...
Jaakko Rannila (Omat muokkaukset voi merkitä omalla värillä)
Tiina Kokko (oma muokkausväri)
1. Johdanto
Tämä dokumentti perustuu Peppi-projektin ensimmäisen vaiheen Työ- ja lukujärjestyssuunnittelu -määrittelydokumenttiin. Tässä dokumentissa on karsittu aiemman määrittelyn mukaisia keskitetyn suunnittelun osioita sekä muutamia muita ei-välttämättömiä ominaisuuksia.
...
Tarkennusta yksilöopetuksen suunnitteluun: Yksilöopetuksessa lähdetään toteutusten joukon suunnittelussa liikkeelle työ- ja lukujärjestyssuunnittelusta. Työ- ja lukujärjestyssuunnittelussa pitää pystyä tekemään varauksia kalenteriin ja tiloihin, ilman, että niihin on liitettynä vielä mitään toteutusta. Toteutusten joukko syntyy vasta myöhemmässä vaiheessa. Tällöin lukujärjestyksen suunnitteluvälineeseen pitää pystyä tekemään varauksia/opetustapahtumia, joita ei ole vielä kiinnitetty mihinkään ryhmään tai toteutukseen. Varauksen/opetustapahtuman lisätiedoissa pitää kuitenkin pystyä kertomaan, mistä opintojaksosta on kyse, jotta tekijä pystyy toteutusjoukon luomisen jälkeen kiinnittämään oikeat toteutukset aikaisemmin tehtyihin varauksiin.
Mikäli yksilöopetuksen varauksen pitää olla kiinnitetty opintojaksoon, yksittäistä opiskelijaa koskevan varauksen täytyy pytyä pystyä linkittymään toteutukseen "automaattisesti" tai siten että opiskelija tekee varauksen opettajan varaamasta tuntiblokista. Musiikkien koulutusohjelmien opettajien tai suunnittelijoiden työmäärää ei voi lisätä sillä, että jokaiselle opiskelijalle pitää tehdä erikseen varaukset tilanvarausjärjestelmään. Nyt opettajat varaavat opetusajat blokkeina, joiden sisällä yksilöohjaus toteutuu.
4.5 Tarkennukset suunnittelumalleihin
Tässä projektissa pyritään tukemaan kaikkia suunnittelumalleja lukuun ottamatta keskitettyä suunnittelua joka ainakin lähitulevaisuudessa tullaan tekemään erillisillä työkaluilla. Erityistä huomiota halutaan kiinnittää hajautetun mallin tukemiseen sekä intuitiiviseen käyttötapaan. Lisäksi yksilöopetuksen suunnitteluun pitää löytää toimintatapa, joka voisi olla esimerkiksi sellainen, että yksilö käsitetään vaikkapa yhtenä yhden hengen pienryhmänä.
Huom. ks. kommenttini yllä opiskelijakohtaisen suunnittelun tai tilavarauksen aiheuttamasta kohtuuttomasta työmäärästä, mikäli jokaiselle opiskelijalle on tehtävä oma toteutus sekä opetusvaraus per yksilöohjausopintojakso! Idea/kysymys: voisiko ongelman ratkaista siten Ehdotukseni on, että opiskelija varaa opettajan antamasta aikabloista oman opetusaikansa ja toteutustiedot kiinnittyisivät lukujärjestykseen sitä kautta?.
Lisäksi järjestelmässä tulee olla mahdollista asettaa tapahtumia, joihin ilmoittaudutaan. Tällöin mm. yksilöopetus, tutorajat, ohjausajat, terveydenhuoltajan ajat yms. voidaan hoitaa resurssivarausvälineen tuottamien palveluiden avulla. Palvelun avulla opettaja tai kuka tahansa henkilökuntaan kuuluva henkilö voi asettaa resurssivälineeseen tapahtuman, johon on sidottu eri resursseja (kuten hänet itse ja tila) ja tämä tapahtuma on varattavissa. Tapahtumaan voi syöttää maksimipaikkamäärän ja ilmoittautumisen voi kohdistaa ja/tai rajoittaa tietylle ryhmälle tai henkilöille. Palvelun avulla nähdään myös ketkä ovat ilmoittautuneet ja ilmoittautuneet lisätään automaattisesti tapahtuman/varauksen resurssiksi.
...
Välineessä pitää pystyä tallentamaan varauksia/tapahtumia, jotka ovat opiskelija ja/tai henkilökuntaroolien varattavissa. Tällaisia tapahtumia voivat olla esimerkiksi tutor-tapaamiset, opinnäytetyön ohjaukset, harjoittelun ohjaukset, seminaarit yms. Tapahtuman voi kohdistaa tietylle ryhmälle tai henkilöille ja tapahtumalle voi asettaa maksimimäärän ilmoittautumisia. Opettajan tulee voida merkitä kalenteriinsa aikoja, joita opiskelijat pystyvät varaamaan itselleen. Opettaja myös voi liittää varaukseen esimerkiksi toteutuksen ja tilan (tai ulkopuolisen tilan). Lisäksi opettaja voi kirjoittaa varaukseen lisätietoja. Opiskelijalle puolestaan tarjotaan omassa palvelussaan (esim. eHops-työpöydällä) palvelu, jonka kautta hän voi varata yhden näistä opettajan tarjoamista tapaamisajoista itselleen. Kun joku ilmoittautuu tapahtumaan, liitetään varaukseen ilmoittautunut henkilö.
Tämä toiminto olisi hyvä ottaa käyttöön myös yksilöopetuksen tai -ohjauksen suunnittelussa ja lukujärjestyksen teossa (ks. kohdat 4.4 ja 4.5).
7.7 Asetukset -sivu
Lukujärjestyssuunnittelijoita varten tarvitaan henkilökohtainen asetussivu, jossa on koottuna käyttäjän oletusasetuksia. Näihin vaikuttavat suoraan eri suunnittelunäkymiin ja vastaavasti eri näkymistä voisi linkittää suoraan näkymän asetuksiin (esimerkiksi kalenterinäkymässä voi olla linkki asetukset -sivulle kohtaan kalenteriasetukset tms.).
...
- jos olen suoraan liitetty varaukseen (mm. kokoukset) - muu kuin opetuksen varaus
- jos olen suoraan liitetty varaukseen (mm. opettajat) - opetuksen varaus
- jos olen liitetty varauksen opintojaksototeutukseen
- jos olen liitetty varauksen opiskelijaryhmään
Opetuklsen Opetuksen varaukseksi katsotaan varaukset, joihin on liitetty joko opintojaksototeutus tai opiskelijaryhmä. Varaukset lähetetään henkilöiden sähköpostikalenteriin varauksen julkaisun yhteydessä (kun varauksen status ,uuttuu "julkaistu" -muotoon). Vastaavasti opettajapalveluiden puolella aina kun opiskelija lisätään ryhmään tai hyväksytään toteutukselle, tulee järjestelmän päivittää resurssivaraukset ko. henkilön kalentriin. Eli käytännössä esimerkksi kun henkilö hyväksytään toteutukselle niin järjestelmä käy tarkistamassa onko ko. henkilöllä merkittynä että toteutuksen varaukset lähetetään sähköpostikalenteriin - jos on, järjestelmä käy hakemassa ko. toteutuksen julkaistut varaukset ja lähettää ne kyseisen henkilön kalenteriin. Vastaavalla tavalla ryhmien kanssa. Tällä tavalla toimittaessa ei pääse käymään niin että lukujärjestykset on suunniteltu ja julkaistu kesällä ja kun opiskelija ilmoittautuu toteutukselle syksyllä niin aiemmin julkaistut merkinnät päivittyvät hänen kalenteriinsa.
...