Tuote
Tuote on se mitä yritys myy ja asiakas ostaa.Tuote ei ole pelkästään fyysinen asia, vaan se voi olla palvelu, raaka-aine, tarvike tai tietotaitoa. Asiakkaalle on hyötyä vain toimivasta tuotteesta, joten tuotteen toimivuus on sen korkein prioriteetti.
Vedos
Vedos on joko sähköinen tai fyysinen (esim. paperilla) esitys suunnitellusta tuotteesta. Fyysinen vedos voi olla esim. paperinen värivedos sanomalehteen tulevasta mainoksesta. Sähköinen vedos taas voi olla em. ilmoitus esim. pdf-muodossa.
Värinhallinta
Värinhallinnalla pyritään sovittamaan eri valmistajien laitteet (esim. digikamera, skanneri, näyttö ja tulostin) yhteen siten, että niiden tuottama värimaailma toistuu mahdollisimman samankaltaisena riippumatta kontekstista, jossa niitä käytetään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että digikameralla kuvattu kuva toistuu juuri samanlaisena eri valmistajien näytöillä ja myös tulostuu samanvärisenä riippumatta tulostimesta.
Tuottavuus
Tuottavuudella voidaan määrittää esim. jonkin tuotantoyksikön tuottama hyödykkeiden, palveluiden tai tuotteiden määrä vaikkapa tuntia tai vuorokautta kohden.
Kokonaisvärimäärä
Kokonaisvärimäärä tarkoittaa painettavan kuvan värimäärää, joka toistetaan (painetaan) paperille. Esim. neliväriprosessilla toteutettavan kuvan värit koostuvat cyanista, magentasta, keltaisesta ja mustasta. Värien maksimimäärä vaihtelee paperilaadusta riippuen. Mikäli kuvan kokonaisvärimäärä ns. ylittää paperin toistokuvun, paperin kuivuminen kestää kauan ja väri tahrautuu.
Valkotasapaino
Valkotasapainolla määritellään valokuvauksessa kuvan valkoinen värisävy. Kun valkoinen näyttää valkoiselta (eikä esim. kellertävältä), muutkin värit näyttävät tällöin luonnollisilta.
Tuotanto
Tuotanto tarkoittaa laajimmassa mielessä kaikkea inhimillisten tarpeiden tyydyttämiseen tähtäävää toimintaa.
Tuottaja
Tuottaja organisoi tuotannon tuotantoketjua. Tuottaja-nimikettä käytetään monien media-alojen yhteydessä työtehtävistä, joihin liittyy tuotannon suunnittelua ja johtamista.
Hissipuhe
Max. 3 minuutin avaus itsestä tai yrityksestään. Tiivis tietopaketti, jolla luodaan hyvä ensivaikutelma.
Dokumentointi
Dokumentointi on todellisen tapahtuman, ilmiön, idean tai rakenteen tarkkaa kirjallista kuvaamista, joka tapahtuu kuvattavan asian ehdoilla. Dokumentoinnissa pyritään mahdollisimman suureen tarkkuuteen, jotta päästäisiin lähelle yksiselitteisyyttä. Muutosten huomioiminen ja dokumentoinnin pitäminen ajan tasalla tekevät siitä jatkuvan prosessin, joka kuuluu oleellisena osana kunkin dokumentoitavan asian elinkaareen.
Resursointi
Yksinkertaisesti voimavarojen suunnittelu ja järjestäminen. (Budjetti, työntekijät, aika yms.)
Asiakasrajapinta
Asiakasrajapinta tarkoittaa niitä työnkuvia, joissa ollaan tekemisissä asiakkaan kanssa, esimerkiksi myynnissä. asiakaspalvelussa kassalla tai help deskissä.
Blogi
Blogi (weblog) on yhden tai useamman kirjoittajan Internetissä ylläpitämä verkkopäiväkirja tai kronologinen julkaisu. Blogille on tunnusomaista henkilökohtaisuus ja ajankohtaisuus. Lukijat voivat sitä yleensä kommentoida. Pääsy lukemaan ja kommentoimaan voi olla kaikilla tai vain rajatulla piirillä.
Integraatio
Integraatio tarkoittaa kahden tai useamman erillisen asian yhdistämistä tai keräämistä yhdeksi kokonaisuudeksi. Tietojärjestelmistä ja ohjelmista puhuttaessa puhutaan järjestelmien tai ohjelmien integraatiosta. Kassa- tai varausjärjestelmä voidaan integroida yrityksen verkkopalveluun.
Internet- portaali
Internet-portaali on verkkopalvelu, joka tarjoaa pääsyn muiden tarjoamiin palveluihin. Portaaliin voidaan koota yhdelle sivustolle esim. samantyyppisiä tuotteita tai palveluita.
Verkostoituminen
Verkostoituminen on tuttava-, ystävä- ja työkontaktien kasvattamista, ylläpitoa ja kehittämistä. Verkostoituminen toimii parhaiten, kun itse tarjoaa kontakteilleen jotain arvoa: apuaan, suhteita, suositteluita, tietoa tms. Vastavuoroisesti omaa verkostoaan voi pyytää auttamaan tarvittaessa. Tuotannon suunnittelijalle ja tuottajalle vahvat verkostot ovat erittäin tärkeitä. Myös verkoston monipuolisuus auttaa tuottajaa tarjoten näkemyksiä oman elämän- ja kokemuspiirin ulkopuolelta.
Verkosto
Ihmiset muodostavat keskenään verkostoja ja esimerkiksi yritykset verkostoituvat. Verkosto käsittää joukon ihmisiä tai yrityksiä, jotka ovat jotakin kautta tekemisissä.
WOM
WOM eli word of mouth, suusta suuhun -viesti eli ns. puskaradio on käsite, joka tarkoittaa tiedon jakamista suullisesti henkilöltä toiselle.WOM on vaikuttavaa viestintää, koska tuttavan antamaa suositusta tai huonoa arviota noudatetaan usein.
Myyntiprosessi I
Myyntiprosessi ohjaa ja ylläpitää myyntiä. Myyntiprosessia täytyy johtaa ja siihen liittyy mm. myynnin tavoitteellisuus ja raportointi. Myyntiprosessi on tapa kuljettaa asiakasta tiettyjen vaiheiden läpi kohti tilausta ja jatkaa vielä asiakashuoltoa myymmin päätyttyä, varmistaen näin asiakkuuden jatkuminen. Vaiheita voi olla mm. ensikontakti, tarpeiden kartoitus, tarjouksen tekeminen ja tilaus.
Myyntiprosessi II
Tapa kuljettaa asiakas myynnin tiettyjen vaiheiden läpi kohti tilausta. Myyntiprosessi on merkityksellinen sekä asiakkaalle, että myyjälle. Kun molemmilla osapuolilla on sama käsitys siitä, mitä tehdään missäkin vaiheessa, on osapuolilla mahdollisuus tehdä oma osuutensa oikea-aikaisesti ja laadukkaasti tähdäten mahdollisimman hyvään lopputulokseen kummankin osapuolen kannalta.
Myyntikäynti I
Asiakastapaaminen, jonka tavoitteena on myytävän tuotteen tai palvelun ja sitä myyvän yrityksen esittely. Myyntikäynnillä tehdään myös asiakkaan tarvekartoitus. Myyntikäyntejä voi olla useita ennen varsinaista kauppaa.
Myyntikäynti II
Vastine messuille ja myyntikiertueille, sovitaan asiakkaan kanssa henkilökohtainen tapaaminen, jossa tälle tarjotaan ja esitellään jotakin tuotetta/palvelua.
Kaupanteko
Kaupanteko eli klousaus tarkoittaa kaupan päättämistä. Sovitaan että myynti tapahtuu ja tuotanto tai muut jatkotoimenpiteet voidaan aloittaa.
Myyntirekisteri
Työkalu myyntityöhön. Järjestelmä, josta käyvät ilmi asiakassuhteet, yhteistiedot, myyntiprosessi (liikennevalojärjestelmä). Elintärkeä työkalu myyjälle ja myynnin johdolle. Myyntirekisteri on osa myyntiprosessia ja raportoi myynnin ja asiakassuhteiden tilaa.
Tarvekartoitus
Kartoituksessa pyritään löytämään asiakkaan todellinen tarve. Asiakkaan tarpeita selvitetään keräämällä mahdollisimman paljon tietoa, mitä voidaan hyödyntää tuotannossa. Asiakas voi tilata hauskan kampanjan, mutta tarverkartoituksen jälkeen voi käydä ilmi, että perimmäinen tarve olisi kasvattaa asiakaskuntaa. Kartoituksessa selvitetään brief-lomakkeen avulla mm. tuotteen kysyntä, budjetti ja asiakkaan saama hyöty. Asiakkaalle ei siis heti aleta myymään tuotteita, vaan selvitetään mitä he ovat vailla.
Alihankkija
Alihankkija on henkilö tai useassa tapauksessa yhtiö, joka on sitoutunut hankkimaan tai toteuttamaan urakkasopimuksen mukaisen työn, materiaalin tai muun sopimukseen sisälletyn asian, mutta joka ei ole tehnyt sopimusta suoraan tilaajan kanssa vaan yhden tai useamman välikäden kautta.
Rekrytointi
Rekrytointi on prosessi, jossa yritys pyrkii palkkaamaan haluamansalaisia työntekijöitä palvelukseensa.
Agentit
Agentti tarkoittaa henkilöä taikka asiamiestä, joka toimii toimeksiantajansa lukuun.
Maven
Alansa luotettu asiantuntija. Se henkilö, jolta saadaan kysymykseen vastaus tai yhteys oikeaan henkilöön. Suosittelija, jota kuunnellaan ja jonka sanomana viesti alkaa vaikuttaa. Usein joko sosiaalisesti taitavia henkilöitä, joilla on laajat verkostot, jostakin alasta erityisen kiinnostunut henkilö, joka tuntee tuotteiden ja palveluiden ominaisuudet erittäin hyvin tai sitten erittäin hyvä ja innostunut myyjä, joka on aidon kiinnostunut myynnistä, tuotteistaan ja haluaa auttaa asiakasta.
Assistenttipalvelut
Assistenttipalveluilla tarkoitetaan palvelua, jossa yritys tarjoaa esim. yrityksien palvelukseen määräaikaisen työntekijän tekemään esim. avustavia tehtäviä. Näihin voivat lukeutua vaikkapa asiakaspalvelutehtävät, laskutus, tietojen päivittäminen jne.
Ulkoistetut assistenttipalvelut
Jos itselläsi ei ole esim. aikaa etsiä joidenkin tiettyjen yritysten yhteystietoja voit käyttää ulkoista assistenttipalvelua internetissä, joka tekee homman puolestasi.[http://www.247virtualassistant.com/|http://www.247virtualassistant.com/]
...
Kustantaja, jolle alkuperäinen kustantaja on siirtänyt yleensä määräajaksi tietyn alueellisesti rajoitetun osan kustannusoikeuttaan.
Kustannussopimus
Tuottajan ja kustantajan välinen sopimus, jossa sovitaan tuotteen kustantamisesta ja jossa tuottaja luovuttaa kustantajalle määritellyn yksinoikeuden määrätä tuotteesta tietyksi ajaksi.
Brief
Toimeksianto esim. yrityksen toimeksianto mainostoimistolle verkkokampanjan suunnittelusta. Sisältää tilattavan tuotteen tai palvelun määritelmän, tavoitteet, aikataulun, budjetin ja muita projektin reunaehetoja.
Vastabrief
Toimeksiannon saaneen tahon vastine briefiin. Sisältää vastauksen tai ratkaisun briefiin.Vastabriefiä edeltää toimeksiannon ennakkosuunnittelu. Vastabrief sitouttaa asiakkaan projektin sisältöön ja vähentää korjuksia tuotantovaiheessa.
Tarjouspyyntö
Ostajan yleensä kirjallisesti myyjälle toimittama määritelmä tuotteesta tai palvelusta, josta haluaa myyjätlä tarjouksen. Tarjouspyynnön tulisi sisältää riittävät spesifikaatiot tilattavasta tuotteesta tai palvelusta, jotta myyjä voi laatia tarjouksen.
Tuotannonohjaus
Luo perustan tuotantoprosessille strategisin, toiminnallisin ja tavoitteellisin reunaehdoin. Ohjaa varsinaista tuotantoprosessia.Tuotannon ohjaus on usein aikataulutusta, työn resursointia, työnkulun suunnittelua ja valvontaa.
Tuotantoprosessi
Reaalituotanto joka sisältää tuotantokoneiston, -tiimin ja työnkulun. Sähköisen palvelun tuotannossa se voi koostua esim. palvelun määrittelystä, tuotantorakenteen kehittämisestä, palvelun suunnittelusta, valmistuksesta ja testauksesta sekä julkaisusta ja raportoinnista.
Tuotantoprosessityypit
Yksittäistuotanto (esim. tapahtumat), erä
- eli sarjatuotanto (esim. mainostuotannot), joukko
- eli massatuotanto (esim. fyysiset tuotteet) sekä massaräätälöinti (esim. media
- ja mainostuotannot).
Tuotantotiimi
Yksilöt, jotka työpanoksellaan osallistuvat koko tuotantoprosessiin tai johonkin sen vaiheista.
Voimaannuttaminen
Vahvistamista, jolla tarkoitetaan ihmisten ja yhteisöjen kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisäännyttämistä eri keinoin.
...
Julkista rahoitusta on kaikki valtion tai kunnan rahoittama toiminta ja lisäksi esimerkiksi EU-tuet.
EU-hankintalainsäädäntö
Hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä hyödyntämällä markkinoilla olevaa tarjontaa, auttaa markkinoita kehittymään, varmistaa yrittäjien syrjimätön kohtelu ja estää väärinkäytöksiä.
Lahjus
Raha tai jokin muu hyödyke jota käytetään lahjonnassa, kun yritetään vaikuttaa erityisesti poliittisiin päättäjiin omien etujen ajamiseksi tai saadakseen ansiotonta etua.
Hankintailmoitus
Hankintayksikön julkaisema ilmoitus, jossa käy ilmi yksikön julkiset hankinnat.
Kriteeristö
Arvosteluperusteet, ilmaisin. Kriteeristöllä on merkitystä esimerkiksi ostoprosessissa. Kriteereillä määritellään oston sisältö ja varmennetaan, että se vastaa todellista tarvetta.
Tuotantovarmuus
Kuvaus palvelun tuottamiseen liittyvistä tiloista, laitteista ja laatujärjestelmästä.
Toimitusvarmuus
Oikean tuotteen toimittamista ostajan ja myyjän välisen sopimuksen mukaisesti oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan, oikealla kuljetustavalla, oikealla hinnalla ja oikean laatuisena.
Tarjouspohja
Valmis tarjousmalli, josta käy ilmi palveluntarjoajan ja palvelun perustiedot, hinta, toteuttamissuunnitelma ja resurssit.Tarjouspohjasta kirjoitetaan jokaiseen myyntitilanteeseen erillinen tarjous.
Analogia
Asioiden yhdenmukaisuutta, samankaltaisuutta, vastaavuutta ja verrattavuutta. Vrt. metafora.
Mallintaminen
Jonkin todellisuuden osan, ilmiön tai systeemin esittämistä muulla tavalla kuin sillä itsellään. Esim. kartta on malli todellisesta maastosta. Mallintaminen voi olla mentaalista tai konkreettista. Tyypillisesti tuotannossa mallintamista näkyy työnkulun kuvaamisessa, organisaatiokaavioissa ja aikataulutuksessa.
Tuotteistaminen
Uuden palvelun tai hyödykkeen ominaisuuksien ja käyttötarkoituksen määrittelyä kilpailukykyisen tuotteen luomiseksi.
Tehokkuus
Saavutettujen tulosten ja käytettyjen resurssien suhde.
Suorite
Tuotantoprosessin tuloksena syntyvä tavara tai palvelu.
Standardi
Jonkin organisaation esittämä suositus siitä, miten jokin asia tulisi tehdä. Esim. ISO-standardit. Standarisointi vähentää tuotannon sattumanvaraisuutta ja lisää parhaimmillaan tuotannon tehokkuutta, kun esimerkiksi palvelutuotantoa standardisoidaan työnkulkua ohjaamalla.
Analysoida
Erittelyä, jäsentämistä. Systemaattista havaintojen tekemistä ja tulkintaa, joka perustuu vuorovaikutuksen havainnointiin.
Strategia
Suunnitelma, jolla pyritään saavuttamaan tavoiteltu päämäärä. Esim. organisaation pitkän tähtäimen kehityssuunta ja -ulottuvuus, jonka avulla saavutetaan voimavaroja ja kykyjä järjestelemällä kilpailuetu. Strategian tavoite on tyydyttää sidosryhmien odotukset.
Toimintatapa
Ne ideologiat ja aatteet, joiden pohjalta organisaatio konkreettisesti toimii.
Asiakas-case
Asikkaan antama suositus tai asiakasreferenssi, jossa asiakas kuvaa hänelle tehtyä työtä ja koko projektia, mitä hyötyä asiakas on saanut tuotteesta ja palvelusta.
Dokumentointi
Jokaisen sovitun asian kirjaamista asiakas- ja yritystoiminnassa. Voi olla myös versionhallintaa. Dokumentointiin liittyy, että dokumentit ovat kaikkien niiden helposti saatavilla, joita projekti koskee. Dokumentointi on tärkeää tiedon ja sovittujen asioiden tallentamista. Dokumentit toimivat juridisina asiakirjoina.
Raportointi
Faktapohjainen selonteko asiasta. Tavoitteiden seurantaa. Pitää sisällään numeraalista dataa. Myyntiraportointi, asiakasraportointi, talouden seuranta ja raportointi, kampanjaraportointi, tuotannon edistymisen raportointi jne.
Muistio
Luonnosmainen selostus, joka perustuu jonkin käsittelyn pohjalle.Esimerkiksi kokouksen sisällöstä kannattaa tehdä kokousmuistio, johon voi palata myöhemmin ja jonka voi tarvittaessa jakaa mukana olleille.
Miellekartta
Suunniteltu nimenomaan ideoinnin esitysmuodoksi, hyvin vapaamuotoinen. Miellekartasta käy helposti ilmi vaikeaselkoinen aihe, joka helpottaa kokonaisuuden hallintaa. Miellekartta on hyvä muistamisen aputyökalu.
Tavoite
Päämäärä, joka on yleensä ennalta mietitty ja se täytyy yrittää saavuttaa. Tavoitteiden määrittely, kirjaaminen ja seuranta kuuluvat tuotantoon.
Tavoitteellisuus
Eri toimien sarja joilla saavutetaan tavoite. Toimien sarjoilla on siis tavoitteellisuus tiettyyn tavoitteeseen.
Työaikaseuranta
Työaikaaseurataan tietyn ohjeistuksen mukaan, esimerkiksi tiettyä työaikaa ei saa ylittää, joten ohjeistus määrää seurata työajankäyttöä. Näin pysytään esimerkiksi aikataulussa, työhyvinvointi säilyyy hyvänä yms.
Asiakassegmentti
Asiakasryhmä, jolla on samanlaiset käyttäytymiset ja tarpeet, myös toiveet.
Pääviesti
Yrityksen pääviesti, joka tulee ilmi kaikessa sen tekemässä toimissa. Esimerkiksi eri kanavien mainoksissa, julkisissa tilaisuuksissa ja yritystapaamisissa yrityksenhenkilöstö painottaa yrityksen sisällä sovittua pääviestiä eli kenttää jolle yritys painottuu ja tekee siitä täten muita kilpailijoitaan paremman. Esimerkiksi operaattorin pääviesti voisi olla tehokas huoltopalvelu, jota vain sovelletaan erikanaviin mainostamalla huoltopalvelua tai puheessa painotetaan huoltopalvelun toimivuutta.
Kotisivut ja verkkopalvelut
Verkkopalvelut tarkoittaavat nettiin liitettyä tietojärjestelmän tarjoamaa palvelua. Kotisivut tarjoavat niinikään nettiin liitettyä verkkosivua, josta saa palvelua.
SAAS-pohjainen softa
Verkossa oleva softa, jota ei erikseen tarvitse ladata koneelle/tarvi ostaa fyysisesti kallista ohjelmistopakettia.
Mediatila
Näkyvyyttä verkossa,sosiaalisessa mediassa, printissä, radiossa tai televisiossa. Mediatila voi olla ostettua tai ansaittua. Mediatilan käytön hallinta on oleellinen osa tuotannon suunnittelua. Mediatilan ammattilaisia löytyy mediatoimistoista, jotka myyvät mediatilaa suhteessa kampanjan tavoitteisiin ja kohdentavat mediaostot oikeaan kohderyhmään.
Sisältöalusta
Verkkosivujen käyttöjärjestelmä drupal, joomla yms. Sähköisen sisällön käyttöjärjestelmä (?)
Mobiili I
Yleiskäsite käsi- ja älypuhelimille ja niihin liittyviin toimitoihin. Mobiililla tarkoitetaan mm. liikkuvaa työtä, jota tehdään älypuhelimella. Mobiili kampanja tarkoittaa käsi- tai älypuhelimiin suunniteltua kampanjaa, joka toimii tekstiviestinä tai älypuhelinsovelluksena.
Mobiili II
Mobiililla tarkoitetaan pääsääntöisesti älypuhelimilla tai taskutietokoneilla tapahtuvaa viestintää ja markkinointia. Mobiililla voidaan tarkoittaa myös aiemmin mainituilla laitteilla toimivaa jakelukanavaa.
Älypuhelinsovellukset
Sovellus, joka toimii kämmenlaitteessa ja joka on varta vasten suunniteltu toimimaan pienemmässä laitteessa sen suorituskyky ja muut huomioon ottaen. Facebook sovellukset (kevennetty versio selaimen ja verkkosivun yhteistoimesta, josta on muokattu sovellus, jota älypuhelin käyttää.)
Viraalikampanjat
Mainontaa, jota yritetään saada mahdollisimman paljon leviämään kohdeyleisön sisällä heidän omasta toimestaan. ""Pyydä viittä ystävääsi osallistumaan matkan arvontaan lähettämällä heille tämä viesti." Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa leviävä hauska mainosvideo, jota käyttäjät jakavat toiselleen. Usein huumorin tai poikkeuksellisen erikoisen sisällön omaavaa mainontaa.
SMS-mainonta
Ehkä hieman vanhanaikaista, mutta tekstiviestitse lähetettyjä mainoksia, joissa usein tarjouksia.
SMS-muistutukset ja muut järjestelmät
Tekstiviestitse muistutetaan kuluttajaa tulevasta esim. Tapahtumasta tai muusta aktiviteetista. Hammaslääkärit voivat esimerkiksi muistuttaa tulevasta hammaslääkäriajasta (eräänlaista markkinointia?) tai tapahtuman järjestäjä voi lähettää tietoa/muistutuksen tulevasta tapahtumasta.
TV-laite ja TV-kanavat
Liikkuvan kuvan ja äänen sähköistä lähettämistä. Eri taajuuksilla lähetettyjä audiovisuaalista sisältöä, joita on tilattavissa tehdaskanavapaikkojen lisäksi maksullisesti.
Netti-TV
Internetin yli tapahtuvaa videolähetystä, jotka palveluntarjoajasta riippuen joko maksavat tai ovat ilmaisia. Yleensä tarjonta on aikaisemmin esitetty televisio-lähetyksenä ja siirretty netti-tv:hen myöhempää katselua varten. Joskus netti-tv:ssä on myös suoria lähetyksiä.
Tilauselokuvat ja -ohjelmat
Kuluttaja voi tilata haluamanaan aikana katsottavaksi elokuvan yleensä internetin välityksellä tapahtuva lähetys.
Streamline vai download
Stream on Internetin välityksellä tapahtuvaa materiaalin siirtämistä palvelimelta esim. Selaimeen tai ohjelmaan. Ei vaadi kovalevyn käyttöä, mutta materiaalia ei voi esim tallentaa suoraan kovalevylle. Vaatii melko nopean internet-yhteyden riippuen siirrettävän datan koosta.
Download on internetistä tapahtuvaa latausta, joka vie kovalevytilaa.
Nettiradiot
Nettiradiot eli internet-radiot ovat radioasemia tai -lähetyksiä, jota voidaan kuunnella internetin välityksellä. Osa internet-radioista ei lähetä ollenkaan perinteisesti radioaalloilla ("maanpäällinen radiolähetys"), mutta niitä kutsutaan radioasemiksi lähettämänsä ohjelmatyylin (esimerkiksi juonnettua musiikkiohjelmaa) takia. Radioasemalle on myös tunnusomaista, että kuuntelija ei itse voi vaikuttaa lähetysajankohtaan tai -sisältöön. Lähetykset ovat kuitenkin usein kuunneltavissa jälkikäteen radioaseman verkkosivuilta tietyn ajan.
...
keinotekoinen, tietokoneilla luotu ympäristö
Tarjous
Tarjous voidaan tehdä tuotteesta tai palvelusta. Tarjouksessa tarjotaan tuotetta tai palvelua tiettyyn hintaan. Tarjous on monissa tuotannoissa myös sopimusasiakirja, jonka sisällön hyväksyttyään asiakas on tilannut palvelun tai tuotteen. Tarjous määrittelee mm. palvelun sisällön, määrän ja toimitusajan. Tarjouksessa kuvataan usein myös palvelun tarjoaja sekä kohdennetaan tarjottava palvelu tai tuote asikaan tarpeeseen.
Toimintakulttuuri
Tavat ja tyyli, joilla tietyssä ympäristössä toimitaan.
Tuotantokoneisto
Sisältää kaikki tuotannon osat. Tuotantokoneistoon kuuluu kaikki, mikä tekee tuotannon olemassa olevaksi sen alkamisesta sen loppuun: ihmiset, työkalut ja resurssit.
Moderointi ja sisällöntuotanto
Moderoinnilla tarkoitetaan tuottajan itse tai ylemmän tason tekemää valvontaa tai säännöstelyä tuotannon sisältöön.
Sisällöntuotanto on eri medioiden sisältöjen tuotantoa. Sisällöntuotanto määrittää, mitä mediassa tullaan esittämään.
Tuotteistaminen
Tuotteen tai palvelun hiominen ja paketointi asiakkaan näkökulmaan parhaaksi mahdolliseksi. Tuotteistamisessa ratkaistaan asiakkaan ongelma ja myydään idea.