Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Käyttäjätarinan tunnus

Testi

Testin tulos

Huomiot

Y5.000

että opintojaksolistauksessa näytetään kaikki opintojaksot joko yhden tason listana tai rakenteen mukaan hierarkiana.

1. ok
2. ok

3. ok
- vastuuhenkilö puuttuu, mutta määritelmässä on virhe: opintojaksolla ei ole vastuuhenkilöä
- tiivistäisin ikkunaa: nyt 1/4 ikkunasta sisältää nimi, tunnus, laajuus osan. Jos tarkoitus on "silmäillä" niin rivi "perustiedot" voisi sisältää jo em. tiedot

4. <KORJAUS>
(a) muokkaa nappi on liian lähellä poista nappia; listauksessa; rivillä on tilaa
(b) Ikkunaa pitää suurentaa
(c) englanninkielisten kenttien nimet englanninkielellä
(d) testaan OPS:lla joka on hyväksytty - kentät koodi, laajuus ja nimi ovat muokattavissa: näin ei voi olla. Erillinen ilmoitus tehty jossa määritelty miten pitää toimia.

5. <AVOIN> Ei voi testata, käyttöoikeuksia ei voi testauksen aikana muutella
6. <AVOIN> Ei voi testata, käyttöoikeuksia ei voi testauksen aikana muutella
7. <AVOIN> Ei voi testata, käyttöoikeuksia ei voi testauksen aikana muutella

  • 1 Järjestelmä näyttää opetussuunnitelman opintojaksot hierarkiana.
  • 2 Käyttäjä voi valita näkymän myös listana, jolloin hierarkiatasot piilotetaan tai palata hierarkianäkymään, jos näytetään listana. Hierarkianäkymä/listanäkymä
  • 3 Käyttäjä valitsee opintojakson ja näkee tiivistelmän (koodi, nimi, laajuus, vastuuhenkilö sekä alut tavoitteista ja sisällöstä) opintojakson tiedoista.
  • 4 Vaihtoehtoisesti käyttäjä valitsee opintojakson, jota haluaa muokata painamalla muokkauslinkkiä opintojakson kohdalla. Opintojakson muokkausnäkymä.
  • 5 Vaihtehtoisesti käyttäjä valitsee "Lisää uusi opintojakso". Opintojakson muokkausnäkymä siten, että tiedot ovat aluksi tyhjiä. Jos käyttäjällä on vain katseluoikeudet, ei näytetä muokkausmahdollisuutta
  • 6 Jos käyttäjällä on vain katseluoikeudet, ei näytetä muokkausmahdollisuutta
  • 7 Jos käyttäjällä ei ole lisäysoikeuksia, ei näytetä "Lisää opintojakso" -nappia. Jos käyttäjällä ei ole lisäysoikeuksia, ei näytetä "Lisää opintojakso" -nappia.

Y5.010

muokata opintojakson tietoja tai tallentaa uuden opintojakson tietoja.

1. <KORJAUS>
Ei ole toteutettu
2. ok
- edelleen, puuttuu määritelty vastuuhenkilö, mutta ei ole mielestäni mielekäs vaatimus (vastuuhenkilö vaihtuu opintojakson historian aikana, eikä tiedon ylläpito ole mahdollista opintojakson elinkaaren aikana).

3. <KORJAUS>
Toiminnallisuus ok; ikkuna suotta liian pieni. Edellisessä ikkunassa (katso) luetaan sisältöä - ikkuna saa olla pienempi. Tässä ikkunassa editoidaan sisältöä. Ikkuna saisi mielellään olla sen kokoinen että kaikki editoitavat kentät näkyisivät kerralla (jotta kentät tulevat täytetyiksi).

4. <virhe vaatimusmäärittelyssä>
Vaatimusmäärittelyn ensimmäisen osan teksti ei ole aiemmissa keskusteluissa sovitun mukainen!? Esitietovaatimuksia ei saa toteuttaa tämän tekstin mukaisesti. Esitietovaatimukset viittavat vaadittavaan osaamiseen. Jos toiminnallisuus pitää toteuttaa, niin opintojaksolistauksella sitä ei saa tehdä! <TARKISTETTAVA>

Esitietovaatimukset kirjoitetaan tekstikenttään ja toteutus on määrittelyn mukainen.

5. <KORJAUS>
Ei ole toteutettu

6. <KORJAUS>
Toteutus on puutteellinen. Näytetään että "... on liitettynä 34 opetussuunnitelmaan...". On ihan hyvä että ei automaattisesti näytetä mihin kaikkiin jakso liittyy (koska 34 liitoksen näyttäminen saattaa viedä niin paljon tilaa, että ikkunan koko kasvaa "liian" isoksi). Syntyy kuitenkin tilanteita, joissa nimenomaan haluaa tarkistaa mihin opetussuunnitelmiin ja/tai tarjontakoreihin jakso on liitetty. Nyt tietoa ei näkymässä löydä?

7. <OK>
Toteutus ei ole määritelmän mukainen vaan koodi generoituu nyt automaattisesti.

Laajuudesta vielä kerran muistutus: vaatimus on käyttöliittymätason tapahtuva tarkistus. Tietomallin pitää mahdollistaa desimaalilukujen tallennus.

8. <OK>

Y5.010 <KORJAUS>
- jos on valittu suuntautuminen rakennenäkymässä niin nappi "Lisää sisältöä+" ei katoa näkyvistä vaan napin tila muuttuu "ei käytettävissä"
- toimintalogiikka on oikea: jos suuntautuminen on valittuna niin sisältöä ei voi lisätä (koska epäselvää mihin sisältö on sijoitettava)


  1. Versiointi kuten opetussuunnitelman perustiedoissa.
  2. Käyttäjä kirjoittaa opintojakson perustiedot (koodi, nimi, laajuus, tavoitteet, sisältö, vastuuhenkilö, lisätiedot). Oletuksena vastuuhenkilönä on OPS-vastaava.
  3. Halutessaan käyttäjä voi valita englannin- tai (ruotsin)kieliset kentät mukaan näkymään ja kirjoittaa tekstimuotoiset tiedot myös näillä kielillä
  4. Käyttäjä lisää opintojaksolle esitietovaatimusopintojaksot automaattisesti täyttyvän hakukentän avulla (haussa mukana kaikki järjestelmässä olevat opintojaksot) sekä kirjoittaa mahdolliset muut esitietovaatimukset tekstikenttään.
  5. Käyttäjä valitsee ennalta määritetyistä jäsentelytavoista (esim. kompetenssit ja FEANI) mihin kyseinen opintojakso kuuluu (ks. Opintojakson jäsentelyn muokkaus). Lisäksi käyttäjä voi tallentaa asiasanoja (vrt. Confluencen labels), joiden avulla hän voi luoda omia jäsentelyjä. Opintojakson kohdalla näkyvät ne jäsentelymahdollisuudet, jotka pääkäyttäjä tai OPS-vastaava on liittänyt kyseiseen opetussuunnitelmaan tai koulutusohjelmaan
  6. Käyttäjä näkee, mihin opetussuunnitelmiin ja tarjontakoreihin kyseinen opintojakso on liitetty.
  7. Käyttäjä voi tallentaa opintojakson missä vaiheessa tahansa ja jatkaa edelleen muokkaamista. Jos opintojaksolle suunniteltu koodi on varattu, ei tallenneta vaan annetaan virheilmoitus. Luonnosvaiheessa koodi ei kuitenkaan ole pakollinen. Jos opintojakson laajuus ei ole kokonaisluku tai tyhjä, ei tallenneta vaan annetaan virheilmoitus. Tallennetaan opintojakson tiedot joko uutena tietueena (jos lisätään uutta jaksoa) tai vanhana (jos muokataan)
  8. Käyttäjä voi poistua takaisin opintojaksolistaukseen joko painamalla "Tallenna ja poistu" tai "Poistu tallentamatta". Opintojakson tiedot on tallennettu ja käyttäjä on siirtynyt takaisin opintojaksolistaukseen. Viimeisen tallentamisen jälkeen tehdyt muutokset on peruttu ja käyttäjä on siirtynyt opintojaksolistaukseen.

Y5.020

katsella opintojakson tallennushistoriaa

<KORJAUS>
Tallennushistoria toiminnallisuutta ei ole toteutettu

  • Käyttäjä valitsee "Näytä muokkaushistoria"
  • Järjestelmä näyttää aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan kaikkien tallennettujen versioiden numerot, tallennusajat ja tallentajat. Valitsemalla version käyttäjä pääsee katsomaan versiota.
  • Kun käyttäjä tarkastelee vanhaa versiota, hänellä ei ole muokkausmahdollisuutta ja järjestelmä kertoo sivun ylälaidassa korostetusti, että kyse on vanhasta versiosta sekä näyttää napit "Palaa muokkaushistoriaan", "Palaa nykyiseen versioon" ja "Palauta tämä versio".
  • Jos käyttäjä painaa "Palauta tämä versio", kysytään vahvistus, johon käyttäjä vastaa Kyllä. Käyttäjä on palannut opintojakson sivulle ja opintojakson tiedoiksi on palautettu vanhan version tiedot. Kun käyttäjä palauttaa vanhan version, järjestelmä luo itse asiassa uuden version, johon kopioi tiedot palautetusta versiosta. Näin ollen koko versiohistoria jää voimaan palautuksesta huolimatta.
  • Jos käyttäjä palaa nykyiseen versioon, ei järjestelmässä muutu mitään. Käyttäjä on palannut opintojakson sivulle ilman muutoksia järjestelmään.

...

Käyttäjätarinan tunnus

Testi

Testin tulos

Huomiot

Y2.000

lisätä opetussuunnitelmaan uuden opintokokonaisuuden

1. <OK>
2. <OK>
3. <OK>
4. <OK>
5. <OK>

  1. opintotyypit ovat tällähetkellä opintokokonaisuuksia ja -jaksoja (opintotyyppi opintokokonaisuus sisältää opintokokonaisuuksia ja opintojaksoja)
  2. Käyttäjä kirjoittaa opintokokonaisuuden perustiedot. Näitä tietoja ovat nimi, valinnaisuustieto (ks. Valinnaisuus opintokokonaisuuksissa), valinnaisuudesta riippuen laajuus ja mahdollisesti komentti. Nimi ja valinnaisuustieto ovat pakollisia, mutta valinnaisuuksista oletuksena on valittu "Kaikki pakollisia".
  3. opintokokonaisuus lisätään rakenteeseen valitun opintokokonaisuuden sisään tai opsin juureen, jos mitään opintokokonaisuutta ei ole valittu
  4. opintokokonaisuus voidaan liittää opetussuunnitelmaan ja mahdollisesti sen sisällä toiseen opintokokonaisuuteen.
  5. Järjestelmä tallentaa uuden opintokokonaisuuden ja liittää sen opetussuunnitelman opintokokonaisuuteen tai opetussuunnitelman juureen, jos mitään kokonaisuutta ei ole valittu.

Y2.010

lisätä vanhan opintokokonaisuuden

1 <KORJAUS>
toiminnallisuutta ei ole toteutettu

  1. Muuten toiminta täsmälleen samalla tavalla kuin käyttötapaus 03.04 Vanhan opintojakson lisääminen (x, ops-vastaava), mutta kokonaisuuden lisäksi lisätään sen sisältämät kokonaisuudet ja opintojaksot. HUOM! Kokonaisuudet kopioidaan kohde-opsiin, kun taas opintojaksoista kopioidaan ainoastaan viitteet.

Y2.020

lisätä uuden opintojaksoluonnoksen opetussuunnitelmaan

  • Opintojakson muut tiedot tallennetaan erillisessä käyttötapauksessa.
  • opintojakson perustiedot (koodi, nimi, laajuus),

    1. <OK>
    2. <KORJAUS>
    - huom. "kokonaisluku" käyttöliittymätasolla; toiminnallisuutta pitää voida muuttaa niin että muutos tehdään vain käyttöliittymätasolle, jos  tarvetta joskus ilmenee

    "...joista vain nimi on pakollinen kenttä.

    Laajuuden tulee olla kokonaisluku

    .

  • opintojaksoluonnos lisätään rakenteeseen valitun opintokokonaisuuden sisään tai kiinnittämättömäksi opintojaksoksi, jos mitään opintokokonaisuutta ei ole valittu.
  • Huom! Tässä vaiheessa opintojakso voidaan liittää opintojakson tai suuntautumisvaihtoehdon juureen ("kiinnittämätön opintojakso"), vaikka M1-määrittely ei tätä mahdollistakaan. M1:n mukaisuus tarkistetaan, kun opetussuunnitelmaa vahvistetaan (käyttötapaus 07.02 OPSin hyväksyminen).
  • Järjestelmä tallentaa uuden opintojaksoluonnoksen ja liittää sen opetussuunnitelman opintokokonaisuuteen tai opetussuunnitelman juureen, jos mitään kokonaisuutta ei ole valittu.
  • Y2.030

    lisätä olemassa olevan opintojakson  opetussuunnitelmaan.

    • opintojakson etsiminen kaikista opetussuunnitelmista ja tarjontakoreista nimen tai koodin avulla
    • opintojakso lisätään rakenteeseen valitun opintokokonaisuuden sisään tai kiinnittämättömäksi opintojaksoksi, jos mitään opintokokonaisuutta ei ole valittu.
    • lisäämisen jälkeen käyttäjä saa tyhjän lomakkeen uuden opintojakson lisäämistä varten
    • Jos käyttäjä yrittää lisätä opintojaksoa, joka on jo liitetty opetussuunnitelmaan, annetaan virheilmoitus. POIKKEUS: Jos opintojakso on jonkin suuntautumisen alla, se voidaan liittää vielä muihin suuntautumisiin.

    "
    - jos opintojaksolla ei ole koodia, niin jaksoa ei voi lisätä
    - jos opintojaksolla ei ole laajuutta niin laajuus tallentuu 0:na op

    - olisin valmis hyväksymään nykyisen toimintalogiikan vaikka se ei vastaa määrittelyä: tunnus jaksolle tulee joka tapauksessa järjestelmään kun sen käyttäjä sen tallentaa. Kyse lienee siitä näytetäänkö tunnus vai ei käyttäjälle. Jos tunnusgeraattori, niin näytetään. Laajuuden kohdalla taas tyhjä tarkoittaa minullekin 0 op; ei null.

    3. <OK>
    4. <OK>
    5. <OK>
    - sana "opintojaksoluonnos" viittaa siihen että on opintojaksoja ja opintojaksoluonnoksia; tarvitaanko luonnoksen käsitettä mihinkään

    1. Opintojakson muut tiedot tallennetaan erillisessä käyttötapauksessa.
    2. opintojakson perustiedot (koodi, nimi, laajuus), joista vain nimi on pakollinen kenttä. Laajuuden tulee olla kokonaisluku.
    3. opintojaksoluonnos lisätään rakenteeseen valitun opintokokonaisuuden sisään tai kiinnittämättömäksi opintojaksoksi, jos mitään opintokokonaisuutta ei ole valittu.
    4. Huom! Tässä vaiheessa opintojakso voidaan liittää opintojakson tai suuntautumisvaihtoehdon juureen ("kiinnittämätön opintojakso"), vaikka M1-määrittely ei tätä mahdollistakaan. M1:n mukaisuus tarkistetaan, kun opetussuunnitelmaa vahvistetaan (käyttötapaus 07.02 OPSin hyväksyminen).
    5. Järjestelmä tallentaa uuden opintojaksoluonnoksen ja liittää sen opetussuunnitelman opintokokonaisuuteen tai opetussuunnitelman juureen, jos mitään kokonaisuutta ei ole valittu.

    Y2.030

    lisätä olemassa olevan opintojakson  opetussuunnitelmaan.

    TESTAAMATTA:
    - olemassaolevan opintojakson haku ei toiminut tätä testattessa
    Virhekoodi lv-1328615056316

    1. opintojakson etsiminen kaikista opetussuunnitelmista ja tarjontakoreista nimen tai koodin avulla
    2. opintojakso lisätään rakenteeseen valitun opintokokonaisuuden sisään tai kiinnittämättömäksi opintojaksoksi, jos mitään opintokokonaisuutta ei ole valittu.
    3. lisäämisen jälkeen käyttäjä saa tyhjän lomakkeen uuden opintojakson lisäämistä varten
    4. Jos käyttäjä yrittää lisätä opintojaksoa, joka on jo liitetty opetussuunnitelmaan, annetaan virheilmoitus. POIKKEUS: Jos opintojakso on jonkin suuntautumisen alla, se voidaan liittää vielä muihin suuntautumisiin.

    Y2.040

    siirtää ja järjestää rakenne-elementtejä, eli opintosuuntia, opintokokonaisuuksia ja opintojaksoja

    1. <OK>
    2. <OK>
    3. <OK>
    4. <?>
    - koska suuntautuminen on "filtteri" niin määritelmä on epätäsmällinen
    5. <OK>

    1. Käyttäjä voi siirtää opintojakson tai opintokokonaisuuden toiseen kohtaan OPSin rakenteessa
    2. Käyttäjä voi vaihtaa opintosuuntien, opintokokonaisuuksien tai opintojaksojen järjestystä rakenteessa
    3. opintojaksoa tai opintokokonaisuutta ei voi siirtää toisen opintojakson sisään tai itsensä sisään
    4. suuntautuminen on aina opsin juuressa
    5. opintojakson tai -kokonaisuuden siirtyessä uuden isäntäelementin alle, siirtyvät myös mahdolliset lapsielementit

    Y1.050

    poistaa opetussuunnitelmasta opintojakson tai -kokonaisuuden

    1. <KORJAUS>
    - poistamistapaan ei voi vaikuttaa; jää käsitys että poistaa vain OPS:ta?

    2. <KORJAUS>
    - ks. kohtaa 1

    3. <KORJAUS>
    - ks. kohtaa 1

    "Jos elementti oli opintokokonaisuus ja sisälsi lapsielementtejä, nämä siirretään OPSin loppuun juureen"
    - ei toimi näin vaan poistaa koko OPS:ta
    - valintakysymys miten pitäisi toimia; itse valitsisin määrittelyssä kirjoitetun tavan, jossa opintojaksot on poistettava erikseen. Toinen vaihtoehto on kysyä mitä tehdään "poistetaanko opintokokonaisuus vai opintokokonaisuus ja sen sisältämät opintojaksot"

    Y2.040

    siirtää ja järjestää rakenne-elementtejä, eli opintosuuntia, opintokokonaisuuksia ja opintojaksoja

    • Käyttäjä voi siirtää opintojakson tai opintokokonaisuuden toiseen kohtaan OPSin rakenteessa
    • Käyttäjä voi vaihtaa opintosuuntien, opintokokonaisuuksien tai opintojaksojen järjestystä rakenteessa
    • opintojaksoa tai opintokokonaisuutta ei voi siirtää toisen opintojakson sisään tai itsensä sisään
    • suuntautuminen on aina opsin juuressa
    • opintojakson tai -kokonaisuuden siirtyessä uuden isäntäelementin alle, siirtyvät myös mahdolliset lapsielementit

    Y1.050

    poistaa opetussuunnitelmasta opintojakson tai -kokonaisuuden

     

    1. Opintojakson tai -kokonaisuuden poistamisessa kysytään varmistus, jolloin käyttäjä valitsee poistamistavan (poistataan vain liitos tai poistetaan koko elementti järjestelmästä) ja vahvistaa poistamisen
    2. Jos poistettava opintojakso on liitetty myös johonkin muuhun opsiin, poistetaan ainoastaan liitos. Jos opintojaksoa ei ole muissa opseissa, kysytään käyttäjältä, haluaako hän ainoastaan poistaa liitoksen vai koko elementin. Opintokokonaisuus poistetaan samalla kun se poistetaan opsista.
    3. Elementti poistetaan opetussuunnitelmasta ja jos käyttäjä niin valitsi, myös koko järjestelmästä. Jos elementti oli opintokokonaisuus ja sisälsi lapsielementtejä, nämä siirretään OPSin loppuun juureen.

    Y2.060

    lisätä suuntautumisen opetussuunnitelmaan

    1. <OK>
    2. <OK>
    - ei toteutettu määrittelyn mukaisesti, mutta nykyinen toteutus lienee parempi

    1. suuntautumiselle annetaan nimi ja halutessa tunnus
    2. suuntautuminen lisätään opetussuunnitelman juureen. Lomake tyhjennetään, jolloin käyttäjä voi halutessaan lisätä uuden suuntautumisen

    p4_11, Jäsentelyn muokkaus

    ...