedot ovat oikein ja ei tapahdu suunnitteluvirheitä.

Tällä välineellä kysytään opettajilta heidän opetuksen pohjatietojen oikeellisuus ja koulutusohjelmilta kysytään ryhmien pohjatietojen oikeellisuus.

...


8.

...

1.

...

4 Varausten tekeminen - Työ- ja Lukujärjestys

 

ID

Käyttäjäroolissa

Haluan (toiminnallisuuden)

Jotta

Huomioita

V4.000

Suunnittelija
Opettaja

Tehdä kalenteriin tilavarauksia

Voin varata haluamani  tilat ko. opetuksen, projektin, neuvottelun yms. käyttöön

Opetustapahtumat ja opettajaresurssit suoritetaan tässä tai vasta sijoitteluvaiheessa? vrt V6.000-

V4.010

Suunnittelija
Opettaja

Tehdä kalenteriin varauksia välineistä.

Voin varata tietyn kriittisen välineen tai ohjelmiston ko. opetustapahtumalle

Viite 1)

V4.020

Suunnittelija
Opettaja

Tehdä kalenteriin varauksia , joita ei ole vielä kiinnitetty mihinkään ryhmään tai toteutukseen.

Voin varata ko. resurssit etukäteen, koska tiedän, että tätä resurssia tarvitaan myöhemmin. Samoin voisin antaa vapautuvat resurssit muiden käyttöön.

Viite 2)

V4.030

Suunnittelija
Opettaja

Tehdä kalenteriin toistuvia varauksia tietylle aikavälille.

Von sijoittaa säännöllisesti toistuvat varaukset kerralla.

Viite 3)

V4.040

Suunnittelija
Opettaja

Että järjestelmä ilmoittaa selkeästi aina jos varauksia ollaan tekemässä esimerkiksi pyhäpäiville tai päällekkäisyyksiä muiden resurssien kanssa

En tekisi varauksia ajankohtiin, jotka ovat kalenterivuoden merkkipäiviä.

Käyttäjän pitää tuolloin valita haluaako todella tehdä varauksen pyhäpäivälle (oletuksena ei tehdä).

V4.050

Suunnittelija
Opettaja

Liittää työjärjestykseen   tunnuksettomia varauksia, jotka kohdennetaan opiskelijoille


Viite 4)

V4.060

Suunnittelija
Opettaja

Muuttaa olemassa olevia resurssivarauksia

Muutokset päivittyvät resurssivarauksiin ja opiskelijoille (käytetyillä jakelukanavilla)

Myös toistuvat varaukset, käyttäjältä kysytään halutaanko muutoksen koskevan kaikkia toistuvia varauksia

V4.070

Suunnittelija
Opettaja

Varauksen kopioiminen

Varauksen perustietoja ei tarvitse tehdä joka kerta käsin uudestaan

Yleisimmässä tapauksessa käyttäjä lisää vain uuden ajan varaukselle, mutta muitakin kenttiä on pystyttävä muokkaamaan

V4.080

Suunnittelija
Opettaja

Massamuutokset

Voin tehdä muutoksia / poistaa varauksia massana

Esim. tietyn listan/raportin perustella listattuna ne varaukset joilla muutoksia halutaan tehtävän ja käyttäjä voi valita em. listalta vaikka 15 varausta (tai kaikki) ja muuttaa kaikkiin valittuihin varauksiin haluttuja kenttiä (esim. opettaja, ryhmä, kellonaika jne.)






...

4) Yksittäinen opetustapahtuma voi olla myös esim. opettajavierailu, joka saattaa liittyä moneen opintojaksototeutukseen. Opettajille ja suunnittelijoille mahdollisuus liittää opetustapahtumaan useiden eri opintojaksojen tunnuksia. Esim. joillekin opiskelijoille vieraileva opetus on osa pedagogiikkaopintoja, toisille ensemble-opintoja, toisille workshop-opintoja ym.

 

...

8.

...

1.

...

5 Mallipohjat - Työ- ja Lukujärjestys

 

ID

Käyttäjäroolissa

Haluan (toiminnallisuuden)

Jotta

Huomioita

V5.000

Suunnittelija

Laatia suunnittelun mallipohjia.

Voin kerätä sijoitteluun liittyviä, aiemmin käsiteltyjä alkutietoja tarkempia lähtötietoja. Näitä lähtötietoja hyödyntämällä luon eräänlaisia varausryppäitä (kuten toistuva varaus).

Viite 1)

V5.010

Suunnittelija
Opettaja

Lajitella Mallipohjan tietoja haluamallani tavalla

kts. V5.000

Pitää pystyä lajittelemaan, sorttaamaan usealla eri tavalla

V5.020

Suunnittelija
Opettaja

Muokata Mallipohjan tietoja

kts. V5.000


V5.030

Suunnittelija
Opettaja

Kopioida Mallipohjan tietoja

kts. V5.000


V5.040

Suunnittelija
Opettaja

Että Vuosisuunnittelusta tapahtuneista (tehdyistä) muutoksista tulee tieto lukujärjestyssuunnittelijalla (suunnittelijoille)

Tiedän, jos toteutukselle tehdään muutos vuosisuunnittelujärjestelmässä, jotta jo tehty mallipohja tulee korjatuksi ennen sijoitteluvaihetta.


V5.050

Suunnittelija
Opettaja

Että Mallipohjien suunnittelua varten on oma näkymä.


Voi muistuttaa listanäkymiä (tarkastettava, onko näin?).

Mallipohjien tärkeä ominaisuus on siinä että ne tuottavat tarkempaa tietoa eri ryhmän, tilan ja opettajien resursseista, joiden tarkastelu on lähtökohta sijoittelutyölle.

V5.060

Suunnittelija
Opettaja

Laatia lukujärjestykseen kaksi  tai useamman luonnoksen saapumisryhmittäin (vuosikurssi)


Viite 2)

...

2) Luonnoksiin ei usein tässä vaiheessa ole vielä sidottu toteutuksia ja luonnokset eivät ole riippuvaisia toisistaan (eli vuosikurssille 1 tehdään vaikka 2 luonnosta jotka ovat täysin erilaisia). Luonnokset tehdään yhdelle viikolle ja lopulta kun yksi luonnos valitaan se pyritään toistamaan mahdollisimman samanlaisena koko lukuvuoden ajan (eli kopioidaan viikkolukkari muille viikoille). Samalla lukkareihin kiinnitetään toteutukset (tähän asti ovat olleet ryhmälukkareita ilman toteutuksia). Toteutukset vaihtuvat lukukausittain ja mahdollisesti periodeittain mutta saapumisryhmän kannalta ajoitukset pysyvät jotakuinkin samoina.

 

 

...

8.

...

1.

...

6 Sijoittelu - Työ- ja Lukujärjestys

 

ID

Käyttäjäroolissa

Haluan (toiminnallisuuden)

Jotta

Huomioita

V6.000

Suunnittelija
Opettaja

Että Sijoittelutyötä varten on omia sijoittelunäkymiä (tai työkaluja). Näistä mainittu Kalenterinäkymä, Gantt-tyyppinen näkymä sekä listanäkymä.


Sijoittelutyökalu näyttää miten mallipohjan/blokin/tapahtuman sijoittaminen onnistuu ja osoittaa jos on sijoittamassa jo varatun resurssin päälle.

V6.010

Suunnittelija
Opettaja

Lukita tietyn sijoitetun tapahtuman.

sen sijoittelu ei muuttuisi


V6.020

Suunnittelija
Opettaja

Sijoittaa Sijoittelutilanteessa resursseja päällekkäin.


Järjestelmän varmistettava käyttäjältä haluaako tehdä päällekkäisyyden. Varoitukset kytkettävissä pois niin haluttaessa. Tilojen osalta Henkilökunta ei voi tehdä päällekkäistä varausta.

V6.030

Suunnittelija
Opettaja

Valita näkymiä, joilla seuraan sijoittelun etenemistä.


Näkymiä voisi olla
ryhmä-näkymä
opettaja-näkymä
tila-näkymä. RAPORTTI

V6.040

Suunnittelija
Opettaja

Sijoittaa/sitoa opetustapahtuman useampaan
- opettajaan / muuhun henkilöön
- toteutukseen, eli yhteen opetustapahtumaan voi sisältyä useampi toteutus
- tilaan, eli voi olla esim. väliverholla eritelty tila joka tila tunnukset mukaan esitetään kahtena tilana, mutta joskus tila yhdistetään yhdeksi isommaksi tilaksi


Viite 1)

V6.050

Suunnittelija
Opettaja

Laatia priorisointilistoja

Voin tehdä muutoksia suurelle massalla, sijoittelen ensin kaikkein hankalimmat tapaukset.

Viite 2)

...

  • Harjoittelun ajankohta, tarkemmin harjoitteluviikot (terveysala)
  • Erityisluokat, jotka ovat käytettävissä vain tiettyinä päivinä. Esim. 1a ryhmä voi käyttää harjoitusluokkia vain maanantai-iltapäiväisin.*
  • Tuntiopettajien pakolliset varaukset* Luokkahuoneeseen sijoitettavien tuntien iso määrä.
  • Opettaja opettaa useassa yksikössä, jolloin pitää huomioida siirtymisiin varattava aika.
  • Iltaryhmien sijoittelu ja siitä johtuva opettajien tuntien päiväsijoittelu kohtuulliseen alkamisaikaan* Usealle vuosikurssille/ryhmälle yhtä aikaa suunnattu opetus: yhteisen ajan löytämisen vaikeus
  • Opettajalla on runsaasti tunteja ja käytössä vain tietyt luokkahuoneet.

...

8.

...

1.

...

7 Tiedon listaukset - Työ- ja Lukujärjestys

ID

Käyttäjäroolissa

Haluan (toiminnallisuuden)

Jotta

Huomioita

V7.000

Suunnittelija
Opettaja

Saada Työ- ja lukujärjestyksistä erilaisia listanäkymiä

Saan paljon jäsenneltyä tietoa yhdelle näytölle.

Viite 1)

V7.010

Suunnittelija
Opettaja

Saada koulutuspäällikön hyväksymän listan tulevan lukukauden toteutuksista sisältäen toteutukseen liittyvistä erityisehdoista.


Viite 2)

V7.020

Suunnittelija
Opettaja

Saada listanäkymän Resurssivarauksista

Jotta voin listata haluamani resursseja, jolloin listauksen perusteena voi olla esim.
Henkilöt (Opettajat)
Tila(t)
Toteutus / toteutukset (eri hakukriteerein)
Ryhmä tai vuosikurssi (yksi kerrallaan tai vaikka koulutusohjelman mukaan, ryhmän koko nähtävissä)
Yllä olevia esimerkkejä pystyttävä rajaamaan päivämäärän mukaan

Viite 3)

V7.030

Suunnittelija
Opettaja

Saada listanäkymän aikaan sidotuista resursseista


Viite 4)

V7.040

Suunnittelija

Saada tiedoista kalenterinäkymän


Viite 5)

V7.050

Suunnittelija

Saada tiedoista taulukkonäkymän (Gantt-näkymä)

Voin helposti visualisoida useamman resurssin varaustilannetta yhtäaikaisesti (enemmän kuin kalenterinäkymässä).

Viite 6)

...

Käyttäjän pitää pystyä asettamaan rajauksia viikonpäiville, jotta näkymä ei laajene liikaa esim. näytä yhdeltä päivältä vain klo 8-16. Lisäksi käyttäjän pitää pystyä lisäämään vapaasti eri resursseja (tai mallipohjia) näkymään. Oletuksena kuitenkin voisi olla esimerkiksi toteutuksen taulukkonäkymä jossa toteutukseen sidotut resurssit tulevat automaattisesti listaan (Ryhmät, opettajat toteutuksella) ja tilat, joita toteutus käyttää. Tästä näkymästä pitää pystyä suoraan tekemään varauksia (valittu toteutus -> yksi listatuista tiloista, jonka käyttäjä valitsee).

...

8.

...

1.

...

Asetukset - Työ- ja Lukujärjestys

ID

Käyttäjäroolissa

Haluan (toiminnallisuuden)

Jotta

Huomioita

V8.000

Suunnittelija
Opettaja

Asetussivulla määritellä omat Suosikkilistani

Hyödynnetään näitä  suunnittelunäkymissä
-> suosikit esim. suoraan pudotusnäkymissä.

Suosikkilistoja ovat
Toteutukset -suosikkilista
Opettajat -suosikkilista
Ryhmät -suosikkilista
Tila- ja opetusvälineet -suosikkilista
Koulutusohjelmat -suosikkilista

V8.010

Suunnittelija
Opettaja

Määritellä oman/omat Oletuskoulutusohjelmani, jonka Luku- ja Työjärjestyksiä työstän.


Listattaessa esimerkiksi toteutuksia, suunnittelija ei useinkaan tarvitse kuin tietyn koulutusohjelman toteutuslistauksia

V8.020

Suunnittelija
Opettaja

Määritellä oman/omat Oletuskiinteistöni, jonka Luku- ja Työjärjestyksiä työstän.


Suunnittelija ei aina sijoitta tunteja vain yhteen kiinteistöön: suunnittelijan pitäisi voida valita mitkä kiinteistöt ja tilat näkee (turha näyttää aina koko koulun kaikkia tiloja listoissa).

V8.030

Suunnittelija
Opettaja

Määritellä oletussuunnitteluaikavälini

Voin tehdä kokonaisvaltaista suunnittelua haluamallani ajanjaksolla

Käyttäjä voi määritellä esim. 1. periodi tai periodit 1-2. Käyttäjän on pystyttävä määrittelemään aikaväli sellaiseksi kuin itse haluaa.

V8.040

Suunnittelija
Opettaja

Määritellä aikavälin, joka näkyy kalenterissani suunnitteluni ajan.

Voin suunnitella haluamilleni kellonajoille tiettyjä tapahtumia.

Käyttäjän on voitava määritellä että oletuksena kalenterissa/taulukkonäkymässä näytetään esimerkiksi aikaväli 8-16 tai 8-20, käyttäjän itse määriteltävissä

V8.050

Suunnittelija
Opettaja

Määritellä viikonpäivät, jotka näkyvät suunnittelunäkymässäni

Voin halutessani lisätä varauksia esim. viikonloppuihin

Käyttäjän määriteltävissä näytettäänkö suunnittelunäkymissä oletuksena la ja su.  Tämä voisi olla valittavissa myös sijoittelunäkymissä.. Yleisesti: jos näytettäville resursseille tehty varauksia la-su niin voisi siinä tapauksessa tulla la-su näkyviin automaattisesti.

V8.060

Suunnittelija
Opettaja

Määritellä, mitä sarakkeita halutaan näkyviin eri listauksissa

Voin nähdä esim. tilalistauksissa koodin tai nimen tai molemmat.

Sama juttu kun listataan toteutukselle suunniteltuja opetustapahtuma (yleensä tilavarauksia) jne.
Kts. V7.000-

V8.070

Suunnittelija

Määritellä, mitkä tilat lukitaan kiinteistö-/ tilakohtaisesti aina siihen asti kunnes lukujärjestykset on julkaistu.

Jotta ei tule päällekkäisvarauksia tai joku toinen tekisi ko. tilaan varauksia.

Käytännössä siis vain suunnittelijat (ja vahtimestarit) pystyvät varaamaan tiloja ennen lukituksen avaamista. Kaikissa kiinteistöissä/tiloissa ei tarvita lukitusta joten sen on oltava kiinteistötasolla (avaa/lukitse kiinteistö) ja tilatasolla (esim. neuvottelutiloja ei välttämättä tarvitse lukita koskaan).

V8.080

Suunnittelija
Opettaja

Että jokaisella merkinnällä on Statustaso. Ja että niitä vuo vaihtaa massana esim. julkaistuksi (tietyn hakuehdon mukaan lista, varauksista, jotka julkaistaan)

Voin eri käyttöliittymissä hallita tietojen näkyvyyttä.

Viite 1)

V8.090

Suunnittelija
Opettaja

Tallentaa (ja muokata) tiettyjä ikkunanäkymiä ”omiksi työskentelynäkymiksi”

Voin käyttää joustavasti tiettyjä näkymiä suunnittelutyötä tehdessäni.

Viite 2)

V8.100

Suunnittelija
Opettaja

Että järjestelmällä on sisäinen viestijärjestelmä.

Pystyn kommunikoimaan opettajien kanssasujuvasti ja kommunikointi tallentuu.

Viite 3)

V8.110

Suunnittelija
Opettaja

Että järjestelmässä on eri käyttäjärooleja
●       Suunnittelija
●       Opettaja
●       Henkilökunta


Viite 4)

...

○       Oikeus tehdä resurssivarauksia kaikille instansseille (jos tilat eivät lukittuina)

...

9. Raportointi, tieto ja seuranta

Järjestelmän omat raportit tuotetaan yhtenäisellä tavalla siten, että sama raportti saadaan ulos erilaisissa muodoissa niin paperitulosteena kuin tiedostoina. Tiedostomuodoista pitää olla tuettuina vähintään PDF/A, XML/HTML, CSV, REST/json ja Excel.  Raportit tuotetaan palveluväylän kautta, ei suoraan tietokannoista tai tietovarastosta. Jokainen raportti käyttää tietolähteenään joko palveluväylään määriteltyjä palveluita tai erikseen tiettyä raporttityyppiä varten määriteltyjä palveluita. Raportointiin voidaan lisäksi käyttää tarvittaessa valmista raportointiohjelmistotuotetta, joka kykenee hyödyntämään palvelukerroksen rajapintoja.

...

On huomattava, että historia- tai seurantatietoa vaativat raportit ja mittarit tulee tuottaa pääasiassa tietovaraston kautta. Peppiin ei tule rakentaa muista tietojärjestelmistä tuotavalle trenditiedolle tietokantaa muuten kuin erityisen painavista syistä.

...

9.1 Tuotettavat tiedon listaukset, raportit, mittarit ja seuranta

Peppi järjestelmän eri osissa tuotettavien listauksien, raporttien ja mittareiden määrittelyt ovat kerrottu ao. osan määrittelyissä:

Wiki Markup
\[http://wiki.metropolia.fi/pages/viewpage.action?pageId=30249123
\\
\]
\\

...

9.2 Tiedon omistajuus ja tietolähteet

Tiedon omistajuuden pääasiallisena määrittäjänä on ao. tiedon lähdejärjestelmä: tiedon omistaa tiedon lähdejärjestelmän omistajaprosessi. Tiedon omistajuuksia on määritelty Palvelut - Tiedot matriisissa:

...