Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0

Tutkimus- ja kehitystyön merkityksiä Itellalle MikroMod-hankkeessa

Tutkimus- ja kehitystoiminta Itellassa

Itellan tutkimustoiminnan tavoitteena on ymmärtää liiketoiminnan perusteita ja luoda näkymiä tulevaisuuteen. Tavoitteena on Itella-konsernin nykyisen ja tulevan toimintaympäristön ja kilpailutilanteen sekä siinä suoriutumista koskevien tietojen suunnitelmallinen hankkiminen, analysointi ja viestiminen.

Tutkimusaiheet syntyvät ja tulosten hyödyntäminen varmistetaan liiketoimintojen ja tutkimuksen välisen jatkuvan vuoropuhelun ja yhteistyön kautta. Tilaajat päättävät tutkimusten tavoitteet, aikataulut ja resurssit. Tutkimus myös tukee omalta osaltaan verkostoitumista.

Itella mukaan MikroMod-hankkeeseen

Itella-konserni työllistää noin 30 000 henkilöä yhteensä kymmenessä eri maassa. Suomessa itellalaisia on noin 25 000. Laaja toimintaympäristö asettaa mm. maantieteellisiä ja viestinnällisiä haasteita, jotka voivat liittyä saatavuuteen, reaaliaikaisuuteen, sisältöön ja kohdennettavuuteen.

Vuonna 2007 yksi Itella-konsernin strategisista teemoista oli osaava ja motivoitunut henkilöstö, jonka ympärille MikroMod-hankkeen monikanavaopiskelun toteutuksia rakennettiin. Aihealueeksi ja painopisteeksi valittiin työhyvinvointi ja työterveyden kehittäminen. Näiden mikromoduulien tuli mahdollistaa Itella-konsernin eri tehtävissä työskentelevän henkilöstön osaamisen ylläpitämisen ja edelleen kehittämisen. Lisäksi käyttäjälähtöisellä ja uudella tavalla tuottaa aineistoa pyrittiin motivoimaan henkilöstöä.

Tiedon palasteleminen ja sen tuottaminen uudella tavalla ja eri tekniikoilla eri lähteisiin oli Itellan näkökulmasta asia, johon kannatti lähteä mukaan. Hankkeesta toivottiin uusia näkemyksiä ja pohjaa sille, kuinka henkilöstö kokee uuden tavan ottaa vastaan, tuottaa ja jakaa informaatiota.

Mitä tehtiin ja saavutettiin

Vuonna 2007 MikroMod-hankkeessa käyttöönotettiin AlissaNet, joka toteutettiin Drupal-alustalle. Kohderyhmän muodostivat Viestinvälitys-liiketoimintaryhmän varhaisjakajat. Alissa oli yhteistyössä kehitetty verkkofoorumi, jonka tarkoituksena oli tarjota Itellan varhaisjakajille tehokas ja nykyaikainen kommunikaatioväline ja kanava tiedon jakamista ja tuottamista varten. Sisältö muotoutui työturvallisuuden, työterveyden ja työhyvinvointiasioiden ympärille. AlissaNet jäi kuitenkin varsin lyhytaikaiseksi kokeiluksi, sillä se ajettiin alas vuoden 2007 lopussa. Aika ei ollut ehkä vielä kypsä tämän tyyliselle välineelle yksikössä ja johto suuntasikin kehityshankkeet muualle. Vuoden 2007 aikana toteutui myös kaksi työharjoittelujaksoa Itellan verkko-oppimisen tiimissä.

Keväällä 2008 alussa toteutettiin Vantaan Logistiikkakeskuksen kanssa yhteistyössä työnopastusvideo pakettihäkin kokoamisesta. Videon painopiste oli työturvallisuudessa ja ergonomiassa ja kohderyhmäksi tunnistettiin sekä uudet että kokeneemmat logistiikkakeskuksen työntekijät. Myös maahanmuuttajat nähtiin tärkeänä kohderyhmänä, sillä video työnopastuksen ja perehdyttämisen apuvälineenä on koettu toimivaksi tavaksi. Työnopastusvideo pakettihäkin kokoamisesta sai hyvän vastaanoton, joten MikroMod-hankkeen tiimoilta päätettiin toteuttaa vielä toinenkin työnopastusvideo luisutyöstä. Paketit tulevat lajittelukoneesta ns. luisuille, josta ne lajitellaan jatkokuljetuksia varten. Toinen työnopastusvideo perehdyttää työntekijät tähän luisulla tapahtuvaan työhön lajittelukeskuksessa. Video otettiin käyttöön tammikuussa 2009.

Itellan työhyvinvointisäätiö käynnisti vuonna 2008 kolmivuotisen työhyvinvointihankkeen VAUTSIn, jonka tavoitteena on varmistaa Itellan henkilöstön hyvinvointi työelämän kaikissa tilanteissa ja vaiheissa. VAUTSI-hankkeeseen kuuluu 13 kummiyksikköä, jotka ovat mukana lisäämässä työhyvinvoinnin työkalujen aktiivista käyttöä sekä kehittämässä uusia työkaluja ja toimintamalleja. MikroMod-hankkeessa tuotettiinkin Drupal-alustalle kampanja, jonka tavoitteena oli esitellä videoiden kautta VAUTSI-hankkeen kummiyksiköt. Eri puolilla Suomea toimivat kummiyksiköt kertoivat itse tuottamissaan videoissa, miksi ovat mukana VAUTSIssa.

Vuoden 2008 aikana MikroMod-hankkeen tiimoilta Itellalle valmistui lisäksi kaksi opinnäytetyötä Metropoliasta ja ne sisälsivät yhden työharjoittelujakson Itellan verkko-oppimisen tiimissä. Vuonna 2009 toteutuu vielä yksi ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon päättötyö MikroMod-hankkeen tuloksista.

Yhteenveto

Itellalle mukanaolo MikroMod-hankkeessa on ollut avartava kokemus ja tuonut mukanaan paljon tietoa, uusia ajatuksia ja jopa ymmärrystä siitä mihin Itella organisaationa on valmis. Hankeyhteistyö on myös selkiyttänyt Itellassa ajatuksia siitä, mitä tulisi vielä kehittää.

Haasteita ovat aiheuttaneet niin teknologia, aikataulut kuin muuttuva ympäristökin, joihin hanke kuitenkin on pyrkinyt matkan varrella löytämään ratkaisut.

Ihmisten into ja halu olla osa hanketta ja sen tavoitteita on ollut silmiinpistävää. Ihmiset ovat olleet innokkaita kokeilemaan uusia sisällöntuotannon toteutuksia ja olemaan niiden tuotannossa myös itse mukana. Tämä luo uskoa meihin kaikkiin omaksua uusia asioita ja kehittää niitä edelleen vastaamaan työyhteisön yhä nopeammin muuttuvia tarpeita.