Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0

Torstaina 15.09.2011 klo 9.00 – 12.00

Metropolia, Lummetie 2 b, Neuvotteluhuone 442

 

Paikalla:

Päivi Karttunen (TAMK) (pj)

Jukka Nivala (Metropolia)

Matti Hartikainen (TAMK)

Mikko Naukkarinen (TAMK)

Tuomas Orama (Metropolia)

Juha Lindfors (Metropolia)

Rami Heinisuo (Eduix Oy)

Jaakko Rannila (Metropolia) (siht)

 

Poissa:

Marja Sutela (TAMK)

Tuomo Rintamäki (Metropolia)

Leena Tuomela (Eduix Oy) (siht)

Eija Kumanto (TAMK)

 

 




ASIALISTA

1. Kokouksen avaus......................................................................................................................................................................................... 2

2. Lisäykset ohjausryhmään.................................................................................................................................................................... 2

3. Edellisen kokousmuistion hyväksyminen............................................................................................................................. 2

4. Projektin tilanteen läpikäynti ja prototyypin esittely................................................................................................. 2

4.1 Kuali ja OPS-editor vertailu - päivitykset toiminnalliseen määrittelyyn sekä siitä aiheutuvien lisätöiden määrä          2

4.2 Työ- ja lukujärjestyssuunnitteluvälineen etenemisvaihtoehdot - Olemassa olevien lukujärjestysten suunnitteluvälineiden selvitys (tekninen) + toimenpide-ehdotukset........................................................................................................................... 2

5. Ohjausryhmän linjaukset tulevista toimenpiteistä....................................................................................................... 4

6. Tietoa rakenneuudistuksesta........................................................................................................................................................... 4

7. Muut asiat.......................................................................................................................................................................................................... 5

8. Seuraavat kokoukset................................................................................................................................................................................ 5

9. Kokouksen päättäminen....................................................................................................................................................................... 5

1. Kokouksen avaus

Kokous alkoi klo. 9.00.

2. Lisäykset ohjausryhmään

Ohjausryhmä päätti lisätä ohjausryhmään seuraavat jäsenet: Marja Sutela (TAMK, Vararehtori, Juha Lindfors (Metropolia, Va. Vararehtori).

3. Edellisen kokousmuistion hyväksyminen

Hyväksyttiin edellisen kokouksen kokousmuistio.

4. Projektin tilanteen läpikäynti ja prototyypin esittely

Projektipäällikkö esitteli projektin tilanteen (ks. liite 1).

Projektipäällikkö kertoi, että projekti on edennyt uusitun aikataulun mukaisesti ja on pysynyt sille annetussa budjetissa.

Ohjausryhmä esitti huolensa siitä, onko tulevaisuuden tarpeita otettu riittävästi huomioon. Projektipäällikkö kertoi, että huomioon on otettu niitä tarpeita, joita asiantuntijaryhmän mukaan on nähtävissä tulevaisuudessa. Mm. opintopolkujen mallintaminen, laajempien opetussuunnitelmien tekeminen, opetussuunnitelmien siirtäminen standardeja rajapintoja hyödyntäen ja eHops välineen tuomat vaatimukset opetussuunnittelun tallentamiseen.

Ohjausryhmä linjasi seuraavaa:

  • Opetussuunnittelu ja opetussuunnitelma käsitteiden erot tulee ottaa huomioon.
  • Raportointimahdollisuudet tulee olla hyvät.
  • Pakotettuja jäsentelyitä tulee pystyä antamaan esimerkiksi tutkinnolle
  • Käyttöliittymässä tilankäyttöä tulee tehostaa

4.1 Kuali ja OPS-editor vertailu - päivitykset toiminnalliseen määrittelyyn sekä siitä aiheutuvien lisätöiden määrä

Projektipäällikkö esitteli vertailun tulokset ja johtopäätökset. Vertailun tuloksena Eduixiltä on pyydetty tarjousta. Projektipäällikkö esitti tarjouksen ohjausryhmälle ja esitti, että tarjous hyväksyttäisiin.

Ohjausryhmä hyväksyi tarjouksen ja pyysi, että määrittely valmistuu ennen seuraavaa ohjausryhmän kokousta.

4.2 Työ- ja lukujärjestyssuunnitteluvälineen etenemisvaihtoehdot - Olemassa olevien lukujärjestysten suunnitteluvälineiden selvitys (tekninen) + toimenpide-ehdotukset

Projektipäällikkö esitti selvityksen tulokset ja ehdotuksen etenemisestä.

Projektipäällikön ehdotus etenemisestä:

  1. TAMK ja Metropolia jatkavat keskitetyssä suunnittelumallissa Untiksen käyttöä, kunnes sen tilalle mahdollisesti löydetään joku parempi keskitettyä mallia tukeva järjestelmä. Paremman etsiminen ja siihen liittyvät ratkaisut eriytetään omaksi projektikseen, koska sen tavoitteet saattavat erota Peppi projektin tavoitteista. Sisällöllinen selvitys siirretään osaksi em. projektia.
  2. TAMK ja Metropolia panostavat resursseja hajautetun suunnittelumallin +  resurssi/kalenteritietojen/tilavaraus muutoksien helpottamiseen käyttäjän näkökulmasta (joko Peppi projektin puitteissa tai erillisessä projektissa)
  • Uusi tilavarausjärjestelmä, joka perustuu TVJ tai Reska järjestelmän pohjalle.
  • Tämä tilavarausjärjestelmä/resurssienvarausjärjestelmä tulisi toteuttaa palvelukeskeistä arkkitehtuurin periaattein.
  • Tilavarausjärjestelmän luonnetta muutetaan enemmän resurssivarausjärjestelmän suuntaan:
    • Aikaan (huom! ei siis tilaan) voidaan liittää tai jättää liittämättä eri resursseja, joita ovat esim: henkilöt, ryhmät, pienryhmät, toteutukset, tilat ja välineet. Näin työjärjestykset/kalenterit syntyvät eri resursseille ja niitä voidaan tarkastella resurssikohtaisesti. Kun varaukseen liitetään tila, syntyy siitä tilavaraus. Kun varaukseen liitetään väline syntyy siitä välinevaraus. Kun varaukseen liitetään henkilö syntyy siitä kalenterivaraus jne.
    • Tämä resurssivarausjärjestelmä kehitetään käyttöliittymien ja varausten näkyvyyden osalta sellaiseksi, että sillä voidaan tehdä hajautetun mallin suunnittelua. Suunnittelu mahdollistetaan mm. opettajille omien toteutuksien osalta.
    • Integroidaan tämä kokonaisuus Peppi kokonaisuuden kanssa yhtyeentoimivaksi kokonaisuudeksi.
    • Untiksessa tehdyt suunnitelmat siirretään tähän kokonaisuuteen esim. periodeittain eräajopohjaisesti. Muutoksia hallitaan tämän jälkeen palvelukeskeisessä kokonaisuudessa.
  1. Priorisoidaan määritellyt ominaisuudet ja pyydetään tarjous em. ratkaisumallista
  2. Ohjausryhmä tekee ratkaisun annetusta tarjouksesta -> eteneminen ja jatkotoimenpiteet ohjausryhmän päätöksen mukaisesti.

Ohjausryhmä päätti, että edetään projektipäällikön esityksen mukaisesti.

Ohjausryhmä teki päätöksen, että keskitettyä mallia tukevan lukujärjestys suunnitteluohjelmiston etsiminen ja vertailu teetetään opiskelijoiden osuuskunnalla. Metropolian ja TAMK:n opiskelijat tekevät projektin yhteistyössä. Projektin tarkempi määrittely ja rajaukset tehdään projektin alussa. Yhtenä tavoitteena tulisi olla opiskelijalähtöinen näkökulma ratkaisua etsittäessä. Jaakko Rannila hoitaa ensimmäiset neuvottelut TAMK:n Veijo Hämäläisen kanssa. Tuomas Orama toimii ohjausryhmän puolesta työn valvojana.

5. Ohjausryhmän linjaukset tulevista toimenpiteistä

Ohjausryhmä linjasi seuraavaa opintopolku ja sääntöjen asettaminen - moduulista:

  • Sääntöjen tallentaminen haastavaa ja vaatii asiantuntemusta. Ehdottomien sääntöjen tekemisessä tulee olla erittäin huolellinen, koska se asettaa opiskelijalle etenemisesteitä.
  • Tulee pyrkiä siihen, että säännöstö auttaa itseohjautuvuutta ja ohjaa siten opiskelijoita opintojen etenemisessä.
  • AHOT prosessi tulee ottaa tässä kohtaa huomioon.
  • Tulee toteuttaa mahdollisimman nopealla aikataululla. Ohjausryhmä näkee ko. lisäominaisuudet tärkeänä lisänä opetussuunnittelussa ja opetussuunnitelman tallentamisessa.

Ohjausryhmän huomiot ja linjaukset resurssivaraus/resurssisuunnittelujärjestelmän määrittelystä:

  • Lukujärjestystyön yhtenä kirkkaimpana tavoitteena tulisi olla resurssien optimaalinen käyttö
  • Välineessä tulee olla hyvä raportointi ja virheiden etsimismekaniikka, joka huolehtii yhdessä varaajien kanssa siitä, että väärin merkittyjä resurssivarauksia ei jää kalenteriin.
  • Lukujärjestykset ovat tärkeitä välineitä opettajille ja opiskelijoille
  • Hajautetun mallin suunnittelussa tulee tunnistaa ja ehkäistä riittävällä tasolla se, ettei resursseja sijoiteta suunnittelemattomasti.
  • Keskitetyn mallin avulla luodut suunnitelmat tulee pystyä siirtämään kokonaisuuteen niin, että ne ovat siellä myöhemmin muokattavissa opettajien toimesta.
  • Tällä hetkellä suuri osa (67%) kaikista varauksista tehdään ja suunnitellaan suoraan tilavarauksina (TAMK)
  • Marja Sutelan työryhmä TAMK:ssa ottaa kantaa lukujärjestystyön ja tilojen varauksien käsittelyyn. Työryhmän huomiot tulee huomioida myös Peppi kokonaisuuteen suunniteltavassa moduulissa.
  • Keskitetty malli on tehokkaampaa kuin hajautettu ja siihen tulee pyrkiä mahdollisuuksien mukaan.
  • Käyttörajoituksia ei saa olla liiaksi. Ne rajoittavat liikaa järjestelmän käyttöä.
  • Tiloja pitää pystyä lukitsemaan suunnittelun ajaksi.

6. Tietoa rakenneuudistuksesta

Jukka Nivala esitteli arvion rakenneuudistuksen vaikutuksista.

Hakukohteet laajenevat ja opiskelijalla on tulevaisuudessa mahdollista valita hakukohteen sisällä olevista erilaisista opintopoluistaan mieleisensä. Opintopoluissa tuotetaan tietyn tyyppistä osaamista, joka voi osittain olla yhteistä myös toisen opintopolun kanssa. Opintojen loppuvaiheessa voi opiskelija käydä myös toisen hakukohteen osaamisia.

Päivi Karttunen kertoi, että vuonna 2013 mennään edelleen samalla koulutusohjelmarakenteella KSHJ:ssa, kun se otetaan käyttöön. Käyttöönotto olisi vuonna 2014.

 

7. Muut asiat

Ohjausryhmä esitti kysymyksen, onko Palvelintyöryhmä edennyt työssään.

Projektipäällikkö kertoi, että työ ei ole edennyt suunnitelmien mukaisesti. Toimittaja ei ole vielä toimittanut omaa arviota palvelimien määrän tai jaon suhteen. Tämän lisäksi TAMK:n ja Metropolian ylläpidosta vastaavat henkilöt eivät ole saaneet sovittua yhteisiä määrittelytyöpajoja.

Vielä on paljon määrittelemättä sen suhteen millainen palvelinympäristö Peppi kokonaisuutta varten tulisi olla.  Lisäksi on päättämättä se toimiiko Peppi kokonaisuus koulun omilla palvelimilla, vai hankitaanko palvelinkapasiteetti ulkopuoliselta toimittajalta. Projektipäällikkö pyrkii omalta osaltaan kiirehtimään tämän asian selvitystyötä.

 

Ohjausryhmä päätti, että Peppi tuotantoympäristön osalta tulee laatia selvitys josta käy ilmi seuraavat asiat:

  • Mitä eri vaihtoehtoja on olemassa?
  • Mitkä ovat eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet?
  • Voiko Metropolia ja TAMK käyttää yhteistä tuotantoympäristöä, yhteisiä palveluita ja/tai tietolähteitä tai osaa edellä mainituista? Mitkä ovat eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet?
  • Voidaanko ylläpito ulkoistaa ja mitkä ovat tämän vaihtoehdon hyvät ja huonot puolet?
  • Mikä on palvelintyöryhmän suosittelema vaihtoehto ja mitkä ovat suosituksen perustelut.
  • Mikä on projektiryhmän näkemys ja suositus ohjausryhmälle.

 

Selvitys tulee esitellä seuraavassa ohjausryhmän kokouksessa.

Raportointityöryhmään tullaan lisäämään henkilöitä TAMK:sta.

Projekteille syötetyt tuntimäärät tulee pystyä syöttämään järjestelmään kahden desimaalin tarkkuudella.

8. Seuraavat kokoukset

Seuraava ohjausryhmän kokous pidetään 15.12.2011, klo 9.15 -12.00, Tikkurilassa, Neuvottelutilassa IAD442.

9. Kokouksen päättäminen

Kokous päätettiin klo. 11.45.