Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Yksiköllä tarkoitetaan tässä yhteydessä ammattikorkeakoulun itsensä määrittelemää organisaatioyksikköä. (On erityisesti varottava käsitettä "koulutusohjelma". Ammattikorkeakoulun yksikkö "koulutusohjelma" ei ole (aina) sama käsite kuin OKM:n koulutusohjelma vaikka koulutusohjelmilla olisi sama nimi).

Yksi yksikkö liittyy yhteen ja vain yhteen korkeakouluun. Ei ole olemassa yksikköä joka liittyy kahteen korkeakouluun. Yksikkö voi Voi olla olemassa yksikkö joka liittyy yhteen korkeakouluun ja yhteen tai useampaan yritykseen, säätiöön tai opiskelijakuntaan.

Yksikkö voi olla korkeakoulun oma yksikkö tai toisen korkeakoulun yksikkö korkeakoulun oma yksikkö tai toisen korkeakoulun yksikkö (vrt. Metropolian liiketalous - "In Holland" tai Metropolian "Helia opinnot"). Kun yksikkö on korkeakoulun ulkopuolinen yksikkö, yksikkö järjestää opetuksen, suunnittelee opetuksen, arvioi opetuksen ja hallinnoi opetusta. Oma korkeakoulu varmistaa että ulkopuolinen yksikkö järjestää opetuksen ja opiskeiljoille varataan resurssi ulkopuolisen yksikön järjestämään opetukseen osallistumiseen. Ulkopuolisen yksikön opetus voi käyttää oman korkeakoulun resursseja (In Holland tai Rakennustekniikan "Berlin") tai toisen korkeakoulun yksikkö käyttää vain opiskelijaresursseja.

Kaikki amk:ssa järjestettävä koulutus liittyy johonkin yksikköön. Yksiköllä on aina vastuuhenkilö(t). Yksiköllä voi olla opetussuunnitelma. Voi siis olla  yksiköitä, jotka käyttävät muiden yksiköiden opetussuunnitelmia ja muiden yksiköiden resursseja  - ja suunnittelevat oppimista ja opetusta (vrt. kielikeskus).

Yksikkö voi kuulua nollaan tai useampaa yksikköön. Yksikkö voi koostua yhdestä tai useammasta yksiköstä. Eri yksikön välillä voi olla sääntöjä siitä miten yksiöiden vastuut ja tehtävät jakautuvat. Yksiköiden vastuuhenkilöiden välillä voi olla sääntöjä siitä miten vastuu ja tehtävät jakautuvat henkilöiden välillä.

Esim. yksikkö "Rakennustekniikan koulutusohjelma" omistaa rakennustekniikan yksikön. Yksikkö kuuluuu yksikköön "Rakennusklusteri". Rakennusklusteri koostuu useasta yksiköstä. Kaikkilla rakennusklusterin yksiköillä on vastuuhenkilö(t). Rakennusklusterilla on vastuuhenkilö. Rakennusklusteri kuuluu tekniikan ja liikenteen koulutusalaan. Tekniikan ja liikenteen koulutusalalla ei ole/on vastuuhenkilöä. Tekniikan ja liikenteen koulutusalalla on "opetussuunnittelun konsortio". Opetusuunnittelun konsortioon kuuluu tekniikan ja liikenteen koulutusalan kolme muuta klusteria. Opetussuunnittelun konsortiolla on vastuuhenkilö(t). Konsortiolla ei ole muuta tehtävää yksiköiden joukossa kuin antaa ohjeita ja hyväksyä tekniikan ja liikenteen koulutusalan opetussuunnitelmat. Konsortiolla ei ole resursseja eikä budjettia.

Esimerkki säännöistä voisi olla esim. Rakennustekniikan koulutusohjelman opetussuunnitelmien hyväksymisen säännöstö vaatii rakennustekniikan suuntautumisten opetussuunnitelmien merkitsemistä valmiiksi, rakennustekniikan koulutusohjelman opetussuunnitelman merkitsemistä valmiiksi, rakennustekniikan tarjontakorin merkitsemistä valmiiksi, rakennustekniikan saapumisryhmän opetussuunnitelman merkitsemistä valmiiksi, rakennusklusterin opetussuunnitelmien merkitsemistä valmiiksi ja ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien merkitsemistä valmiiksi. Rakennustekniikan oppimisen ja opetuksen suunnittelun voi aloittaa, mutta suunnittelun tulosta ei voi merkitä valmiiksi ennen kuin yksikön "budjettitoimisto" on tarkistanut oppimisen ja opetuksen aiheuttamat kustannukset. Tekniikan ja liikenteen klusteri voi aloittaa oppimisen ja opetuksen suunnittelun milloin tahansa, mutta tulevan kauden opetustapahtumia ei voi siirtää kuin esim. matematiikan opinnot valmiiksi ennen kuin klusterin "budjettitoimisto" on tarkistanut harjoittelun opintojen kustannukset. Harjoittelun opintojen kustannusten hyväksyminen on edellytys opinnäytetyön opintojen hyväksymiselle toisella lukukaudella.

Kullakin näistä opetussuunnitelmista ja toteutusten joukolla on vastuuhenkilö, joka voi määritellä opetussuunnitelman, tarjontakorin ja toteutusten joukon valmiiksi hyväksyttäväksi. Hyväksymismenettelyyn on voitu määritellä että "ylemmän yksikön" hyväksyminen on ehto alemman yksikön opetussuunnitelman tilan muutoksesta valmiiksi jne..

Yksiköillä on elinkaari. Yksi yksikkö voi syntyä lukuvuoden tai kalenterivuoden alussa. Yksikkö voidaan poistaa. Yksiköt voivat sulautua toisiinsa. Yksikön vastuuhenkilöllä on elinkaari. Vastuuhenkilö tallennetaan, päivitetään, poistetaan yksiköstä lukuvuoden tai kalenterivuoden alussa. Yhdellä yksiköllä voi olla useita vastuuhenkilöitä (käytännössä yksikkö on jaettu tällöin useammaksi osaksi - kaksi tai useampaa vastuuhenkilöä tarkoittaa että yksiköstä vastaa yksi henkilö, yksikön tehtävien hoito on delegoitu useammalle henkilölle).

. Yksiköt voivat muodostaa muita yksiköitä.

Korkeakoulun omalla yksiköllä on esimies, budjetti, kustannuspaikka ja resursseja. Esimiehiä voi olla useampia kun yksi. Jos esimiehiä on useampia, niin vain yhdellä esimiehellä on vastuu yksikön taloudesta.

Ei ole olemassa yksikkö, joihin ei liity vähintään yhtä henkilöä. Poikkeustapauksissa ao. henkilö voi olla virtuaalihenkilö. Jos yksikköön liittyy vain yksi henkilö, niin henkilö on yksikön esimies.

Yksikön resurssit ovat euroja ja mahdollisesti henkilöitä. Kaikilla yksiköillä on budjetti ja kustannuspaikka. On olemassa yksiköitä, jotka eivät omista henkilöresursseja. Tällainen yksikkö käyttää muiden yksiköiden henkilöresursseja tai korkeakoulun ulkopuolisia resursseja.

Kaikki ammattikorkeakoulun henkilöt liittyvät johonkin yksikköön. Yksi henkilö voi liittyä useampaan kuin yhteen yksikköön.

Korkeakoulun oma yksikkö voi järjestää koulutusta. Jos yksiköllä on koulutustehtävä se voi liittyä yhteen tai useampaan koulutukseen. Kolutus voi olla tutkintoon johtavaa koulutusta, ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta, erikoistumisopintoja, maahanmuuttajien valmentavaa koulutusta, oppisopimustyyppistä koulutusta tai muuta koulutusta. Kaikilla korkeakoulun yksiköillä ei ole koulutustehtävää.

Jos yksiköllä on koulutustehtävä, niin yksikkö suunnittelee koulutustehtävän mukaisen koultuksen sisällön. Yksi koulutus liittyy yhteen tai useampaan yksikköön.

Koulutuksilla on elinkaari: koulutus alkaa ja päättyy. Koulutuksen päättymispäivämäärä voi olla tyhjä.

Kaikki amk:ssa järjestettävä koulutus liittyy johonkin yksikköön. Yksiköllä on aina vastuuhenkilö(t). Yksiköllä voi olla opetussuunnitelma tai opetussuunnitelmia. On olemassa yksiköitä, jotka käyttävät muiden yksiköiden opetussuunnitelmia ja muiden yksiköiden resursseja - ja suunnittelevat oppimista ja opetusta (vrt. kielikeskus).

Yksikkö voi kuulua nollaan tai useampaa yksikköön. Yksikkö voi koostua yhdestä tai useammasta yksiköstä. Eri yksikön välillä voi olla sääntöjä siitä, miten yksiöiden vastuut ja tehtävät jakautuvat. Yksiköiden vastuuhenkilöiden välillä voi olla sääntöjä siitä miten vastuu ja tehtävät jakautuvat henkilöiden välillä.

Esimerkiksi yksikkö "Rakennustekniikan koulutusohjelma" omistaa rakennustekniikan yksikön. Yksikkö kuuluuu yksikköön "Rakennusklusteri". Rakennusklusteri koostuu useasta yksiköstä. Kaikkilla rakennusklusterin yksiköillä on vastuuhenkilö(t). Rakennusklusterilla on vastuuhenkilö. Rakennusklusteri kuuluu tekniikan ja liikenteen koulutusalaan. Tekniikan ja liikenteen koulutusalalla ei ole/on vastuuhenkilöä. Tekniikan ja liikenteen koulutusalalla on "opetussuunnittelun konsortio". Opetusuunnittelun konsortioon kuuluu tekniikan ja liikenteen koulutusalan kolme muuta klusteria. Opetussuunnittelun konsortiolla on vastuuhenkilö(t). Konsortiolla ei ole muuta tehtävää yksiköiden joukossa kuin antaa ohjeita ja hyväksyä tekniikan ja liikenteen koulutusalan opetussuunnitelmat. Konsortiolla ei ole resursseja. Konsortiolla on budjetti, koska se käyttää muiden yksiköiden henkilöiden työaikaa.

Esimerkki säännöistä voisi olla Rakennustekniikan koulutusohjelman opetussuunnitelmien hyväksymisen säännöstö vaatii rakennustekniikan suuntautumisten opetussuunnitelmien merkitsemistä valmiiksi, rakennustekniikan koulutusohjelman opetussuunnitelman merkitsemistä valmiiksi, rakennustekniikan tarjontakorin merkitsemistä valmiiksi, rakennustekniikan saapumisryhmän opetussuunnitelman merkitsemistä valmiiksi, rakennusklusterin opetussuunnitelmien merkitsemistä valmiiksi ja ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien merkitsemistä valmiiksi. Rakennustekniikan oppimisen ja opetuksen suunnittelun voi aloittaa, mutta suunnittelun tulosta ei voi merkitä valmiiksi ennen kuin yksikön "budjettitoimisto" on tarkistanut oppimisen ja opetuksen aiheuttamat kustannukset. Tekniikan ja liikenteen klusteri voi aloittaa oppimisen ja opetuksen suunnittelun milloin tahansa, mutta tulevan kauden opetustapahtumia ei voi siirtää kuin esim. matematiikan opinnot valmiiksi ennen kuin klusterin "budjettitoimisto" on tarkistanut harjoittelun opintojen kustannukset. Harjoittelun opintojen kustannusten hyväksyminen on edellytys opinnäytetyön opintojen hyväksymiselle toisella lukukaudella.

Kullakin näistä opetussuunnitelmista ja toteutusten joukolla on vastuuhenkilö, joka voi määritellä opetussuunnitelman, tarjontakorin ja toteutusten joukon valmiiksi hyväksyttäväksi. Hyväksymismenettelyyn on voitu määritellä että "ylemmän yksikön" hyväksyminen on ehto alemman yksikön opetussuunnitelman tilan muutoksesta valmiiksi jne..

Yksiköillä on elinkaari. Yksi yksikkö voi syntyä lukuvuoden tai kalenterivuoden alussa. Yksikkö voidaan poistaa. Yksiköt voivat sulautua toisiinsa. Yksikön vastuuhenkilöllä on elinkaari. Vastuuhenkilö tallennetaan, päivitetään, poistetaan yksiköstä lukuvuoden tai kalenterivuoden alussa. Yhdellä yksiköllä voi olla useita vastuuhenkilöitä (käytännössä yksikkö on jaettu tällöin useammaksi osaksi - kaksi tai useampaa vastuuhenkilöä tarkoittaa että yksiköstä vastaa yksi henkilö, yksikön tehtävien hoito on delegoitu useammalle henkilölle).

Yksikkön elinkaari ja yksikön vastuuhenkilöiden elinkaari on voitava kuvata ja kysyä sääntöjen avulla, niin että tapahtuneet lisäykset ja poistot voidaan kohdentaa oikeaan yksikköön eri ajankohdista tarkasteltaessa historiatietoja ja suunnittelutietoja tulevaisuudessa.

Kun yksikkö on korkeakoulun ulkopuolinen yksikkö, yksikkö järjestää opetuksen, suunnittelee opetuksen, arvioi opetuksen ja hallinnoi opetusta. Oma korkeakoulu varmistaa että ulkopuolinen yksikkö järjestää opetuksen ja opiskeiljoille varataan resurssi ulkopuolisen yksikön järjestämään opetukseen osallistumiseen. Ulkopuolisen yksikön opetus voi käyttää oman korkeakoulun resursseja (In Holland tai Rakennustekniikan "Berlin") tai toisen korkeakoulun yksikkö käyttää vain opiskelijaresurssejaYksikkön elinkaari ja yksikön vastuuhenkilöiden elinkaari on voitava kuvata ja kysyä sääntöjen avulla, niin että tapahtuneet lisäykset ja poistot voidaan kohdentaa oikeaan yksikköön eri ajankohdista tarkasteltaessa historiatietoja ja suunnittelutietoja tulevaisuudessa.

Ohjelma

Ohjelmalla tarkoitetaan tässä OKM:n koulutuspäätösten mukaisia koulutusohjelmia.

...