...
Kulttuurituotannon kenttä on käsitetty perinteisesti taidetuotannon tukitoiminnaksi. Nykyinen käsitys toimialasta on huomattavan paljon laajempi ja Tuottaja 2020 -hankkeen ennakointityö tukee muissakin raporteissa vahvistunutta käsitystä monipuolisen tuottaja-, välittäjä-, agentti- ja vientitoiminnan osaamisen tärkeydestä. Näiden osaamisalueiden esiintuominen ja tukeminen on yksi toimialan kehittymisen edellytys. Erilaiset tuotannon alueet vaativat osin erityyppisiä osaajaprofiileja, joiden tiedostaminen auttaa opettajia heidän ohjatessa opiskelijoita (henkilökohtaisten opetussuunnitelmien puitteissa) löytämään omat vahvuutensa ja erikoistumisalueensa. Keskeinen muuttuja on tuottaja-roolin vahvistuminen perinteisen taidekentän ohella ensinnäkin aktiivisen kansalaisyhteiskunnan (moninaisten) osallisuutta ja hyvinvointia lisäävien välittäjäroolien suuntaan ja toiseksi korostuneen voimakkaasti muiden toimialojen kanssa yhteistyössä tehtävään innovaatiohakuiseen kehittämistoimintaan.
Kulttuurinkentällä on edessään joukko haasteita, jotka näyttäytyvät voimakkaasti myös tuottajien, välittäjien ja fasilitaattoreiden ammattikentässä. Kulttuurikentän työllisyys on kulkenut perinteisesti ns. epätyypillisen työn edelläkävijänä, ansaintalogiikat ovat murroksessa, julkisen sektorin rooli on muuntumassa yritysten ja ns. vapaan kentän toiminnan vahvistuessa ja tuottajan molemmat liittolaiset: , taiteiljat ja kuluttajat, asettavat yhä uusia vaateita ja odotuksia välittäjäportaan toimijoiden suuntaan.
Kulttuurikentän sisäisten muutosten ja reuna-alueiden ohella tulvaisuus näyttää kulkevan yhä voimakkaammin suuntaan, jossa kulttuuri on osa laajaa, monialaista ekosysteemiä. Ekosysteemit vaihtelevat alueellisesti ja sijoittuvat usein päällekkäin ja lomittain suhteessa toisiinsa. Kulttuurituottaja (AMK) -tutkinnon näkökulmasta on haastavaa tunnistaa ne moniammatillisen osaajuuden ydinkompetenssit, jotka hybridisissä toimintamalleissa ovat keskeisiä ja löytää pedagogiset ratkaisut näiden taitojen kehittämiseksi. Samaan aikaan on huolehdittava kulttuurituotannon alan perusprosessien hallintaan tähtäävän osaamisperustan kehittämisestä. Tässä tarvitaankin profilointia ja uskaliaitakin linjauksia.
ToimenpdeToimenpide-ehdotukset
- Tunnistetaan erilaisia kulttuurituotannon toimintakenttiä, pohditaan erilaisia profilointeja kulttuurituotannon alan kouluttajien kesken ja suunnataan koulutusta ja TKI-toimintaa tämä huomioiden.
- Päällekkäisyyksien välttämiseksi ja tiedottamisen lisäämiseksi rakennetaan yhteinen kulttuurituotannon alan portaali/verkosto. Lisäksi hankkeen puitteissa vahvistunut tiivis kulttuurituottajia kouluttavien ammattikorkeakoulujen yhteisö jatkaa säännöllisiä yhteistyötapaamisia osana perustoimintaansa.
- Etsitään keinoja koota koko kulttuurituotannon alan koulutus säännöllisiin tapaamisiin siten, että opettajien lisäksi myös alan opiskelijat verkostoituvat keskenään opintojensa osana muodostan vahvan kollegiaalisen toimijaverkoston.
- Vaalitaan yhteistyötä kulttuurisektorin ohella uusien toimialojen kanssa. Samalla oppilaitokset profiloivat koulutustaan ja TKI-painopistealueitaan voidakseen vastata yhteiskunnassa vallitseviin haasteisiin.
...