...
- Markus & Juhana miettivät: Voisko oman Diaspora-palvelimen asentaminen ja sen käyttö/kehittäminen/vääntö olla hyvä kurssisisältö? Se saattaa olla liian haastavaa, en tiedä, jätän harkintaan. Nämä siis:
- https://github.com/diaspora/diaspora/wiki/Installing-and-Running-Diaspora -asennusohjeet
- https://joindiaspora.com -palvelu valmiiksi asennettuna
- JUHANA: mitä nyt kattelin niin toi voisi olla haastava mutta hyvä tehtävä vähän nörtimmälle osaporukalle...
- Vesa Vänskä voisi tulla opastamaan Rubyn kanssa
- Sille porukalle, joka ei pysty osallistumaan Diasporaan, täytyy järjestää PHP + MySQL-opetusta rinnalla - Paulin heiniä?
- Tero: Onko tämän oj:n aikana tarkoitus toteuttaa yksi isompi yhteinen projekti (tuo palvelin?) vai tehdäänkö pienempiä töitä? Projekteja?
MARI KOMMENTOI: Juhanan kanss atänään juteltiin, että porukan voisi jakaa kahtia niin, että toinen (teknisesti kyvykkäämpi porukka) rupeaa tuusaamaan Diasporaa ja loput puolet keskittyy
PHP-osastoon. Nämä molemmat olisi noita Paulin heiniä --> Dynaamiset verkkopalvelut
...
- PAULI KOMMENTOI: Onko jollain joku idea, mitä 'php-osasto' olisi? eli siis minkälaista kamaa haluattaisiin tehdä. Voin tietenkin
...
- kehitellä joitain ehdotuksia
...
- .
MARI SIIRTÄÄ KESKUSTELUN SIVUN ALALAITAAN COMMENT-osioon --> jatketaan siellä :)
- Tero: Entä muut suoritukset kurssin aikana? Tehdäänkö siten, että jokainen teetättää omasta osuudestaan numerolla arvioitavan tehtävän ja kurssin numero muodostuu näiden numeroiden keskiarvosta. Kurssin tehtävät ja arviointikriteerit olisi hyvä antaa opiskelijoille heti kurssin alussa (tai ainakin ilmoittaa, että jokaisen pitämästä osuudesta tulee numerolla arvioitava tehtävä). Numeroiden painoarvot pitää myös miettiä (onko esim. 25 % jokaisen osuudesta). Tämän lisäksi voitaisiin määritellä, että muut tekijät (kuten aktiivisuus, jne) voivat tarvittaessa vaikuttaa kurssin arviointiin. Entäs sitten itse- ja vertaisarvioinnit?
- Tero: ja olisko hyvä, jos kurssin alussa kaikki opettajat olis paikalla esittäytymässä. Samalla voisi pitää lyhyen esittelyn omasta tulevasta opetuksesta.
MARI: Tämä on hyvä idea - tehdään näin! - Tero: Hyvä! :)
- Tero: Laitan tähän väliin kommentin/aikatauluehdotuksen: Mari: Sopiiko, jos jatkan omaa luentoani vielä viikolla 6? Eikö tarkoitus ollut, että jokaisella on kolmen viikon mittainen jakso opetettavana? Mutta mulle on tietty ok noinkin, että opetan kahtena viikkona.
Mari: Laskeskelin tässä juuri, että alla olevalla speksillä tunnit meneekin jo aika tasan (pitää vielä miettiä meneekö porukka tuonne intensiiviviikkoon vai ei). - Tero: Jep, yhteistöt ja kommunikaatiosuunnitteluun meille jokaiselle on varattu käsittääkseni 78 h = 3 op. Jos jokainen vastaa kahden viikon opetuksesta, intensiiviviikolla ei olisi opetusta ja palauteviikosta vastattaisiin yhteisesti. Näiden lisäksi jää yksi viikko "ylimääräiseksi" - voisko tuota jakaa siten, että joku/jotkut hoitaa studia -osuuden ja joku/jotkut hoitaa tuon "ylimääräisen viikon".
MARI: Tällä hetkellä, 25.10, läsnäolopäivät jakautuvat näin: Eeva 14, Tero 13, Mari 12, Pauli 11. Paulille ei sovi läsnäolo perjantaisin, koska hänellä on opinnäytesemmaa. Itse olen perjantaisin HSPACE-palaverissa Tikkurilassa. Eli vierailevien luennoitsijoiden vastaanotto jää Teron ja Eevan vastuulle. Tämän kurssin organisointi on tähän mennessä vienyt itseltäni jo useamman tunnin aikaa, joten koen 12 opetuskerran olevan kohtuullinen. Paulille pitää vielä keksi lisätekemistä - ehkä hän voisi hommata puhujia Studia Generalioihin :) - Tero: jep, mulle on ok tällä tavoin. Itsekin olen käyttänyt nyt useamman tunnin tämän puljaamiseen, mutta eiköhän kaikki suunnitella tätä kurssia ennen kurssin alkamista.
- Pauli: Mulla on sitten vapaajakso viikolla 5 tai 6 (tsekkaan sen vielä).
MARI: Ilmoita Pauli asap milloin sulla on vapaajakso - selvitä se vaikka maanantaiksi - Tero: Mietin tuota viikkorytmiä. Itse pitäisin mielummin siten, että tiistaina pideän miniluennon ja tehtävänannon vasta sen jälkeen. Samoin keskiviikkona vielä jatkan luennointia aamupäivästä ja tuon jälkeen opiskelijat voivat alkaa tekemään laajempaa harjoitusta. Tietty tässä pitää miettiä sitä, monta numerolla arvioitavaa tehtävää kurssilla tehdään? Jos jokainen ottaa harteilleen yhden numerolla arvioitavan tehtävän, niin sit oman opetuksen voi rakentaa sen mukaisesti. Anyway tämä pitää päättää ennen kurssin alkua, ettei kesken kurssin tarvitse alkaa muuttamaan suunnitelmia.
- MARI: Itse olen voimakkaasti sitä mieltä, että kurssipohjaa ei muuteta. Opiskelijat ovat tottuneet tähän rytmiin syksyn aikana ja se on saanut hyvää palautetta mm. selkeydestään. En näe syytä muuttaa toimivaa konseptia. Joka tapauksessa, viikkotehtävä pitää tarkistaa ennenkuin uuden voi antaa, ja sillon sen on tapahduttava tiistai-aamuna eli ns. ensimmäisenä opiskelupäivänä. Tehtävän tsekkauksen jälkeen voi toki heti luennoida ja antaa seuraavan tehtävän. Päivien rakenteen on kuitenkin pysyttävä opiskelijoille mielekkäinä siinä mielessä, että pitkiä hyppytunteja ei tule (juuri aamupäivän ja iltapäivän väliin ennenkaikkea siinä tapauksessa, että aamulla ja illalla on eri opettajat). Miltä kuulostaa?
- Tero: no, mä olen tästä eri mieltä. Hyppytunteja ei tietenkäään ole tarkoitus pitää, vaan minun mielestä jokaisen pitää saada rakentaa oma luentokokonaisuus sellaiseksi, mikä toimii parhaiten. Mitä järkeä on antaa ensin viikkotehtävä ja vasta seuraavana päivänä luennoida sitä? Tottakai aikaisempi viikkotehtävä voidaan tarkistaa tiistai-aamuna. Puhun nyt tiistai-iltapäivä - ke ip välisestä ajasta. Ainakin omissa luennoissani on järkevämpää luennoida tiistaina iltapäivästä ja keskiviikkona. Tämän jälkeen on helpompaa alkaa tekemään tehtäviä. Torstai on luonnollisesti tehtäväpäivä ja sitten seuraavana tiistaina tehtävän purku. eli summa summarum: mulle on ok tehdä tehtävien purku tiistaina aamusta. Tiistai-iltapäivä - keskiviikko (jolloin luennoidaan+annetaan tehtävä) välisen ajan minusta jokainen voi rakentaa siten, mikä toimii parhaiten - ainakin omassa luennossani tuo esittämäni toimii paremmin. Viikon kokonaisrakennettahan se ei muuta enkä itse sitä haluaisi muuttaa, vaan oman opetuksen aikatauluttamisen (välillä tiistai-iltapäivä - keskiviikko iltapäivä) järkevimmällä tavalla.
Mitä kurssiarviointiin tulee, mielestäni on täysin selvää, että jokainen arvioi oman osuutensa (eli 3op) parhaaksi katsomallaan tavalla ja antaa siitä yhden arvosanan (vaikka se sitten koostuisikin useammasta tehtävästä). Näistä arvosanoista lasketaan sitten keskiarvo joka muodostaa lopullisen kurssiarvosanan. Sama systeemi kuin tämän syksyn Käyttäjälähtöinen suunnittelu - kurssilla. Vertais- ja itsearviointia kukin voi tehdä silloin kun näkee sille tarvetta ja ottaa sitten arvion halutessaan huomioon lopullisessa arvioinnissa.
Tero: Joo, mutta tämänkin pitää suunnitella ja kirjata, jotta on kaikille selvää kurssin alkaessa ja voi myös paremmin suhteuttaa kokonaisuuteen. Ja voihan arvioinnin tehdä muutenkin kuin numeroperusteisesti, mutta tämän kurssin osalta jokainen varmaan antaa numeron omasta osuudestaan. Ei voi pitää itsestäänselvyytenä, että kaikki automaattisesti tietäisi tämän.
Tero: tähän vielä jatkoa. Ja täytyyähän meidän miettiä tuleeko numerolla arvioitaville tehtäville erikseen painokertoimet. Tämän lisäksi on hyvä kirjata ylös myös muut numeroon vaikuttavat tekijät (jos sellaisia on). Minusta olisi hyvä listata ainakin seuraavat:
- Läsnäolo, aktiivisuus tunneilla, ryhmätyöskentelytaidot +/- Tuo plus/miinus tarkoittaa, että sillä voidaan tarvittaessa nostaa/laskea numeroa. Itse olen sitä mieltä, että mitä tarkemmin saadaan nämä kirjattua, sen parempi opiskelijan näkökulmasta (tietää millä perusteella suoritukset arvioidaan) ja parempi meille (ei ole epäselvyyttä sen suhteen, mitä tehdään ja miten arvioidaan). Mutta, mitä mieltä olette näistä muista arivointiperusteista, painokertoimien käytöstä?
Tällaista pohjaa olen aikaisemmin käyttänyt. Tietenkin näin kattavasti tehtynä arviointi on suurempitöistä, kun numeroiden lisäksi arvioidaan itsearvioinnit/ryhmän arvioinnnit. Mutta, tässä tuo pohja:
- Läsnäolo tunneilla, aktiivisuus (arviointi: hyväksytty/hylätty, +/-)
- Numerolla arvioitavien tehtävien suorittaminen hyväksytysti (1-5, hylätty)
- Muiden tehtävien suorittaminen hyväksytysti (arviointi: hyväksytty/hylätty, +/-)-
- Vertais- ja itse-arviointi. Kurssin päätyttyä kurssilaiset tekevät kirjallisen arvion omasta ja muiden ryhmäläisten työskentelystä numeroperusteisesti.
- Oman työskentelyn arviointi. Jokainen jäsen tekee numeroarvioinnin (1-5) omasta työskentelystään ja pyrkii arvioimaan työskentelyn vaikutusta koko ryhän toimintaan. Tällä arvioinnilla voi vaikuttaa nostavasti / laskevasti yksittäisen opiskeljan saamaan arvosanaan projektityöstä. Esimerkiksi , jos opiskelja ei ole esim. osallistunut työskentelyyn riittävän aktiivisesti, numero voi laskea. +/-
- Muiden ryhmän jäsenten arviointi. Jokainen ryhmän jäsen tekee numeroarvioinnin (1-5) muista ryhmän jäsenistä ja pyrkii arvioimaan, miten muut ryhmän jäsenet ovat osallistuneet projektityöskentelyyn. Tällä arvioinnilla voi vaikuttaa nostavasti / laskevasti yksittäisen opiskeljan saamaan arvosanaan projektityöstä. Esimerkiksi , jos opiskelja ei ole esim. osallistunut työskentelyyn riittävän aktiivisesti, numero voi laskea. +/-
- Opettaja arvioi ryhmäläisten kykyä työskennellä ryhmässä ja prosessia työskentelyssä. Tällä arvioinnilla voi vaikuttaa nostavasti / laskevasti yksittäisen opiskeljan tai ryhmän arvosanaan projektityöstä. Esim. projektityön aloittaminen liian myöhään ja liian vähäinen paneutuminen työskentelyyn voi laskea numeroa. +/-
Projektiin liittyen:
Pauli 52h
Raisa 48h
Eeva 46h
Mari 46h
...