Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Ammattikorkeakoulun mahdollisesti itse määrittelemä koulutusohjelma on "yksikkö", ei ohjelma (koska amk:n koulutusohjelma (yksikkö) ei ole aina sama kuin OKM:n koulutusohjelma) . Koulutus voi liittyä 0..n ohjelmaan. Yksi koulutus Yksi koulutus voi liittyä 0..n koulutusalaan. Yksi koulutus voi liittyä 0..tutkintoon.

...

Tutkintonimikkeitä voi olla koulutusalalla useita (sosiaali- ja terveysala) tai yksi (yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala ja  liiketalouden koulutusala).

Ryhmän Saapumisryhmän opetussuunnitelma

Opiskelupaikkaa hakeva muuttuu ammattikorkeakoulun yhteishaun opiskelijavalinnan ja hakijan paikanvastaanoton prosessissa ammattikorkeakoulun opiskelijaksi.(Kaikkia opiskelijavalintoja ei tehdä amk:n yhteishaussa. Osa valinnoista tehdään ammattikorkeakoulussa).OKM:n koulutusohjelmapäätös ja ammattikorkeakoulun aloituspaikkapäätökset määrittelevät määrittelevätm mihin koulutukseen voi hakeutua amk:n ammattikorkeakoulujen yhteishaussa puoli vuosittain puolivuosittain (ja puolivuosittaisissa erillisvalinnoissa). Ammattikorkeakouun yhteisvalintoja on kaksi kertaa vuodessa : keväällä valitaan opiskelijat syksyllä alkavaan koulutukseen koulutuks.een ja syksyllä keväällä alkavaan kouutukseen. Hakuryhmässä valitut ja paikan vastaanottaneet opiskelijat hakijat, muuttuvat opiskelijaksi ja muodostavat saapumisryhmän. Saapumisryhmät syntyvät siis ammattikorkeakoulun ulkopuolella. Yksi saapumisryhmä liittyy yhteen ja vain yhteen ammattikorkeakoulun yhteishakuun.

Hakijoille koulutuksen sisällön kuvaus ja rakenne esitellään opetussuunnitelmassa. Koulutuksen sisältö voi olla kahdelle ammattikorkeakoulun yhteishaun ryhmälle eri sisältöinen.

Esimerkiksi, kun koulutus on tutkintoon johtavaa koulutusta . - (Koulutuksen koulutuksen järjestäminen voidaan ammattikorkeakoulun sisäisessä organisaatiossa järjestää missä tahansa _ yksikössä) . Ammattikorkeakoulua -  ammattikorkeakoulua ulkopuolelta tarkasteltaessa koulutus järjestetään aina koulutusohjelmassa ja hakija hakeutuu opiskelemaan yhden ammattikorkeakoulun yhteen koulutusohjelmaan, yhdessä ammattikorkeakoulujen yhteishaussa. Ammattikorkeakoulun koulutusohjelman näkökulmasta, koulutusohjelmasta on yksi koulutusohjelman opetussuunnitelma josta on useita versioita (hakuryhmien mukaisesti). Ammattikorkeakoulun opiskelijan näkökulmasta, opiskelijalla on yksi opetussuunnitelma (ja opetussuunnitelma on yksi koulutusohjelman useista opetussuunnitelmista , mutta - tällä ei ole ryhmän opiskelijalle merkitystä).

Ryhmän Saapumisryhmän opetussuunnitelma on ammattikorkeakoulun yksikön (joka on 0..n koulutusohjelmaa) opetussuunnitelmasta osajoukko, joka on kyettävä näyttämään hakijoille, opiskelijoille ja valmistuneille.

Yksi saapumisryhmän opetussuunnitelma liittyy yhteen saapumisryhmään (1..1).

Ryhmän opetussuunnitelma

Ryhmän opetussuunnitelma on osajoukko opetussuunnitelmasta tai opetussuunnitelmien joukosta. Ryhmällä voidaan tässä tarkoittaa mitä tahnansa opiskelijajoukkoa, joka on perustettu jonkin kriteerin perustella. Ryhmä on siis oltava perustettu ja ryhmä muodostumiselle on olemassa jokin perusteltu kriteeri. Yksi ryhmän opetussuunnitelma liittyy yhteen tai useampaan opetussuunnitelmaan.

Esimerkiksi

  • saapumisryhmän opetussuunnitelma  on ryhmän opetussuunnitelma: ryhmä on perustettu ja ryhmän muodostumisen kriteeri on lukukauden hakijoista opiskelijaksi valitut, jotka ovat ottaneet opiskelupaikan vastaan. Olkoon opetussuunnitelma ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus. Ryhmän opetussuunnitelma on osajoukko koulutusohjelman opetussuunnitelmasta
  • suuntautumisen opetussuunnitelma on ryhmän opetusssuunnitelma: ryhmä syntyy kun opiskelijajoukossa, tietyssä opintojen suoritusajankohdassa, tehdään valinta valinnaisista opinnoista. Ryhmän opetussuunnitelma on osajoukko saapumisryhmän opetussuunnitelmasta

On huomattava että on olemassa opetussuunnitelmia jotka eivät ole minkään ryhmän opetussuunnitelmia - esim. "kielikeskuksen opetussuunnitelma" tai "elektroniikan opetussuunnitelma" jos amk:ssa ei ole koulutusohjelmaa tai ammatillista suuntautumista "elektroniikka", mutta amk:n koulutuksen järjestämiseksi on luotu yksikkö "elektroniikka". Samankaltainen esimerkki voisi olla "lääketietelliset aineet", "markkinointi", "instrumenttiopintojen B-kurssi" yms..

Opetussuunnitelma

Opetussuunnitelma on kuvaus koulutuksen sisällöstä. Opetussuunnitelma sisältää ammattikorkeakoulussa rakenteen (rakenne kuvaa opintojen välisiä suhteita), osaamiset, opinnot, mahdollisen ajoitussuunnitelman, opetussuunnitelman kuvauksen ja mahdollisia sääntöjä siitä miten opintoja voidaan yhdistellä toisiinsa.

Yksi (hyväksytty) opetussuunnitelma liittyy 1..n ryhmän opetussuunnitelmaan.

Opintopolku

Koulutusohjelman opetussuunnitelmaa tai koulutusohjelman saapumisryhmän opetussuunnitelmaa _opetussuunnitelmaa  ei opiskele kukaan. _"Ei opiskele" tarkoittaa ettei ole olemassa opiskeiljaa joka opiskelee yksikön tai saapumisryhmän opetussuunnitelman sisällön sellaisenaan. Opiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma on osajoukko saapumisryhmän opetussuunnitelmasta.

Korkeakoulu voi organisoida opetussuunnitelmien hallinnan usealla eri tavalla. Tällä hetkellä yleisin toimintamalli lienee että kerätään yksi tutkinto ja tutkintonimike yhdeksi opetussuunnitelmaksi. On täysin mahdollista koostaa opetussuunnitelmat esimerkiksi "tiedeperustaisesti" niin että on "matematiikan opetussuunnitelma", "fysiikan opetussuunnitelma", "markkinoinnin opetussuunnitelma" jne.. Tai opetussuunnitelmat koostetaan osaamisperusteittain "asiakasosaaminen", "markkinointiosaaminen", "matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen", "lääketieteellinen osaaminen" yms..

(Yksi mielenkiintoinen esimerkki on Metropolian Liiketalous. Koulutusala koostaa opetussuunnitelmia siten että erikoistumisopinnot ovat ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opetussuunnitelmien osia).

Kun yksi tutkinnon opetussuunnitelma voi koostua yhdestä tai useammasta opintokokonaisuudesta tai jopa opetussuunnitelmasta . <kesken>

Etenemiseen liittyvät rajoitteet

niin on sääntöjä siitä miten opiskelija opintojaan voi valita opintoja  omaan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaansa. Koulutuksen sisällön osaajilla on käsitys siitä, miten osaamisia voi koostaa eri perustein rakennetuista opetussuunnitelmista ja/tai opintokokonaisuuksista. Nämä säännöt eivät ole opiskelijakohtaisia - ts. opiskeija ei voi tehdä valintoja miten tahansa opintoja henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaansa.

Opetussuunnitelmasta, opetussuunnitelmista, opintokokonaisuuksista, opintojaksojen joukosta määritelty sääntöjen joukko on opintopolkujen kuvaus. Opintopolkuihin liittyy ohjeita ja normeja, suosituksia ja rajoituksia. Opintopoluille on luonteenomaista että opintopolun opinnot ovat peräkkäisiä ja opintopolut ovat haarautuvia. Riippuen opintopolun määrittelystä rajoitukset sekä peräkkäisyydessä että haarautumisessa ovat eri tyyppisiä.

Etenemiseen liittyvät rajoitteet

Opintopolulla on joissain tutkintojen opetussuunnitelmissa tiukkoja ja täsmällisiä rajoituksia. Rajoitukset ovat tyyppiä "edeltävä opintojakso oltava suoritettu", "edeltävä opintojakso oltava suoritettu hyväksytysti" tai "edeltävä opintokokonaisuus tai -kokonaisuuksien oltava suoritettu/oltava suoritetu hyväksyttävästi". Rajoitukset voidaan tarvittaessa esittää täsmällisesti, joko suorituksina, suortuksina ja arvosanoina tai vaadittavana osaamisena.

Korvaavuudet

Opiskelijalla on mahdollisuus osoittaa opiskeltavalta alueelta aikaisempaa osaamista. Tämä aikaisempi osaaminen voidaan tunnista ja tunnusta opiskelijan tutkinnon osaamiseksi. Kun osaaminen tunnustetaan tutkinnon osaksi niin osaaminen voi korvata tutkinnosta osan tai osia. Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on opiskelijan ja organsaation edustajan prosessia. Opintojen korvaaminen on opintosuoritusten arvioinnin prosessia.Korvaavuudet

3. Käyttäjäroolit

Käyttäjäroolien avulla jaetaan oikeuksia eri palveluihin ja sähköisen työpöydän osiin. Sääntömoottorin ja opintopolkujen hallintaan sovelletaan samoja käytäjärooleja kuin muissakin Peppi-projektin palveluissa.

...