VOIMAA-hankkeessa paneudumme maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden urakehityksen tukemiseen. Haluamme löytää kehittämiskohteita ja toimenpiteitä, jotka auttavat työntekijää etenemään urallaan esimerkiksi asiantuntija- tai esimiestehtäviin. Vaikka kielitadon merkitys on suuri, olemme päättäneet jättää sen hankkeen keskeisten toimien ulkopuolelle. Yritämme löytää muita kehittämiskohteita.
Työyhteisön vuorovaikutus on yksi osa-alue, joka on noussut esiin mm. Itella Oyj:n yhteistyössä. Siinä näkökulmana ovat tilanteet, joissa kohtaavat erilaiset tottumukset, olettamukset ja toimintamallit. Miten työyhteisön vuorovaikutusta voisi järjestelmällisesti kehittää?
Ihmiset, työyhteisöjen toimintatavat ja vuorovaikutustilanteet ovat kovin erilaisia, vaikeasti luokiteltavia ja ennustamattomia. Tämän tiedostaminen olisi jo sinänsä tärkeää, ja aiheeseen liittyvää perehdytysmateriaalia on olemassa runsaasti. Petmo-hankkeessa toteutettu Erilaisuus sallittu -kirja (pdf-tiedosto) kokoaa tietoa ja ohjeita monimuotoisen työyhteisön kehittämiseen, itse toteuttamamme videoluento Työyhteisön kulttuurisidonnaisista tekijöistä valottaa osaltaan kulttuurierojen taustoja ja Hofsteden kulttuuriulottuvuuksien avulla voi tutustua eri maiden kulttuurieroihin.
Tietoa ja materiaalia on tarjolla, mutta miten se viedään työyhteisöön ja saadaan hyötykäyttöön? Tätä tulemme hankkeessa pohtimaan, ja joitain ajatuksiakin on kehitteillä. Jatkoa seuraa myöhemmin, tämä kirjoitus jääköön näin vuoden 2010 blogiavaukseksi.