...
Tuottaja 2020 -hanke on edennyt prosessina, jonka suuntaa on määritellyt pitkälle hankkeen ytimessä toiminut tutkijaklubi. Tutkijaklubi on koostunut ammattikorkeakoulujen opettajista, tutkimustoimintaan erikoistuneesta Kulttuuripolitiikan edistämissäätiö Cuporesta sekä ammattilaisten työarkeen tiiviisti sidoksissa olevan Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry:n edustajasta. Ydinryhmän työ olisi ollut mahdotonta ilman kymmeniä pajoja, joiden myötä hankkeen kollektiivisena aivona on toiminut satoja kulttuurituotannon alan opiskelijoita, ammattilaisia ja sidosryhmien jäseniä.
Alan toimijat kohtaavat/törmäävät varsin säännöllisesti siihen, että kulttuurituottajan toimenkuvat ovat kovin liikkuvaisia ja tutkintonimikkeet ja ammattinimikkeet menevät sekaisin. Kätilö tekee kätilön töitä ja sairaanhoitaja sairaanhoitajan töitä. Sen sijaan kulttuurituottaja (AMK) tutkinto on lavea käsite, filosofian kandidaatin tavoin. Se antaa mahdollisuuksia toimiva erittäin moninaisella kentällä kulttuuri- tai jollakin toisella toimialalla. Näistä toimista toimialoista tyypillisiä ovat erilaiset kolmannen sektorin yhdistykset ja järjestöt, matkailusektori, viestintä-, markkinointi- ja muu lavea media-ala sekä moninaiset vapaa-ajan palveluihin keskittyvät toimialat. Tulevaisuus ei näytä tuovan tilanteeseen selkeyttä/yksinkertaisia ratkaisuja - pikemminkin tulevaisuus korostaa tuottajien yhä voimakkaampaa integroitumista kulttuurialan lisäksi muille toimialoille.
Tutkimushankkeen haasteena on usein keskeisimpien tulosten löytäminen ja kääntäminen toimenpiteiksi, niin tässäkin prosessissa. Siihen on kuitenkin erikseen panostettu tutkijaklubin toimesta. Klubilaiset ovatkin keränneet hankkeen viimeisenä syksynä ajatuksiaan ja keskittyneet kääntämään kehittämistavoitteet toimenpiteiksi. Kulttuurituotannon ammattikorkeakoulusektorin monisäikeinen toimijajoukko ei ole varmasti yksimielinen kaikista toimenpiteistä, ja olisi suorastaan rikollista väittää, että jokainen hankkeessa mukana ollut näkisi toimenpidesuositukset niiksi olennaisimmiksi tai edes merkittäviksi. (tarvitaanko tätä viimeistä lausetta?)
(Rajoitteistaan huolimatta) ei tässä nyt tarvitse kaikkea tunnustaa;) tutkijaklubilaiset katsoivat tärkeäksi koota toimenpiteiksi niitä asioita, joihin he omalta osaltaan myös sitoutuvat kentän toimijoina - vielä hankkeen päätyttyäkin. Halusimme varmistaa, että hankkeen loputtua toiminta jatkuu ja tulevaisuusorientoitunut ajattelu läpäisee yhä tehokkaammin alamme koulutusta. Taustalla on myös toive, että myös muut kulttuurialat voisivat saada ideoita työstämme ja tuloksistamme. Tästä syystä raportointia on paljon ja se kaikki on tarjolla maksutta hankkeen www-sivuilla.
...
- Tuottaja 2020 -hankkeen puolesta on esitetty Luova Suomi -hankekokonaisuuden vastuuhenkilöille toive, että jäljellä olevan ohjelmakauden aikana hanketoiminnan tulosten tuomiseen osaksi myös vakiintunutta koulutussektoria otettaisi keskeiseksi toimenpidealueeksi/tämä lause ei hahmotu.
TOIMENPIDEALUE 2:
Koulutuksen profiilien vahvistaminen ja tunnettuuden kehittäminen
Kulttuurituotannon kenttä on käsitetty perinteisesti taidetuotannon tukitoiminnaksi. Nykyinen käsitys toimialasta on huomattavan paljon laajempi ja Tuottaja 2020 -hankkeen ennakointityö tukee muissakin raporteissa vahvistunutta käsitystä monipuolisen tuottaja-, välittäjä-, agentti- ja vientitoiminnan osaamisen kapeikkojen ylittämisen tarpeellisuudesta tärkeydestä. Näiden osaamisalueiden esiintuominen ja tukeminen on yksi toimialan kehittymisen edellytyksenäedellytys. Erilaiset tuotannon alueet vaativat osin erityyppisiä osaajaprofiileja, joiden tiedostaminen auttaa tutkintoja opettajia heidän ohjatessa opiskelijoita (henkilökohtaisten opetussuunnitelmien puitteissa) löytämään omat vahvuutensa ja erikoistumisalueensa. Keskeinen muuttuja on tuottaja-roolin vahvistuminen perinteisen taidekentän ohella ensinnäkin aktiivisen kansalaisyhteiskunnan (moninaisten) osallisuutta ja hyvinvointia lisäävien välittäjäroolien suuntaan ja toiseksi korostuneen voimakkaasti muiden toimialojen kanssa yhteistyössä tehtävään innovaatiohakuiseen kehittämistoimintaan.
...
Kulttuurikentän sisäisten muutosten ja reuna-alueiden ohella tulvaisuus näyttää kulkevan yhä voimakkaammin suuntaan, jossa kulttuuri on osa laajaa ekosysteemiä. Ekosysteemit vaihtelevat alueellisesti ja sijoittuvat usein päällekkäin ja lomittain suhteessa toisiinsa. Kulttuurituottaja (AMK) -tutkinnon näkökulmasta on haastavaa tunnistaa ne moniammatillisen osaajuuden ydinkompetenssit, jotka hybridisissä toimintamalleissa ovat keskeisiä ja löytää pedagogiset ratkaisut näiden taitojen kehittämiseksi samalla kun huolehditaan . Samaan aikaan on huolehdittava kulttuurituotannon alan perusprosessien hallintaan tähtäävän osaamisperustan luomisestakehittämisestä. Tässä tarvitaankin profilointia ja uskaliaitakin linjauksia.
...
- Tunnistetaan erilaisia kulttuurituotannon toimintakenttiä, pohditaan erilaisia profilointeja kulttuurituotannon alan kouluttajien kesken ja suunnataan koulutusta ja TKI-toimintaa tämä huomioiden.
- Päällekkäisyyksien välttämiseksi ja tiedottamisen lisäämiseksi rakennetaan yhteinen kulttuurituotannon alan portaali/verkosto. Lisäksi hankkeen puitteissa vahvistunut tiivis kulttuurituottajia kouluttavien ammattikorkeakoulujen yhteisö jatkaa säännöllisiä yhteistyötapaamisia osana perustoimintaansa.
- Etsitään keinoja koota koko kulttuurituotannon alan koulutus säännöllisiin tapaamisiin siten, että opettajien lisäksi myös alan opiskelijat verkostoituvat keskenään opintojensa osana muodostan vahvan kollegiaalisen toimijaverkoston.
- Vaalitaan yhteistyötä kulttuurisektorin ohella uusien toimialojen kanssa. Samalla oppilaitokset profiloivat koulutustaan ja TKI-painopistealueitaan voidakseen vastata yhteiskunnassa vallitseviin haasteisiin.
...