Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

View Source

Section

Tämän vuoden Start-up -kisan finaaaliin selvinneet 12 start-up-yritystä esittelevät konseptinsa. Tämän jälkeen jury valitsee Vuoden start-up-yrityksen.

Matti vinkkasi tätä edeltävällä tauolla, että aiemmin päivällä ollut start-up-aiheinen sessio "What's the next big thing in start-ups" oli tupaten täynnä, eikä läheskään kaikki saaneet istumapaikkaa. Edellisen oman raporttisession ajan kyykistelin ratakisko-kaiteella, joten siitä viisästuneena tulin tämän session saliin ajoissa. Sainkin mielestäni hyvän paikan ja vielä sähköpistokkeen vierestä! Kuitenkin hetki sitten eteeni pystytettiin videokameratripodi, jonka vieressä seisoo kaksi täysikasvuista ihmistä, enkä näe lavalle enää mitään. Se siitä sitten. Ehkä pelataan pelkällä kuulolla tällä kertaa.

Sessio alkaa. Innokas nuori journalisti Hermione Way emännöi sessiota. Haastattelee strat-up-finalistien edustajia, joita jännittää. Pitch alkaa count-downilla.

Alla otsikot toimivat linkkeinä kunkin firman NEXTin karsintaan lähetettämään sähköiseen liikeideansa esittelyyn.

Flakka 

Flakkan ratkaisu on se, kuinka useampi päätelaite kytketään yhteen käyttämään ja näyttämään samaa kuva-, esitys-, video- tai muuta materiaalia. Itse materiaali jaetaan peer-to-peer-teknologialla, ja kaikki päätelaitteet voivat nähdä esityksen samanaikaisesti. Tämä mahdollistuu verkkopalvelulla. Oma materiaali drag-and-dropataan verkkopalveluun, ja esitys on kaikissa kytketyissä päätelaitteissa samantien. Palvelua voidaan käyttää kuvien jakamiseen, esitysten jakamiseen (ppt, excel jne). Bisnesmalli on tilauspohjainen, eli pääkäyttäjä tilaa palvelun (kertatilauksena) ja vaikkapa premium-palveluja (esim. materiaaliin piirtäminen) ja maksaa sen. Muut käyttäjät voivat nähdä materiaalin ilmaiseksi. Teknologia on peer-to-peer-, ei pilvipohjainen. Siksi eroaa muista kuvien jakopalveluista.

Flakkaa voidaan käyttää, paitsi kuvien ja esitysten jakamiseen, myös rajoitetusti palveluun liitettyjen päätelaitteiden hallintaan, eli useat koneet voivat toimia "yhtenä". Yhtä serveriä voidaan käyttää 100 000 samanaikaiselle käyttäjälle, Jury kyselee esittäjältä tiukkoja kysymyksiä bisnesmallista ja siitä, kuinka palvelu on parempi kuin esim. desktop sharing.

MarkTheGlobe

M. Zeitler Mark the Globesta. Hakukoneoptimointia. Teknologiaa ja palveluja. Pitchaus alkaa näyttämällä SEO:n (hakukoneoptimoinnin) maailmanlaajuisen markkinan lukuja. MarkTheGlobe on löytänyt oman erikoisnichensä, ja se tarjoaa palvelujaan suuryrityksille, joiden saitit ovat monikielisiä. Tällaisissa tapauksissa SEO:n haasteina ovat paikalliset hakukoneet, kieli ja sopivien teknologiatoimittajien ja välineiden puute. MTG tarjoaa tähän erilaisia ratkaisuja. Aika alkaa loppua, ratkaisuja ei oikein ehditä esittää, ja hetken ppt:ssä hypittyään Zeitler esittää business planin ja lopettaa.

Ja se kameratiimi lähti nyt pois! Jes!

Tulee juryn kysymyksiä markkinoiden koosta ja asiakaspotentiaalista. Vastaus jää vähän hämäräksi, mutta Zeitler esittää slidellä toiveen saada 150 000 euroa sijoittajarahaa. Liikevaihdosta 5% tulisi teknologiasta, 50% palveluista. Tämä tekisi MarkTheGlobesta toimiston, vaikka Mark itse haluaisi kutsua yritystä teknologiayritykseksi. 

Emäntä toteaa vielä, että SEO ei liene kovin seksikästä. Jury myöntää, mutta mainitsee sen olevan tärkeää.

Meine-Spielzeugkiste

Florian Spathelf, perustaja ja CEO. Kutsun tuotetta jatkossa MS:ksi. 2.6 biljoonaa euroa käytetään vuodessa leluihin. Lasten vanhemmat tietävät, että leluvuorten hallinnointi kotona on hankalaa. MS on online-leluvuokraamo, joka vuokraa kehittäviä leluja. Vuokratut lelut saapuvat puhtaina ja ehjinä ja vakuutettuina laatikoissa, ja ne voidaan palauttaa, kun lapsi on kasvanut niiden ohi. Ja vaihtaa vaikka toisiin. Tämä säästää lapsiperheidne aikaa, rahaa ja tilaa. 

Idea konseptointiin, testattiin (markkinatestauksella) ja sille hankittiin yhteistyökumppaneita, mm. perhehotelliketju. Nyt MS haluaa laajentaa toimintaansa ja hankkia lisää leluja. Se toivoo saavansa sijoittajarahaa laajentamisen toteutukseen. 

Jury kysyy vakutuuksista. Nyt on hankittu riskivakuutus (vastuuvakuutus?). Kysytään kuinka monta lelua on vuokra-aikana ehkä tuhottu. Vastaus: N. 125 laatikkoa on palautettu tähän mennessä ja kaksi lelua on ollut rikki. Joten kovin suurena riskinä Florian ei rikkoutumista pidä.

Lelua vuokrataan tyypillisesti 2 kuukaudeksi ja samaa lelua voidaan edelleenvuokrata 6 kertaa ennen kuin se menee vuokrauskelvottomaan kuntoon. Kilpailijoista kysyttäessä FS kertoo, että muut samantyyppiset toimijat eivät ole kovinkaan ammattimaisia, ja vuokrattavat lelut ovat erilaisia. Näkeekö FS brändäyshaastetta, koska pienten lasten vanhemmat haluavat lapsilleen aina priimaa ja parasta? FS vastaa, että lastentarvikkeita on aina vaihdettu ja lainattu.

Jos lapsi kiintyy leluun paljon, voi sen ostaa myös omaksi.

10stamps 

Arash Houshmand kertoo ensimmäistä kertaa livenä yleisölle 10stampsin tarinan. Tarina alkoi siitä, kun AH mietti kauppiaiden lojaliteettiohjelmia ja leimakorttien käyttöä. Hän totesi, että online-markkinoinnilla on välineet, joilla voidaan tutkia, toteuttaa ja johtaa melkein mitä vain, myös leimakorttiprosesseja. AH haastatteli pienyrittäjiä, ja huomasi, että monet käyttävät vielä paperisia leimakortteja (loyalty cards) ja keksi toteuttaa ne mobiilissa. 

Alkaa video. Ihmiset tulevat pienyrittäjien luo, ja saavat leiman jokaisesta asioinnistaan. Esim. 10 leiman jälkeen he saavat palkinnon. Tämä kaikki voidaan tehdä myös mobiilisti, minkä simppelihkö ja vähän kotikutoisen oloinen video näyttää dramatisoituna. Palvelulla on helppokäyttöinen yrityksen käyttöliittymä, ja paikannusteknologian sekä somen hyödyntäminen ovat vielä sokerina pohjalla. 

Jury kysyy, miten palvelua myydään. AH vastaa, että heillä on laaja yksittäinen asiakasjoukko, jolle myydään suoraan itse. Myyntitiimi on AH ja hänen liikekumppaninsa, ja 5-6 hengen toteuttajatiimi. Palvelusta maksetaan joko aika/palvelu- tai klikkipohjaisena laskutuksena.

Slidemotion 

Esittäjän etunimi on Marko. "Kokemusten jakaminen videon kautta ei koskaan ole ollut helpompaa". Kuinka kerromme tarinoitamme? Video = sight, motion an sound. Videon tekeminen on aikaavievää kuvavalintoineen ja editointeineen. Slidemotion on Facebook-app, jossa käyttäjän tarvitsee vain valita yksi oma kuvakansio ja musiikki, ja Slidemotion tekee aineistosta automaattisesti "instant videon". Yksikään Slidemotionin generoima video ei ole samanlainen.

On siis kyse still-kuvista kootusta videosta, oletan. Ilmaiseksi voidaan tehdä max. 15 kuvaa sisältäviä videoita, ja sitä suuremmat kansiot ovat maksullisia. Slideshare esittäjän sanoin: "Kuin laittaisit pikanuudeleita mikroon ja saisit 5 ruokalajin illallisen, kun mikro piippaa".

Kysymyksiä jurylta: mistä raha tulee? Vastaus: Tällä hetkellä ei mistään! Näyttäisi kuitenkin siltä, että liiketoimintasuunnitelmaa ei ole kovin tarkasti vielä tehty. 

Demoa kysyttäessä esittäjä pääsee verkkoon ja demoaa FB:ssä Slidemotionin toiminnan. Itse laatiminen näyttää helpolta, mutta videon generointi kestää hetken. Johtunee netin takkuamisesta täällä Station Berlinissä. Ei mene ihan putkeen, mutta ei ole katastrofikaan. 

fileee 

Marius Gerwin (?) -niminen henkilö toimii esittäjänä.

Fileeee on henkilökohtainen assistentti dokumenttienhallintaan. Se toimii optisilla tunnisteilla. Fileeen tiimi on tehnyt skaalattavan, helppokäyttöisen ja aikaa säästävän ärjestelmän, jossa dokumentteja käsitellään tietoturvallisesti ja hallinnoidaan automaattisesti. Erilaiset paperiset dokumentit skannataan, ja kuvista fileeeee poimii asioita, joiden mukaan niitä voidaan säilyttää ja järjestellä sähköisinä versioina. 

Jury kysyy, kuinka ratkaisu toimii. fileeee tukee kaikkia tiedostomuotoja (kuvia ym). Fileee tarjoaa myös skannauspalveluja yhteistyökumppanin kautta. Palvelu kohdstetaan pienyrityksille.

Kuinka se eroaa Evernotesta? Fileee toimii vain dokumenteilla, Evernote on muistiinpanoväline. Juryn jäsen ilmaisee huolensa tietoturvasta (esim. skannattavaksi lähetettäessä). Saattaa osoittautua kynnykseksi palveluun päätymisessä.
Nyt voimistellaan, jopa on kiva. Iloinen emäntä ohjaa pienen venytysharjoituksen.

Kjero 

Kjero on ”Tryvertising like a boss”.  Liika markkinointi ärsyttää asiakkaita. Kun Kjero (epanjaa=haluta jotain)  markkinoi, ei ärsytä. Kuluttajat voivat kokeilla tuotteita ja halutessaan suositella niitä muille verkossa. Markkinoija saa näkyvyyttä ja se voidaan myös benchmarkata muita vasten.

Kjeron mielestä ei pidä seurata trendejä. Niitä pitää tehdä. Näin se käy: alkaa demo. Verkkosivu aukeaa, siellä on kolmijakoinen käyttöliittymä: Testaus, arviointi, Ostaminen. Tilssa on myös fb-jakaminen jne.

Joka päivä tarjotaan yhtä tuotetta testattavaksi. Tuote voi olla ennakkomarkkinoinnissa, ja siten ei saatavana kaupoista. Kjeroa voi siis käyttää markkinatutkimukseen.

Lopuksi kehotetaan rekisteröitymään Kjero.ee:hen.

Juryn kyssäreitä: Kuka maksaa: Kjeron maksavat tuotteita tarjotavat yritykset. Onko riski siitä, että jos käyttäjiä on liikaa, ei tuotetta enää osteta ollenkaan, koska kaikki ovat sen testikäyttäjiä. Kjeron edustaja ei nähnyt tätä ongelmana, sillä testaukseen tarjottavien tuotteiden määrää voidaan rajoittaa. 

BeeFM 

Ratkaisu, joka yhdistää musiikkipalvelut sosiaalisiin verkostoihin. Facebookista tulee siis maailman suurin musiikinjaon alusta. Alle 2% fb:ssä vastaanotetussa videotuotannosta jää katsomatta. BFF:llä nämä katsomattomatkin videot lisätään automatisoituun soittolistaan, jota voidaan katsoa videoita siinä vaiheessa, kun halutaan. Listaa voi muokata, päivittää, videoita kategorioida jne.

Bisneskärki on siinä, että videoiden sekaan lisätään online-mainontaa. Käyttäjiä (=kohderyhmää) voidaan segementoida heidän musiikinkäyttönsä mukaan.

Kysymyksiä Juryltä: Jos fb-ystävien jakama musiikki ei ole omasta mielestä hyvää, miten tämä palvelu on parempi kuin esim. last.fm tms. Mistä lista syntyy – postauksista tai esim. spotify-kuuntelun jakamisesta? Vastaus: palvelu käyttää fb:n newsfeediä listan generointiin. Listalta voi myös blokata todella huonon musiikkimaun omaavien fb-ystävien postaukset. Sovellus on tällä hetkellä facebookissa, ja jos sijoittajia saadaan, ilmestyy se myös mm. mobiilina.

Väliesittelyssä General Assembly

Min-Kin Mak esittelee tässä välissä General Assemblyn, joka ei ole pitch-finalisti, vaan newyorkilainen verkkoviestinnän "ammattikoulu". Koulun edustaja Matt kertoo GA:n keskittyvän teknologiseen koulutukseen, ja sen alueella erityisesti käytännön sovelluksiin. Koulutetaan web developereita, UI-suunnittelijoita tms. Virallista tutkintoa koulusta ei saa, mutta käytännön taidot kyllä. Opettajat eivät ole akateemikkoja, vaan taitavia ammattilaisia, ja näin jaetaan osaamista sellaisilla alueilla, joilla osaamista tarvitaan aina enemmän.

Nyt on tauko. Puolelta jatketaan. 

Refinder 

Esittäjä aloittaa kysymällä, kuinka moni yleisöstä käyttää Dropboxia. Kuinka moni Google docsia? Käsiä nousee molemmissa. Palvelu yhdistää pilvi-appit (Dropbox, Google Docs ja Twitter) ja mahdollistaa käyttöaktiviteetin ja datan seuraamisen streamissa, joista voi tehdä hakuja ja jota voi filtteröidä. Käyttöliittymä näyttää vähän Facebookilta dokumenteille. Se kokoaa kaiken dokumentoinnin aina oman, nimetyn aiheensa ympärille. Hakeminen helpottuu, ja RF on laskenut, että tiedostojen hakemiseen menee paljon aikaa, ja RF saattaa säästää käyttäjän aikaa jopa 30 min päivässä. Uniikki RF on siksi, että järjestelmään tuodut dokumentit tägätään automaattisesti. 

Juryn kysymyksiä on vaikeahko kuulla. Olen siirtynyt tauon jälkeen toiseen istumapaikkaan ja äänentoisto ei ole ihan kirkkainta.

Squadmail

"Dropbox sähköpostille", antaa käyttäjien jakaa email-postilaatikoita "kenen tahansa" eli minkä tahansa toisen sähköpostitilin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun normaalisti esim. usealle lähetetyt sähköpostit kopioituvat vastaanottajamäärän mukaan, Squadmailissa yksi maili voidaan jakaa useamman sähköpostitilin kanssa. Palvelu tapahtuu Squadmailissa, jonne kirjaudutaan.

SM:n etu on mm. drag and drop -jakaminen. Se myös järjestää vastaukset ja keskustelut ja tarjoaa reaaliaikaisen feedin käyttäjän inboxiin. Se integroi emailit tiimityöskentelyssä, toimii kaikilla email clienteillä. Ei tarvita latauksia. 

Juryn kysyessä esittäjä antaa käytännön esimerkkejä siitä, kuinka tämä jakaminen tapahtuu. Jurylla on selvästi vaikeuksia ymmärtää konseptia ja sen toimintaa, mutta esittäjä ei jäädy. Kieltämättä itsekään en demosta huolimatta ihan tajua kuinka SM toimii, mutta täytyy varmaan tutkia tuosta otsikon linkin alta lisää.

Secomba

Ensimmäinen nais-pitchaaja. Reipas emäntä riemastuu. Esittäjän etunimi on Andrea. Secomba on eteläsaksalainen yritys, ja työllistää 7 henkeä. Nyt kysytään yleisöltä, kuinka moni pelkää esim. dropboxia käyttäessään sitä, että tiedot jäävät jossain välissä suojattomiksi ja joitain saattaa karata. Secomba tarjoaa käyttövalmiin kryptauspalvelun pilvipalvelujen kautta kulkevalle datalle BoxCryptor-softan avulla. Pilveen asennetaan tämä kryptauspalvelu, ja sen jälkeen kaikki pilven kautta jaettu informaatio kulkee kryptattuna ja näin paremmin suojattuna. Toimii kaikilla alustoilla, Windows, iOS jne.  

Secomballa on useita asiakkuuksia ja firma on kasvussa. Andrea toivottaa päätteeksi hyviä, huolettomia unia.

Jury kysyy, kuinka softa toimii suuremman joukon käyttämällä dropbox-tilillä. Kuulemma toimii. Toinen kysymys on se, tiedetäänkö onko esim Dropbox kehittämässä omaan palveluunsa integroitua kryptauspalikkaa. Andrea vastaa monivaiheisesti, ja jälleen äänentoisto vähän pettää. Joka tapauksessa Andrean mukaan softa on tietenkin parempi kuin mahdolliset pilvipalvelujen oman pluginit.

eyeQuest

Esitys alkaa: entä jos näkisit minne tahansa reaaliaikaisesti juuri nyt? eyeQuest mahdollistaa sen. Ihmiset jakavat älypuhelimilla ottamiaan kuvia ja videoita lähettämällä ne eyeQuestiin. Niihin liitetään aika- ja paikkatieto ja ne jaetaan verkossa, jossa niitä voi selata paikkatiedon mukaan. 

Liiketoimintamallissa bisnes syntyy mainonnasta. Mainonta perustuu paikkatietoon. Sitä voidaan kohdistaa eri tavoin.

Esitellään eyeQuestin kaksi partneria sekä organisaatio. Tätä slidea en näe ihan kokonaan.

Lopuksi kiteytetään: "A worldwide network of mobile cameras that guarantees a livestream from any desired location on request".

Kysymyksiä: Kuinka laatu varmistetaan? Kun kuvan tuottamiseen eyeQuest ei voi vaikuttaa. Tällä äänentoistolla raamikkaan puhujan aksentti on lähes ymmärtämättömissä. Sujuvasti ja rauhallisesti kuitenkin perustelee ja selittää hän.

Tämän viimeisen pitchin jälkeen on aika lopettaa. Voittaja julkistetaan kohta. Sen uutisoin ihan pian. Kiitti toistaiseksi! 

Voittajan julkistaminen

Nyt on siirrytty isoon Keynote-saliin, jossa lopetellaan viime vuoden Start up pitch -kisan voittajan haastattelua. Nyt odotamme äskeisen pitch-kisan palkintojenjakoa.

Hermione Way (se iloinen emäntä) kertoo lyhyesti iltapäivän pitchistä. Palkintojen jakoon tuleeCharlie O'Donnell New Yorkista ja Start up trackin moderaattori Min-Kin Mak. Charlie kertoo, että sadoista ehdokkaista oli vaikea löytää top 12, ja tämä ryhmä onnistui tänään hyvin. Min-Kin Makilla on kuori, jossa on voittajan nimi. Näytetään pieni huumorivideo taas väliin.

Voittaja on SquadMail. Tämähän oli se, josta oli vähän vaikea saada selvää. Jury kertoo perusteluistaan, ja yksi heistä kertoo voiton olleen kahden kisa. Yksi kertoo, että ymmärtää palvelun olevan Dropbox-kansio inboxissa. Jakaminen on helpompaa ja sujuvampaa kuin ennen. 

Palkinnoksi Squadmail saa Martin Engerleltä 10 000 euroa, tämä ei kuitenkaan ole rahapalkinto. Se on oikeus käyttää  Deutsche Telecomin yrityshautomoa työskentelyssään 2-3 kuukauden ajan. 

Nyt loppuu raportti. Kiitokset!

>> Squadmailin Philipp Mayerin haastatteluvideo

 
 
 
Column
width60%
Include Page
reititin:logotreititin:logot

Tokan aamun ensimmäinen Keynote. Kahvia, croisanttia ja mehua tarjolla. Ihmisiä vähän vähemmän kuin aloitusaamuna. Lieneekö syynä edellisillan eittämättä mahtavat verkostoitumisbileet?

1. Velocity

>>Video esityksestä oli täällä, 31.5. tsekattuna ei enää.

Velocity – The Seven New Laws for a World Gone Digital (AKQA).
Kovat digijätkät esittävät digimaailman seitsemän uutta lakia.

Session alkuosa jäi teknisen sähläämisen vuoksi raportoijalta vähän vajavaiseksi. Varsinkin caseista sai paremmin kiinni Maija, joka teki iPad-testiraporttia saman session alkuosasta. Jälkeenpäin liveraporttia on editoitu  ja täydennetty NEXTBerlin-sivuston blogin pohjalta.

Martin Engerle, Keynoten kuraattori toivottaa meidät tervetulleeksi. AKQA (myöhemmin A) on Martinin mukaan maailman luovin digitoimisto. Ajaz Ahmed (AA) ja James Hilton (JH) ovat kovin palkittuja ja kirjoittaneet myös kirjan nimeltään Velocity.

James aloittaa lyhyellä A:n esittelyllä. 1200 henkeä ympäri maailmaa, iso toimisto. Video näyttää making of -henkisesti A:n portfoliota. 

"The future inspires us". Kaikki, mitä A:ssa tehdään, liittyy tulevaisuuteen. Kaiken, mitä tehdään, tulee antaa jotain tulevaisuuden kehitykselle ja alan tuleville osaajille (opiskelijoille jne).

A on laatinut digitaaliseksi muuttuneen maailman seitsemän lakia (ei sääntöjä, vaan lakeja, jotka antavat puitteet ja tunnelman tekemiselle).

AA tulee kehiin ja kertoo juuri ilmestyneestä kirjasta Velocity (Amazonissa nro 1 omassa kategoriassaan). Kirjan tuomat tuotot ohjataan kodittomien auttamiseen. Myös muita hyväntekeväisyyskohteita tulee olemaan jatkossa.

Velocitysta. AA ja JH ovat keränneet alan tarinoita yksiin kansiin, ja tavoitteena on tehdä kaikkea muuta kuin ohjekirja. Tavoiteltiin enemmän filosofista luettavaa.

Avainviesti kirjassa on se, että organisaatioilla tulisi olla yhtä paljon intohimoa tehdä luovaa työtä kuin saavuttaa voittoa. Richard Branson on tehnyt kirjan esisanat, joissa mainitaan "Change is often seen as a threat, but to an entrepreneur it is oxygen".

1. Laki: "Smith&Wesson voittaa neljä ässää". 

Joskus kilpailussa alkaa olla kyseessä taistelu elämästä ja kuolemasta, kuten aikanaan vanhan Lännen korttipelissä. Vaikka saavutettu tila ja sen tuomat oikeutukset olisivat puolellasi, eivät ne pidä sinua hengissä.

Kannattaa muuttaa toimintatapoja heti, kun ensimmäisiä merkkejä sen tarpeeseen on näkyvissä. Etabloitumisen myötä saavutettuihin oikeutuksiin (entitlement) nojaaminen voi koitua kohtalokkaaksi. Tämä pätee sekä yritys- että henkilökohtaiseen toimintaan. Esimerkiksi Instagram myytiin 1 miljardilla samana päivänä kun Kodak asetettiin konkurssiin. 

MTV (Music Television) on uudelleenmääritellyt TV:n kahdesti. Toisella kerralla MTV toteuttaa uutta, sosiaalista ja mobiilia lähestymistapaa, jonka kautta TV-kokemuksen voi jakaa verkostonsa kanssa, missä tahansa päin maailmaa ollaankin.

2. Laki: Asiat on helpommin tehty kuin sanottu.

Jos sinulla on idea, kääri hihasi ja toteuta se.

"Do we have a product?" - Steve Jobs

Tarina siitä, kun Steve Jobsille aletaan esittää Niken isoa presentaatiota. Hän keskeyttää heti alussa ja kysyy, onko Nikellä tuote. Menemällä suoraan asiaan Jobs lyhensi potentiaalisesti pitkän presentaation murto-osaan pyytämällä aloittamaan suoraan asiasta.

3. Laki: Paras mainonta ei ole mainontaa.

Brändien tulee luoda merkityksellisiä yhteyksiä. Kaikki, mitä brändi tekee, kertoo tarinaa – on tekeminen sitten tapahtuma, myyntitilanne tai pakkaus. Parhaat brändit kertovat tarinaa, jotka vetoavat tunteisiin (creating emotional resonance).

Nike training club 

Henkilökohtainen valmentaja taskussa. Tämä jatkaa Niken "Just do it" -slogania. 70 minuuttia treeniä halvemmalla kuin 30 sekunnin mainos. 

#makeitcount

AKQA:n tekemä kampanja Nikelle, jonka näemme videona (video yllä olevan otsikon takana olevan linkin etusivulla). Katso Maijan raportti.  #makeitcount

4. Laki: Mukavuus on luovuuden vihollinen.

AA kertoo vihaavansa mainontaa ja näyttää kampanjan, jossa on kaikki, mitä hän mainonnassa vihaa. Julisteen kuvassa on nuoren miehen kasvot, joissa nenän tilalla on sian kärsä. AA on nähnyt tätä kampanjaa joka puolella Lontoota, kampanjan tavoite on saada ihmiset käyttämään roskiksia enemmän. Kampanja näkyy myös sellaisilla Lontoon alueilla, joissa ei ole yleisiä roskiksia lainkaan. Kampanja on alentuva, ja toisaalta parempi ratkaisu olisi ehkä ollut sijoittaa kaduille enemmän roskiksia.

Mukavuus on enimmäkseen keskinkertaisuutta.   "Beware of the lollipop of mediocrity! You lick it once and you'll suck forever" - Brian Wilson

5. Laki: Kunnioita ihmisluontoa.

"Inspire me. Enable me. Make me better."

Jokaisen kommunikaationmurunkin kohteena on ihminen.  Näemme paljon designia designereille, mainontaa mainonnan tekijöille, jolloin kommunikaatio kohderyhmän kanssa jää puolitiehen.  Ihmiset haluavat elämänsä olevan parempaa, hauskempaa ja selkeämpää. Tämän tunteen tavoittaminen mainonnan kautta vaatii valtaisaa keskittymistä ja taitoa. Älä luo mainontaa, tarjoa ihmeitä.

Steve Jobs ymmärsi, kuinka paljon ymmärrystä ja esteettistä taitoa tarvitaan, jotta päästään samalle aaltopituudelle ihmisluonnon kanssa kommunikoimaan suoraan sille ja sen kanssa.

6. Laki: Hyväkään vitsi ei aukea kuuden ihmisen komitealle.

Komiteat ovat kauheita. Ne estävät asioita tapahtumasta. Tee päätöksiä nopeasti ja keskity tavoiteltuun lopputulemaan. 

Nopea tarina Tony Blairista: (AA ei pidä myöskään politiikasta).  Tony Blair oli jättämässä Britannian pääministerin tehtävät. Pääministerikauden aikana hänen vaimonsa oli ystävystynyt naapurin miehen kanssa (Downing street 11:ssa). Blair totesi viimeisessä lehdistötilaisuudessa, että onneksi ei enää tarvitse huolehtia vaimon ja naapurin miehen suhteesta. Tämä oli parasta, mitä tuossa tilanteessa (virasta jättäytyessä suosion ollessa matala) hän voi sanoa.

7. Laki: Etsi itseäsi suurempaa tarkoitusta.

Jesse Owens on sanonut pitkään maailmanennätyksenä säilynyttä, uskomatonta pituushyppyään edeltävistä hetkistä: "Päätin vain, etten tule alas".

Anna työllesi intohimosi ja koko sisimpäsi. Aseta pelottomat tavoitteet ja visioi lennokkaasti (Audacious goals & vivid descriptions). Luo jotain, joka kestää sinua kauemmin, pyri inspiroimaan tulevia polvia. Jos et ole hivenen peloissasi, et ole tekemässä mitään uutta. Jos et tasapainottele kuuluisuuden ja potkujen saamisen rajalla, et saa pitää hauskaa. Jos pidät hauskaa, se näkyy työsi jäljessä.

No journey is ever an easy way. Tuloksellinen matka ei koskaan kulje helpointa tietä.

Täällä toinen tuore purku Velocity-aiheesta Startupolic-blogissa.

2. There's A Walrus In My Fridge And It Won't Shut Up

>>Video esityksestä täällä

>>Video Russell Daviesin vuoden takaisesta NEXTBerlin -esityksestä, aiheena Geocities of Things

Esityksen perässä pysyminen osoittautui allekirjoittaneelle todella haastavaksi, ja palasinkin aiheeseen myöhemmin tutustumalla NEXTBerlin-sivuston liveblogiin, joka tehtiin samasta esityksestä. Jonkin verran lämmitti se, että NEXTin livebloggaaja Adam Tinworth paini täsmälleen samojen tunteiden kanssa, sillä Russell Daviesin esitykset ovat ennenkin olleet livebloggaajan painajainen. Davies totesi puheensa alussa: "In the future fucking with people's heads will be more important than ever". Sekä Adamin että minun pääni kokivat asian ko. aamuna kovin konkreettisena.

Esitys alkaa videolla, joka on nopeutettu kooste teemasta "The Geocities of Things" ja perustuu Daviesin edellisvuotiseen NEXT-esitykseen. Kooste on tarkoituksella sekava, nopeatempoinen ja täynnä asioita.

Davies toteaa: "The job of a historian is to take such tidy nonsense and make a mess of it". 

Kaksi tumblr-esimerkkiä, joihin Davies ei usko: Case EmoTouchScreenFuture, jossa kuvataan tekevät jokapäiväisten asioiden tekemistä kosketusnäyttöjen avulla. Toinen esimerkki FuckYeahMadeinUSA.

"The Geocities of Things - esineet verkossa"

Geocities. Ensimmäiset ihmisten omat, itse kootut sivustot internetissä, jotka olivat epäesteettisiä ja rumia. Rumaa, mutta briljanttia. Henkilökohtaisia kokemuksia ihmisten itse koostamina ja tuottamina.

Seuraavan n. 10 vuoden aikana verkossa tullaan toimimaan yhä enemmän geocities of things -tyyppisellä tavalla. Asioilla ja esineillä on yhä useammin yhteys verkkoon. Kun ihmisellä ja koneella on erityyppiset älyt, näiden yhdistämisen seurauksena voi olla jotain todella outoa. Esimerkki Zazzle, joka tekee on-demand-t-paitoja, mukeja jne. Asiakkaan lataamat kuvat ovat laitettavissa kaikkiin tuotteisiin muidenkin ostettavaksi. Kuka nyt ei haluaisi skeittilautaa, jossa on kalapuikkojen kuvia?

Amazonissa on bot, jonka tehtävä on myydä kirjaa Turingin testistä. Botit kirjoittavat urheiluraportteja@MarkovChocolatesBot kirjoittaa uusia kuvailuja suklaasta käyttäen olemassa olevia. @alain_de_bot -bot-filosofi.

Koneiden luoma outous on kiinnostavaa.

Tekoälyn tarvitsee olla yhtä älykäs kuin koiranpentu. Tämä tarkoittaa sitä, että se on myös yhtä ärsyttävä kuin koiranpentu.

  • Joskus toistava, ärsyttävä käytös voi olla hyödyllistä – kuten jääkaappiin laitettava mursuksi maalattu, maitotölkin muotoinen robotti Fridgezoo Fridge Pet, joka käskee toistuvasti sulkemaan jääkaapin oven, kun se on avattu. (Maran huomio: tämä vehje ei kyllä ole kytkettynä verkkoon, vaan toimii valosensorin käskemänä)
  • Kukkaruukkuun laitettava digitaalinen kasvi (Botanicalls); joka pyytää kastelemaan itsensä twiittaamalla, kun multa on kuivaa. Se toistaa "water me please" niin kauan että kukat kastellaan. Jos vettä ei anneta tarpeeksi, se viestittää "You did not water me enough".
  • Robotti-imurit, joilla on erilaisia käytöstapoja (valmistajasta ja mallista riippuen).
  • Red Tomato Pizza Dubaissa: Jääkaapin oveen kiinnitettävä magneettinen Wifi-nappi, jota painamalla voi tilata pizzan. Internet-jääkaappi ei siis synny jääkaappivalmistajien, vaan verkkoon liitettävien laitteiden kehittäjien toimesta.

Teknologia luo mahdollisuuksia. Uusia esineitä, uusia ideoita, uusia erehdyksiä

Esimerkiksi Davies toteaa, että impressionismi valtasi alaa, kun öljyvärit pakattiin metallituubeihin. Vasta tämä mahdollisti maalaamisen ulkona.

  • Shuffle-toiminnolla toistettavaksi sävelletty musiikki. Pieniä musiikinpätkiä, joita randomisti peräkkäin soittamalla syntyy uskottavan kuuloista musiikkia. 
  • Ugle – pöllö verkossa. Puinen pöllö, jonka ohjaamisen käyttöliittymä on verkossa. Kun pöllön asentoa muutetaan verkossa, kääntyy puinen pöllö samaan asentoon. Tämä mahdollistaa viestimisen värikoodien avulla.
  • Daviesin suosikki Everything I make with my maker bot – pieni 3D-printteri, jolla voi tuottaa pieniä esineitä, jotka on räätälöity juuri tekijälleen - colapullotuki, spagettimitta, ipod-teline autoon. Tarkasti mitattuja ja henkilökohtaisia.

Pieniä verkkoon liitettyjä laitteita, jotka printtaavat

  • sosiaalinen printteri. Kotiprintteri, joka on kiinni verkossa, ja siihen voivat esim. ystävät printata
  • kone, jolla tehdään postikortteja
  • personoituja ostoskuitteja
  • papercamp
  • newspaper club
  • pieni printteri (Little printer)
  • sikarilaatikon muotoinen asia, joka printtaa tietyn ihmisen tweettejä kapealle rullalle
  • descriptive camera = kamera kytkettynä printteriin, joka printtaa kameran näkymän sanoilla kuvattuna

Pieniä verkkoon liitettyjä laitteita, jotka tuottavat ääntä

  • Ambienttiradio the Guardianin verkkopalveluun kytkettynä. Lukee uutissähkeet ääneen kun ne julkaistaan verkossa.
  • Russellilla kolmekanavainen esine työn alla. Viestii kolmella erilaisella äänellä, esim. "Pavlov", ääni, joka ydistyy toimintoon.

Loppusanat:

Jokaista aidosti kiinnostavaa teknologiaa tullaan kutsumaan turhaksi ja hyödyttömäksi.

Yritykset tulevat tuntemaan, että ovat menettäneet otteen – mitä tuleekin tapahtumaan. Suunnittelijat tuntevat samoin, ja syystä. Täytyy luovuttaa designin päätösvalta käyttäjälle.Taiteilijat hämmentyvät, sillä jokamiehen generoimat asiat näyttävät taiteelta. Firmat argumentoivat käytettävyydellä suostuttelun sijaan. Syntyy hienoja ideoita ja hulluja ideoita, joiden hienoutta tai hulluutta emme aluksi erota. Aika näyttää, kumpaa mikäkin idea on

Mobile Track 

(Jörg Jelden)

Kuraattori pohjustaa mobiili-trackin sisätöä. Uusia luovuuden, teknologian ja bisneksen muotoja ollaan luomassa jatkuvasti lisää. Mobiililaitteet ja softat muuttavat liiketoimintaa ja sen suunnittelua. Lopuksi Jörg lausuu runon, jossa pohditaan mobiilin tulevaisuutta ja tulevaa trackia.

Fashion Track (Anitra Eggler)

Kuraattori on muotiekspertti ja kertoo tämän päivän sessioista. 3D-muotiprintteri jne.

Experience Track (Peter Bier)

Käyttäytymismallien muutos tulee olemaan yksi Experience trackin teemoista.

Include Page
reititin:logot
reititin:logot

*  

Column
width30%
Panel
borderColor#847782
bgColor#fff
borderWidth1px
Start-up pitch, top 12

Puhujat:

Flakka 

Kuvien jakamispalvelu, joka oli NEXT-yhteisön suosikki ennakkoäänestyksessä

MarkTheGlobe

Hakukoneoptimointia monikielisille verkkopalveluille

Meine-Spielzeugkiste

Kehittävien leikkikalujen vuokraamo

10stamps 

Asiakkuusohjelmien "leimankeruu" älypuhelimiin

Slidemotion 

Facebook-app, jonka avulla käyttäjien valokuvakansiot voidaan muokata jaettaviksi ja ääntä sisältäviksi videoiksi 

fileee 

Henkilökohtainen assistentti fileee dokumenttienhallintaan. Toimii optisilla tunnisteilla. 

Kjero 

Alusta "tryvertisingille", jossa kuluttajat testaavat ja arvioivat uusia tuotteita 

BeeFM 

Ratkaisu, joka yhdistää musiikkipalvelut sosiaalisiin verkostoihin

Refinder 

Yhdistää pilvi-appit (Dropbox, Google Docs ja Twitter) ja mahdollistaa käyttöaktiviteetin ja datan seuraamisen streamissa, joista voi tehdä hakuja ja jota voi filtteröidä

Squadmail 

"Dropbox sähköpostille", antaa käyttäjien jakaa email-postilaatikoita minkä tahansa toisen sähköpostitilin kanssa 

Secomba 

Käyttövalmis kryptauspalvelu pilvipalveluille BoxCrypter-softan avulla 

eyeQuest 

Hyödyntää joukkoja ja näyttää kuvia ja videoita eri paikoista reaaliaikaisesti

Taustaa:

Konferenssissa oman huomionsa saavat start-up-innovaatioyritykset, jotka voivat esitellä ideoitaan konferenssin verkostoitumisalueella Start-up Exhibitorina.

Yritykset kisailevat myös vuoden start-up-yrityksen tittelistä. Yli 100 sähköisen NEXTille ilmoitetun ideapresentaation joukosta yleisö ja vaikutusvaltainen tuomaristo ovat äänestäneet varsinaiset 12 finalistia (linkin takana myös pitch-videot). 

Finalistit pääsevät presentoimaan yrityksensä ja ideansa NEXTin lavalla ensimmäisenä konferenssipäivänä.

Finalistien joukosta valitaan voittaja, joka saa palkinnoksi Deutsche Telekomin tarjoaman 10 000 euron arvoisen "Start-up Pitch Packagen".

Ajaz Ahmed, AKQA

Ajaz founded AKQA when he was 21 to create an ideas and innovation company to help organisations embrace the digital revolution. AKQA is the largest and most awarded company in its field with over 1,200 employees worldwide. Ajaz works with leaders every day to formulate vision and new product ideas.

James HiltonAKQA

James Hilton is one of the world's most recognised and widely respected creative directors.As a world leader in design and creativity, James has collected a multitude of global awards including Grand Prix and Gold Cannes Lions. He was recently appointed into the Creativity 50, a list of the world’s 50 most influential and inspiring creative personalities alongside Apple's Jonathan Ive.

Russell Davies,R/GA London

Head of Planning at R/GA London, a partner at RIG and a founder of Newspaper Club. He writes a column for Campaign and another for Wired. He writes "eggbaconchipsandbeans" and "a good place for a cup of tea and a think". He organised the Interesting conferences, slowpoke, dawdlr and Lyddle End 2050. He even wrote a book called "Egg, Bacon, Chips and Beans: 50 Great Cafes and the stuff that makes them great".

Jörg Jelden

Jörg Jelden is curator and moderator for the mobile track at NEXT Berlin. Jörg is a trend and transformation consultant based in Hamburg, Germany.

Peter Bihr, Third Wave

Peter Bihr is curator of the experience track at NEXT Berlin and a founder and managing director of Third Wave. Part think tank, part agency and part business consultancy, Third Wave develops strategies and ideas for the digital world. Peter has lived in Berlin, Sydney and Washington, DC. He blogs at www.thewavingcat.com.

Taustaa:

Velocity – The Seven New Laws for a World Gone Digital (AKQA).
Velocity presents seven new laws for businesses and individuals in a world that is dominated by rapid change and digital technology. Fast paced, useful, provocative and highly motivating, Velocity will arm you with actionable ideas to define your future.

There's A Walrus In My Fridge And It Won't Shut Up (Russell Davies)
Personal production, sentient restaurants and the Geocities of Things - taking tidy nonsense about the future and making a mess of it.

Mobile Track (Jörg Jelden)
Creativity, Interfaces and Business

Experience Track (Peter Bihr)
A look at how emerging technologies change our behavior. Start-up trackin kuraattorina toimii Min-Kin Mak Deutsche Telekomista.

Raportoija:

Marja Suurmunne

Panel
Recently Updated
showProfilePictrue
max8
spaces@all
themesocial
labelsnextberlin