Opetusprojekti
Projekti
Projekti- käsitettä käytetään useassa merkityksessä opetussuunnittelussa ja koulutuksen vuosittaisessa suunnittelussa (vuosisuunnittelussa). Määritellään projekti- käsitteen käyttöä.
...
Opetusprojektin erityisluonne on siis että opetusprojekti koostaa usean opintojakson yhdeksi opetustapahtumaksi - useasta opintojaksosta voi tallentaa monta toteutusta mutta toteutuksia syntyykin vain yksi - opetusprojekti. Opetusprojekti voi koostaa usean opintojakson osan yhdeksi opetustapahtumaksi - tässä tapauksessa useasta opintojakson osasta ei voi tallentaa useaa toteutusta, koska yksi toteutus ei voi olla opintojakson osa tai osia.
Miksi opetusprojekteja syntyy?
Otetaan esimerkiksi yksi tapahtumaa: kulttuurialalla syntyvä "toimipisteen projekti".
...
- Ei tueta toimintatapaa, jossa opetusprojekti liittyy useaan opintojakson ja määritellään osuuksia liitetyistä opintojaksoista; esim. opintojakso A 10 op; siitä osuus 5 op, opintojakso B 10 op, siitä osuus 2 op niin että projektin laajuus on 12 op
- Perustelu: osuudet syntyvät vasta opiskelijan opintosuorituksissa
Määritelmä
Opetusprojektiin liittyy 1..n tehtävää.
...
- Jos opetusprojekti on tehtäväresurssointi opettajalle eikä opetusprojekti liity mihinkää opiskelijaan tai opiskelijaryhmään niin opetusprojekti liittyy 0:n opintojaksoon (suunnitteluvaiheessa voi syntyä tällaisia tilanteita)
Opetusprojektit ja opetussuunnittelu
Projektit eivät synny opetussuunnistelussa eivätkä vuosisuunnittelussa. Ne syntyvät opetussuunnittelun jälkeen, ennen vuosisuunnittelua.
...
Projektien haasteet ovat arvioinnin hallinnassa. Toimintaympäristön muutokset tulevat vielä lisäämään haasteita (AHOT, opetusmenetelmien ja - järjestelyjen kehittyminen) Jos opinto toteutetaan projektina ja projekti korvaa osuuksia yhdestä tai useammasta opintojaksosta, nykyisellä opintohallintojärjestelmällä on hyvin vaikeaa seurata mitä opintoja opiskelija on suorittanut ja mitä ei ole
Projektit koulutuksen vuosittaisessa suunnittelussa (vuosisuunnittelussa)
Projekteja hallitaan "yksikkö" -näkymässä. Yksikkö- näkymän toiminnallisuutta on määritelty jo aiemmin siten että esim. "valintakokeet" syntyvät yksikkönäkymässä. Opetusprojektit ovat luonteeltaan ao. tapahtuman kaltaisia -eroavat Projektit luodaan yksikkö -näkymässä. Projektilla ovat kentät:
...
- Koska opintojakson toteutuksia liitetään projekteihin, voi olla tarpeen myöhemmin tarkistaa tuleeko opettajan voida liittää projekteja opettajan näkymässä toteutuksella. Ensimmäisessä vaiheessa projekteja hallitaan yksikkönäkymän kautta.
Yksikkö- näkymästä
- Yksikkö käsitteellä tarkoitetaan Peppi-projektissa mitä tahansa jollain kriteerillä luotua yksikköä. Koulutusohjelma, koulutusohjelmat, klusteri, klusterit, yksikkö (TAMK:n organisaatiokäsite), toimialat, koulutusohjelman osat…
- Yksiköllä on vastuullinen henkilö; yksiköllä voi olla yksi tai useampi henkilö; yksikkö kuuluu yhteen tai useampaan ylempään yksikköön.
- Yksikön voivat muodostua OKM:n päätöksen mukaisista koulutusohjelmista (Viestinnän koulutusohjelma) organisaatioyksiköistä (klusteri, yksikkö), opettavan aineen mukaisista yksiköistä (kielikeskus), koulutuksesta (opettajakoulutus), täydennyskoulutus, oppisopimustyyppinen koulutus yms..
...