Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

www2012 – World Wide Web Conference (Lyon)

Valitsin omaksi kohteekseni www2012-konferenssin Lyonissa. Konferenssi on järjestetty vuodesta 1994 lähtien, järjestäjänä toimii International World Wide Web Conferences Steering Committee (IW3C2).  Vuosien varrella tapahtuma on muuttanut hieman muotoaan (tapahtuman oli aluksi kaksi kertaa vuodessa, nykyisin kerran) ja matkustanut ympäri maailmaa, käyden esimerkiksi Australiassa, Havaijilla, Hollannissa ja Unkarissa. Vuonna 1994 ensimmäisessä konferenssissa joka kantoi nimeä First International WWW Conference oli 49 presentaatiota ja 380 vierasta. Noista ajoista konferenssi on huomattavasti kasvanut,  ja nykyään m

ukana on myös varsinaisen konferenssin lisäksi  pienehkö messutapahtuma, jonka tarkoituksena on avata tapahtumaa julkisemmaksi.
Tapahtuma  kokoaa paljon erilaisia ihmisiä – käyttäjiä , tutkijoita, kehittäjiä, mainostajia – keskustelemaan www:n tulevaisuudesta, teknologioista ja niiden vaikutuksista yhteiskuntaan ja kulttuuriin.  Tämän vuoden teemana on avoimuus verkossa. Teemaa käsitellään  muun muassa verkkoteknologioiden, standardien ja käytäntöjen osalta.

Tämän vuoden konferenssissa pääpuhujia on neljä. Kuten lähes jokaisessa www-konferenssissa tähän asti, yksi heistä on www:n isä, Tim Berners-Lee. Berners-Leen esiintyminen olikin yksi isoimpia syitä miksi tämän konferenssin valitsin.  W3C:n johtaja ja www:n luoja ovat sen luokan meriittejä, että jo lähtisin matkaan jo melkein pelkästään hänen takia.

Puhujalistalta löytyy myös Euroopan komission digitaalisista sisällöistä ja palveluista vastaava komissaari Neelie Kroes. Komissaarin antamat kriittiset lausunnot tekijänoikeuskysymyksiin herättävät varovaista kiinnostusta, etenkin aikana jolloin käydään keskustelua SOPA:sta, PIPA:sta ja ACTA:sta.

Minulle hieman tuntemattomampia esiintyjiä ovat Bernard Stiegler ja Chris Welty. Stiegler toimii mm. IRI:n (Innovation and Research Institute) johtajana ja hänen aiheensa liittyvät tekniikan ja verkon käytännöllisten filosofisten kysymyksiin. Welty taas on tutkijana IBM:llä. Weltyn ominta alaa on tekoälyyn liittyvät kysymykset.

Hieman workshoppeja ja tutoriaaleja tutkailtuani löysin muutamia mielenkiintoisia, ja runsaasti melko reippaasti liian tekniseksi meneviä aiheita. Kun aiempaa kokemusta tämän tyyppisistä tapahtumista ei ole, on vaikea etukäteen sanoa kuinka paljon mistäkin on mahdollista saada irti.

Teemu Arinan esitelmästä heränneitä ajatuksia

...