Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Section
Column
width60%

*Tämän vuoden Start-up -kisan finaaaliin selvinneet 12 start-up-yritystä esittelevät konseptinsa. Tämän jälkeen jury valitsee Vuoden start-up-yrityksen.*

_Matti vinkkasi tätä edeltävällä tauolla, että aiemmin päivällä ollut start-up-aiheinen sessio "What's the next big thing in start-ups" oli tupaten täynnä, eikä läheskään kaikki saaneet istumapaikkaa. Edellisen oman raporttisession ajan kyykistelin ratakisko-kaiteella, joten siitä viisästuneena tulin tämän session saliin ajoissa. Sainkin mielestäni hyvän paikan ja vielä sähköpistokkeen vierestä! Kuitenkin hetki sitten eteeni pystytettiin videokameratripodi, jonka vieressä seisoo kaksi täysikasvuista ihmistä, enkä näe lavalle enää mitään. Se siitä sitten. Ehkä pelataan pelkällä kuulolla tällä kertaa._

Wiki Markup
Sessio alkaa. Innokas nuori journalisti \[Hermione Way\|http://nextberlin.eu/person/hermione-way/\] emännöi sessiota. Haastattelee strat-up-finalistien edustajia, joita jännittää. Pitch alkaa count-downilla.

Wiki Markup
\[Flakka\|http://nextberlin.eu/pitch/flakka/\]
 

Flakkan ratkaisu on se, kuinka useampi päätelaite kytketään yhteen käyttämään ja näyttämään samaa materiaalia. Itse materiaali sijaitsee pilvessä yhtenä kappaleena, ja kaikki päätelaitteet voivat nähdä esityksen samanaikaisesti. Tämä mahdollistuu verkkopalvelulla. Oma materiaali drag-and-dropataan verkkopalveluun, ja esitys on kaikissa kytketyissä päätelaitteissa samantien. Palvelua voidaan käyttää kuvien jakamiseen, esitysten jakamiseen (ppt, excel jne). Bisnesmalli on tilauspohjainen, eli pääkäyttäjä tilaa palvelun (kertatilauksena) ja vaikkapa premium-palveluja (esim. materiaaliin piirtäminen) ja maksaa sen. Muut käyttäjät voivat nähdä materiaalin ilmaiseksi. Teknologia on peer-to-peer-, ei pilvipohjainen. Siksi eroaa muista kuvien jakopalveluista.

Flakkaa voidaan käyttää paitsi kuvien ja esitysten jakamiseen. Sillä voidaan myös rajoitetusti hallinnoida palveluun liitettyjä päätelaitteita, eli useat koneet voivat toimia "yhtenä". Yhtä serveriä voidaan käyttää 100 000 samanaikaiselle käyttäjälle, Jury kyselee esittäjältä tiukkoja kysymyksiä bisnesmallista ja siitä, kuinka palvelu on parempi kuin esim. desktop sharing.

Wiki Markup
\[MarkTheGlobe\|http://nextberlin.eu/pitch/marktheglobe/\]

M. Zeitler Mark the Globesta. Hakukoneoptimointia. Teknologiaa ja palveluja. Pitch alkaa SEO:n (hakukoneoptimoinnin) maailmanlaajuisen markkinan lukuja. MarkTheGlobe on löytänyt oman erikoisnichensä ja tarjoaa palvelujaan suuryrityksille, joiden saitit ovat monikielisiä. Tällaisissa tapauksissa haasteina ovat paikalliset hakukoneet, kieli ja sopivien teknologiatoimittajien ja välineiden puute. MTG tarjoaa tähän erilaisia ratkaisuja. Aika alkaa loppua, ratkaisuja ei oikein ehditä esittää, ja hetken ppt:ssä hypittyään Zeitler esittää business planin ja lopettaa.

Ja se kameratiimi lähti nyt pois! Jes!

Tulee juryn kysymyksiä markkinoiden koosta ja asiakaspotentiaalista. Vastaus jää vähän hämäräksi, mutta Zeitler esittää slidellä toiveen saada 150 000 euroa sijoittajarahaa. Liikevaihdosta 5% tulisi teknologiasta, 50% palveluista. Tämä tekisi MarkTheGlobesta toimiston, vaikka Mark itse haluaisi kutsua yritystä teknologiayritykseksi. 

Emäntä toteaa vielä, että SEO ei liene kovin seksikästä. Jury myöntää, mutta mainitsee sen olevan tärkeää.

Wiki Markup
\[Meine-Spielzeugkiste\|http://nextberlin.eu/pitch/meine-spielzeugkiste/\]

Florian Spathelf, perustaja ja CEO. Kutsun tuotetta jatkossa MS:ksi. 2.6 biljoonaa euroa käytetään vuodessa leluihin. Lasten vanhemmat tietävät, että leluvuorten hallinnointi kotona on hankalaa. MS on online-leluvuokraamo, joka vuokraa kehittäviä leluja. Vuokratut lelut saapuvat puhtaina ja ehjinä ja vakuutettuina laatikoissa, ja ne voidaan palauttaa, kun lapsi on kasvanut niiden ohi. Ja vaihtaa vaikka toisiin. Tämä säästää lapsiperheidne aikaa, rahaa ja tilaa. 

Idea konseptointiin, testattiin (markkinatestauksella) ja sille hankittiin yhteistyökumppaneita, mm. perhehotelliketju. Nyt MS haluaa laajentaa toimintaansa ja hankkia lisää leluja. Se toivoo saavansa sijoittajarahaa sen toteuttamiseen. 

Jury kysyy vakutuuksista. Nyt on hankittu riskivakuutus (vastuuvakuutus?). Kuinka monta lelua on vuokra-aikana ehkä tuhottu? N. 125 laatikkoa on palautettu tähän mennessä ja kaksi lelua on ollut rikki. Joten kovin suurena riskinä Florian ei rikkoutumista pidä. Lelua vuokrataan tyypillisesti 2 kuukaudeksi ja sitä voidaan edelleenvuokrata 6 kertaa ennen kuin se menee vuokrauskelvottomaan kuntoon. Kilpailijoista kysyttäessä FS kertoo, että muut samantyyppiset toimijat eivät ole kovinkaan ammattimaisia, ja vuokrattavat lelut ovat erilaisia. Näkeekö FS brändäyshaastetta, koska pienten lasten vanhemmat haluavat lapsilleen aina priimaa ja parasta? FS vastaa, että lastentarvikkeita on aina vaihdettu ja lainattu. Jos lapsi kiintyy leluun paljon, voi sen ostaa myös omaksi.

Wiki Markup
\[10stamps\|http://nextberlin.eu/pitch/10stamps/\]
 

Arasch Hausmann kertoo ensimmäistä kertaa yleisölle 10stampsin tarinan. Tarina alkoi siitä, kun AH mietti kauppiaiden lojaliteettiohjelmia ja leimakorttien käyttöä. Hän totesi, että online-markkinoinnilla on välineet, joilla voidaan tutkia, toteuttaa ja johtaa melkein mitä vain, myös leimakorttiprosesseja. AH haastatteli pienyrittäjiä, ja huomasi, että monet käyttävät paperisia leimakortteja (loyalty cards) ja keksi toteuttaa ne mobiilissa. 

Alkaa video. Ihmiset tulevat pienyrittäjien luo, ja saavat leiman jokaisesta asioinnistaan. Esim. 10 leiman jälkeen he saavat palkinnon. Tämä kaikki voidaan tehdä myös mobiilisti, minkä video näyttää. Helppokäyttöinen yrityksen käyttöliittymä, paikannusteknologian ja somen hyödyntäminen ovat vielä sokerina pohjalla. 

Jury kysyy, miten palvelua myydään. AH vastaa, että heillä on laaja yksittäinen asiakasjoukko, jolle myydään suoraan itse. Myyntitiimi on AH ja hänen liikekumppaninsa, ja 5-6 hengen toteuttajatiimi. Palvelusta maksetaan joko aika/palvelu
- tai klikkipohjaisena laskutuksena.

Wiki Markup
\[Slidemotion\|http://nextberlin.eu/pitch/slidemotion/\]
 

Esittäjän etunimi on Marko. "Kokemusten jakaminen videon kautta ei koskaan ole ollut helpompaa". Kuinka kerromme tarinoitamme? Video = sight, motion an sound. Videon tekeminen on aikaavievää kuvavalintoineen ja editointeineen. Slidemotion on Facebook-app, jossa käyttäjän tarvitsee vain valita yksi oma kuvakansio ja musiikki, ja Slidemotion tekee aineistosta automaattisesti "instant videon". Yksikään Slidemotionin generoima video ei ole samanlainen.

On siis kyse still-kuvista kootusta videosta, oletan. Ilmaiseksi voidaan tehdä max. 15 kuvaa sisältäviä videoita, ja sitä suuremmat kansiot ovat maksullisia. Slideshare esittäjän sanoin: "Kuin laittaisit pikanuudeleita mikroon ja saisit 5 ruokalajin illallisen, kun mikro piippaa".

Kysymyksiä jurylta: mistä raha tulee? Vastaus: Tällä hetkellä ei mistään! Näyttäisi kuitenkin siltä, että liiketoimintasuunnitelmaa ei ole kovin tarkasti vielä tehty. 

Demoa kysyttäessä esittäjä pääsee verkkoon ja demoaa FB:ssä Slidemotionin toiminnan. Itse laatiminen näyttää helpolta, mutta videon generointi kestää hetken. Johtunee netin takkuamisesta täällä Station Berlinissä. Ei mene ihan putkeen, mutta ei ole katastrofikaan. 

Wiki Markup
\[fileee\|http://nextberlin.eu/pitch/fileee/\] 

Marius Gerwin \(?) -niminen henkilö toimii esittäjänä.

Fileeee on henkilökohtainen assistentti dokumenttienhallintaan. Se toimii optisilla tunnisteilla. Fileeen tiimi on tehnyt skaalattavan, helppokäyttöisen ja aikaa säästävän ärjestelmän, jossa dokumentteja käsitellään tietoturvallisesti ja hallinnoidaan automaattisesti. Erilaiset paperiset dokumentit skannataan, ja kuvista fileeeee poimii asioita, joiden mukaan niitä voidaan säilyttää ja järjestellä sähköisinä versioina. 

Jury kysyy, kuinka ratkaisu toimii. fileeee tukee kaikkia tiedostomuotoja (kuvia ym). Fileee tarjoaa myös skannauspalveluja yhteistyökumppanin kautta. Palvelu kohdstetaan pienyrityksille.

Kuinka se eroaa Evernotesta? Fileee toimii vain dokumenteilla, Evernote on muistiinpanoväline. Juryn jäsen ilmaisee huolensa tietoturvasta (esim. skannattavaksi lähetettäessä). Saattaa osoittautua kynnykseksi palveluun päätymisessä.
Nyt voimistellaan, jopa on kiva. Iloinen emäntä ohjaa pienen venytysharjoituksen.

Wiki Markup
\[Kjero\|http://nextberlin.eu/pitch/kjero/\]
 

Kjero on ”Tryvertising like a boss”.  Liika markkinointi ärsyttää asiakkaita. Kun Kjero (epanjaa=haluta jotain)  markkinoi, ei ärsytä. Kuluttajat voivat kokeilla tuotteita ja halutessaan suositella niitä muille verkossa. Markkinoija saa näkyvyyttä ja se voidaan myös benchmarkata muita vasten.

Kjeron mielestä ei pidä seurata trendejä. Niitä pitää tehdä. Näin se käy: alkaa demo. Verkkosivu aukeaa, siellä on kolmijakoinen käyttöliittymä: Testaus, arviointi, Ostaminen. Tilssa on myös fb-jakaminen jne.

Joka päivä tarjotaan yhtä tuotetta testattavaksi. Tuote voi olla ennakkomarkkinoinnissa, ja siten ei saatavana kaupoista. Kjeroa voi siis käyttää markkinatutkimukseen.

Lopuksi kehotetaan rekisteröitymään Kjero.ee:hen.

Juryn kyssäreitä: Kuka maksaa: Kjeron maksavat tuotteita tarjotavat yritykset. Onko riski siitä, että jos käyttäjiä on liikaa, ei tuotetta enää osteta ollenkaan, koska kaikki ovat sen testikäyttäjiä. Kjeron edustaja ei nähnyt tätä ongelmana, sillä testaukseen tarjottavien tuotteiden määrää voidaan rajoittaa. 

Wiki Markup
\[BeeFM\|http://nextberlin.eu/pitch/beefm/\] 

Ratkaisu, joka yhdistää musiikkipalvelut sosiaalisiin verkostoihin. Facebookista tulee siis maailman suurin musiikinjaon alusta. Alle 2% fb:ssä vastaanotetussa videotuotannosta jää katsomatta. BFF:llä nämä katsomattomatkin videot lisätään automatisoituun soittolistaan, jota voidaan katsoa videoita siinä vaiheessa, kun halutaan. Listaa voi muokata, päivittää, videoita kategorioida jne.

Bisneskärki on siinä, että videoiden sekaan lisätään online-mainontaa. Käyttäjiä (=kohderyhmää) voidaan segementoida heidän musiikinkäyttönsä mukaan.

Kysymyksiä Juryltä: Jos fb-ystävien jakama musiikki ei ole omasta mielestä hyvää, miten tämä palvelu on parempi kuin esim. last.fm tms. Mistä lista syntyy -- postauksista tai esim. spotify-kuuntelun jakamisesta? Vastaus: palvelu käyttää fb:n newsfeediä listan generointiin. Listalta voi myös blokata todella huonon musiikkimaun omaavien fb-ystävien postaukset. Sovellus on tällä hetkellä facebookissa, ja jos sijoittajia saadaan, ilmestyy se myös mm. mobiilina.

Wiki Markup
Väliesittelyssä \[General Assembly\|http://generalassemb.ly/\]

Min-Kin Mak esittelee tässä välissä General Assemblyn, joka ei ole pitch-finalisti, vaan newyorkilainen verkkoviestinnän "ammattikoulu". Koulun edustaja Matt kertoo GA:n keskittyvän teknologiseen koulutukseen, ja sen alueella erityisesti käytännön sovelluksiin. Koulutetaan web developereita, UI-suunnittelijoita tms. Virallista tutkintoa koulusta ei saa, mutta käytännön taidot kyllä. Opettajat eivät ole akateemikkoja, vaan taitavia ammattilaisia, ja näin jaetaan osaamista sellaisilla alueilla, joilla osaamista tarvitaan aina enemmän.

_Nyt on tauko. Puolelta jatketaan. _

Wiki Markup
\[Refinder\|http://nextberlin.eu/pitch/refinder/\] 

Esittäjä aloittaa kysymällä, kuinka moni yleisöstä käyttää Dropboxia. Kuinka moni Google docsia? Käsiä nousee molemmissa. Refinder on"Dropbox sähköpostille". Palvelu yhdistää pilvi-appit (Dropbox, Google Docs ja Twitter) ja mahdollistaa käyttöaktiviteetin ja datan seuraamisen streamissa, joista voi tehdä hakuja ja jota voi filtteröidä. Sinne voi varastoida sähköpostilaatikoiden sisältöä. Käyttöliittymä näyttää vähän Facebookilta dokumenteille. Se kokoaa kaiken dokumentoinnin aina oman, nimetyn aiheensa ympärille. Hakeminen helpottuu, ja RF on laskenut, että tiedostojen hakemiseen menee paljon aikaa, ja RF saattaa säästää käyttäjän aikaa jopa 30 min päivässä. Uniikki RF on siksi, että järjestelmään tuodut dokumentit tägätään automaattisesti. 

_Juryn kysymyksiä on vaikeahko kuulla. Olen siirtynyt tauon jälkeen toiseen istumapaikkaan ja äänentoisto ei ole ihan kirkkainta._

Wiki Markup
\[Squadmail\|http://nextberlin.eu/pitch/squadmail/\]

"Dropbox sähköpostille", antaa käyttäjien jakaa email-postilaatikoita "kenen tahansa" eli minkä tahansa toisen sähköpostitilin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun normaalisti esim. usealle lähetetyt sähköpostit kopioituvat vastaanottajamäärän mukaan, Squadmailissa yksi maili voidaan jakaa useamman sähköpostitilin kanssa. Palvelu tapahtuu Squadmailissa, jonne kirjaudutaan.

SM:n etu on mm. drag and drop -jakaminen. Se myös järjestää vastaukset ja keskustelut ja tarjoaa reaaliaikaisen feedin käyttäjän inboxiin. Se integroi emailit tiimityöskentelyssä, toimii kaikilla email clienteillä. Ei tarvita latauksia. 

Juryn kysyessä esittäjä antaa käytännön esimerkkejä siitä, kuinka tämä jakaminen tapahtuu. Jurylla on selvästi vaikeuksia ymmärtää konseptia ja sen toimintaa, mutta esittäjä ei jäädy. Kieltämättä itsekään en demosta huolimatta ihan tajua kuinka SM toimii, mutta täytyy varmaan tutkia tuosta otsikon linkin alta lisää.

Wiki Markup
\[Secomba\|http://nextberlin.eu/pitch/secomba-gmbh/\]

Ensimmäinen nais-pitchaaja. Reipas emäntä riemastuu. Esittäjän etunimi on Andrea. Secomba on eteläsaksalainen yritys, ja työllistää 7 henkeä. Nyt kysytään yleisöltä, kuinka moni pelkää esim. dropboxia käyttäessään sitä, että tiedot jäävät jossain välissä suojattomiksi ja joitain saattaa karata. Secomba tarjoaa käyttövalmiin kryptauspalvelun pilvipalvelujen kautta kulkevalle datalle BoxCryptor-softan avulla. Pilveen asennetaan tämä kryptauspalvelu, ja sen jälkeen kaikki pilven kautta jaettu informaatio kulkee kryptattuna ja näin paremmin suojattuna. Toimii kaikilla alustoilla, Windows, iOS jne.  

Secomballa on useita asiakkuuksia ja firma on kasvussa. Andrea toivottaa päätteeksi hyviä, huolettomia unia.

Jury kysyy, kuinka softa toimii suuremman joukon käyttämällä dropbox-tilillä. Kuulemma toimii. Toinen kysymys on se, tiedetäänkö onko esim Dropbox kehittämässä omaan palveluunsa integroitua kryptauspalikkaa. Andrea vastaa monivaiheisesti, ja jälleen äänentoisto vähän pettää. Joka tapauksessa Andrean mukaan softa on tietenkin parempi kuin mahdolliset pilvipalvelujen oman pluginit.

Wiki Markup
\[eyeQuest\|http://nextberlin.eu/pitch/eyequest/\]

Esitys alkaa: entä jos näkisit minne tahansa reaaliaikaisesti juuri nyt? eyeQuest mahdollistaa sen. Ihmiset jakavat älypuhelimilla ottamiaan kuvia ja videoita lähettämällä ne eyeQuestiin. Niihin liitetään aika
- ja paikkatieto ja ne jaetaan verkossa, jossa niitä voi selata paikkatiedon mukaan. 

Liiketoimintamallissa bisnes syntyy mainonnasta. Mainonta perustuu paikkatietoon. Sitä voidaan kohdistaa eri tavoin.

Esitellään eyeQuestin kaksi partneria sekä organisaatio. Tätä slidea en näe ihan kokonaan.

Lopuksi kiteytetään: "A worldwide network of mobile cameras that guarantees a livestream from any desired location on request".

Kysymyksiä: Kuinka laatu varmistetaan? Kun kuvan tuottamiseen eyeQuest ei voi vaikuttaa. Tällä äänentoistolla raamikkaan puhujan aksentti on lähes ymmärtämättömissä. Sujuvasti ja rauhallisesti kuitenkin perustelee ja selittää hän.

_Tämän viimeisen pitchin jälkeen on aika lopettaa. Voittaja julkistetaan kohta. Sen uutisoin ihan pian. Kiitti toistaiseksi! _

_Nyt on siirrytty isoon Keynote-saliin, jossa lopetellaan viime vuoden Start up pitch -kisan voittajan haastattelua. Nyt odotamme äskeisen pitch-kisan palkintojenjakoa._

Wiki Markup
Hermione Way (se iloinen emäntä) kertoo lyhyesti iltapäivän pitchistä. Palkintojen jakoon tulee\[Charlie O'Donnell\|http://nextberlin.eu/person/charlie-odonnell/\] New Yorkista ja Start up trackin moderaattori Min-Kin Mak. Charlie kertoo, että sadoista ehdokkaista oli vaikea löytää top 12, ja tämä ryhmä onnistui tänään hyvin. Min-Kin Makilla on kuori, jossa on voittajan nimi. Näytetään pieni huumorivideo taas väliin.

Voittaja on *SquadMail*. Tämähän oli se, josta oli vähän vaikea saada selvää. Jury kertoo perusteluistaan, ja yksi heistä kertoo voiton olleen kahden kisa. Yksi kertoo, että ymmärtää palvelun olevan Dropbox-kansio inboxissa. Jakaminen on helpompaa ja sujuvampaa kuin ennen. 

Palkinnoksi Squadmail saa Martin Engerleltä 10 000 euroa, tämä ei kuitenkaan ole rahapalkinto. Se on oikeus käyttää  Deutsche Telecomin yrityshautomoa työskentelyssään 2-3 kuukauden ajan. 

_Nyt loppuu raportti. Kiitokset!_Tästä alkaa taas.

 
 
 
Include Page
reititin:logot
reititin:logot
Column
width30%
Panel
borderColor#847782
bgColor#fff
borderWidth1px

Puhujat:

Lorem ipsum

Taustaa:

Lorem ipsum

Raportoija:

Marja Suurmunne

Panel
Recently Updated
showProfilePictrue
max8
spaces@all
themesocial
labelsnextberlin