Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Hyvä

...

verkkoteksti

http://www.hs.fi/kotimaa/Huono+ty%C3%B6paikka+yritt%C3%A4%C3%A4+tehd%C3%A4+ihmisest%C3%A4+koneen/a1305608955129Image Added

Huono työpaikka yrittää tehdä ihmisestä koneen

22.10.2012 7:32  |  22 | 
Nettiin kytketty tietokone on aika kettumainen vehje. Mitä tahansa esimerkiksi Googlen hakuun kirjoittaakin, aina tulee vastaus. Paljonko 85 fahrenheittia on celciuksissa? Kuka näytteli Kapteeni Stubingia lemmenlaivassa? Voiko poliisin tutkaa hämätä peruutuspeiliin ripustettavalla cd-levyllä?

Ei ihme, että olo alkaa tuntua aika pieneltä. Tietokoneen ja netin yhdistelmää kuvataan yleensä sanalla "digitalisoituminen" ja tämä d-hirviö tuntuu osaavan kaiken. Mihin meitä enää tarvitaan?

Omaa työuraa suunnitellessa digipeikko kannattaa ottaa vakavasti. Jos kone osaa automatisoida, monistaa, opettaa tai ohjelmoida jonkin asian, se tulee sen myös tekemään.

Jos työsi on rutiininomaista eikä vaadi juurikaan aivotoimintaa, olet vaaravyöhykkeellä. "Siistejä sisätöitä" joihin voi rauhassa eläköityä on tulevaisuudessa entistä vähemmän. Tietokone tekee ne.

Yhdysvalloissa tähän automatisointiin törmää jatkuvasti. Vaikka ilman koulutusta onnistuvista työtehtävistä maksetaan täällä vielä huonompaa palkkaa kuin Suomessa, yritykset pyrkivät silti niistä eroon.

Puhelinpalveluun soittaessa puheen tunnistava asiakaspalvelurobotti yrittää loppuun saakka pitää sinut omalla linjallaan. Vain toistelemalla "help" tai "I need assistance" voi saada langan päähän oikean ihmisen.

Kirjeiden osoitteet lukee postissa konenäkö, lääkkeet annostelee robotti eikä kukaan käy nostamassa käteistä pankin tiskiltä. Televisio-ostoksilla myyjä osaa kertoa juuri samat hinnat ja faktat kuin kaupan www-sivukin, tinkaaminen ei onnistu ja tilaus tehdään kaupassakin nettisivun kautta.

Ei ihme, että Yhdysvaltojen suurin kodinelektroniikkaketju BestBuy joutui sulkemaan 50 liikettä. On vaikea kuvitella, mitä lisäarvoa tv-myyjä tuo kaupantekoon.

Tähän tiivistyykin koko modernin työelämän ongelma: mikä minussa ja siinä mitä teen on humaania eli ihmismäistä? Mikä erottaa tekemäni tietokoneen tekemästä? Ja erityisesti: miksi minä olen konetta parempi?

Jos jotakin pitää tehdä nopeammin, halvemmalla tai epäinhimillisen tarkasti, ihminen on aina mopo tietokone-ferrarien joukossa. Teho ei vain riitä, vaikka tahtoa olisi kuin pienessä kylässä.

Näitä samoja kysymyksiä mietitään luonnollisesti myös jokaisen yrityksen johdossa. Jos kaikki työntekijäsi tekevät samoja, helposti opittavia rutiineja päivästä toiseen, firmasi on todennäköisesti pulassa. Joku muu suunnittelee jo paljon tehokkaampaa toimintamallia, jossa lähinnä Kopioi- ja Liitä-toimintoja käyttävät ihmiset korvataan koneilla.

Yhdysvaltalaistutkija Andrew McAfeen mukaan digitalisoitumisen tahti tulee vain kiihtymään. Race Against the Machine -kirjassaan hän toteaa, että laman jälkeisen talouskasvun myötä työpaikat eivät lisäänny enää entiseen tahtiin. Kasvu tulee pääosin teknologian ansiosta: työntekijöitä tarvitaan entistä vähemmän ja jäljelle jääneiden ihmisten työteho on entistä parempi, kiitos koneiden.

Siksi nyt yt-neuvotteluissa katoavat työpaikat eivät tule enää koskaan takaisin

Huono verkkoteksti