...
Mitä kurssiarviointiin tulee, mielestäni on täysin selvää, että jokainen arvioi oman osuutensa (eli 3op) parhaaksi katsomallaan tavalla ja antaa siitä yhden arvosanan (vaikka se sitten koostuisikin useammasta tehtävästä). Näistä arvosanoista lasketaan sitten keskiarvo joka muodostaa lopullisen kurssiarvosanan. Sama systeemi kuin tämän syksyn Käyttäjälähtöinen suunnittelu - kurssilla. Vertais- ja itsearviointia kukin voi tehdä silloin kun näkee sille tarvetta ja ottaa sitten arvion halutessaan huomioon lopullisessa arvioinnissa.
Tero: Joo, mutta tämänkin pitää suunnitella ja kirjata, jotta on kaikille selvää kurssin alkaessa ja voi myös paremmin suhteuttaa kokonaisuuteen. Ja voihan arvioinnin tehdä muutenkin kuin numeroperusteisesti, mutta tämän kurssin osalta jokainen varmaan antaa numeron omasta osuudestaan. Ei voi pitää itsestäänselvyytenä, että kaikki automaattisesti tietäisi tämän.
Tero: tähän vielä jatkoa. Ja täytyyähän meidän miettiä tuleeko numerolla arvioitaville tehtäville erikseen painokertoimet. Tämän lisäksi on hyvä kirjata ylös myös muut numeroon vaikuttavat tekijät (jos sellaisia on). Minusta olisi hyvä listata ainakin seuraavat:
- Läsnäolo, aktiivisuus tunneilla, ryhmätyöskentelytaidot +/- Tuo plus/miinus tarkoittaa, että sillä voidaan tarvittaessa nostaa/laskea numeroa. Itse olen sitä mieltä, että mitä tarkemmin saadaan nämä kirjattua, sen parempi opiskelijan näkökulmasta (tietää millä perusteella suoritukset arvioidaan) ja parempi meille (ei ole epäselvyyttä sen suhteen, mitä tehdään ja miten arvioidaan). Mutta, mitä mieltä olette näistä muista arivointiperusteista, painokertoimien käytöstä?
Tällaista pohjaa olen aikaisemmin käyttänyt. Tietenkin näin kattavasti tehtynä arviointi on suurempitöistä, kun numeroiden lisäksi arvioidaan itsearvioinnit/ryhmän arvioinnnit. Mutta, tässä tuo pohja:
- Läsnäolo tunneilla, aktiivisuus (arviointi: hyväksytty/hylätty, +/-)
- Numerolla arvioitavien tehtävien suorittaminen hyväksytysti (1-5, hylätty)
- Muiden tehtävien suorittaminen hyväksytysti (arviointi: hyväksytty/hylätty, +/-)-
- Vertais- ja itse-arviointi. Kurssin päätyttyä kurssilaiset tekevät kirjallisen arvion omasta ja muiden ryhmäläisten työskentelystä numeroperusteisesti.
- Oman työskentelyn arviointi. Jokainen jäsen tekee numeroarvioinnin (1-5) omasta työskentelystään ja pyrkii arvioimaan työskentelyn vaikutusta koko ryhän toimintaan. Tällä arvioinnilla voi vaikuttaa nostavasti / laskevasti yksittäisen opiskeljan saamaan arvosanaan projektityöstä. Esimerkiksi , jos opiskelja ei ole esim. osallistunut työskentelyyn riittävän aktiivisesti, numero voi laskea. +/-
- Muiden ryhmän jäsenten arviointi. Jokainen ryhmän jäsen tekee numeroarvioinnin (1-5) muista ryhmän jäsenistä ja pyrkii arvioimaan, miten muut ryhmän jäsenet ovat osallistuneet projektityöskentelyyn. Tällä arvioinnilla voi vaikuttaa nostavasti / laskevasti yksittäisen opiskeljan saamaan arvosanaan projektityöstä. Esimerkiksi , jos opiskelja ei ole esim. osallistunut työskentelyyn riittävän aktiivisesti, numero voi laskea. +/-
- Opettaja arvioi ryhmäläisten kykyä työskennellä ryhmässä ja prosessia työskentelyssä. Tällä arvioinnilla voi vaikuttaa nostavasti / laskevasti yksittäisen opiskeljan tai ryhmän arvosanaan projektityöstä. Esim. projektityön aloittaminen liian myöhään ja liian vähäinen paneutuminen työskentelyyn voi laskea numeroa. +/-
Projektiin liittyen:
Pauli 52h
Raisa 48h
Eeva 46h
Mari 46h
...