Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0
Wiki Markup
*Oppimisen ja opetuksen suunnittelu* (vuosisuunnittelu) sisältää _opiskelijan  opintojen suunnittelun_ ja koulutuksen _opetustarjonnan suunnittelun._ Koulutuksen opetustarjonnan suunnittelu vastaa kysymykseen _mitä_ koulutusta järjestetään, _miten_ koulutus toteutetaan ja _milloin_ (lukuvuosi ja/tai \-kausitasolla).

...




Resurssien kohdentamisen periaatteisiin kuluvalle kaudelle  vaikuttavat  ammattikorkeakoulussa asetetut strategiset päämäärät  ja vuosittaiset  tavoitteet. Ennen oppimisen ja opetuksen suunnittelua tulisi verrata aiempien  vuosien resurssien käyttöä, saavutettuja tuloksia ja asetettuja tavoitteita.

...




Koulutuksen sisältö on määritelty opetussuunnitelman sisällössä. Vuosisuunnittelu saa syötteenä opetussuunnittelusta opetussuunnitelmien opinnot ja opintojen suunnitellut ajoitukset. Opetussuunnitelman opintojen joukosta voi puuttua osa valinnaisista ja vapaasti valittavista opinnoista. Em. opinnot on suunniteltava opetussuunnittelussa _ennen_ vuosisuunnittelun alkua.

...



Opiskeljoiden vuosittaiset opintovalinnat, ammatillinen suuntautuminen, valinnaiset ja vapaasti valittavien opintojen valinnat, aiemmat opintosuoritukset ja opetusryhmien koko vaikuttavat toteutettavien opintojen joukkoon. Koulutusta järjestävällä organisaatioyksiköllä ei välttämättä ole käytettävissä yksittäisten opintojen toteutukseen tarvittavia resursseja: opintojen suunniteltua ajoitusta voidaan muuttaa lukuvuodella tai \-kaudella.

...





Vuosisuunnittelun aikana opetussuunnittelussa tehdyn _alustavan ajoitussuunnitelman opintojen_, opiskelijoiden _aiempien suoritusten_ sekä opiskelijan _opintojen suunnittelun_ ja käytettävissä olevien _resurssien rajoituksin_ suunnitellaan toteutettavat opinnot suunnittelukaudelle. Suunnittelukausi on pääsääntöisesti lukuvuosi (M:ssa suunnittelukausi vaihtunee kalenterivuodeksi 2012).

...




Opinnoista tai osaamisalueesta voidaan tarvittaessa muodostaa _projekteja_. Projektit liittyvät joko opetussuunnitelman opintoihin tai opetussuunnitelman valinnaisten ja/tai vapaasti valittavien opintojen "paikkoihin". Kun projektit liittyvät opetussuunnitelman opintoihin, yhden projektin sisällä yksi opetustapahtuma tai opetustapahtumien joukko liittyy yhdellä opiskelijalla yhteen tai useampaan HOPS:n opintoon. Kun projektit liittyvät valinnaisten ja/tai vapaasti valittavien opintojen paikkoihin, yhdessä projektissa yksi opetustapahtuma tai opetustapahtumisen joukko liittyy yhteen tai useampaan "paikkaan".

...




Toteutettavista opintojaksojen toteutuksista syntyy _ryhmälle ja opiskelijalle_ lukuvuoden opiskeltava toteutukset ja projektit ja _opettajalle_ työaikasuunnitelma ja _organisaatioyksikölle_ suunnitelma resurssien käytöstä.

...




Opiskelijoiden opintojen suunnittelun tuloksena syntyvien valintojen tulisi tallentua HOPS:n sisältöön. Opettajan valintojen tulisi tallentua kehityskeskustelun tuloksena paikkaan X:n. Opetettavat opinnot ajoituksin saadaan opetussuunnittelun prosessista ja ne tallentuvat opseditoriin. Suunnitellut projektit saadaan paikasta X. Käytettävissä olevat henkilöresurssit saadaan henkilöstösuunnitelmasta. Taloussuunnittelusta saadaan käytettävissä olevat eurot.

...



Resurssien käytössä suunnittelun etenemisen ratkaisee ns. _kriittinen resurssi_. Kriittinen resurssi voi olla esimerkiksi osaamisresurssi (opettaja), tilaresurssi (tila tai opetusväline) ja/ tai aika (kalenterin tunnit). Kriittiselle resurssille on luonteenomaista että koulutuksen vuosittainen suunnittelu _aloitetaan_ kriittisen resurssin kohdentamisella: sijoitetaan opetustapahtumia tilan kalenteriin tai sijoitetaan toteutuksia henkilön kalenteriin.

...




{gliffy:name=vuosittainen_suunnittelu1

...

\|align

...

Huomautukset

...

Resurssi -käsite on käytettävä riittävän laajasti: opettaja, opiskelija, aika, tilat, välineet yms. kaikki vaikuttavat siihen miten suunnitelluista opinnot voidaan toteuttaa tulevana lukuvuonna tai -kautena.

Suunnittelukausi voi tarkoittaa koulutuksen kestoa, esim. 4 vuoden sykli ja/tai 1,5 - 2 vuoden sykliä, lukuvuoden sykliä tai lukukauden sykliä. Koska vuosisuunnittelu sitoo organisaatioyksikön resursseja, on tavoiteltavaa suunnitella toteutusten joukkoa karkealla tasolla pidemmällä aikavälillä kuin lukuvuosi tai -kausi vain aikareusurssia käyttämällä. Tästä mallista seuraa, että toiminnan ja talouden suunnitteluun saadaan riittävän ajoissa syöte (budjettisuunnitteluun) koulutuksen vuosittaisista tapahtumien tarvitsemista resursseista ja henkilöstösuunnitteluun tarvittavasta osaamisesta.

MUOKKAAJAT

Contributors
modelist
includeauthors,labels
scopedescendants

...

=left\|size=L\|version=1}



h6. Huomautukset\\

Resurssi  \-käsite on käytettävä riittävän laajasti: opettaja, opiskelija, aika,  tilat, välineet yms. kaikki vaikuttavat siihen miten suunnitelluista  opinnot voidaan toteuttaa tulevana lukuvuonna tai \-kautena.
\\

Suunnittelukausi voi tarkoittaa koulutuksen kestoa, esim. 4 vuoden sykli  ja/tai 1,5 - 2 vuoden sykliä, lukuvuoden sykliä tai lukukauden sykliä.  Koska vuosisuunnittelu sitoo organisaatioyksikön resursseja, on  tavoiteltavaa suunnitella toteutusten joukkoa karkealla tasolla  pidemmällä aikavälillä kuin lukuvuosi tai \-kausi vain aikareusurssia käyttämällä. Tästä mallista seuraa, että toiminnan ja talouden suunnitteluun saadaan riittävän ajoissa syöte (budjettisuunnitteluun) koulutuksen vuosittaisista tapahtumien tarvitsemista resursseista ja henkilöstösuunnitteluun tarvittavasta osaamisesta.


*MUOKKAAJAT*

{contributors:include=authors,labels\|mode=list\|scope=descendants}\\

{pagetree:root=Käyttäjätarinat}\\

h3.